Lisans Bilgileri Hakkında ?

EXPERT21

Asistan
Katılım
7 Aralık 2010
Mesajlar
197
Reaksiyon puanı
2
Puanları
18
slm arkadaşlar bi konu hakında yardımlarınızı bekliyorum
microsoft avukatlarından bizi aradılar iş yerınizde kaç adet bilgisayar var ise onların lisans bilgilerini
mail olarak atmamı istediler bunların içinde office programları dahil
bizim şirkette xp harici farklı bir işetim sistemi kulanamıyoruz. Nedeni kulandığımız programlar ancak xp + win98 desteği var
piyasada araştırdım xp orjinal bulamadım.
elimde 4 adet daha önceden alınmış casper pc var fakat kulanılmıyor bunların lisans anahtarını değerlendirebilirmiyim
yani kısacası bi sorun yaşarmıyım elimde sadece lisans keyleri bide cd leri var yani adamlar bir bahane bulabilirlermi
iş yerindeki bilgisayarıma yüklersem bir sorun yaşarmıyım.
şimdiden tşkler
 

gizemlilord

Asistan
Katılım
26 Mart 2012
Mesajlar
183
Reaksiyon puanı
2
Puanları
18
"Direk isteme yetkileri var mı hacı one öle çat kapı..Pek bilgim yok ama sorun olmaz inşallah.''
 

EXPERT21

Asistan
Katılım
7 Aralık 2010
Mesajlar
197
Reaksiyon puanı
2
Puanları
18
Bende anlamadım ama iş yerınde kulandığım pc adetini bile biliyorlar şaşırdım :S
kessin bir cevap lazım bana sayglılar
 

mennes

Asistan
Katılım
29 Mayıs 2012
Mesajlar
297
Reaksiyon puanı
1
Puanları
16
anlamam ama dikkatli ol derim bu günlerde böyle telefonla yapılan dolandırıcılık olayları bayaa arttı türlü türlü yollar yapıyorlar bu da onlardan olmasın?
 

H SİZER

Doçent
Katılım
23 Haziran 2009
Mesajlar
739
Reaksiyon puanı
4
Puanları
0
ilk defa duyuyorum böyle telefonla arayıpta lisans sorma işini yarın sende microsoft türkiye ofisini arayıp işin aslını tam olarak öğrensen daha iyi olur hem birileri seni işletmemiş yada dolandırmamış olursun yasal prosodür faturaya bakar aldığın bilgisayarların işletim sistemi yüklü ise tabi faturası birde elindeki lisanslı cd lerin faturası yeterlidir
 

re13el

Dekan
Katılım
28 Şubat 2011
Mesajlar
9,153
Reaksiyon puanı
114
Puanları
63
Microsoft Türkiye ofisini ara arkadaşın dediği gibi. Lisans bilgilerini neden istesinki microsoft oradaki bilgisayar sayısını bile biliyorsa. Sayısını bilen adam lisanslı olup olmadığını da bilir. Bence daha önce oraya gelip bilgisayarları saymış bir kişide lisans bilgilerini istiyor olabilir.
 

SonKraL

Doçent
Katılım
8 Ekim 2010
Mesajlar
733
Reaksiyon puanı
4
Puanları
18
dostum microsoft böyle bir hak talep etmez..dolandırıcılık..arayan kişinin telefon numarasını al..bilişim suçlarına başvur dolandırılıcıkla..zaten microsoft iş yerinde kaç bilgisayar olduğunu anlayamazki..lisanslı yüzlerce bilgisayar var hangisi hangi bölgede nerde vs bilgileri yoktur ki..
 

Qbilay

Asistan
Katılım
25 Nisan 2008
Mesajlar
302
Reaksiyon puanı
7
Puanları
18
Merhaba.

Öncelikle seni aradıklarında istedikleri evrakları göndermen için mail adresi verirler veya bu konuda Aydın Aydın Hukuk&Danışmanlık bürosundan (Bildiğim kadarıyla Microsoft'un Türkiyedeki Avukatı) yazı gönderirler.

