Linux dağıtımı önerisi.

0M42

Asistan
Reaksiyon puanı
144
Linux u hiç bilmeyen, kod bilmeyen bir kimse kesinlikle linuxta aradığını bulamaz. Bütün işlemleri görsel arayüz ile halletmek istediğiniz dağıtımlar ise (mint, ubuntu, debian vs.) kesinlikle windows tan daha ağır çalışacaktır. Zira bu dağıtımlarda yine de bazı istisnai durumlarda komut satırına (kod) ihtiyacınız olacak.

Overclocked

Profesör
Reaksiyon puanı
4,519
Linux u hiç bilmeyen, kod bilmeyen bir kimse kesinlikle linuxta aradığını bulamaz. Bütün işlemleri görsel arayüz ile halletmek istediğiniz dağıtımlar ise (mint, ubuntu, debian vs.) kesinlikle windows tan daha ağır çalışacaktır. Zira bu dağıtımlarda yine de bazı istisnai durumlarda komut satırına (kod) ihtiyacınız olacak.
Demek istediğim bu, bir Windows değiller. Windows gibi olanlarında performans açısından farkı yok. O yüzden günlük kullanıcı için linux eziyet bence.

ömerim55

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
1,323
w7 starter iyi gider. Ama linuxta xubuntu güzeldir.

GNU or NOT

Asistan
Reaksiyon puanı
995

0M42

Asistan
Reaksiyon puanı
144
Mint ve ubuntu çok güzel bir dağıtım ama düşük performanslı bilgisayarlar için pek uygun değil. Lubuntu ubuntunun lite sürümüdür (L(ite)ubuntu) oda çok güzel ve hızlı bir dağıtımdır ancak çoğu durumda komut satırına ihtiyaç duyarsınız bu durumdada temel linux komutlarını bilmek gerekiyor.

Herobrine

Müdavim
Reaksiyon puanı
4,024

darkstar

Profesör
Reaksiyon puanı
1,503
Xubuntu kullandım. Aşırı kasıyordu bende. Lubuntu kasmıyordu ama wifi'ye bağlanmıyordu.
Xubuntunun kasmasına anlam veremedim, Windows 7 den daha az kaynak kullanır boşta 400-500 MB Ram kullanımı vardır. Kurulumla veya donanımınızla ilgili bir problem olmalı.

Windowsla Linuxu kıyaslıyorsunuz ya inanın linuxa alışsanız Windowsu açmak dahi istemeyeceksiniz. Firefox + Addbloc eklentisinin peformansını görünce anlarsınız ne demek istediğimi.

Overclocked

Profesör
Reaksiyon puanı
4,519
Xubuntunun kasmasına anlam veremedim, Windows 7 den daha az kaynak kullanır boşta 400-500 MB Ram kullanımı vardır. Kurulumla veya donanımınızla ilgili bir problem olmalı.

Windowsla Linuxu kıyaslıyorsunuz ya inanın linuxa alışsanız Windowsu açmak dahi istemeyeceksiniz. Firefox + Addbloc eklentisinin peformansını görünce anlarsınız ne demek istediğimi.
Elime 2. bir bilgisayar geçerse deneyeceğim. Xubuntu'nun sorunlu bir dağıtım olduğunu okumuştum, kendim deneğimde de kasıyordu zaten.

VeloCity

Öğrenci
Reaksiyon puanı
8
Debian tabanlı dağıtımlar, bazı hafif ubuntu versiyonlarına göre daha stabil olabiliyor. Linux dağıtımları konusunda yabancı değilseniz eğer, diğer linux dağıtımlarına göre biraz daha deneyim gerektiren debian tabanlı Crunchbang++'ı tavsiye edebilirim.

mychar276

Profesör
Reaksiyon puanı
3,210
Ben arkadaşlar gibi counter tez sunmayacağım, direk soruya odaklanacağım.
Linux dağıtımı önerisi;
Ubuntu' yu keyifle kullandım bir zamanlar, tavsiye ederim.

gnaremoob

Doçent
Reaksiyon puanı
907
Tam tersine, şu anda yükle/kullan o kadar güzel dağıtımlar var ki..

Amacini, felsefesini ve kullanmayi cok seviyorum ama dediginize katilmiyorum. Kullanici internet ve ofis programlari kullaniminin disinda bir seyler yapiyorsa bu seyler programlama vb. seyler ile alakali degilse zorluk yasiyor. Cogu program desteklemiyor, destekleyenlerin bazen Linux icin arayuzu olmuyor terminalle calistiriliyor, .exe kullanmaya alismis kullanicilar icin uygulama yuklemek ve her guncellemede tekrar tekrar dosya indirip kurulum yapmak kolay degil, en bilinen yazilimlar bile Windows'a yaptiklari guncellemelerin ve ozelliklerin bir kismini yapmiyor. Yoksa keske pazar payi Windows'un ceyregi kadar falan olsaydi da herkes kullanabilseydi.

rise

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
3,247
Amacini, felsefesini ve kullanmayi cok seviyorum ama dediginize katilmiyorum. Kullanici internet ve ofis programlari kullaniminin disinda bir seyler yapiyorsa bu seyler programlama vb. seyler ile alakali degilse zorluk yasiyor. Cogu program desteklemiyor, destekleyenlerin bazen Linux icin arayuzu olmuyor terminalle calistiriliyor, .exe kullanmaya alismis kullanicilar icin uygulama yuklemek ve her guncellemede tekrar tekrar dosya indirip kurulum yapmak kolay degil, en bilinen yazilimlar bile Windows'a yaptiklari guncellemelerin ve ozelliklerin bir kismini yapmiyor. Yoksa keske pazar payi Windows'un ceyregi kadar falan olsaydi da herkes kullanabilseydi.
Bu konuyu Windows vs Linux tartışmasına çevirmek istemiyorum; sadece isteyen istediği işletim sistemini özgürce kullanabilir olduğunu ve dual bot, dual disk vs. bir yığın çözüm olduğunu belirtip konuyu kendi adıma kapatıyorum.
Konuşmak istersek Linux Kafe de devam ederiz.

