Mantıksal sürücü ve GRUP (sorum var)

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan nsgnc
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

nsgnc

Profesör
Reaksiyon puanı
10
Merhaba Arkadaşlar,
Acer AS5920G 602G16MN laptopuma Pardus kurmak istiyorum. HDD bölümleriyle ilgili kafamda bazı sorular var.
Önce hdd'nin şimdiki durumunu vereyim:
screenshot032gn8.jpg

Benim amacım Data bölümünü silip yerine bir adet uzatılmış bölüm oluşturup bunun içine iki tane mantıksal sürücü ekleyip. bunlardan birini data diğerini pardus olarak kullanmak.
Sorun burada başlıyor. Aynı zamanda diskin başına GRUB kurmak istemiyorum. GRUB'u pardus'u kuracağım mantıksal sürücünün başına kurmak istiyorum. Vistanın boot menüsüne dokunmak istemiyorum. Çünkü özel bir tuş ile başlayan media center ve recovery'e ulaşmak sonradan problem olabilir diye düşünüyorum.
Sorum şu: Mantıksal sürücünün başına GRUB yazılır mı? (Kurarken "Önyükleyici Seçimi" ekranından 2. seçeneği{Pardusun kurulu olduğu disk bölümünün başına kur} seçerek)

Ayrıca pardus wiki de pardusu mantıksal sürücüye kurmayı tavsiye etmediklerini yazmışlar. Sebebini bilen var mı?

kabizkugu

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
valla normal bi şekilde pardusu kurmaya başlasan ve kurulumda o data bölümünü silip 2 ayrı bölüm oluştursan ve birine pardusu kursan diğerini de ntfs veya fat32 formatlasan olur gibi. ama grub u harddiskin başına kurman lazım vistanın boot loader ı çok başını ağrıtır. biliyosundur microsoftun diğer işletim sistemlerine karşı tavrını :D hem grub iyidir ya.

nsgnc

Profesör
Reaksiyon puanı
10
valla normal bi şekilde pardusu kurmaya başlasan ve kurulumda o data bölümünü silip 2 ayrı bölüm oluştursan ve birine pardusu kursan diğerini de ntfs veya fat32 formatlasan olur gibi. ama grub u harddiskin başına kurman lazım vistanın boot loader ı çok başını ağrıtır. biliyosundur microsoftun diğer işletim sistemlerine karşı tavrını :D hem grub iyidir ya.

Vistanın boot loader'ını istememin sebebini belirttim. EasyBCD adlı programla grub'u listeye eklicem. Bir diske 4 ten fazla birincil bölüm yazılamayacağı için birincil bölümlerden birini silip yerine mantılsal bölümler oluşturmayı tercih ediyorum. Mantıksal bölümler boot menüsünü destekliyor mu? merak ettiğim o

kabizkugu

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Vistanın boot loader'ını istememin sebebini belirttim. EasyBCD adlı programla grub'u listeye eklicem. Bir diske 4 ten fazla birincil bölüm yazılamayacağı için birincil bölümlerden birini silip yerine mantılsal bölümler oluşturmayı tercih ediyorum. Mantıksal bölümler boot menüsünü destekliyor mu? merak ettiğim o

valla o konuda bilgim yok işte. ama madem vistanın boot loader ını kaybetmek istemiyosun, dediğin gibi kurulumda grub u mantıksal sürücünün başına kurarsın, sonra BOOT-IT diye şahane bi program var kendini harddiskin en en başına atıyo ve istersen kaldırabiliosun gerçi kaldırmak istemezsin güzel bişi. ordan vistayı seçtiinde açılışta vista bootloader a, linux u seçtiinde grub a yönlendirir seni :icon_:

nsgnc

Profesör
Reaksiyon puanı
10
valla o konuda bilgim yok işte. ama madem vistanın boot loader ını kaybetmek istemiyosun, dediğin gibi kurulumda grub u mantıksal sürücünün başına kurarsın, sonra BOOT-IT diye şahane bi program var kendini harddiskin en en başına atıyo ve istersen kaldırabiliosun gerçi kaldırmak istemezsin güzel bişi. ordan vistayı seçtiinde açılışta vista bootloader a, linux u seçtiinde grub a yönlendirir seni :icon_:

Denemeye değer. Şu anda verileri yedekliyorum. Yakında kuracam pardus'u.

nsgnc

Profesör
Reaksiyon puanı
10
Bir sebebi yok. Önerebileceğin başka bir şey var mı?

kabizkugu

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
:) özür dilerim açıklama yapmamışım. evet linux konusunda tecrübesizseniz ubuntu tam size göre. yani günlük işlerinizi, program yükleme olaylarını vs hiç kod kullanmadan yapabiliyorsunuz ubuntuda. gerçi pardusta da yapılıyo ama pardusu sevmememin nedeni hantal olması. sisteminiz iyiyse seçim sizin tabi. bi de mesela ben ubuntu nun üzerine bi de kde4 kurmuştum, haala kurulu duruyo harddiskimin bi köşesinde, hoş baya. bi de compiz fusion kurdunuz mu görsel şölenin tadından yenmez :D evet ben şahsen bu yüzden ubuntuyu tercih ediyorum.

ekleme: compiz fusion ubuntuyla beraber geliyodu sanırım yanılıyorsam kusura bakmayın.

nsgnc

Profesör
Reaksiyon puanı
10
Teşekkürler...
Birini seçip kuracağım artık. Zaten HDD'yi yedekleme olayı bitsin sırayla denerim. ikisinide kurarım belki. Belli olmaz. Windows'a haddinden fazla hakim olmama rağmen linuxta kde açılmadığı zaman nasıl açacağımı bile bilmiyorum. Yaklaşık 3 saat önce hdd'nin mbr'si az daha uçuyordu. Pardus çalışan cd ile başlatayım dedim. Adını tam olarak bilmiyorum ama komut satırı ekranı geldi. Masaüstünü açamadım (KDE oluyor herhalde) Sonunda flash bellekten başlattığım tncxp Live imdada yetişti. Oradan kayıtlı olan vista imajını dvdye yazdırdım. Vistayı açıp kurtarma moduna girince komut satırından bilgisayarda kurulu olan programları çalıştırabileceğimi keşfettim. İşime yarayacak olan program EasyBCD adındaki vista boot özelliklerini düzenleyen program çalışmadı. Bahsettiğim programın klasöründeki mbrfix adındaki program sayesinde hddyi kurtardım.

Çok uzun anlattım ama sistemi kurtarmak 2 saat aldı. Denemediğim yol kalmadı desem yeridir. Vistanın DVDsindeki başlangıç hatalarını onarma aracı bir işe yaramıyor bu arada.:D