Lisans konusuna gelince. Mevcut Casper bilgisayarların lisans numaralarını başka bir pc de kullanamazsın bu yasal değil. Eğer elinde lisanssız işletim sistemi var ise (Windows Xp Professional, Windows Vista Bussines veya Windows 7 Professional) bu sürümler için 3 farklı yoldan lisanslama şekli var. Ayrıca piyasada artık Windows Xp Professional lisans bulamazsın.

1. GGWA : Bu lisans minimum 5 adet satılmaktadır (6, 7 veya fazla sayısıyla alabilirsin) Bu lisansı aldığın taktirde Windows Xp Professional, Windows Vista Bussines veya Windows Xp Professional sürümlerindeki işletim sistemlerini yasallaştırabilirsin. Yani Elinde Windows Xp Professional yüklü lisanssız bir pc var ve illaki Xp Professional kullanmak istiyorsan bu lisanstan almak zorundasın.

2. GGK : Bu lisans işletmede bulunan lisanssız Windows 7 Professional sürümünü yasallaştırır ve sadece Windows 7 Pro. kullanabilirsin. Bu lisans tek tek satılmaktadır.

3. Kutu lisans : Bu lisansı aldığın taktirde sadece mevcut sürümü yeni bir yükleme ile kullanabilirsin.

Mevcut bilgisayarlardaki lisanssız işletim sistemlerini lisanslamak için kesinlikle piyasada satılan Oem lisans alma çünkü geçerli olmayacaktır.

Eğer avukat aracılığı ile sana yazı gelmişse kesinlikle dikkate al çünkü bu yazı ile orada kayıt açılıyor ve sen lisansları göndermediğin sürece takibe alınıyor.

Office için ise; Office 2010 Ev ve İş sürümünü alabilirsin.

Not :

GGWA veya GGK lisans aldığın taktirde mevcut pc de yüklü işletim sistemlerini lisanslayabilirsin. Kutu lisans (fiyatı OEM e göre pahallıdır) ise bilgisayar bağımsızdır. Yani Kutu lisans ile lisansladığın Pc kullanılamayacak duruma geldiğinde yeni bir pc ye daha önce kullanmış olduğun kutu lisans ile yükleme yapabilirsin. Aynı durum Office içinde geçerlidir.

Saygılar.
 

friendly

Rektör
Katılım
19 Mart 2009
Mesajlar
11,874
Reaksiyon puanı
671
Puanları
113
Benim bildiğim kadarı ile microsoftun avukatları bu gibi işler için araması biraz garip.

Fakat ; Microsoftun küçük-orta-büyük ölçekli işletmeler için lisans takip birimi var. Firmaların sahip olduğu lisans durumuna göre filitreleme yapıp arıyorlar. Bizim firmayı geçen sene arayıp ayrıca mail göndermişlerdi. Onların belli bir lisans bildirim formu var onu doldurmamızı istemişlerdi. Eğer lisanslı ürüne sahip değilsen nazikçe derhal lisanslandırılmasını istiyorlar. Eğer lisansın yok ve yapmaz isen daha sonraki aşamaya geçiyorlar. Bizim firma bilgisayarcımızın desteği ile lisanslama işlemini yapmıştı ve microsofta maille bilgi vererek konuyu halletmişti.
 

Turab Garip

Dekan
Emektar
Katılım
30 Mayıs 2007
Mesajlar
6,887
Reaksiyon puanı
175
Puanları
1,063
Windows XP'nin orijinal satıldığı fiyattan bile daha yüksek fiyata lisans almanı istiyorlar; çünkü artık orijinal XP lisansı diye bir lisans satılmıyor. Yani çok afedersiniz ama Microsoft "elimize düştün" demek istiyor ve onların işletim sistemlerine bağımlı olduğunuz müddetçe yapabileceğiniz bir şey olduğunu sanmıyorum.

