Linux Cafe

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Güzel olmuş. Masaüstündeki sağ tarafta bulunan saat, tarih vb. şeyleri gösteren ekranı nasıl yaptınız?
Conky teması o. İsmi blur. Konusunu şimdi açıyorum :)
Güzelmiş terminal de böyle tam teşvik edici yer de.İyi mi nasıl kullanı mı?
Oldukça kararlı ve hızlı. Donanım tanıması en iyi dağıtımlardan birisi.
--- Gönderi Güncellendi ---
Chromium'u görene kadar ne güzel uydurmuş diyordum.
Chrome beklediğim gibi çalışmadı hocam :)

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Screenshot_2017-07-19_22-42-09.png

Screenshot_2017-07-19_22-42-36.png

AUR'dan aldığım Evopop ikon teması sorunluydu. Düzeltmesini şöyle yaptım. Normalde Solus OS geliştiricileri bu ikon temasının Faba ve Moka ikon temalarını taban almaları için tasarlamışlar. Çözüm çok basit.
Kod:
sudo mousepad /usr/share/icons/EvoPop/index.theme // burayı editlemeliyiz //

[Icon Theme]
Name=EvoPop
Comment=Solus Project icon theme

Inherits=Faba, Moka // Normalde tam bu satırda GNOME, hicolor yazıyordu. Büyük küçük harf hassas ve Faba ile Moka ikon temalarının kurulu olmasını gerektiriyor. //
Eğer bu şekilde editlerseniz ikon teması tam olarak tasarlandığı, orjinali halini alacaktır.
Hz.Fayırfoks varken...
Onu kullanıyordum, ta ki işlemcimin %100'ünü kullanana kadar. Bir yerde neden bilmiyorum ama bilgisayarı çok kasıyor Firefox. Süreklilik konusunda beni zor durumda bıraktı. En güçlü bilgisayarım bu ve bunda bile işlemciyi %100 yaptı. Oyunlar %100 yapmıyor. Fare oynamıyordu.
Gnome baydı, bari arkaplan değiştirelim dedim.
Güzel olmuş da biraz tema yükleseydiniz keşke ? :)

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Onu kullanıyordum, ta ki işlemcimin %100'ünü kullanana kadar. Bir yerde neden bilmiyorum ama bilgisayarı çok kasıyor Firefox. Süreklilik konusunda beni zor durumda bıraktı. En güçlü bilgisayarım bu ve bunda bile işlemciyi %100 yaptı. Oyunlar %100 yapmıyor. Fare oynamıyordu.
Harbi kasıyor. Az önce %75'de idi kullanım, %50'ye düştü top'a bakarken. Bir dakika %87,5 oldu. Oğlum ne oluyor...
Güzel olmuş da biraz tema yükleseydiniz keşke ? :)
Üşeniyorum. :D

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
@eronis Videoyu izlemiyorum. Ama video thumbnail'ındaki görüntü çok hoş bence.
I love Linux Mint <3.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Şu söyle rahatlada işletim sistemi muhabbeti açmayın :D Uzuyor, sonra iş burada konuşacağımız konuyu orada konuşmaya başlamamızla sonlanıyor.

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Şu söyle rahatlada işletim sistemi muhabbeti açmayın :D Uzuyor, sonra iş burada konuşacağımız konuyu orada konuşmaya başlamamızla sonlanıyor.
En iyi işletim sistemi benim yapacağım işletim sistemidir. :D

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Bu manjaro arch tabanli idi deyil mi
Arch tabanını kullanır ama Manjaro Arch değildir. Diğer Arch tabanlı dağıtımların aksine (Antergos yada Chakra gibi) Manjaro kendi ekosistemine sahiptir. Kendi depoları ve kendi araçları vardır. Pek çok şey ön yüklü ve ön ayarlı gelir. Manjaro depalarında Arch depolarında olmayan paketler de vardır ve bazı ek depolar önden ekli gelmekle birlikte kompleks işlemler bir script'e tıklamak kadar kolay hale getirilmiştir. Sürücü yüklemek kolaylaştırılmış ve donanım tanıma iyileştirilmiştir.

