Linux nasıl denemelimiyim?

Adigeottoman77

Öğrenci
Reaksiyon puanı
19
Sunduğu gizlilik sebebiyle linuxu denemeyi düşünüyorum ,bilgilerimi global şirketlerin kullanması beni rahatsız ediyor.Bir de bunların arka planını bilince...Neyse
Asıl sorum linux kullananlar vardır forumda neler önerirler?Ubuntu ve diğer distrolar arasındaki fark nedir?Yeni başlayanlar için Mint distrosu çok öneriliyor ben daha bilidik diye direkt ubuntu kurayım diyorum.Windowstan geçenlerin yaşabileceği zorluklar neler?

S

SDN Anonim 608469

SDN Okuru
Sunduğu gizlilik sebebiyle linuxu denemeyi düşünüyorum ,bilgilerimi global şirketlerin kullanması beni rahatsız ediyor.Bir de bunların arka planını bilince...Neyse
Asıl sorum linux kullananlar vardır forumda neler önerirler?Ubuntu ve diğer distrolar arasındaki fark nedir?Yeni başlayanlar için Mint distrosu çok öneriliyor ben daha bilidik diye direkt ubuntu kurayım diyorum.Windowstan geçenlerin yaşabileceği zorluklar neler?
Live olarak deneyebilirsiniz. Peppermint veya Linux Mint öneririm.

Ram_kafasi

Profesör
Reaksiyon puanı
7,428
Ubuntu veya Linux mint tavsiye ederim,gözünüze hoş görünen bir GNU/Linux dağıtımını tercih edebilirsiniz.

Adigeottoman77

Öğrenci
Reaksiyon puanı
19

Ram_kafasi

Profesör
Reaksiyon puanı
7,428
Şhasi olarak önerebileceğin var mı?ilk defa geçenler için en çok mint öneriliyor ama ubuntunun adı var diye onu kuracam gibi
Ubuntu şuan modern arayüzü,topluluk desteği vb. etmenleri ile benim tercih ettiğim bir dağıtımdır.Gönül rahatlığı ile kurabilirsiniz.

Adigeottoman77

Öğrenci
Reaksiyon puanı
19
Ubuntu şuan modern arayüzü,topluluk desteği vb. etmenleri ile benim tercih ettiğim bir dağıtımdır.Gönül rahatlığı ile kurabilirsiniz.
Program filan kurarken yine linux uyumluyu seçip kuruyoruz demi?Ayrıca ubuntu diye belirtmesi sanırım gerekmez.Ana etkenim bilgilerimi korumak google,windows ,apple bu şirketler bilgileri öyle veya böyle kullanıyor.Ubuntuda biraz şirket ya hani aynı durumlar ordada yaşanır mı?Yoksa zaten linux tabanlı olduğu için sıkıntı olmaz mı?Ya ubuntu yada mint kuracağım

rise

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
3,247
Bizim önerimizden ziyade senin kullanım amacın, donanım yeterliliği, arayüz veya masaüstü ortamı vs. kriterlere göre değerlendirme yapman daha da isabetli olur

Xubuntu,
Manjaro Linux
Linux Mint
...

Ram_kafasi

Profesör
Reaksiyon puanı
7,428
Program filan kurarken yine linux uyumluyu seçip kuruyoruz demi?Ayrıca ubuntu diye belirtmesi sanırım gerekmez.Ana etkenim bilgilerimi korumak google,windows ,apple bu şirketler bilgileri öyle veya böyle kullanıyor.Ubuntuda biraz şirket ya hani aynı durumlar ordada yaşanır mı?Yoksa zaten linux tabanlı olduğu için sıkıntı olmaz mı?Ya ubuntu yada mint kuracağım
Efendim Ubuntu vb. dağıtımlar sizin bilgilerinizi 3.şahıslara göndermez eğer çok korkuyorsanız bu yazılımlar zaten açık kaynak kodlu kimin ne yaptığı zaten gözükebiliyor o yüzden bir endişenizin olmasına bence gerek yok.

