Soru Linux terminal yavaşlığı

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan 0M42
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

0M42

Asistan
Reaksiyon puanı
144
Merhaba, void linux kullanıyorum terminal üzerinden güncelleme yaptığımda yada paket indirmek istediğimde internet çok yavaşmış gibi paketleri indiriyor. Yani örnek olarak 100 mb lık bir paketin inmesi 10 dk yı buluyor. İnternet tarayıcıda böyle bir problem yaşamıyorum. Ne önerirsiniz sizce bu durum neden kaynaklı olabilir?

mychar276

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,221
Seçeneklerin bazılarında hızlı olmak adına chatgpt den yardım aldığımı söyliyim,

Şu adımları deneyebilirsin:
  1. Kullandığın mirror yavaş olabilir, başka birine geçmeyi dene. Void Linux mirror'larını buradan bulabilirsin: GitHub - void-linux/void-packages: The Void source packages collection
  2. Geçici ağ sorunları yaşanıyor olabilir, bir süre bekleyip tekrar denemekte fayda var.
  3. Yavaş DNS çözümlemesi indirmeleri yavaşlatır. DNS ayarlarını değiştirerek Google DNS veya Cloudflare DNS kullanmayı dene.
  4. Güvenlik duvarı veya antivirüs yazılımının paket yöneticisiyle ilgili bağlantılara müdahale ettiğinden emin olmak önemli.
  5. İnternet sağlayıcının bant genişliğini sınırlıyor olabilir. Router veya İSS ayarlarını kontrol etmekte fayda var.
  6. Çok sayıda paketi aynı anda indiriyorsan, paralel indirme sayısını sınırlamayı dene. Bunu /etc/xbps.d/00-xbps.conf dosyasına max_parallel_downloads=<sayı> ekleyerek yapabilirsin.
  7. Sisteminin paket yöneticisi için yeterli CPU ve belleğe sahip olduğundan emin ol.

0M42

Asistan
Reaksiyon puanı
144
Bence sorun sunucu adresinde ön tanımlı neyse onu kullanıyor ancak debian tabanlı dağıtımlarda /etc/apt/ dizin altında sources.list dosyasına sucu adreslerini ekleyince oluyordu ancak void'de etc içerisinde apt klasörü bulunmuyor, sources.list dosyasını da bulamadım.