Manjaro paketleri Arch tabanından alır, kararlı branşa gelene kadar önce 3 günde bir güncelleme alan kararsız branşına atar.

- Kararsız depolarıda test edilen paketler haftada 1 kere güncellenen Manjaro Testing depolarına gelir.

- Testing depoları geliştiricilere göre kullanılması güvenli depolardır ama kararlı depolara burada 1 hafta daha testten geçtikten sonra geçer. Kısaca burada bazı problemlere raslamak mümkündür.

- En son kararlı branş'a geldiğinde paketin iyi test edildiğinden emin olacaksınız.

Arch'ın bütün avantajlarından, güncel paketlerinden faydalanırken iş istasyonlarında kullanılabilecek kararlı bir sistem de sahibi olabilirsiniz.

Reaksiyon puanı
5,173
Bu manjaro arch tabanli idi deyil mi
Ne kadar uygun bu baslik bilmiyorum ama birazda bu soruyu konu acilsin diye sordum ben ubuntu tabanli sistemlerden nedense hic verim alamadim acikcasi sonra uzunca bir sure deepin linux kullandim bu arada bir cok linux denedim ancak sanirim debian daha bos oldugu icin ubuntu tabanlilara gore cok daha hizli. Acaba manjaroda benzer bir sikinti yaratir mi bana xfce kurmama gerek var mi

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Ne kadar uygun bu baslik bilmiyorum ama birazda bu soruyu konu acilsin diye sordum ben ubuntu tabanli sistemlerden nedense hic verim alamadim acikcasi sonra uzunca bir sure deepin linux kullandim bu arada bir cok linux denedim ancak sanirim debian daha bos oldugu icin ubuntu tabanlilara gore cok daha hizli. Acaba manjaroda benzer bir sikinti yaratir mi bana xfce kurmama gerek var mi
Birincisi, Debian tabanlı işletim sistemleri daha geç güncelleme ve optimizasyonları daha geç alır. Mesela Fedora'nın hemen aldığı optimizasyon güncellemesi Debian tabanlı dağıtımlarda belli başlı sebeplerden dolayı bir yıl sonraya bile aksayabilir.

İkincisi, kimi dağıtımlar bir masaüstü ortamına biraz daha eğildiği için masaüstüne daha optimize olmuş oluyor. Mesela ki zamanında Pardus, Kubuntu'ya kıyasla çok çok daha hızlıydı. Hatta ki Ubuntu camiasında arkaplana atılan KDE'ye fazla destek verilmediği için Kubuntu epey bir süredir en yavaş KDE dağıtımı desem yeridir.

Üçüncüsü, kimi dağıtımlar minimalistçe olmadığı donanımı daha fazla sömürüyor. Mesela Ubuntu kullanıcı dostu olmaya daha önem gösterdiği için çok fazla servis çalıştırıyor ve ağır bir masaüstü kullanıyor. OpenSuSE de aynı şekilde. Lakin Manjaro minimalizm üzerine odaklandığı için KDE kursanız dahi diğer dağıtımlardan daha hafif çalışacaktır.

Son düzenleme:

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Xfce kullandığın sürece (Ana sürüm) sorun yaşaman aşırı ekstrem bir durum olurdu.

Ubuntu durduk yere çökmez. Genelde çökmeler kullanıcının yanlış ayarlamasından yada sistemi bilmeden çok kurcalamasından oluyor. İş dünyasında güvenilirliği ve kararlılığı nedeniyle bu kadar popüler oldu sonuçta. Ubuntu'ya doğası gereği Manjaro'dan daha kararlı bile diyebilirim. Eğer Ubuntu sende çöküyorsa büyük ihtimalle bir şeyleri yanlış yapıyorsun.

