LCD Monitör Satın Alma Rehberi

Yavuz Şahin-1

Profesör
Reaksiyon puanı
6
Bilgisayarınızla görsel iletişim kurmanızı sağlayan LCD monitörleri satın alırken doğru seçim yapmalısınız. Yoksa bilgisayarınızdan aldığınız performans düşecektir.

CRT monitörlerin arkasından hayatımıza giren LCD monitörler bilgisayar kullanırken birçok avantaj sunuyor. Birçok model 16:9 geniş ekran sunduğu için film keyfi artıyor. Kullanıcıya daha fazla çalışma alanı sağlıyor. Oyun oynarken alacağınız zevk de CRT'lere göre kat kat fazla. Bu kadar avantaj sunan LCD monitörler, monitör pazarında da liderliğini sürdürüyor. LCD'ler pazarın yüzde 95'ini elinde bulundururken, CRT monitörler ise yüzde 5 satış oranı ile kaybolmaya yüz tutmuş durumda.

Ekran Büyüklüğü

LCD monitör alacaksanız ilk yapacağınız işlerden biri monitörünüzün büyüklüğünü belirlemek. LCD monitör piyasasında 16 inç ekran büyüklüğünden tutun da 28 inç büyüklüğe kadar 14 farklı ekran boyutu bulunuyor. Bu boyutlar arasında seçim yaparken bilgisayarınızda kullanacağınız uygulamaları göz önüne getirmelisiniz. Mesela iki Word sayfasını yan yan görüntülemek istiyorsanız en az 20 inç büyüklüğe sahip bir monitör almalısınız.
4266811248185523.jpg
Çünkü 19 inç ekranlarda iki word sayfasını yüzde yüz boyutlarla yan yana görüntüleyemezsiniz. Bu örnekleri kendi ihtiyaçlarına göre çoğaltabilirsiniz. Kullanacağınız programların görsel sunumuna göre ekran büyüklüğünü hayal edin. Bu uygulamaların sunumlarına göre ölçümler de yapabilirsiniz.

mesajj

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Benim en merak ettiğim şey; piyasada önceleri KARE Lcd monitörleri çok rahat bulabilirken, şimdi ise mumla arar olduk. Halbuki; geniş ekranlar film, video vs. dışında çokda işe yarar bir tarafı olmayan cihaz... Bu ekranlar nasıl olurda bu kadar yaygınlaşır, hemde KARE ekranları ortadan kaldıracak şekilde...

Gerçekten geniş ekran kullanmaktan sıkılıyorum. Piyasada Kare ekranlar azaldıkça geniş ekranlara göre fiyatları artıyor. 19 '' 'lik LCD kare monitör, 19 '' 'lik geniş ekrana göre ateş pahası ...

Sizce bunun sebebi ne olabilir?

GKHNCKR

Profesör
Reaksiyon puanı
47
in name of Yavuz bey;(eminim geri gelemeyecektir)

Sevgili mesaj.

bunun sebepleri arasında değişen tüketici davranışları ve gelişen teknolojinin yol haritasındaki gelişmeleri gösterebiliriz.
Daha nesnel konuşacak olursak, youtube'un bile 16:9 formatta yayın hayatına devam ettiği günümüzde kullanıcıların da geniş ekranları daha zevkli ve kullanışlı buldukları kaçınılmaz bir gerçektir.Bu yüzden mutsuz azınlığa yönelik üretimini azaltan üretici firmaların piyasadaki kare ekranlarının fiyatlarının yüksek olmasıda kaçınılmaz bir durumdur. Vatanda monitör sattığım dönemler de, sizin gibi isteklerle gelen insanları allem edip kallem edip geniş ekran satmak bir görevimdi. Bunu yaparkende geniş ekranın avantajlarından uzun uzun bahsederdik. yaşadıkları karakter ve çizim bozukluklarının çözünürlükten kaynaklandığını belirtir, şu an kullandığım gibi 20" wide bir ekranla normal bir kare ekranda yaptıkları çalışmayı çok daha kolay yapabileceklerini büyük bir bıtkınlıkla anlatırdık. Neyse, eta gibi dos üzerinden çalışan bir muhasebe programı kullanmıyorsan, geniş ekran gerçekten de güzel. ayrıca geniş ekran olupta kare çözünürlüğe tek tuş ile geçen modellerde bir hayli yaygın...

mesajj

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Sevgili mesaj.

Bunun sebepleri arasında değişen tüketici davranışları ve gelişen teknolojinin yol haritasındaki gelişmeleri gösterebiliriz.

Daha nesnel konuşacak olursak, youtube'un bile 16:9 formatta yayın hayatına devam ettiği günümüzde kullanıcıların da geniş ekranları daha zevkli ve kullanışlı buldukları kaçınılmaz bir gerçektir. Ayrıca geniş ekran olupta kare çözünürlüğe tek tuş ile geçen modellerde bir hayli yaygın...

( Soruyu kişiye atfen değilde, genele hitaben sorulmasının daha uygun olduğunu düşündüm. O kısmı değiştirdim. )

Önemli bir kurumda bu işte çalışmışsınız, belirttiğiniz sebepler gerçekten işin özüdür. Her geçen gün daha da yaygınlaşan multimedya ağırlıklı teknoloji karşısında üreticilerin tercihi haklı olarak; geniş (WD) ekran olacaktır.

Aynı ekranda ( msn, int.tarayıcı, TV vs. ) birçok uygulamayı çalıştıracaklar için geniş ekran daha pratik gözükebilir. İlk kullanımda görüntüyü ekrana yaydığı için beğenilmeyebilir, ama zamanla alışılıyor.