consifedar

Doçent
Reaksiyon puanı
625
Hocam şimdi linuxta kodla genelde indirme işlemi yapıyorsunuz windowstaki gibi değil ama linux mint indirirseniz mağazasında baya bir uygulama var size yeterli olacak bu ubuntuda da var ama linux mintte daha iyi bu durum

Adigeottoman77

Öğrenci
Reaksiyon puanı
19
Bizim önerimizden ziyade senin kullanım amacın, donanım yeterliliği, arayüz veya masaüstü ortamı vs. kriterlere göre değerlendirme yapman daha da isabetli olur

Xubuntu,
Manjaro Linux
Linux Mint
...
Güvenlik,gizlilik ve göze hoş gelen arayüz.Direkt hiç bilmediğim bir işletim sisteminde sıkıntı yaşamayım diye ya mint'e yada bilindik diye ubuntuya geçeceğim.
Bu distrolar arasında çok uçurum farklar oluyor mu?

Ram_kafasi

Profesör
Reaksiyon puanı
7,428
Güvenlik,gizlilik ve göze hoş gelen arayüz.Direkt hiç bilmediğim bir işletim sisteminde sıkıntı yaşamayım diye ya mint'e yada bilindik diye ubuntuya geçeceğim.
Hayır,zaten Linux Mint ubuntu'yu temel alan bir dağıtımdır ve benim tavsiyem ubuntu kurmanızdan yana olacaktır,göz zevkinize göre bir dağıtım kurabilirsiniz.

Son düzenleme:

Adigeottoman77

Öğrenci
Reaksiyon puanı
19
Hocam şimdi linuxta kodla genelde indirme işlemi yapıyorsunuz windowstaki gibi değil ama linux mint indirirseniz mağazasında baya bir uygulama var size yeterli olacak bu ubuntuda da var ama linux mintte daha iyi bu durum
Mesala bir program kuracam.Tamindire gittim indir dedim kurdum böyle olmuyor mu?Baya yabancıyım linuxa

Ram_kafasi

Profesör
Reaksiyon puanı
7,428
Mesala bir program kuracam.Tamindire gittim indir dedim kurdum böyle olmuyor mu?Baya yabancıyım linuxa
Olmama ihtimali var ama Wine vb. programları kullanarak Windows'taki Program kurma,oyun vb. programları çalıştırabiliyorsunuz eğer zaten GNU/Linux dağıtımlarını destekleyen bir program kuracaksanız uygulama mağazasından direk kurabilirsiniz.

Ram_kafasi

Profesör
Reaksiyon puanı
7,428
İzlediğim videolarda vardı, sistem güncelleme olayından bahsediyor galiba.Kod yazıp güncelleme yapıyordu videoda
İsterseniz terminalden istersenizde yazılım güncelleştirici programını kullanarak güncelleme yapabilirsiniz hatta genelde bilgisayarınız güncellenirken bilgisayarınızı kullanmaya devam edebileceğinizi düşünüyorum.

rise

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
3,247

Yazı tura atıp Ubuntu Mint için kura çek ve bir yerden başla, kendin işin içine girmeden olmaz. Hiç görmediğin bir şehri o şehirden biri sana sabaha kadar anlatsa, yine de canlı olarak o şehri 1 saat gezmek kadar değerli olmayacaktır.

Adigeottoman77

Öğrenci
Reaksiyon puanı
19
Olmama ihtimali var ama Wine vb. programları kullanarak Windows'taki Program kurma,oyun vb. programları çalıştırabiliyorsunuz eğer zaten GNU/Linux dağıtımlarını destekleyen bir program kuracaksanız uygulama mağazasından direk kurabilirsiniz.
İkisini bir arada nasıl kurarım? WSL | Ubuntu bu wsl denilen olay mı?Direkt indirip kullanmaya mı başlıyorum?