Çökmeler çok sık yaşanmaz linux camiasında. Eğer sistem ile oynamak, öğrenmek istiyorsan bir sanal makineye yada köşede kullanmadığın bir bilgisayara kurarak da yapabilirsin bunları. Bir neden de tabi bilinçsiz sürücü yüklemesi çünkü genellikle GNU/Linux dağıtımlarında sürücü kurman gerekmez ve bazen sürücüleri kurmak yerine açık kaynak sürücülerle takılmak daha iyi bir fikir olabilir. Özellikle AMD kullanıcıları için. İntel kart kullananların zaten hiçbirşey yapmalarına gerek yok.
uzunca bir sure deepin linux kullandim bu arada bir cok linux denedim ancak sanirim debian daha bos oldugu icin ubuntu tabanlilara gore cok daha hizli.
Debian Ubuntuya göre boş değil. Debian bir evrensel işletim sistemidir ve çok büyük bir kullanıcı kitlesi vardır. Ubuntu'da yapıp Debian'da yapamayacağın bir şey yok. Ama Debian daha çok bilgili GNU/Linux kullanıcılarına hitap eden bir dağıtım. Kullanması son kullanıcının işi değil. Debian tabanlı dağıtımlar seçilebilir. Deepin gibi. Aksi halde Debian'ın hızlı olmasının sebebi Ubuntu'nun aksine paketleri saf halleri ile veriyorlar. Ubuntu kararlılığı artırmak ve sisteme entegre etmek için dağıtıma özel modifiye ediyorlar. Hız farkının ana sebebi budur.
Acaba manjaroda benzer bir sikinti yaratir mi bana xfce kurmama gerek var mi
Xfce hafif ve kararlı diye onu öneriyorum. Elbette eğer donanımın kaldırıyorsa KDE de kurarsın, GNOME da kurarsın, Mate de kurarsın. O senin keyfine kalmış. Ama hem hızlı hem kararlı diyorsan Xfce tavsiyemdir.
Lakin Manjaro minimalizm üzerine odaklandığı için KDE kursanız dahi diğer dağıtımlardan daha hafif çalışacaktır.
Gerçekten de GNOME olsun, KDE olsun, ağır masaüstleri dahil Manjaro altında daha iyi performans verdiler :)

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Gerçekten de GNOME olsun, KDE olsun, ağır masaüstleri dahil Manjaro altında daha iyi performans verdiler :)
Ama KDE5 olgunlaşana dek KDE'yi ana masaüstü olarak kabul eden bir dağıtım kullanmak daha mantıklı geliyor bana. Mesela Chakra'dan bahsetmiştim, hiç çöktüğünü görmedim lakin senin anlattığına göre Manjaro'da KDE çökertme türküsünü haykırıyor.

Reaksiyon puanı
5,173
Xfce kullandığın sürece (Ana sürüm) sorun yaşaman aşırı ekstrem bir durum olurdu.

Ubuntu durduk yere çökmez. Genelde çökmeler kullanıcının yanlış ayarlamasından yada sistemi bilmeden çok kurcalamasından oluyor. İş dünyasında güvenilirliği ve kararlılığı nedeniyle bu kadar popüler oldu sonuçta. Ubuntu'ya doğası gereği Manjaro'dan daha kararlı bile diyebilirim. Eğer Ubuntu sende çöküyorsa büyük ihtimalle bir şeyleri yanlış yapıyorsun.

Çökmeler çok sık yaşanmaz linux camiasında. Eğer sistem ile oynamak, öğrenmek istiyorsan bir sanal makineye yada köşede kullanmadığın bir bilgisayara kurarak da yapabilirsin bunları. Bir neden de tabi bilinçsiz sürücü yüklemesi çünkü genellikle GNU/Linux dağıtımlarında sürücü kurman gerekmez ve bazen sürücüleri kurmak yerine açık kaynak sürücülerle takılmak daha iyi bir fikir olabilir. Özellikle AMD kullanıcıları için. İntel kart kullananların zaten hiçbirşey yapmalarına gerek yok.

