Linux'ta Virüs Var mıdır Hacı?

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Admının geçmesini pek sevemedim. Bir yanlış anlaşılma olmuş da.

keyloger, başka konu açmamızı söylemişsin. Bu konudaki tartışmayı buraya aktarmak istiyorum. Umarım rahatsız olmazsınız.

Muhabbeti tam anlayamamıştım ama sanırım mesajları okuyunca anladım gibi oldu.

Cloakengaged, keyloger'ın şu mesajının kalınla yazdığım cümlesini alıntılamış:

Şimdi önce ilk cümlene cevap, linus'un yerinde ben olsam bende aynısını yapardım ama saçma bahane kısmını anlayamadım.. Bence sen oradaki ince fikri anlamak istemiyorsun, sen bilirsin.

Şu 3-5 kişi kullandığı için güvenli meselesi gerçekten hiçbirşey bilmediğinin göstergesi. :) Dünya hacker kongrelerinden haberin var mı peki? Birde bu sistemlerin kırma testlerine zaman zaman tabi tutulduğundan? Heleki açık kaynak kodlu bir sistemde kodlarda açıkken neden hala virüs yazılamadığından? Sen bana bu soruların cevabını ver, sana söz linux'u bırakacağım, ama veremezsen sen linux'a geçer misin? :wink:

Ve demiş ki:

valla forumun en linuxcusundan örnek veriyim hemen :

27-01-2010, 14:28 - Jeaquares

Mesajında bahsettiği mesajım:

Sevgili Serdar Bey, insanları virüssüz işletim sistemi diye Linux'a geçiriyorsanız hiç geçirmeyin lütfen. Virüssüz işletim sistemi diye bir laf olabilir mi? Ne kadar komik durduğunun farkında değil misiniz? :) Ben de buna gülüp burada paylaşmıştım.

İkinci bir şey olarak da, bu forumda Linux'u en çok savunanlardan biriyim. Siteye üye olup da direk hakkımda ahkâm kesmeniz hiç hoş değil. Burada insanlara hem Linux dağıtımlarını öneriyorum, hem de elimden geldiğince sorunlarına çözüm bulmaya çalışıyorum.

İnsanların dikkatini çekmek için yanlış tanıttığınız Linux'u burada insanlara her yönüyle anlatmaya çalışıyoruz.

Ayrıca Linux'ta 1000 küsür (yaklaşık bir sayı) zararlı yazılım var. Sadece, bu zararlı yazılımlar Windows'taki gibi veri kaybına sebep olamıyor sistem yapısı gereğince. Yani Linux virüssüz değil. Sadece virüsten dolayı sorun yaşamıyor insanlar, o kadar.

Linux'u tanıtma çabanız güzel ancak yanlış tanıtırsanız ben ve benim gibileri karşınızda bulursunuz.

Kısacası Cloakengaged diyor ki; Linux'ta virüs varmış ve forumun en Linux'çularından biri bunu söylüyor. Benim mesajımı göstererek keyloger'ı çürütmeye çalışmış ama ne keyloger'ın mesajını ne de benim mesajımı anlamış.

Birincisi keyloger, Linux'ta virüs olmadığını iddia etmiyor. Sadece cümleyi yanlış anlaşılacak şekilde kurmuş. Sistemi çökerten, kullanıcı izinlerini devre dışı bırakabilen bir virüs yok, diyor. Yani bir dosyayı açtığınızda sizi konsola düşüren bir virüsten bahsediyoruz. penguin'in de mesajlarından birinde dediği gibi bir virüs Linux sistemlerinde en fazla top sektirebilir, gol atamaz. :) Ben o mesajımda da belirtmiştim ve virüssüz işletim sistemi lafını da bu sebeple komik bulmuştum. Çünkü kalkıp da kimse Linux'ta hiç virüs yok demiyor. Bunu diyen Apple, MacOS için konuşuyor. Biz ise Linux'un virüslerle devre dışı kalmayacak bir sistem yapısı olduğunu söylüyoruz.

Cloakengaged, benim mesajlarımı keyloger'ı çürütmek için kullanma. Çünkü ben her şeyi bilmediğim gibi bildiğim her şeyi de doğru bilmiyor olabilirim. keyloger'ın son mesajında da dediği gibi, O benden daha uzun süredir buralarda. :)

Sen de biraz araştırma ile bilgi sahibi olacaksın, umudum bu.