Ram_kafasi

Profesör
Reaksiyon puanı
7,428
İkisini bir arada nasıl kurarım? WSL | Ubuntu bu wsl denilen olay mı?Direkt indirip kullanmaya mı başlıyorum?
Efendim şu linkten Ubuntu 64 Bit ISO dosyasını indirip RUFUS adlı program ile flash belleğinize ISO dosyasını yazdırabilirsiniz,bir sıkıntı yaşarsanız yardımcı olabilirim.

Adigeottoman77

Öğrenci
Reaksiyon puanı
19
Efendim şu linkten Ubuntu 64 Bit ISO dosyasını indirip RUFUS adlı program ile flash belleğinize ISO dosyasını yazdırabilirsiniz.
Bu wsl windows boyunduruğu altında kullanmak gibi bir şey galiba.Dosyaları indirmiştim.Flasha isoyu RUFUSla kuruyorum.Ama nasıl ?Bu dual boot olayında usb hep takılı mı kalacak yoksa rufusta 2 işletim sistemi seçeneği çıkar mı?

Ram_kafasi

Profesör
Reaksiyon puanı
7,428
Bu wsl windows boyunduruğu altında kullanmak gibi bir şey galiba.Dosyaları indirmiştim.Flasha isoyu RUFUSla kuruyorum.Ama nasıl ?Bu dual boot olayında usb hep takılı mı kalacak yoksa rufusta 2 işletim sistemi seçeneği çıkar mı?
USB'nin hep takılı olmasına gerek yok o sadece LIVE olarak veya bilgisayarınızın sabit diskine kurulum için kullanılacaktır,bilgisayarınız açılırken size Ubuntu mu yoksa Windows'mu diye soracaktır merak etmeyiniz.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Rufus ile ISO dosyalarınızı USB belleğinize yazdırmak için şu videoyu referans alabilirsiniz:

USB'nin hep takılı olmasına gerek yok o sadece LIVE olarak veya bilgisayarınızın sabit diskine kurulum için kullanılacaktır,bilgisayarınız açılırken size Ubuntu mu yoksa Windows'mu diye soracaktır merak etmeyiniz.

Rufus ile ISO dosyalarınızı USB belleğinize yazdırmak için şu videoyu referans alabilirsiniz:
Videoyu yeniledim bu videoyu referans alabilirsiniz.

Son düzenleme:

Adigeottoman77

Öğrenci
Reaksiyon puanı
19

Videoyu yeniledim bu videoyu referans alabilirsiniz.
Videoda flasha kurmayı göstermiş bu adımlar neredeyse tamam.Sonrasında ne yapmam gerekiyor 2 işletim sistemini kullanma aşamasına geçmek için?

Ram_kafasi

Profesör
Reaksiyon puanı
7,428
Videoda flasha kurmayı göstermiş bu adımlar neredeyse tamam.Sonrasında ne yapmam gerekiyor 2 işletim sistemini kullanma aşamasına geçmek için?
Bilgisayarınızı Flash bellek üzerinden BOOT etmeniz gerekiyor sonrası ise aşırı basit bir kurulum olacaktır sonra artık penguen dostumuza bir selam verebilirsiniz :D,bir sıkıntı yaşarsanız yardımcı olurum.

Ram_kafasi

Profesör
Reaksiyon puanı
7,428
Onun içinde rufus yüklemesi bitince Rusuftan başlat diyeceğim demi ?açılırken bi ekran filan çıkarsa usb den başlatı seçerim zaten
Rufustan başlat derken,hayır zaten öyle bir seçenek olmayacaktır,Bilgisayarınız açılırken BOOT menüsüne girip Flash belleğinizi seçmeniz gerekecektir yada BIOS menüsüne girip en yüksek Boot önceliğini Flash belleğinize verebilirsiniz.

Adigeottoman77

Öğrenci
Reaksiyon puanı
19
Adsız.png

Başalata basıyorum bişe olursa senin üstüne atarım