Linux dağıtımlarındaki çeşitlilik

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Ubuntu, bildiğim kadarıyla daha popüler. En azından kurulumunda öyle yazıyor. Linux Mint'in kurulumunda ise, 4. en popüler işletim sistemi yazıyor.
Linux dağıtımı demiyor farkındaysan :) Mint de Ubuntu tabanlı olduğu için o da Ubuntu sayılıyor.

imhotep

Profesör
Reaksiyon puanı
192
sorry :D

---- Mesajlar birleştirildi ----

tübitak tarafından geliştirilen linux pardüs okuldaki akıllı tahtalara sanal sürücü ile yüklü geldiğini fark etmiştim . ama win 8 kurulu olarak. pardüsün yeni halini bilmiyorum ama eski hali leşş
pardüs değil Pardus...

oguzhanq

Asistan
Reaksiyon puanı
94
eski hali dediğin daha iyidi... tabi sen kullanmayı beceremediğinden zaten adını bile öğrenememişsin...
sanırım geliştirenlerden biri sensin böyle savunduğuna göre . o zamanki forumlarda bunu beğenen ve şahsi bilgisayarında kullanan bir kişi bile yoktu. devletin desteklemesine rağmen devret dairesinde bile kullanılmamasını ve wine para verilmesini açıklarsanız bu gece rahat uyuyabilirim.

eski hali dediğin daha iyidi... tabi sen kullanmayı beceremediğinden zaten adını bile öğrenememişsin...
bu arada kelimeleri doğru kullanmaya bu kadar takıntılı iseniz kurduğunuz cümledeki anlatım bozukluğunu düzeltin lütfen

Son düzenleme:

imhotep

Profesör
Reaksiyon puanı
192
sanırım geliştirenlerden biri sensin böyle savunduğuna göre . o zamanki forumlarda bunu beğenen ve şahsi bilgisayarında kullanan bir kişi bile yoktu. devletin desteklemesine rağmen devret dairesinde bile kullanılmamasını ve wine para verilmesini açıklarsanız bu gece rahat uyuyabilirim.

bu arada kelimeleri doğru kullanmaya bu kadar takıntılı iseniz kurduğunuz cümledeki anlatım bozukluğunu düzeltin lütfen
eski hali dediğin daha iyidi... tabi sen kullanmayı beceremediğinden zaten adını bile öğrenememişsin... nesi yanlış? denetlettiğimde hata bulunmadı...
ben sadece kullandım ekibi dağıtıp debian tabanlı yapmalarından rahatsız olduysan tamam... + isimleri doğru yazın en önemli detay o...

oguzhanq

Asistan
Reaksiyon puanı
94
eski hali dediğin daha iyidi... tabi sen kullanmayı beceremediğinden zaten adını bile öğrenememişsin... nesi yanlış? denetlettiğimde hata bulunmadı...
ben sadece kullandım ekibi dağıtıp debian tabanlı yapmalarından rahatsız olduysan tamam... + isimleri doğru yazın en önemli detay o...
yapan adamların bile yüzüme bakmadığı bişeye iyi demek . ne biliyim tercih meselesi .

yapan adamların bile yüzüme bakmadığı bişeye iyi demek . ne biliyim tercih meselesi .
''zaten '' gereksiz kelime olarak geçiyor ve anlatım bozukluğu olarak kabul edilir. iyi forumlar

Son düzenleme:

imhotep

Profesör
Reaksiyon puanı
192

''zaten '' gereksiz kelime olarak geçiyor ve anlatım bozukluğu olarak kabul edilir. iyi forumlar
gereksizde olsa hata değil... sıkıntı yok... ;)

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Reaksiyon puanı
2,285
Bundan bir kaç yıl önce eğer böyle bir konu açılsaydı muhtemelen insanların fikirleri şu şekilde olacaktı:

-Ubuntu çok iyi, başka dağıtımlara gerek yok.