Debian Ubuntuya göre boş değil. Debian bir evrensel işletim sistemidir ve çok büyük bir kullanıcı kitlesi vardır. Ubuntu'da yapıp Debian'da yapamayacağın bir şey yok. Ama Debian daha çok bilgili GNU/Linux kullanıcılarına hitap eden bir dağıtım. Kullanması son kullanıcının işi değil. Debian tabanlı dağıtımlar seçilebilir. Deepin gibi. Aksi halde Debian'ın hızlı olmasının sebebi Ubuntu'nun aksine paketleri saf halleri ile veriyorlar. Ubuntu kararlılığı artırmak ve sisteme entegre etmek için dağıtıma özel modifiye ediyorlar. Hız farkının ana sebebi budur.

Xfce hafif ve kararlı diye onu öneriyorum. Elbette eğer donanımın kaldırıyorsa KDE de kurarsın, GNOME da kurarsın, Mate de kurarsın. O senin keyfine kalmış. Ama hem hızlı hem kararlı diyorsan Xfce tavsiyemdir.

Ben linuxda cok eski bir kullanici deyilim mutlaka hata yapiyorum ancam ubuntu her zaman debiandan daha cabuk cokuyor bu belki benden kaynakli ama bu yuzden debiana az daha fazla isindim.

Bide debian son kullaniciya uygun deyil dediniz benden bu konularda cok daha tecrubelisiniz ama ben buna katilmiyorum ubuntunun otomatik yaptigi seyleri bence chmod +x ile tanimladiktan sonra ./ komutu ile acmak yeterli oluyor bence bu islemi her insan evladinin yapabilecegi bir islem diye dusunuyorum

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Ama KDE5 olgunlaşana dek KDE'yi ana masaüstü olarak kabul eden bir dağıtım kullanmak daha mantıklı geliyor bana. Mesela Chakra'dan bahsetmiştim, hiç çöktüğünü görmedim lakin senin anlattığına göre Manjaro'da KDE çökertme türküsünü haykırıyor.
Manjaro Xfce'yi ana sürüm kabul ediyor olabilir ama aslında hiçbir masaüstünü sistemine entegre etmiyor. Kısaca her masaüstüne eşit davranıyor. Fedora da öyle. OpenSUSE de. Bütün dağıtımlar bu tavrı örnek almalılar. Özellikle Trollbuntu ile Markcık. Ubuntu'nun popülaritesine güvenip çok şımarık davranıyor ve dağıtım her gün kan kaybediyor o salak yüzünden. 1 kere olsun kullanıcıya kullanıcının istediğini ve be adam ! Emin olun Ubuntu çok daha iyi olabilirdi o adam başında olmasaydı. Sadece topluluktan sıradan sizin benim gibi birisi yönetseydi bile Ubuntu projesini, ondan daha iyi kararlar verebilirdi... Yada daha iyi bir fikrim var ? Karar verme, bırak kullanıcı versin.

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Manjaro Xfce'yi ana sürüm kabul ediyor olabilir ama aslında hiçbir masaüstünü sistemine entegre etmiyor. Kısaca her masaüstüne eşit davranıyor. Fedora da öyle. OpenSUSE de. Bütün dağıtımlar bu tavrı örnek almalılar. Özellikle Trollbuntu ile Markcık. Ubuntu'nun popülaritesine güvenip çok şımarık davranıyor ve dağıtım her gün kan kaybediyor o salak yüzünden. 1 kere olsun kullanıcıya kullanıcının istediğini ve be adam ! Emin olun Ubuntu çok daha iyi olabilirdi o adam başında olmasaydı. Sadece topluluktan sıradan sizin benim gibi birisi yönetseydi bile Ubuntu projesini, ondan daha iyi kararlar verebilirdi... Yada daha iyi bir fikrim var ? Karar verme, bırak kullanıcı versin.
Aslında şimdiye kadar Unity ve Mir projesini ben oldukça cesur hamleler olarak düşünmüştüm. Linux dünyasında pek böyle adımlar söz konusu değil, genellikle belli bir çıtaya kadar dağıtımlar hedef koyuyor ve Linux'u daha iyi taşımak havaya uçuyor. Örneğin Ubuntu dışında hiçbir dağıtım mobil bir işletim sistemine girişmedi, giriştiyse bile Ubuntu gibi bu işle ciddi olarak ilgilenmedi. Ha tabii mesela KDE Mobile var, ama lakin Ubuntu ile aynı potansiyelde olduğunu söyleyemeyiz. Evet şımarıklık olarak değerlendirebiliriz hatta Ubuntu hala en popüler dağıtım olabilirdi lakin Linux'a bir şey kazandırmak uğruna hiçbir şeye girişmemiş, esnaf kafasıyla işlerine devam ediyor olacaklardı.

