Linux Hakkında Sorular

erdemlee

Asistan
Reaksiyon puanı
5
Arkadaşlar herkese selam öncelikle;
Direk konuya dalacağım linux açık kaynak kodlu geliştirmeye açık olmasına rağmen windowsu sadece çalışanlar linuxu dünyanın her bir tarafından kullanan mühendisler gönüllüler geliştiriyorken neden linux sadece serverlerde daha çok tercih ediliyor kullananların da daha fazla tercih etmesi lazım değil mi?Windowstaki uygulamaların çoğunluğunun linuxta yazılmasına rağmen, daha kararlı ve stabil bir işletim sistemi olmasına rağmen neden halen microsofta ağırlık veriliyor üstelik oyun konusunda linux sanırım open gl grafik kütüphanesini kullanıyor ama ms dx'i kullanıyor ve open gl kullanan ps ler, iphone ve android gibi mobil aletler varken kısaca open gl nin önü dx e göre daha açıkken neden hala microsofta oyun konusunda destek veriliyor.Zaten bu olayın da artık değişeceğini sanmıyorum windows kullanan kesim her zaman microsofttan fazla ama nedenini anlayamıyorum tek nedeni microsoft un zengin bir firma olması mı ?Hem de linuxün bütün sürümlerinin bedavaya dağıtılmasına rağmen.
Daha aklıma gelmeyen birçok soru vardır elbet sizde aklınıza gelen soruları yazın konuşalım paylaşalım cevaplarınız içinde şimdiden teşekkürler...

penguin

Profesör
Reaksiyon puanı
202
Sunucularda Linux'un ağırlıklı olarak tercih edilmesinin bence en önemli nedenleri güvenlik, kararlılık ve hızdır. Masaüstü kullanıcıları tarafında ise durum kısaca bir özdeyişle özetlenebilir: "Alışmış kudurmuştan beterdir". İnsanlar gözünü neyle açtıysa onunla devam etme eğilimindeler. Renk, yazıtipi, pencere dekoru, ses, efekt ve diğer herşeyde alıştıklarını arıyorlar. Aynısını bulamayınca kullanmak istemiyorlar. Göbekten win/mac sistemlere bağlayan adobe gibi şirketlerin programları da bir diğer etken. Photoshop yok ama Gimp var deyince insanlar burun kıvırıyor. Her oyunu da çalıştıramazsın deyince tükaka oluyor. Bedava ve ücretli konusuna gelince durum yine değişmiyor. Kendinize şu soruyu sorun: Bir bağımlı bedavaya verilen sütü mü yoksa yüksek ücretli de olsa bağımlısı olduğu maddeyi mi tercih eder?

Deleted-Name

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
18
Cevap destek Microsoft ticari bir şirket ürününü destekliyor millet de o platforma uygulama yazıyor tamam linux'la ilgili bir dünya kaynak var ama her şeyi elle yapmak zorundasın bir de millet terminali görünce korkuyor linuxta şu ana kadar terminalde işlem yapmadım diyen yalan söyler çünkü bazı şeyler sadece terminalden halledilir millet bu kadar makale okuyup ne araştıracağım diyor gidiyor Windows yüklüyor bir de oyunlar var tabi wine'de açılabilir ama directx Microsoft'un ürünü olduğu için sıkıntı çıkıyor ben linux'ta Path of Exile bile çalıştıramadım dx yüzünden çalıştırabilenler de zar zor çalıştırıyor bazı özellikleri kullanamıyorlar linux için oyunlar var ama az umarım zamanla artar ama artsa bile ben kullanıcıların artacağını sanmıyorum adam alışmamış işte napsın opengl'in dx'e göre daha iyi olduğunu duydum uzman değilim bilmiyorum

The Virus

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Özet olarak; Neden Windows?
Cevap destek Microsoft ticari bir şirket ürününü destekliyor millet de o platforma uygulama yazıyor tamam linux'la ilgili bir dünya kaynak var ama her şeyi elle yapmak zorundasın bir de millet terminali görünce korkuyor linuxta şu ana kadar terminalde işlem yapmadım diyen yalan söyler çünkü bazı şeyler sadece terminalden halledilir millet bu kadar makale okuyup ne araştıracağım diyor gidiyor Windows yüklüyor bir de oyunlar var tabi wine'de açılabilir ama directx Microsoft'un ürünü olduğu için sıkıntı çıkıyor ben linux'ta Path of Exile bile çalıştıramadım dx yüzünden çalıştırabilenler de zar zor çalıştırıyor bazı özellikleri kullanamıyorlar linux için oyunlar var ama az umarım zamanla artar ama artsa bile ben kullanıcıların artacağını sanmıyorum adam alışmamış işte napsın opengl'in dx'e göre daha iyi olduğunu duydum uzman değilim bilmiyorum

Ellerine sağlık, sonuna kadar katılıyorum.