Doğruydu. O zaman hakikatten diğer dağıtımlar berbat, bir Ubuntu iyidi. Çok özgün bir proje olarak, her yönüyle diğerlerinden üstün olan Pardus vardı, ama o kadar yavaş gelişiyordu ve depolar o kadar kıttı ki güncellemeler gelmez, istediğimiz paketleri de .tar.gz olarak indirir derlerdir. OpenSuSE dedinizin her tarafı ayrı oynuyor, Fedora zaten Manhattan Projesi ayarındaydı. Arch falan o zamanlar böyle geniş geniş adını anan yoktu. Manjaro ise diye bir şey yok, onun yerine Chakra vardı. Ne kullanılabilinirdi? Debian, PCLinuxOS ve Mandriva. (Mandriva hakikatten kaliteliydi, bayağı uzun süreler kullandım) Ama yine de Ubuntu etmiyordu hiçbiri. Ne olursa olsun, Ubuntu'nun kendisine özgü bir havası ve kalitesi vardı. Terminal kullanmaya gerek yok, sistem çok sade ve iş görür halde. Üstelik Gnome temaları da o zamanlar cirit atıyor, iki tema çaktın mı Mac kullananları çatlatıyorsun. Öyle ki, Gnome kullananlar KDE kullananlar öbür tarafa. Gnome kullanıyorsan Allah'ın emri Ubuntu kullanacaksın, yok kullanmıyorsan Pardus, Mandriva çok sağlam seçenekler. Öyle bir ortamda aslında dağıtım sorun değildi, Ubuntu ya da Pardus. Aslında tartıştığımız Gnome mu KDE miydi. Yani de facto olarak bir ana dağıtım vardı, bir de alternatif seçenekler, bir de kafa göz dalınası "Aaa noob dağıtımı o" diyecek Arççı, Centoocu, Debiancı tipler.

Sonra ne oldu? Gnome hiç beklemediğimiz bir çizgiye döndü. Eskiden kullanıcı dostu, stabil, az kaynak harcayan Gnome bir anda oldu size high end, dakika başı çöken ucube bir şey. Millet yadırgadı zira milletin Gnome diye kullandığı şey bu oldu. Mint'in de Distrowatch'da 1.liğe oynaması da bu sayede oldu, o yokluk anında adamlar Cinnamon ile Mate'i çıkarttı millet akın akın Mint'e geçti. KDE de hatrı sayılır bir nüfuz kazandı. Şimdi, eğer tek dağıtım olsaydı (Ki o da Ubuntu olurdu) olacak şeyleri tahmin edin... Gnome 3 çıkacak, millet beğenmeyecek ve yadırgayacak, hatta insanlar Linux'u terk edecekti. Bildiğiniz dümdüz rezalet Gnome 3, bugünkü halinden bağımsız olarak konuşuyorum. Ama Mint faktörü tamamen düzeni alt üst olmuş Ubuntu kullanıcısına ilaç gibi geldi, Ubuntu da açık ara önde iken birden Mint'in arkasına düştü. Eğer Ubuntu bir Mate gibi bir projeyi ana masaüstü kabul etseydi, büyük destek toplardı.

Bu halde olması daha iyi, daha çok seçenek sunuluyor ve bir facia anında Linux'tan soğumak yerine dağıtım değiştirmek yeterli geliyor. RPM mi sıkıntı? RPM kullanmayan bir dünya dağıtım var. Paket yöneticisi mi sorunlu? Bir dünya paket yöneticisi var. Masaüstü? Çaresi var. Systemd iğrenç mi? Systemd kullanmayan projeler var. Pardus? Pisi Linux. Her şeyin bir alternatifi var ve bu Linux dünyasının aslında bir kendisini koruma mekanizması.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Linux bölümünde edebiyat ve yazım kurallarını tartışmak...