Şu var ki; Microsoft'un lisans sözleşmelerinin çoğu hukuksal açılardan sakıncalıdır ve tüketici davalarına çok müsaittir. Örneğin elinizdeki eski bilgisayarların kaldırılarak onların lisansının başka bir bilgisayarda kullanılamayışı, sözleşmeye göre mecbur iken, gerçekte haksız koşuldur. Koltuk aldın ama bunu sadece şu anki evinde kullanabilirsin, başka eve götüremezsin demek kadar saçma. Yani aslında bu konuda ciddi bir hukuk savaşı verilebilir; ama Türkiye'deki hukuk sistemi düşünüldüğünde ve hukukçuların yazılımdan anlamadığı da göz önünde bulundurulduğunda, ne kadar sonuca ulaşabileceği tartışılabilir. Buradan da anlıyoruz ki adalet mülkün değil, mülk adaletin temelidir. Microsoft güçlüdür ve hukuk da onun yanındadır.

Bu tür durumlarda çoğu zaman itibar zedelemeye yönelik çalışırlar, yani mahkemeler uzadıkça uzar, iş yerinize savcılıktan arama izniyle yapılan baskınlarda sizi sahtekar olarak ifşa etmeye uğraşırlar ve bu yolla da avukatlar "şu kadar para verirsen anlaşırız" diyerek gerçekte hiç bitmeyeceğini bildikleri davayı lisansların kat kat fazlasını size ödeterek kapatmaya çalışırlar ve tabiri caizse cukkayı indirirler; siz de tabii o kadar korkuyla hemence "tamam lanet olsun alın 10.000 lira, davayı geri çekin" diyerek anlaşmayı imzalarsınız.

Bundan sonra ne yapacağınız size kalmış; özellikle ticari işletmelerde lisanssız yazılım kullanmak etik değildir; fakat Microsoft'un lisans sözleşmeleri ve ücretleri etik kere etik dışıdır.

Bu arada şu bilgiyi de not düşelim; size telefon eden Microsoft'un avukatı değil bizzat patronu bile olsa, hiç kimseye bilgi ve belge vermek zorunda değilsiniz. Yukarıda anlattığım gibi, bunlar sadece sizi korkutmaya ve paranızı almaya yönelik çalışmalardır. Onların bu şekilde sizden belge istemeleri hukuka aykırıdır. Fakat şu var ki, yine yukarıda anlattığım gibi, hukuk kolayca manipüle edilebildiğinden, hakları olmadığı halde bu belgeleri göndermediğiniz için savcılıktan arama izni alıp iş yerinize gelebilir ve lisanssız olduğunu iddia ettikleri bilgisayarlarınıza savcılık izniyle el koyabilirler. (Tabii böyle bir durumda siz de karşı dava açabilirsiniz, madem yazılımım sahteydi, yazılımı alaydınız, bilgisayarımı niye aldınız? Diyerek.. Düşünseniz, herhangi bir petrol şirketi, kaçak benzin kullandı diye adamın arabasını elinden alabilir mi? Bu da yine bizi aynı noktaya getiriyor; yıllarca devam edecek davalar, itibar zedeleme, yıldırma ve para koparma çabaları.)

Böyle bir durumda yeterli gücünüz yok ise acizane tavsiyem yasallaştırma kitini Mücrosoft'tan satın almanız ve sizden belge isteyen şahıslara hiçbir şekilde bir şey göndermemenizdir. Yasal arama yapmaya gelirlerse de faturanızı gösterirsiniz olur biter. Eğer yeterli gücünüz varsa, mahkemelerde tepişebilirsiniz. :)
 

EXPERT21

Asistan
Katılım
7 Aralık 2010
Mesajlar
197
Reaksiyon puanı
2
Puanları
18
verdiğiniz açıklayıcı bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim arkadaşlar.
evet bana mail attılar dediğiniz gibi karşılığını doldurmamı istediler son gün 1 ağustos
avukat ile de görüştüm. ilk baştada söylediğim gibi xp harici farklı bir işletim sistemi malesef kulanamıyorum..
şöyle bişey yapsam sizce uygun olurmu 7 adet win7 starter bide office iş full sürüm alıp faturasıyla mail atsam.
derim kardeşim tmm lisansli ürünleriniz aldım ama kulanmak istemıyorum alın faturasıda ama xp ye devam etmek istiyorum onlarda lisanslı sonuçta ama
kasam eski olduğu için yeni kasada kulanmaya devam ediyorum.. sizce bi sorun çıkarmı ?
 