Redlonmas

Profesör
Reaksiyon puanı
3,077
Demek istediğim bu, bir Windows değiller. Windows gibi olanlarında performans açısından farkı yok. O yüzden günlük kullanıcı için linux eziyet bence.
Linux'u kötülemeyi bırakmassan kötü olacak sen kullanmayı bilmiyorsun demekki. Tuhaf tuhaf yorumlar yazma. Eziyet dediğin windows'tan daha hızlı birçok konuda debian'ı windows kadar ağır demeniz ayrı bir tuhaf :D
Bir yorumdan alıntı; Linux tabanlı makineler Python ile yazıldığı için ve Python ' da daha yüksek seviyeli bir dil olduğu için optimizasyon konusunda daha iyiler.

Bazı konularda windows ve macOS'un ubuntuyu geçtiği görülüyor ancak Ubuntu toplam puan olarak hepsini geçiyor. Oyun için test yapılmamış genelleme olarak test yapılmış.

ghost_of_sparta

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
2,799

MrtAltg

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
12,109
Tartışmalar kişisel hakarete varacaksaksa mesajları silmeyeyim arkadaşlar. Karşınızdakini tanımadan ergen şu bu vb. ifadeler yerine saygılı olarak iletişim kuralım lütfen

567914

Asistan
Reaksiyon puanı
178
Linux kimler için güzel bir sistem biliyormusun? Linux un genel olarak komutlarına hakim olup, program yazabilecek kadar dil bilen kişiler için. Bu kişiler zaten mint ile ubuntu ile uğraşmaz slackware, kali, arch, parrot gibi dağıtımlar kullanır. Bu dağıtımlarda işlemler çoğunlukla (kimisinda tamamen) komut satırı üzerinden yapıldığı için tabir yerindese roket necmi gibi çalışırlar ram tüketimleri komik seviyelerdedir.

Her GNU/Linux dağıtımının amacı farklıdır. Geliştirilmeye açık olması Linux'u sadece programcıların kullanabileceği anlamına gelmez. Örneğin Mint Son kullanıcı içindir, Ubuntu'yu neredeyse her türlü kullanabilirsiniz, Arch özelleştirmeye aşırı açık bir dağıtımdır, Parrot ve Kali ise Siber güvenlik alanında iş görürler. Bazılarında aşırı terminal kullanımı gerekirken, bazılarında Terminal'e girmeye ihtiyacınız bile neredeyse yoktur ayrıca. Yani herkesin ihtiyacına göre birçok dağıtım var. :)

Herobrine

Müdavim
Reaksiyon puanı
4,024
Kubuntu.

567914

Asistan
Reaksiyon puanı
178

Uygun dağıtımı kullanmaya başlarsa hiçbir sıkıntı yaşamaz. Hem sistemine uygun, hem de kullanabileceği bir dağıtım kullanıcıya Windows'u bile unutturur. Linux eziyet değildir. Önyargıda bulunmayınız lütfen. Bir şeyi eksilerine rağmen savunmayınız(Fanboyluk) lütfen.

Overclocked

Profesör
Reaksiyon puanı
4,519
Uygun dağıtımı kullanmaya başlarsa hiçbir sıkıntı yaşamaz. Hem sistemine uygun, hem de kullanabileceği bir dağıtım kullanıcıya Windows'u bile unutturur. Linux eziyet değildir. Önyargıda bulunmayınız lütfen. Bir şeyi eksilerine rağmen savunmayınız(Fanboyluk) lütfen.
Önyargıda bulunduğumu düşünmüyorum. Deneyimlerimi buraya aktarıyorum. Dünya üzerinde fanboy olacak son kişiyim. Neyse tartışmanın anlamı yok, iyi akşamlar dilerim.

0M42

Asistan
Reaksiyon puanı
144

Eksileri olan ne peki?

rise

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
3,247

ikakbay

Asistan
Reaksiyon puanı
65
İstediğin dağıtımı yükleyebilirsin. Usb ye kurulum yap hepsini dene tek tek.

Overclocked

Profesör
Reaksiyon puanı
4,519
Her şeye sallamıyorum. Yaşadıklarımı aktarıyorum. Sen mal diyorsan, öyle olsun bakalım. Sonuçta gerçek hayatta göremeyeceğin birisine sallamak kolay :)

10 Dakikada flaş belleğe kurulmuyor işte. Kaç tane program, yöntem denedim. Hata verdi. Bence linux dağıtımları hâlâ günlük kullanıcı için yeterli değil. Kullandığın işletim sistemini ölümüne savunmanın mantığı yok :) Ben ikisinide kullandım, deneyimi buraya aktardım.

Düzenleme : Eklenen alıntı silindi MrtAltg