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
Konudan rahatsız olmam, tartışmanın düzeyini uygun boyutlarda tuttuğunuz sürece, yanlız başlığı daha uygun bir şekilde düzenlersek güzel olacak, örneğin: "Linux'ta virüs var mıdır hacı?" gibi :D

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Konudan rahatsız olmam, tartışmanın düzeyini uygun boyutlarda tuttuğunuz sürece, yanlız başlığı daha uygun bir şekilde düzenlersek güzel olacak, örneğin: "Linux'ta virüs var mıdır hacı?" gibi :D

Aynen öyle yaz. :D Daha çok dikkat çeker. :D

Bir de sabitle yaa. Lüütfeeen. :D

Linux'ta Virüs Var mıdır Hacı?

thedeli

Asistan
Reaksiyon puanı
8
bana hiç denk gelmedi :) bir gün denemek isterim ama bulursam :)

ozZ

Asistan
Reaksiyon puanı
6
sanıyorum ben bir rootkit besliyorum sistemimde. rkhunter hiç hoş şeyler söylemedi son taramada :(

penguin

Profesör
Reaksiyon puanı
202
Özellikle Linux kullanan hacıların bilgisayarına zinhar virüs bulaşmaz. :)

---------- saat 18:44 eklendi ---------- önceki mesaj saat 18:34 eklenmişti ----------

sanıyorum ben bir rootkit besliyorum sistemimde. rkhunter hiç hoş şeyler söylemedi son taramada :(
Ne söyledi?

ALMİ

Profesör
Reaksiyon puanı
60
Böyle bir konunun açılmasını akıl ve mantığın alıyor mu Merve :D

Ben açsam beynin görünüyor derdin :)

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Böyle bir konunun açılmasını akıl ve mantığın alıyor mu Merve :D

Ben açsam beynin görünüyor derdin :)

Sen açınca beynin görünüyor da ondan.

Konuda bir şey yok. Espirili bir şekilde kendi aramızda gülüyoruz, tartışıyoruz, bilgi paylaşımında bulunuyoruz.

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Arkadaşlar şu an linux'e modifiye yaparken daha iyi anladım ki gerçek hacker bu sisteme virüs sokabilen hacker'dır
Windows'taki crackerları lamerleri hacker saymıyoruz :)

penguin

Profesör
Reaksiyon puanı
202
Arkadaşlar şu an linux'e modifiye yaparken daha iyi anladım ki gerçek hacker bu sisteme virüs sokabilen hacker'dır
Windows'taki crackerları lamerleri hacker saymıyoruz :)
Hayırdır, modifiye ile virüsleme olayını bir arada mı yürütüyorsun? :D
Bu açıklamadan sonra dağıtımını kullanmak isteyen çıkmazsa şaşırma. :D

Cloakengaged

Dekan
Reaksiyon puanı
147
Sadece cümleyi yanlış anlaşılacak şekilde kurmuş.

hem yanlış anlamış diyorsun sonra yanlış anlaşılacak şekilde cümle kurmuş diyorsun sorun kimde?
anlaşılmayacak şekilde yazandamı anlamayan da mı?

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Hayırdır, modifiye ile virüsleme olayını bir arada mı yürütüyorsun? :D
Bu açıklamadan sonra dağıtımını kullanmak isteyen çıkmazsa şaşırma. :D

aha yakalandık :D
yok be hacı
şimdi güvenlik protokollerini ayırt ediyorum hangisi şirketler için hangisi masaüstü için diye :rolleyes:

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
hem yanlış anlamış diyorsun sonra yanlış anlaşılacak şekilde cümle kurmuş diyorsun sorun kimde?
anlaşılmayacak şekilde yazandamı anlamayan da mı?

Yanlış anlayan sensin. Yanlış anladığın şey, "Virüssüz İşletim Sistemi :D" konusundan alıntıladığın mesajım.

Yanlış anlatan keyloger. Yanlış anlattığı şey, Linux'taki virüs durumu.

Cloakengaged

Dekan
Reaksiyon puanı
147
keyloger'ı çürütmeye çalışmış ama ne keyloger'ın mesajını ne de benim mesajımı anlamış.

keylogerin mesajını anlamamış diyorsun ? anlanmayacak şekilde yazılan bişeyi nasıl anlamamı bekliyorsun acaba?

