Linux hakkında bilgi istiyorum

hilveti

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
ben linux ubuntu kullanmaya başladım ama hiç bir bilgim yok mesenger nasıl yükleyebiliim ayrıca video çalıştıramıyorum bilgilendirirseniz sevinirm...

Beowulf

Profesör
Reaksiyon puanı
10
Bu konuyla ilgilenirseniz sevinirim arkadaşlar.

Bende biraz sonra ubuntu kuracağım.

Kurulumdan sonra yüklenmesi gereken programları , yamaları veya önerilerinizi yazarsanız iyi olur.

hilveti

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
çok tesekkr ederim bir deniyeyim bakayım becerebiilecekmiyim:)

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Hiçbir şey bilmeden başlarsanız olmaz ama bu iş. :)

Öncelikle, kastettiğiniz şey Windows Live Messenger programı ise bu programı Linux dağıtımları altında kullanamadığınızı belirteyim en baştan. Ama anlık iletişim programları elbette var. Bunlardan en meşhurları aMSN ve Emesene'dir. Yüklemek için ya Uçbirim adı verilen komut satırını ya da Synaptic Paket Yöneticisini kullanacaksınız. İkisini de anlatayım ben.

Uçbirim'i kullanmak için Uygulamalar > Donatılar > Uçbirim'i açın. Daha sonra aşağıdakini yazın:

Kod:
sudo apt-get install amsn

Bu komutu yazdıktan sonra sizden şifre isteyecek. Ekrana şifrenizi girerken Uçbirim'de bir şey yazmıyor gibi görüneceksiniz. Bu, sizi şaşırtmasın. Şifrenizi yazıyorsunuz o sırada. Şifreyi yazın ve enter'a basın. Sizden yükleme için onay isteyebilir. Bir sürü yazı kayacak, en son [y] ve [n] gibi bir seçim kısmı gelirse y'ye basıp enter diyerek işlemi tamamlayabilirsiniz. Bu, aMSN isimli programı bilgisayarınıza indirip kuracak. Eğer Emesene'yi de denemek isterseniz şu komutu yazmalısınız:

Kod:
sudo apt-get install emesene

----

Diğer yöntem ise görsel bir yöntem. Komut yazmadan indirip kurabilirsiniz bu programları. Bunun için Sistem > Yönetim > Synaptic Paket Yöneticisini açın. Buradaki arama kutucuğuna amsn ve emesene yazın. Karşınıza gelen paketlere sağ tıklayıp yükle deyin. Değişiklikleri uyguladığınızda programlar indirilip kurulacak.

Nordkapp

Doçent
Reaksiyon puanı
16
Aslında kurulumdan sonra yüklemek için pek fazla bir şey kalmıyor. Mesela bende tüm sürücüleri tanımıştı. Sonra yazılım merkezine giriyorsun ve istediğin programı yüklüyorsun. Programın adını arama kutusuna yazarsan hemen karşına gelecektir. Yapman gereken sadece yükle düğmesine basmak. Kolay gelsin.

serkan94

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
22
neden bu kadar uğraştırıyosunuz ki(diyeceğiniz şey bırak linux u öğrensinler olucak ama) paket yöneticisinden arama ile yüklesinler.bende deniye deniye öğrendim oldu.
ayrıca jea driverlar yüklendi ben 96 nolu sürümü indirmişim 173 noluyu istiyormuş :D

hilveti

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
arkadaşlar peki video yürütmeme yarayacak bir program flaş player gibi bir şey istiyorum bu yazılım hangisini destekliyor yani arama kutusuna na yazmam gerekiyor...

serkan94

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
22
arkadaşlar peki video yürütmeme yarayacak bir program flaş player gibi bir şey istiyorum bu yazılım hangisini destekliyor yani arama kutusuna na yazmam gerekiyor...

bildiğim kadarıyla linux sürümlerini yüklediğinde yanında mevcur olarak geliyor.ama yoksa zaten aratma çubuğuna movie(video) player yaz çıkar.

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
linux sürümlerinin çoğunda ne flash player ne de video codecleri geliyor.
pardus, linux mint gibi birkaç istisna hariç
opensuse'de tek tık koleksiyonu ile yükleniyor ama ubuntu'da nasıl bilmiyorum.

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Kod:
sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras

Yukarıdaki yolla bu komutu çalıştırırsanız ve bu paketi yüklerseniz Java, Flash gibi şeyleri topluca yüklemiş olursunuz.

Video için de Uygulamalar altında Ses & Video kısmını kullanabilirsiniz.

serkan94

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
22
linux sürümlerinin çoğunda ne flash player ne de video codecleri geliyor.
pardus, linux mint gibi birkaç istisna hariç
opensuse'de tek tık koleksiyonu ile yükleniyor ama ubuntu'da nasıl bilmiyorum.
ubuntu'da var hemen söyliyeyim :tt2:

Krazky

Profesör
Reaksiyon puanı
45
Mesela SDN'ye girdiğinizde Flash Player eklentisini otomatik olarak yüklemenizi ister. Sizde bunun üzerine yükleyebilirsiniz bu şekilde.

Aynı şekilde Ubuntu Yazılım Merkezi yoluyla istediğiniz bir programı aratıp tek bir tık ile kurabilirsiniz. Örneğin aMSN yazılımını kuracaksınız, Ubuntu Yazılım Merkezi arama kutucuğuna aMSN yazıp daha sonra tek bir tıkla kurabilirsiniz.

Mp3 indirip dinlemek istediğinizde yine eklenti isterse otamatik olarak eklentiyi yüklemeniz istenir. Sizde adımlara göre takip edersiniz ve yüklerisiniz. Ama daha çok detay için Ubuntu Türkiye sitesine bakabilirsiniz..

hilveti

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
amsn i yükledim ama normal mesenger kullananlarla konuşurken webcam çalıştıramyrm ne yapmalym:)

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Bazen çalıştırılıyor, bazen çalıştırılmıyor. :) Oluyor öyle arada işte.

Webcam'in entegre mi?

Krazky

Profesör
Reaksiyon puanı
45
Bende nedense aMSN ile sesli görüşme yapamıyorum. Halbuki Windows Live Messenger'de böyle bir sorunum yoktu... aMSN ile dizüstü bilgisayarımın webcamı çalışıyor ama sesli ve görüntülü konuşma yapmak istediğimde maalesef bunu başaramıyorum. Arkadaşlara diyorum ki yazışalım daha iyi :D

Birde Linux'u översiniz. :D

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Sen yapamıyorsun, ben yapıyorum hem de tek tıkla
Neden kendi başarısızlığını(en iyi ihtimalle dağıtımın, programın başarısızlığını) Linux'e itiyorsun
itunes programı kötüyse bu windows'un suçu mudur

Krazky

Profesör
Reaksiyon puanı
45
Sen yapamıyorsun, ben yapıyorum hem de tek tıkla
Neden kendi başarısızlığını(en iyi ihtimalle dağıtımın, programın başarısızlığını) Linux'e itiyorsun
itunes programı kötüyse bu windows'un suçu mudur
Bunu bana mı dedin? :D

shakal

Profesör
Reaksiyon puanı
29
skype kullanin windows live mesenger adi üstünde windowsun ürünü yani adamlar linux sun önüne gecmek icin zaman icinde degisik yapilanmalara gidiyorlar