M

Murat Burç

SDN Okuru
Windows'a karşı çok çok az kaynak tükettiği iddia edilen, Macbooklarda bile MacOS'u dağıttığı iddia edilen Linux dağıtımlarının sayısının azaldığını bir Linux dağıtımına çok dahae fazla geliştirici düştüğünü düşünün. Özellik eklenir ama optimizasyon bozulmadığı için kaynak tüketimi artmaz. Yine Linux dağıtımlarının sayısı arttıkça bilmem kaç tane Linux dağıtımı ortaya çıkacağım diye dolaşmaz sayısı az dağıtımlar arasından seçim yapmak kolaylaşır ayrıca bunu tercih eden kitleler büyür kitleleler büyüdükçe oyun sektörünün ve yazılım sektörünün dikkatini burası daha çok çeker ve bu oldukça Windows tarafı ciddi atılımlar yapmak zorunda kalır.
Burda anlatmak istediğim birlikten kuvvet doğar kuvvetde rekabeti getirir kıytırık MacOS ve Çöp Windows kendine çeki düzen verir.

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Reaksiyon puanı
2,285
Yalniz, Linux dağıtımları zannettiğimiz kadar çeşitli değil ve bir linux dağıtımındaki gelişmelerden diğer linux dağıtımları da faydalanıyor. Ana dağıtımlar şöyle:

-Debian
-Red Hat
-Arch
-SuSE
-Mageia
-Gentoo
-Solus
-Slackware

Butun linux bu bir kaç dağıtım ve unutmuş olabileceğim bir kaç dağıtımdan ibaret. O öbürünün türevi, bu şunun catallaması falan diye gidiyor bütün linux. Üstelik fedorada olan bir gelişme ubuntuya, ubuntuda olan bir gelişme Debian'a fayda ediyor. Linux dağıtımları zannettiğiniz gibi parça pinçik değil öyle. Her ne kadar dağınık görünse de topyekûn bir gelişme var.

M

Murat Burç

SDN Okuru
Yalniz, Linux dağıtımları zannettiğimiz kadar çeşitli değil ve bir linux dağıtımındaki gelişmelerden diğer linux dağıtımları da faydalanıyor. Ana dağıtımlar şöyle:

-Debian
-Red Hat
-Arch
-SuSE
-Mageia
-Gentoo
-Solus
-Slackware

Butun linux bu bir kaç dağıtım ve unutmuş olabileceğim bir kaç dağıtımdan ibaret. O öbürünün türevi, bu şunun catallaması falan diye gidiyor bütün linux. Üstelik fedorada olan bir gelişme ubuntuya, ubuntuda olan bir gelişme Debian'a fayda ediyor. Linux dağıtımları zannettiğiniz gibi parça pinçik değil öyle. Her ne kadar dağınık görünse de topyekûn bir gelişme var.
İşiniz gücünüz yok illa bana diss atacaksınız öyle olsun hadi :D :D

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Reaksiyon puanı
2,285
İşiniz gücünüz yok illa bana diss atacaksınız öyle olsun hadi :D:D
Ama yanlış bilgiyi de elden geçirmek gerekiyor, hani Linux bahsettiğiniz gibi bir camia değil pek. Dağıtımlar arasında bir rekabet yok, daha çok her dağıtım kendi felsefesine göre insanları topluyor.

fragger

Dekan
Reaksiyon puanı
3,061
Aramızda TDK'da çalışan arkadaşlar var sanırım, burası forum. Göndereceğiniz mesajda illa anlatım bozukluğu olmayacak diye bir şey bulunmuyor. Bunları kullanarak forum huzurunu bozmak yasaktır.

• Forumda küfür, argo, hakaret, küçük düşürücü, aşağılayıcı, rencide edici tüm kelimelerin; din, dil, ırk ayrımına yönelik veya forum huzurunu kaçıracak her türlü söylev, yazı, resim, video ve diğer tüm materyallerin kullanımı yasaktır.
https://forum.shiftdelete.net/threads/forum-kurallari.43630/

oguzhanq

Asistan
Reaksiyon puanı
94
Aramızda TDK'da çalışan arkadaşlar var sanırım, burası forum. Göndereceğiniz mesajda illa anlatım bozukluğu olmayacak diye bir şey bulunmuyor. Bunları kullanarak forum huzurunu bozmak yasaktır.

