Levent Kırca’dan, Cem Yılmaz'a ‘intihal’ davası

mazruf

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
1,117
Tiyatro oyuncusu Levent Kırca, Cem Yılmaz’a tazminat davası açtı. Dün açılan davada Kırca, Yılmaz’ın intihal (aşırma) yaptığı iddiasında. Kırca, Yılmaz’ın gösterimdeki filmi Pek Yakında’da kendisinin daha önce çektiği “Son” filminden birebir benzerlikler olduğu iddiasında. Cem Yılmaz'ın avukatı ise, Hürriyet'e, davadan haberlerinin olmadığını açıklama yapamayacaklarını söyledi.

levent-kirca-cem-yilmaz.jpg

İstanbul 4. Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi’nde dün açılan dava 2014/232 dosya numarasını taşıyor. Av. Fatih Gürbüz Karakoyunlu’nun Kırca adına açtığı davada, 2001 yılında gösterime giren “Son” filminin yönetmenliğini Levent Kırca’nın üstlendiğine işaret edildi. Dava dilekçesinde, Cem Yılmaz’ın 2 Ekim’de gösterime giren ve geçtiğimiz hafta sonu itibari ile 2.1 milyonu aşkın kişinin izlediği “Pek Yakında” filminde intihal yapıldığı, “Son” filminin olay örgüsünden esinlendiği iddia edildi.

‘13 BENZERLİK VAR’ İDDİASI

Dilekçede iki film arasındaki benzerlik 13 başlık altında ve detaylı açıklamalar ile yer aldı. İşte o 13 benzerlik noktası:

*Her iki filmde de, figüranlık yapan başrol oyuncusunun oynadığı filmin gösterilmesi ile başlanıyor.

*Her iki filmde de başrol oyuncusu işsiz kalıyor.

*Her iki film de kısıtlı maddi imkânlarla film içinde film hikâyesi üzerine kurgulandı.

26698740.jpg

ÜNLÜLERİN KAPISINA GİDİLDİ

*Her iki filmde de filmi çekecek olan yönetmenin intihar etme girişimi var. Bu intihar girişimini figüranlık yapan başrol oyuncusu engellemekte ve böylece film çekme gündeme geliyor.

*Her iki filmde de çekilecek filme başrol oyuncusu bulmak için ünlülerin kapısına gidilir. Ama sürekli red cevabı alınır.

*Her iki filmde de; yıldızı sönmüş başrol oyuncusu para almadan ünlü olmayan oyuncularla filmde oynamayı kabul ediyor.

*Her iki filmde de çekilen filmin başrol oyuncusu kendi sesini kullanmıyor. Çekilen filmin başrol oyuncularına film içinde dublaj yapıldığı seyirci tarafından sonradan anlaşılıyor.

*Her iki filmde de çekilecek filmin başrol oyuncusu asıl filmin başrol oyuncusu tarafından yıkandı.

26698739.jpg

FİLM İSİMLERİ DE BENZER

*Her iki filmde de çekilecek film kısıtlı imkânlarla figüran başrol oyuncusunun üstün çabalarıyla tamamlanıyor.

*Her iki filmde de şöhreti bitmiş, yaşlanmış profesyonel olmayan sanatçılar filmde oynatıldı.

*Her iki filmde de; çekilen film eski Türk filmlerindeki zengin kız fakir oğlan edebiyatı üzerinde durulmuş.

*Her iki filmin isim de çok benzer. İçerikle alakası olmayan afiş isimleri kullanıldı. (SON ve “PEK YAKINDA)

*Her iki filmde de, filmin sonunda çekilen film özet olarak tekrar gösterilir ve film bu şekilde biter.

60 BİN TL TAZMİNAT
Dava dilekçesinde, sinema eleştirmenleri ve izleyicilerin, her iki filme ilişkin benzerliklerine ilişkin yorumları ve Yargıtay’ın emsal kararları mahkemeye delil olarak sunuldu. Şimdilik, 10 bin TL maddi, 50 bin TL manevi tazminat talep edilen başvuru dilekçesinde yargılama giderlerinin de Cem Yılmaz’ın üzerine bırakılması istendi. Konu için ulaştığımız Cem Yılmaz’ın avukatı dava dilekçesini görmediklerini bu nedenle bir açıklama yapamayacaklarını söyledi.

Hürriyet

li10sKing

Profesör
Reaksiyon puanı
7
Evet bende ilk basta ona benzettim fakat illa benziyir demek yanlis olur.. O zaman hicbir filmde ask,savas olmamali sonucta onlarda baska filmlere benziyor..

mazruf

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
1,117
Levent Kırca'nın, Cem Yılmaz'ın 'Pek Yakında' filminin, 2001 yılında kendisinin yazıp yönettiği ve oynadığı 'Son' adlı filminden alıntı olduğu gerekçesiyle, Yılmaz aleyhine 60 bin liralık maddi ve manevi tazminat davası açtı. Ünlü komedyen filmi hakkında konuşulan bu ithamlara cevap verdi.

Cem Yılmaz, sosyal medyadan (Twitter) yaptığı açıklamada şöyle dedi:

"Filmi yine çalmışım. Bu artık çivinin çıktığını insanlarda utanma kalmadığını gösteriyor benim için"

Kişisel Twitter hesabından açıklama yapan ünlü şovmen Cem Yılmaz, "Buna inanan varsa da canı sağolsun. Beni oyuncak gibi kullanmak istiyorsunuz sizi anlıyorum... Varın oynayın dilediğiniz gibi. Film yapmak ne kolay ne ciddiyetsiz iş bazısına. Teşekkür ederim...." ifadelerini kullandı.

İşte Cem Yılmaz'ın attığı o Twitler:

1415880954341.jpg

1415880957877.jpg

Prof. Dr. Orhan Kural da dün çıkan haberlerde Cem Yılmaz hakkında şu suçlamaları yapmıştı:

"Gençleri sigaraya ve uyuşturucuya alıştırması için Cem Yılmaz 1 milyon dolar para almıştır. Kola reklamı yapmıştır. Reklamlarla dolu bir filmdir 'Pek Yakında.' Açıklasın 'ben para almadım çocukları uyuşturucuya sigaraya alıştırmak için' sesi çıkmıyor. Bu iş böyle tezgahlanıyor. Buradan soruyorum 'para aldın mı almadın mı?' Çünkü oradan ayrılan bir insan sana bir milyon dolar ödendiğini söyledi"

KAYNAK

Seyhoo

Dekan
Cezalı
Reaksiyon puanı
741
Şu levent kırcanın yatacak yeri yok

Ali TEMEL

Profesör
Reaksiyon puanı
92
Levent KIRCA gündemde kalmaya çalışıyor, Oya BAŞAR ile boşandıktan sonra adam ne yapacağını şaştı :)