Linux çok kasıyor

Malmedy

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,059
2GB ram ve Intel Atom bilgisayarıma peppermint os 10 kurdum fakat çok kasıyor.(Dualboot)Ne yapabilirim?

Malmedy

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,059
2.İşletim Sistemi.Windows 10 un yanına kurdum

MrGrфn

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,290
Peppermint aslında çok hafif ve hızlı ama kasmasına anlam veremedim.

Malmedy

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,059
Bu bilgisayar biraz garip.Windows XP tek işletim sistemi vardı önceden,Onda bile biraz kasardı.

Intel Atom 1.67GHz tek çekirdek
2GB ram
Intel graphics media accelator 256mb ekran kartı

Malmedy

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,059
Nasıl?Linux konusunda bilgili değilim.İnternete fln bağlanıyor.Görüntü net

bud

Cezalı
Cezalı
Reaksiyon puanı
1,710
Bu bilgisayar biraz garip.Windows XP tek işletim sistemi vardı önceden,Onda bile biraz kasardı.

Intel Atom 1.67GHz tek çekirdek
2GB ram
Intel graphics media accelator 256mb ekran kartı

XP'nin sistem gereksinimleri Peperminte göre çok daha az. RAM ve işlemci kullanımını kontrol edebilir misin?

Malmedy

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,059
Ram i gayet düzgün kullanıyor.Ancak bir yere girince CPU deliriyor

darkstar

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,510
Kasma dediğiniz problemi muhtemelen internette dolaşırken yaşıyorsunuzdur.
Güncel web browserlar tek başına 1,5-2GB Ram kullanabiliyor. Sitelerin çoğunda 10larca reklam var bunları engellemeniz gerekir.

Size tavsiyem Opera-Developer kullanmanız veya Firefox'a Addblock eklentisini yüklemeniz.
Bir de çok fazla sekme açmamaya çalışın.

Malmedy

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,059
Tavsiyenizi aldım,deneyeceğim

OzgunPr

Asistan
Reaksiyon puanı
211
Öncelikle donanımsal hızlandırma desteği için, kurulu değilse va-driver-all paketini kur. Bu meta paket gerekli paketleri kuracaktır.

Ayrıca tarayıcın için h264ify eklentisini araştır ve kur.

Bunların haricinde depodan zram-config paketini yükle. Özetle bu, kısıtlı RAM'ı daha verimli kullanmaya yardımcı olacak.

Son olarak aşağıdaki komutla sistemin takas alanına başvurma eşiğini düşür ve sistemini yeniden başlat.

Kod:
/bin/bash -c "echo 'vm.swappiness = 10' | sudo tee  /etc/sysctl.d/10-swappiness.conf"

nagaracuga

Doçent
Reaksiyon puanı
493
Tek çekirdekli işlemcide veb üzerindeki videoları seyrederken 90-100 faiz arası işlemci kullanımı olabiliyor. Bazı video oynatıcılarını kullanarak bazı sitelerdeki videoları seyredebiliyorsunuz, onlar daha düşük işlemci kullanımı ile çalışabiliyor. Problem Windows 10'da olmuyorsa, sadece Linux'ta oluyorsa LTS yani uzun süreli destek veren dağıtımlardan birini kullanabilirsiniz. Dağıtımların birçoğu eski donanımları desteklemiyor, LTS olanlar destekleyebiliyor.

darkstar

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,510
Tek çekirdekli işlemcide veb üzerindeki videoları seyrederken 90-100 faiz arası işlemci kullanımı olabiliyor. Bazı video oynatıcılarını kullanarak bazı sitelerdeki videoları seyredebiliyorsunuz, onlar daha düşük işlemci kullanımı ile çalışabiliyor. Problem Windows 10'da olmuyorsa, sadece Linux'ta oluyorsa LTS yani uzun süreli destek veren dağıtımlardan birini kullanabilirsiniz. Dağıtımların birçoğu eski donanımları desteklemiyor, LTS olanlar destekleyebiliyor.
Peppermint zaten minimalist bir dağıtım.

nagaracuga

Doçent
Reaksiyon puanı
493
Peppermint zaten minimalist bir dağıtım.
Minimalist dediğiniz dağıtım az RAM ve az işlemci kullanıyor olabilir ama veb tarayıcısı üzerinde çalışan bir flash veya HTML5 video oynatıcısı sistem kaynaklarını ne kadar kullanıyor? Ben de uzun süre eski model bilgisayarlar kullandım. Bazı sitelerdeki videoların adreslerini veb tarayıcısının bir eklentisi ile bulup video oynatıcısına yapıştırarak seyredebiliyordum.

darkstar

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,510
Minimalist dediğiniz dağıtım az RAM ve az işlemci kullanıyor olabilir ama veb tarayıcısı üzerinde çalışan bir flash veya HTML5 video oynatıcısı sistem kaynaklarını ne kadar kullanıyor? Ben de uzun süre eski model bilgisayarlar kullandım. Bazı sitelerdeki videoların adreslerini veb tarayıcısının bir eklentisi ile bulup video oynatıcısına yapıştırarak seyredebiliyordum.
smplayer ve vlc ile bu dediğiniz yapılabiliyor hatta smtube kullanırsanız youtubdaki linkini kendi bulup smplayera paslar.