Bunun dışında son kullanıcıya yönelik dağıtımlar tek bir masaüstünün üzerine eğilmeli. Mesela zamanında Pardus diğer dağıtımlar çökmelerden çökme beğenirken KDE 4'ü sorunsuzca çalıştırıyordu. Zaten Gnome isteyen de gidiyor leş gibi turuncu Ubuntusunu kurup kafasını dinliyordu. Nedeni belli, dağıtıma göre KDE iyice optimize edilmişti ve buglardan arınmıştı. Ha tabii Gentoo stage 1'dan kurulum yapan adamı da "Abi eheh kusura bakma yaw bir tek KDE var elimizde" diye de sıkıştırmak olmaz.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Kod:
sudo blkid
Emin değilim daha önce hiç Android root kullanmadım.

Reaksiyon puanı
5,173
Kod:
sudo blkid
Emin değilim daha önce hiç Android root kullanmadım.

Kod:
/dev/block/loop0: UUID="57f8f4bc-abf4-655f-bf67-946fc0f9f25b" TYPE="ext4"
/dev/block/vnswap0: LABEL="swap" UUID="b19377ca-7847-4917-e5f4-8f9ee546b7c1" TYPE="swap"
/dev/block/mmcblk0p3: UUID="57f8f4bc-abf4-655f-bf67-946fc0f9f25b" TYPE="ext4"
/dev/block/mmcblk0p16: UUID="57f8f4bc-abf4-655f-bf67-946fc0f9f25b" TYPE="ext4"
/dev/block/mmcblk0p18: UUID="57f8f4bc-abf4-655f-bf67-946fc0f9f25b" TYPE="ext4"
/dev/block/mmcblk0p19: UUID="57f8f4bc-abf4-655f-bf67-946fc0f9f25b" TYPE="ext4"
/dev/block/mmcblk0p20: UUID="57f8f4bc-abf4-655f-bf67-946fc0f9f25b" TYPE="ext4"
/dev/block/mmcblk0p21: UUID="57f8f4bc-abf4-655f-bf67-946fc0f9f25b" TYPE="ext4"
/dev/block/mmcblk1p1: UUID="F380-FBCB" TYPE="vfat"

Ciktisini aldim

Reaksiyon puanı
5,173
Acaba bu komutun parametrelerinden biri ise yarar mi ki
Kod:
root@trelte:/dlkid -help                                                <
blkid 1.0.0 (12-Feb-2003)
usage:  blkid [-c <file>] [-ghlLv] [-o format] [-s <tag>] [-t <token>]
    [-w <file>] [dev ...]
        -c      cache file (default: /etc/blkid.tab, /dev/null = none)
        -h      print this usage message and exit
        -g      garbage collect the blkid cache
        -s      show specified tag(s) (default show all tags)
        -t      **** device with a specific token (NAME=value pair)
        -l      lookup the the first device with arguments specified by -t
        -v      print version and exit
        -w      write cache to different file (/dev/null = no write)
        dev     specify device(s) to probe (default: all devices)
root@trelte:/data/data/com.termux/files/

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Kod:
rm -rf /
Deneyebilirsiniz. Lakin doğacak hasar sorumluluğumda olmayayıp kodun ne işe yaradığını görmeniz için şuraya bakabilirsiniz:
rm -rf