Linuxta Dns Ayarları

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan ayro
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ayro

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Dns ayarlarından kastım, dns server hizmetini kullanmak.Burada 8.8.8.8 ve 8.8.4.4 ip adresleri yerine opendns yada başka bir dns adreslerini yazarsanız, onları kullanmış olursunuz.Ben google dns kullanımı üstüne göstereceğim;

Muhtemelen bağlantınızı bir ağ yöneticisi ile kurmuşsunuzdur.Ben ubuntu üstünden göstereyim.

screenshot1lk.png

Burada 8.8.8.8,8.8.4.4 var.Arada virgül.

Yok ben ağ yöneticisi falan bilmem derseniz , işiniz konsola düşer.

/etc/resolv.conf dosyasını düzenleyeceğiz.Eğer gnome ise;
sudo gedit /etc/resolv.conf diyeceksiniz fakat kde ise;
sudo kwrite /etc/resolv.conf diyeceksiniz.Daha sonra aynen böyle ekleyin ;

nameserver 8.8.8.8
nameserver 8.8.4.4
---

Neden google dns kullandım ? Çünkü hızlı ve arkasında google teknolojisi var.

ufukcoskun

Dekan
Reaksiyon puanı
104
Çok sağol hocam.

Google DNS de hala sorun var mı?

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
opensuse'de knetworkmanager ile dns değiştirdiğin zaman yeni dnsler ikinci sıraya atılıyor
dolayısıyla ben de resolv.conf ile değiştirmiştim
bilgiler için sağol

REDFOKS

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
201
arkadaslar hazır konu dns ve bağlantıdan acılmışken gecen gun formda yayınlanan slax sürümü çok hoşuma gitti usb de taşımak çok hoş ama kurduktan sonra modeme bağlantı yapamadım.nasıl yapıldıgını bılen arkadaslar yardımcı olurlarmı acaba..

N3CAT1

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
144
ya kardeş bende kubuntu var. hem console ile hem de görsel arayüz ile ayarlıyorum dns 'i. bilgisayarı kapatıp açtım mı görsel kısımdaki ayarlar duruyor ama engelli sitelere giremiyorum (örn: youtube). sonra bi bakıyorum resolv.conf dosyanı nameserver 192.168.1.1 yazıyor. ama dediğim gibi görsel kısımdaki ayarlar düzgün. her seferinde bu resolv.conf dosyası sıfırlanıyor bu şekilde.

resolv.conf dosyanı tekrar düzelttiğim zaman girebiliyorum. ama dediğim gibi kapanış ve açılıştan sonra resetleniyor. ne yapmam lazım sizce ?

ayro

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Çok sağol hocam.

Google DNS de hala sorun var mı?

hocam sorun bitmiş.Türkiye de sorunsuz olanlar vardı, dünyada hiç bir sorun yok.Büyük ihtimalle Türkiye den kaynaklanıyorudu.

arkadaslar hazır konu dns ve bağlantıdan acılmışken gecen gun formda yayınlanan slax sürümü çok hoşuma gitti usb de taşımak çok hoş ama kurduktan sonra modeme bağlantı yapamadım.nasıl yapıldıgını bılen arkadaslar yardımcı olurlarmı acaba..

hocam linuxta usbde biraz uğraşmak lazım.Ubuntu, pardus gibi Türkçe desteği olan dağıtımlar kullanırsan (eğer linuxa yeni başlayacaksan ) daha rahat olur.

Daha sonra yavaş yavaş öğrenirsin rahat edersin.3 senedir linux kullanıyorum fakat benim karşılaştığım sorunlar haricindekileri bilmem.Yani usb modem kurmadığım için bir fikrim yok.Fakat bilen arkadaşlar vardır.

Zor değildir de usb modem konusunda bilgim yok.

N3CAT1

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
144
ya kardeş bende kubuntu var. hem console ile hem de görsel arayüz ile ayarlıyorum dns 'i. bilgisayarı kapatıp açtım mı görsel kısımdaki ayarlar duruyor ama engelli sitelere giremiyorum (örn: youtube). sonra bi bakıyorum resolv.conf dosyanı nameserver 192.168.1.1 yazıyor. ama dediğim gibi görsel kısımdaki ayarlar düzgün. her seferinde bu resolv.conf dosyası sıfırlanıyor bu şekilde.

resolv.conf dosyanı tekrar düzelttiğim zaman girebiliyorum. ama dediğim gibi kapanış ve açılıştan sonra resetleniyor. ne yapmam lazım sizce ?

ya kardeş şu benim işe de bir el atsan :)

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
aynı sorun opensuse'de de var N3CAT1
kde'den kaynaklanıyor
mesela bunu gören Mandriva KDE'nin ağ yöneticisi knetworkmanager yerine kendi programını yazdı onda sorun yok
ancak KDE 4.4 gümbür gümbür geliyor, 4.5'ten sonra performansı gnome'dan daha iyi olacakmış, bekleyin görün

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
ya kardeş şu benim işe de bir el atsan :)

yusufsan21 bu konuda bir yerde açıklama yapmıştı diye hatırlıyorum. O'na bir özel mesaj at istersen?

---------- saat 16:00 eklendi ---------- önceki mesaj saat 16:00 eklenmişti ----------

ancak KDE 4.4 gümbür gümbür geliyor, 4.5'ten sonra performansı gnome'dan daha iyi olacakmış, bekleyin görün

Peki Zeki Müren de bizi görecek mi? :mrgreen:

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
KDE nin x.y ile x.(y+1) arasındaki yaptığı değişikliği
gnome x.y ile (x+1).y arasında yapıyor
Windows ise iki yeni sürüm arasında bile yapamıyor :D

ayro

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
hocam şöyle birşey yapalım o zaman ;

/etc/dhcp3/dhclient.conf dosyasını yine root olarak açıp ,
Burada #prepend domain-name-servers 127.0.0.1; altına şunu ekleyelim
prepend domain-name-servers 8.8.8.8,8.8.4.4;

daha sonra kaydedin.Daha sonra ctrl+alt+backspace ile masaüstünü tekrar başlatın.Yada internet bağlantısını tekrar başlatıp resolv.conf dosyasını tekrar ayarlayabilir misiniz ?

Bende de resolv.conf dosyası farklı görünüyor fakat problem değil.Network manager ile yazdığınız hallolur.

edit:
service dhcp restart
yazsanızda olur.Daha sonra
sudo dhclient
komutunuda veriniz.

N3CAT1

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
144
çok sağolasın ayro kardeşim. yine nameserver 192.168.1.1 yazıyor ama bu sefer en başta google dns leri de var. şu an girebiliyorum istediğim yere. teşekkürler :)

ayro

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
çok sağolasın ayro kardeşim. yine nameserver 192.168.1.1 yazıyor ama bu sefer en başta google dns leri de var. şu an girebiliyorum istediğim yere. teşekkürler :)

ne demek hocam :) o 192.168.1.1 adresi dhclient.conf dosyasında var onu silersek düzelirde açıkçası sildirmek istemedim.Adresi unutursunuz sıkıntı çıkr diye kalsın.

diğer arkadaşlar oldu mu ? Söylerseniz memnun olurum.

karcx

Profesör
Reaksiyon puanı
39

root olup:
chattr +a /etc/resolv.conf
Bir daha hiç kimse değiştiremez...
keyfine bak...