Reaksiyon puanı
189
Tartışmalara karışmadan bilgi vereyim istedim :

Uygun kernel açıkları bulunursa uzaktan hızlıca bir kullanıcı açıp root haklarına sahip olmanız ve sistemi yerle bir etmeniz olası :) Şu anlık linuxler exploid bazlı ve kullanıcı müdahalesi ile hackleniyor. Kullanıcının yapacağı bu şeyi programa döküp kendi kendine yaptırırsan da adı virüs olur işte :) Kısacası her sistem hacklenebilir veya her sistem için virüs üretilebilir.

Virüslerin çoğu neden windows'a yazılır? Empati yapalım. Mesela ben bir hacker olsam ve milletin bilgisini çalmak istesem ne yaparım pazarda hangisi daha yaygınsa ona yönelirim. Olay tamamen bundan ibaret.

Linux'un kullanım oranı windows ile kafa kafaya geldiği zaman bu dediklerim daha da anlam kazanacaktır ama Microsoft böyle devam ederse tahtını pek sallattırmaz gibi geliyor bana...

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
cgrszone
sağdan soldan duyduğun bilgileri bizlere aktardığın için teşekkür ederiz.
sen hayatında hiç exploid kullandın mı?
exploid tarzı hacklemeler hem açığı en çabuk kapatılan hack çeşididir ki bu süre saniyelerle ifade edilir. evet apparmor pam firewall hatta proxy sayesinde bu açıklar sistem tarafından kapatılır hem de.
ayrıca exploidler çok çok kısıtlı haklar verir ki genellikle hiçbir işe yaramaz
lamer işidir, gerçek üstad işi değil
ancak dediğinde haklısın gerçek bir üstad linux'u de hackleyebilir
ancak microsoft'a göre çok zor olduğu da tartışılmazdır

Reaksiyon puanı
189
cgrszone
sağdan soldan duyduğun bilgileri bizlere aktardığın için teşekkür ederiz.
sen hayatında hiç exploid kullandın mı?
exploid tarzı hacklemeler hem açığı en çabuk kapatılan hack çeşididir ki bu süre saniyelerle ifade edilir. evet apparmor pam firewall hatta proxy sayesinde bu açıklar sistem tarafından kapatılır hem de.
ayrıca exploidler çok çok kısıtlı haklar verir ki genellikle hiçbir işe yaramaz
lamer işidir, gerçek üstad işi değil
ancak dediğinde haklısın gerçek bir üstad linux'u de hackleyebilir
ancak microsoft'a göre çok zor olduğu da tartışılmazdır

Neden linux'un gerçekleri meydana çıkınca bu kadar saldırgan olunuyor anlamam. Exploid kullanmam veya kullanmamam bir şeyi değiştirmez ki. Sonuçta olan ve yapılan bir yöntem. Microsoft'un sistemleri hacklenmeye daha elverişli çünkü kullananı çok fazla. Linux kullanıcılarının da sayısı artmaya başlarsa birileri linux üzerinde kafa yormaya başlayacaktır. Linux'e taş atmak gibi bir amacım yok ama böyle algılanılmasına üzüldüm açıkçası...

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
keylogerin mesajını anlamamış diyorsun ? anlanmayacak şekilde yazılan bişeyi nasıl anlamamı bekliyorsun acaba?

Anlamamak için bahane arıyorsun sadece. keyloger'ın mesajındaki söylem hatasını anlamanı beklememiştim o mesajda. Mesajın tamamını anlasaydın, söylem hatasını fark etmesen bile ne demek istediğini anlardın diyorum.

keyloger dedi ki:
Dünya hacker kongrelerinden haberin var mı peki? Birde bu sistemlerin kırma testlerine zaman zaman tabi tutulduğundan?

--------------

Tartışmalara karışmadan bilgi vereyim istedim :

Uygun kernel açıkları bulunursa uzaktan hızlıca bir kullanıcı açıp root haklarına sahip olmanız ve sistemi yerle bir etmeniz olası :) Şu anlık linuxler exploid bazlı ve kullanıcı müdahalesi ile hackleniyor. Kullanıcının yapacağı bu şeyi programa döküp kendi kendine yaptırırsan da adı virüs olur işte :) Kısacası her sistem hacklenebilir veya her sistem için virüs üretilebilir.