• Forumda küfür, argo, hakaret, küçük düşürücü, aşağılayıcı, rencide edici tüm kelimelerin; din, dil, ırk ayrımına yönelik veya forum huzurunu kaçıracak her türlü söylev, yazı, resim, video ve diğer tüm materyallerin kullanımı yasaktır.
ne desem bilemedim ahaahah

Konuşmayı oku önce . Ayrıca tartışma başlatmak yasak diyip laf atmakta güzel ironi

Son düzenleme:

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Dağıtımlar arasında bir rekabet yok, daha çok her dağıtım kendi felsefesine göre insanları topluyor.
Sen sanırım yakın zamanda olan Fedora ve Ubuntu geliştiricilerinin Snap vs Flatpak kavgası için birbirine girdiğini bilmiyorsun. Bir blog yazarı olan Swapnil Bhartiya anladığım kadarıyla Fedora ve Ubuntu geliştiricilerinin Snap ve Flatpak konusunda birlikte çalıştıklarını anlamış, yazmış ki "Fedora ekibi ile çalışan Ubuntu geliştiricilerine selamlar!" Bililyorsunuz ki toplulukta Ubuntu'nun, Linux'u geliştirmek için hiçbirşey yapmadığı, sadece Linux'tan alıp kendi ekosistemini kattığını söylüyor insanlar. Adam okuduğunu öyle anlayınca zaten Fedora'yı herkes biliyor, biraz Ubuntu'nun bu yüzünü gösterelim diye yazmış. Fedora geliştiricileri bir köpürdü "Biz onlarla çalışmıyoruz" diye. Diğerleri "Neden sadece Ubuntu?" diye mesaj yağmuruna tutuyor, 10 dakika sonra "Fedora geliştiricilerine de selamlar" diye mesaj çekiyor adam falan.

Son olan olay da şöyle, adam diyor ki Snap'ler, Flatpak'lere iyi bir alternatif olabilir. Fedora geliştiricilerinden yeni bir kesim köpürüyor, ortalık baya karışıyor yine. Bu sefer tabi Red Hat o g*tü başı oynayan kesime dersini vermiş gibi. Ama ben buradan rekabet yok diyemiyorum ? Özellikle bir şirketin arkasında olduğu bir tabanı artık özgür bir taban olarak göremiyorum. Topluluk dağıtımları bu konuda daha iyi. Debian, Arch, Manjaro yada Slackware gibi...

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Reaksiyon puanı
2,285
Sen sanırım yakın zamanda olan Fedora ve Ubuntu geliştiricilerinin Snap vs Flatpak kavgası için birbirine girdiğini bilmiyorsun. Bir blog yazarı olan Swapnil Bhartiya anladığım kadarıyla Fedora ve Ubuntu geliştiricilerinin Snap ve Flatpak konusunda birlikte çalıştıklarını anlamış, yazmış ki "Fedora ekibi ile çalışan Ubuntu geliştiricilerine selamlar!" Bililyorsunuz ki toplulukta Ubuntu'nun, Linux'u geliştirmek için hiçbirşey yapmadığı, sadece Linux'tan alıp kendi ekosistemini kattığını söylüyor insanlar. Adam okuduğunu öyle anlayınca zaten Fedora'yı herkes biliyor, biraz Ubuntu'nun bu yüzünü gösterelim diye yazmış. Fedora geliştiricileri bir köpürdü "Biz onlarla çalışmıyoruz" diye. Diğerleri "Neden sadece Ubuntu?" diye mesaj yağmuruna tutuyor, 10 dakika sonra "Fedora geliştiricilerine de selamlar" diye mesaj çekiyor adam falan.

Son olan olay da şöyle, adam diyor ki Snap'ler, Flatpak'lere iyi bir alternatif olabilir. Fedora geliştiricilerinden yeni bir kesim köpürüyor, ortalık baya karışıyor yine. Bu sefer tabi Red Hat o g*tü başı oynayan kesime dersini vermiş gibi. Ama ben buradan rekabet yok diyemiyorum ? Özellikle bir şirketin arkasında olduğu bir tabanı artık özgür bir taban olarak göremiyorum. Topluluk dağıtımları bu konuda daha iyi. Debian, Arch, Manjaro yada Slackware gibi...
Aslında demek istediğim şuydu, bir fedora kullanıcısı ile Ubuntu kullanıcısı taraf değiştirmez. O kadar agresif bir piyasa hakimiyeti konusu yok.