Turab Garip

Dekan
Emektar
Katılım
30 Mayıs 2007
Mesajlar
6,887
Reaksiyon puanı
175
Puanları
1,063
Evet sorun çıkar. Mecburen XP yaşallaştırma paketi alman gerekiyor eğer XP kullanmaya devam edeceksen.
 

ozan3D

Öğrenci
Katılım
16 Mayıs 2012
Mesajlar
25
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Müdür şirketinizde xp harici farklı bir işletim sistemi kullanamıyor olmanızın nedeni kullandığınız programların xp + win98 desteği olduğunu söylemişsiniz.
Sorabilir miyim şirketinizdeki bilgisayarlarda hangi programları kullanıyorsunuz? Sanıyorum ki çok eski programlar olmalı ve win7 ile o programlara benzer daha çok fonksiyonlu programlar mutlaka vardır. Neden kullanılmıyor?
 

madmex

Profesör
Katılım
16 Nisan 2011
Mesajlar
2,606
Reaksiyon puanı
5
Puanları
0
Yazılı dilekçe iste olurmu öyle şey
 

serbesthamit

Öğrenci
Katılım
9 Ağustos 2012
Mesajlar
1
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
EXPERT21, Arkadaşım konuyla ilgili bir gelişme var mı? Bizi de bilgilendirirsen sevinirim.
 
S

SDN Okuru

SDN Okuru
Aydin&aydin avukatlik ortakliği microsoftun türkiyedeki avukatliğini yapiyor. Fikri ve sanat eseri kanunu gereğince bu istekte ve aramada bulunma hakki var. Istemezseniz eğer belge göndermeyebilirsiniz zira olasi bir denetlemede (microsoft tamamen yasal olarak savcilik izni ve mahkeme karariyla gelebiliyor.) tüm belgelerle ki faturalar yeterlidir kanitlamaniz gerekiyor.
Xp ye gelince: Xp satişi artik yapilmadiği için hala xp kullanmak isteyen kullanicilar için piyasada son bulunan işletim sistemini alip xp yi kullanmaya devam edebiliyorlar. örn. şuan win7 alip bilgisayara yüklemeye gerek olmadan xp kullanabilirsiniz. Bir hafta içinde büyük ihtimalle win8 çikacak bundan sonra alt sürümü yasal olarak kullanmak istediğinizde win8 alabiliyorsunuz. Ancak mutlaka lisans belgeleri saklanmalidir ki tekrar istenmesi durumunda sunulmalidir.
Iyi şanşlar.
 
S

SDN Okuru

SDN Okuru
Aydın-aydın telif hakları,firmayı önce telefon ile arayıp bi kaç kez daha sonra mail atıp en son da firmaya posta yoluyla bi yazılım envanter formu , yazılım lisanslaması cezalar ve microsoft un yetkilisi olduklarına dair , noter onaylı belge fotokopisi ,
gönderdiler daha sonra tekrar telefon araması esnasında o kadar tehtit vari konusuyorlar ki , "siz şimdi fatura belge göndermeyeceğiz bildirim yapmayacagız mı diyorsunuz öyle mi bildireceğiz microsoft ' a ..." aynen bu şekilde bi konuşma tarzı insanın yapacagı varsada bu şekilde bir dayatma ile olacak gibi değil , Microsoft ceza kesecegine yazılımlarının kontrolsüz yüklenebilmesine bi çözüm bulsun
 

ntm

Öğrenci
Katılım
10 Temmuz 2014
Mesajlar
3
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
s.a. benim çalıştığım firmayı avukatlar aradı ve kaçak yazılım kullanıldığının tesbit edildiğini söylediler bizimkiler de bir bilgisayarcıyla konuşup ucuza nasıl hallederizin yolunu ararken bilgisayarcı xp ye geri dönün lisanstan düştü dedi biz de dediğini yaptık şimdi de avukatlar geriye dönük ceza yazacağız diyiyorlar bilginiz var mı bu konuda ya da bilgisi olan biri var mıdır ?çok önemli ve acil
 
Üst