Virüslerin çoğu neden windows'a yazılır? Empati yapalım. Mesela ben bir hacker olsam ve milletin bilgisini çalmak istesem ne yaparım pazarda hangisi daha yaygınsa ona yönelirim. Olay tamamen bundan ibaret.

Linux'un kullanım oranı windows ile kafa kafaya geldiği zaman bu dediklerim daha da anlam kazanacaktır ama Microsoft böyle devam ederse tahtını pek sallattırmaz gibi geliyor bana...

Virüslerin çoğu Windows'a yazılır çünkü bir exe formatıyla bile sistem çökertilebilir. Bu durumda daha kolay ve etkili olan varken, hacker'lar neden zor olanla uğraşsın?

Artık şu "daha çok kullanılan" bahanesini bıraksak diyorum aşkım? :) Gelmişsin konumda MS partizanlığı yapıyorsun. :glare:

Ayrılırsak bu yüzden ayrılırız. Bir daha MS partizanlığı yaparsan annemin evine gideceğim. :hammer: :D

Reaksiyon puanı
189
Pff tamam sustum. Konuşmak da suç. Yok linux'de virüs-mirüs kullanın gönül rahatılığıyla.

Cloakengaged

Dekan
Reaksiyon puanı
147
Anlamamak için bahane arıyorsun sadece. keyloger'ın mesajındaki söylem hatasını anlamanı beklememiştim o mesajda. Mesajın tamamını anlasaydın, söylem hatasını fark etmesen bile ne demek istediğini anlardın diyorum.

kendinle çelişki içindesin daha.. oraya keylogerin mesajını tam anlayamamasından dolayı benim mesajımı alıntılamış desen daha yerinde olabilirdi. ama insan eleştirecem diye ıkınınca böyle cümleler çıkabiliyor..

sebep=sonuç olayını iyice kavraman dileğiyle.. saygılar..

Vendetta_

Profesör
Reaksiyon puanı
75
adam linux'a virüs soksa ne olur ki?? gerçek kodlardan anlayan biri zaten linux kullanır windowsa niye ihtiyaç duyarki :)

hackerları küçük görmemek lazım istese bu sistem içinde virüs yazar ama ihtiyacı yok neden derseniz zaten bu işletim sistemini kullanıyo istediği gibi sayfasını modifiye ediyo gereksiz uygulamalar yok herşeyi elinin altında ki zaten beyaz şapkalı tabirindeki bi hacker virüs yazmaz geriye bi tek siyah şapkalılar kalıyo onların içinde de zaten cracker var :D

neyse uzatmanın anlamı yok kısır döngüye doğru sürükleniyo
kısacası kimse yemek yediği kaba pislemez :)

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
aynısı firefox'a da çok dendi
firefox az kullanıldığından daha güvenli denildi sürekli
o zamanları hatırlayınca gülüyorum fazla da geçmedi 2006 gibi :)

Cloakengaged

Dekan
Reaksiyon puanı
147
firefox az kullanıldığından daha güvenli denildi sürekli
o zamanları hatırlayınca gülüyorum fazla da geçmedi 2006 gibi

2008'in en çok açık bulunan tarayıcısı kim bil bakalım?

Cloakengaged

Dekan
Reaksiyon puanı
147

Bilişim sektörü güvenlik firmalarından Secunia tarafından yapılan raporlamada Mozilla Firefox'un geçtiğimiz yılın en çok hata bulunan tarayıcısı olduğu açıklandı. 2008 yılında Firefox'ta bulunan hata sayısı çok kullanılan diğer üç tarayıcının toplamından fazla. Firma tarafından yapılan raporlamada Firefox'ta 2008 dahilinde toplam 115 güvenlik açığına rastlandığı belirtilirken, Firefox'u 32 açık ile Apple'ın Safarisi izledi. Safari'nin hemen ardındansa 31 açıkla IE ve 30 açıkla da Opera geldi.

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
evet arkadaşlar aramızda microsoft'ta çalışan bir arkadaş var :)
hangi alanda çalışıyorsun?
beni de alırlar mı :D

Cloakengaged

Dekan
Reaksiyon puanı
147
istihbarat teşkilatında çalışıyorum microsoftun.
milletin dediklerini linuxda macda üstün gördüklerini iletip kopyalıyoruz bizde bir dahaki sistemine..
windows7 de taskbarı macosun dockundan kopyaladığımız gibi.