imhotep

Profesör
Reaksiyon puanı
192
Pardus 2005 itibaren yapılan dağıtımken populer dağıtımlar listesinde ilk 5 içinde yer aldı ona rağmen beğenmeyen var... debian kullanan ekip yeni ekip ondan beğenilmedi... yoksa Pardus çok iyidi...

fragger

Dekan
Reaksiyon puanı
3,061
ne desem bilemedim ahaahah

Konuşmayı oku önce . Ayrıca tartışma başlatmak yasak diyip laf atmakta güzel ironi

Forumda bulunap da forum kurallarına uymamakta ayrı bir ironidir. Yazılı olarak ikinci uıyarımdır, forum kurallarına göre davranmalısın. Aksi takdirde cezalandıracağım.

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Reaksiyon puanı
2,285
Forumda bulunap da forum kurallarına uymamakta ayrı bir ironidir. Yazılı olarak ikinci uıyarımdır, forum kurallarına göre davranmalısın. Aksi takdirde cezalandıracağım.
Niye laf atıyorsun çocuğa alla alla hem tartışma yasak diyor hem laf atıyor. Ayıp oğlum biraz moderatörlük öğrenin. @by efsaneye şikayet edeceğim sizi aaa...

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Aslında demek istediğim şuydu, bir fedora kullanıcısı ile Ubuntu kullanıcısı taraf değiştirmez. O kadar agresif bir piyasa hakimiyeti konusu yok.
Demek istediğin Android vs IOS gibi mi ? :p

Konuşmayı oku önce .
2 cümleden fazlasını okumaya üşenen birinin sözleri...

Ayrıca tartışma başlatmak yasak diyip laf atmakta güzel ironi
Adamın görevi seni uyarmak, ve görevini yapıyor. Yu zamana kadar sana ban da atabilirdi misal. IP adresine'ne kadar. Ki bence hala atmamış olmaları SDN adına rezillik. Moderatörlüğü bırakma sebeplerimden biri. Yönetim benim için fazla sabırlı...

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Alakasız mesajlara izin verilmeyecektir. Alakasız mesajlar silinecektir. Bilginize.

fragger

Dekan
Reaksiyon puanı
3,061
Fazlasıyla sabırlı davranarak uyarı yapılmasına rağmen forum kurallarına uymayıp, en son çizgiyi aşarak hakaret ve küfürlü içerik paylaşması üzerine banlandı.

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Reaksiyon puanı
2,285
Demek istediğin Android vs IOS gibi mi ? :p

2 cümleden fazlasını okumaya üşenen birinin sözleri...

Adamın görevi seni uyarmak, ve görevini yapıyor. Yu zamana kadar sana ban da atabilirdi misal. IP adresine'ne kadar. Ki bence hala atmamış olmaları SDN adına rezillik. Moderatörlüğü bırakma sebeplerimden biri. Yönetim benim için fazla sabırlı...

Hayır, Windows ve Mac OS gibi. Birbirine iki alternatif olsa da, mac kullanıcısı da Windows kullanıcısı da bellidir. Mac kullanıcısı Windows kullanmaz, Windows kullanıcısı da mac kullanmaz. Zira asıl mesele kullanıcıların ihtiyaçları.

Hopeツ︎

Profesör
Reaksiyon puanı
2,185
Avantaj olarak görüyorum, zira istenilen dağıtım seçilebilir verilen karara göre. Bu olayı dünya mutfağına benzetebiliriz, farazen farklı yemeklerden farklı tatlar tadıyoruz ve bu rahatsızlık yaratacak bir şey gibi gelmiyor bana.

kmurat

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
4,019
Biz böyle çok çeşitliliğe gelemeğiz. Zamanında okulda bile Üniforma giyerdik. Tek tip insanlarıyız.

MrtAltg

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
12,110
Çeşitlilik iyidir ama çok fazla çeşitlilik kötü çeşitlilik anlayışları işin yavaşlamasına sebeb veriyor bunu anlatamıyoruz