Arkadaş minimalist bir dağıtım kullanmasına rağmen makinenin neden kasıldığını soruyor, we webde herhangi bir yere girdiğinde kasılmanın meydana geldiğini yazmış bu durumda web browser ile iligili cevap vermemiz gerekir. Video oynatımı ile ilgili bir soru sorulmamış.

opera-developer iyidir, az ram/cpu kullanır reklamları engeller, vpni vardır vs.

nagaracuga

Doçent
Reaksiyon puanı
493
Arkadaş minimalist bir dağıtım kullanmasına rağmen makinenin neden kasıldığını soruyor, we webde herhangi bir yere girdiğinde kasılmanın meydana geldiğini yazmış bu durumda web browser ile iligili cevap vermemiz gerekir. Video oynatımı ile ilgili bir soru sorulmamış.
Kendim de böyle problemler yaşamış olduğum için problemin video ile ilgili olabileceğini düşündüm. İletinin geri kalan kısmını da donanım problemi olabilir diye yazdım. Tek çekirdekli işlemci kullandığınız sürece işletim sisteminin kendisi ne kadar az RAM ve işlemci kullanıyor olsa da veb tarayıcılarının kullandığı RAM ve işlemci birçok durumda dağıtımdan bağımsız olarak kaynakları çok kullanmaktadır. Eğer problem Windows 10'da değil sadece Linux'ta oluyorsa o zaman ekran kartı, vb. donanım desteği tam olmayabilir. Bu açıdan LTS olan bir dağıtım kullanabileceğinden bahsettim. Herhalde dağıtım takıntınız olduğu için böyle tepki göstermiyorsunuzdur? Bazıları Linux dağıtımlarına laf söylettirmemek için bu tür tartışmalara girebiliyor.

Malmedy

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,059
W10 da hayvan gibi kastığı için yükledim ztn

nagaracuga

Doçent
Reaksiyon puanı
493
W10 da hayvan gibi kastığı için yükledim ztn
O zaman problem Linux'la ilgili değil, muhtemelen donanımızın vebde gezerken yetersiz kalmasından ötürü problem oluyor. @darkstar adlı kullanıcının dediği gibi reklamları ve sayfaya gömülmüş flash playerları bloke eden eklentileri deneyebilirsiniz ama onlar da belirli ölçüde RAM ve işlemci kullanımını düşürürken sayfaların açılma hızını da yavaşlatabiliyor. Veb tarayıcısı üzerinde video izlerken bu tür kasılma ve donma gibi problemler devam edebilir.

darkstar

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,510
Bu açıdan LTS olan bir dağıtım kullanabileceğinden bahsettim. Herhalde dağıtım takıntınız olduğu için böyle tepki göstermiyorsunuzdur? Bazıları Linux dağıtımlarına laf söylettirmemek için bu tür tartışmalara girebiliyor.
Böyle agresif, kişisel algılanabilecek mesaj yazmayın lütfen herhangi bir takıntım yok. pepperminti kullanmadım hiç sadece denemişimdir. server veya enterprise için LTS gerekli ve iyidir ancak bildiğiniz gibi ev kullanıcılarına daha sık güncellenen yazılımlar daha uygundur.

nagaracuga

Doçent
Reaksiyon puanı
493
Böyle agresif, kişisel algılanabilecek mesaj yazmayın lütfen herhangi bir takıntım yok.
Bakın ben sizin iletilerinizi okumuştum ve size karşı herhangi bir cevap yazmamıştım. Siz ise malumatfuruşane bir tavırla benim iletime cevap yazdınız. Ben de dedim herhalde dağıtım takıntınız olduğu için böyle bir tepki göstermiyorsunuzdur? Bu tepkimin neresinde agresiflik var? Sizi itham edici veya rencide edici bir ifade kullandığımı düşünmüyorum.

darkstar

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,510
Bakın ben sizin iletilerinizi okumuştum ve size karşı herhangi bir cevap yazmamıştım. Siz ise malumatfuruşane bir tavırla benim iletime cevap yazdınız. Ben de dedim herhalde dağıtım takıntınız olduğu için böyle bir tepki göstermiyorsunuzdur? Bu tepkimin neresinde agresiflik var? Sizi itham edici veya rencide edici bir ifade kullandığımı düşünmüyorum.

Forum insanların birbirlerinin yazdıklarına cevap verebilmek ve bilgilerini paylaşabilmek için var.
Malumatfuruşluk ifadesi de kişisel bir saldırıdır. Ben size karşı kişisel bir cümle yazmadım.
Yazacak olsam sizin uslubunuzla "Birazcık çaba gösterseniz soruyu doğru anlayabilirdiniz." gibi bir cümleyi ilk mesajda yazardım ama yazmadım, çünkü bu cümle şahsınıza hitaben yazılmış olurdu...

• Beğen
Reactions: bud

nagaracuga

Doçent
Reaksiyon puanı
493
Forum insanların birbirlerinin yazdıklarına cevap verebilmek ve bilgilerini paylaşabilmek için var.
Malumatfuruşluk ifadesi de kişisel bir saldırıdır. Ben size karşı kişisel bir cümle yazmadım.
Yazacak olsam sizin uslubunuzla "Birazcık çaba gösterseniz soruyu doğru anlayabilirdiniz." gibi bir cümleyi ilk mesajda yazardım ama yazmadım, çünkü bu cümle şahsınıza hitaben yazılmış olurdu...
Kişisel saldırı olarak algılıyorsanız beni forum yönetimine şikâyet edin veya mahkemeye verin.

darkstar

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,510
Son düzenleyen moderatör: