Linux'e Başlangıç

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Stizz
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Stizz

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Daha önce bir kere pardus kullandım fakat Windows'u çok özledim ve tekrar windows'a geri döndüm.
Ben Linux öğrenmek istiyorum ve başlangıç olarak neler yapmalıyım hangi sistemi kurmalıyım? Bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim.
Şuanda Laptop'da Windows 7 kurulu. Linux'u sanal makinada mı kurmalıyım yoksa dual boot yapabilir miyim ?

mustaf83

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Öncelikle Linux'e değil Linux'a demeniz gerekiyor. Linux, yazıldığı gibi okunur :) Buradan başlayın. Dağıtım olarak da Pardus ve Ubuntu'nun ikisini de deneyin mutlaka.

aperon

Doçent
Reaksiyon puanı
11
yükle Pardus'u dual boot olarak...önüne codecleriyle hazır sistem geliyor...sonuçda bizim projemiz...

serkan94

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
22
Gnome için ubuntu deneyin
KDE için pardus deneyin en kolayları bunlardır..

sonra diğer dağıtımlara geçersiniz :)

Stizz

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Karar verdim önce pardus'u sanal makinada deneyeceğim, eğer ki bağlanabilirsem makimamı formatlayıp pardus + win7 kuracağım. Pardus'u çözebilirsem Ubuntu deniyeceğim.

rise linkler için teşekkürler kafamda birşeyler belirlendi :)

serkan94

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
22
yalnız pardus'u çözemezsen Linux'tan soğuyabilirsin dikkat et çözemedim diye ubuntu denememezlik yapma :)

Stizz

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Bundan sonra Linux konusundakilerin başını çok ağrıtıcam gibi ama hayırlısı :D

serkan94

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
22
Göreceğiz :mrgreen: ama keşke Wubi ile ilk ubuntu deneseydin sonra program ekle/kaldır'dan hallederdin :)

Stizz

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Pardus indi Vmware iniyor hadi bakalım :)

---------- saat 23:27 eklendi ---------- önceki mesaj saat 23:26 eklenmişti ----------

Göreceğiz :mrgreen: ama keşke Wubi ile ilk ubuntu deneseydin sonra program ekle/kaldır'dan hallederdin :)

Biraz açarmısın bu dediğini onuda kurayım :)

serkan94

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
22
Pardus indi Vmware iniyor hadi bakalım :)

---------- saat 23:27 eklendi ---------- önceki mesaj saat 23:26 eklenmişti ----------

Biraz açarmısın bu dediğini onuda kurayım :)

Ubuntu iso'sunun içinde Wubi adlı windows altında çalışan bi program mevcut bu ile windoıws içine ubuntu'yu kuruyorsun mesela 20 gb bölüm seçtin sana kuruyor sen bişi yapmadan bilgisayarı açışında ubuntu ve win 7(xp veya vista) yazıları çıkıyor kaldırmak istediğinde de program ekle kaldırdan kaldrırıyorsun ve ubuntu'da boot ekranından kalkıyor :mrgreen: biraz uzun oldu :D

Stizz

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Sanala pardus senin dediğin yöntemle de ubuntu kurayım o zaman. Serkan seni arkadaş listeme alıyorum bir sıkıntı çekersem önce senin başını ağrıtıcam haberin olsun :) Teşekkürler :)

serkan94

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
22
Sanala pardus senin dediğin yöntemle de ubuntu kurayım o zaman. Serkan seni arkadaş listeme alıyorum bir sıkıntı çekersem önce senin başını ağrıtıcam haberin olsun :) Teşekkürler :)

Sorun değil her zaman buralardayız zaten herkes yardım eder :mrgreen:

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
pardusu sanalda deneme bişi anlamazsın
ayrıca bunun için en az 2 gb belleğin olmalı
sanalda pardusa 1 gb ayır

Stizz

Asistan
Reaksiyon puanı
4
pardusu sanalda deneme bişi anlamazsın
ayrıca bunun için en az 2 gb belleğin olmalı
sanalda pardusa 1 gb ayır

1.5 gb verdim yeter herhalde, sanalda biraz deneme uçuşu yapayım alışabilirsem yükleyeceğim.

karcx

Profesör
Reaksiyon puanı
39
Pardus güzeldir...Beğenmezsen:
Ubuntu hatalı seçim vede yanlış tercih olur...:):)
Debian yada Mandriva ile başla...
Üstadlar sana yardım ederler...

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
@karcx
Debian ın altından kalkamayabilir

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
olmamı dostum
ubuntu debianın squeeze sürümünden uyarlanıyor
ama debian ın stabil sürümü squeeze kadar rahat değil

sdelta

Profesör
Reaksiyon puanı
145
Hiç bir şekilde sanal ve wubi kullanma derim. İşletim sisteminden tam performans sağlamak ve beklentinin karşılanmasını istiyorsan direk kurulum yap. Dual boot yapabilirsin Windows ve Linux şeklinde. Hem Pardus hem Ubuntu ikiside Linux ancak aralarında çok fark var diyebilirim, çünkü kullandıkları arayüz farklı. Pardus' u yani KDE' yi kullanıpta sıkıldım deyip Ubuntu (GNOME arayüzünü kullanıyor) kurmamazlık yapma. Gnome görsel açıdan KDE den çok daha kötü diyebilirim standart olarak gelen şekli. Ancak performansı ve stabilliği KDE den kat kat daha iyi. Ayrıca bir kaç eklenti ile windows 7 den de daha görsel hale getirebiliyorsun gnome u.

Stizz

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Evet sanal makina ile bir verim alamadım pardus'tan şuanda disk bölme işlemi yapıyorum. Aynı anda Win 7, Ubuntu ve Pardus kurmayı düşünüyorum, onu araştırıyordum şuanda. Kararımdan vazgeçtim önce Ubuntu ile başlayacağım :) Her 2 part'a 15'er GB yeter sanırım ?

rise

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
3,247
Windows 7 için 30 GB, Ubuntu için 15 GB ve swap (takas alanı) için de RAM miktarınız kadar alan ayırmanız önerilir.

serkan94

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
22
Ya anlamıyorum sizi :mrgreen: gidiyosunuz çocuğu en pis yerden başlatmaya çalışıyosunuz soğuttunuz valla :D Wubi ile kursun beğendi dual boot kursun ... alışır gider mandrivadı ,fedoraydı,opensuse'du dener ben öyle yapmıştım :D Linux'u beğenmedikçe başkasını denememeli ...

Stizz

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Normal şekilde kurduğum Ubuntu'mdan sevgilerle :) Şu ana kadar bir sorun yaşamadım aksine çok beğendim. Sade ve kullanışlı. Sanırım bu sistem bende kalıcı olur :)