Bilgisayarında Tv izlemeyen, multimedya ağırlıklı uygulamalar çalıştırmayan birisi için KARE ekran daha iyi sanki ... Kare ekranlara alışanlar için geniş ekran kullanmak sıkıcı ve sinir bozucudur...

Bazı kişiler ihtiyaçları olmadığı halde, sonradan bulamayabilirm diye, ayriyeten kare lcd ekran alıp, depolayabiliyorlar. Bu kadar tutucu değilim, ama kullanmayıda hiç sevmiyorum. Mecburen iş icabı ...

Aslında 22 '' Lcd ekran kullanmayacaklar için kare ekran daha mantıklı... Çünkü Karedeki yüksekliği WD'de bulamazlar. 19 '' 'lik geniş bir ekran 17 '' 'lik kare ekran kadar yüksekliği vardır.

Saygılar.

Yavuz Şahin-1

Profesör
Reaksiyon puanı
6
Benim en merak ettiğim şey; piyasada önceleri KARE Lcd monitörleri çok rahat bulabilirken, şimdi ise mumla arar olduk. Halbuki; geniş ekranlar film, video vs. dışında çokda işe yarar bir tarafı olmayan cihaz... Bu ekranlar nasıl olurda bu kadar yaygınlaşır, hemde KARE ekranları ortadan kaldıracak şekilde...

Gerçekten geniş ekran kullanmaktan sıkılıyorum. Piyasada Kare ekranlar azaldıkça geniş ekranlara göre fiyatları artıyor. 19 '' 'lik LCD kare monitör, 19 '' 'lik geniş ekrana göre ateş pahası ...

Sizce bunun sebebi ne olabilir?

Bunun sebebi aslında yeni panel teknolojisi. LCD monitörlerin panelleri büyük bir panel üzerinden kesilerek işlem görüyor. Ve büyük panel üzerinde wide panel kesimi yapıldığında 4/3 panele göre daha fazla verim elde ediliyor. Yeni monitörlere baktığınızda 19 inç modeller de 1680 x 1050 piksel çözünürlüğe kadar detseklediğini görüyoruz. 4/3 panellerde ise eski panel teknolojisi kullanıldığı için 1280 x 1024 piksel çözünürlük var. Yani LCD panel üreticileri hem fiyatları düşürmek hem de daha fazla para kazanmak için teknoloji trendini belirliyorlar. 4/3 paneller yakın zaman içersinde yok olacak veya çok az sayıda üretilecek.

Yavuz Şahin-1

Profesör
Reaksiyon puanı
6
in name of Yavuz bey;(eminim geri gelemeyecektir)

Sevgili mesaj.

bunun sebepleri arasında değişen tüketici davranışları ve gelişen teknolojinin yol haritasındaki gelişmeleri gösterebiliriz.
Daha nesnel konuşacak olursak, youtube'un bile 16:9 formatta yayın hayatına devam ettiği günümüzde kullanıcıların da geniş ekranları daha zevkli ve kullanışlı buldukları kaçınılmaz bir gerçektir.Bu yüzden mutsuz azınlığa yönelik üretimini azaltan üretici firmaların piyasadaki kare ekranlarının fiyatlarının yüksek olmasıda kaçınılmaz bir durumdur. Vatanda monitör sattığım dönemler de, sizin gibi isteklerle gelen insanları allem edip kallem edip geniş ekran satmak bir görevimdi. Bunu yaparkende geniş ekranın avantajlarından uzun uzun bahsederdik. yaşadıkları karakter ve çizim bozukluklarının çözünürlükten kaynaklandığını belirtir, şu an kullandığım gibi 20" wide bir ekranla normal bir kare ekranda yaptıkları çalışmayı çok daha kolay yapabileceklerini büyük bir bıtkınlıkla anlatırdık. Neyse, eta gibi dos üzerinden çalışan bir muhasebe programı kullanmıyorsan, geniş ekran gerçekten de güzel. ayrıca geniş ekran olupta kare çözünürlüğe tek tuş ile geçen modellerde bir hayli yaygın...

Gelemeyeceğimi nereden çıkardın.

mesajj

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Bunun sebebi aslında yeni panel teknolojisi. LCD monitörlerin panelleri büyük bir panel üzerinden kesilerek işlem görüyor. Ve büyük panel üzerinde wide panel kesimi yapıldığında 4/3 panele göre daha fazla verim elde ediliyor. Yeni monitörlere baktığınızda 19 inç modeller de 1680 x 1050 piksel çözünürlüğe kadar detseklediğini görüyoruz. 4/3 panellerde ise eski panel teknolojisi kullanıldığı için 1280 x 1024 piksel çözünürlük var. Yani LCD panel üreticileri hem fiyatları düşürmek hem de daha fazla para kazanmak için teknoloji trendini belirliyorlar. 4/3 paneller yakın zaman içersinde yok olacak veya çok az sayıda üretilecek.

Anlattığınız bu sebebi bilmiyordum. Gerçekten öğrenmem iyi oldu... Benim tahminim tüketici eğilimlerine göre geniş ekranlar yaygınlık kazandı, ancak sizin bu açıklamalarınıza göre tamamen şirket kaynaklı gelişiyor, bu yüzden yaygınlık kazandı. Gerçekten çok ilginç ...

Bu bilgiyi paylaştığınız için çok teşekkür ederim.

Rapchy

Rektör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
119
Gelemeyeceğimi nereden çıkardın.
Editörlerin geneli(hepsi değil tabiki) konu açtıktan sonra kendilerine bir çok soru sorulmasına rağmen konuya bir daha uğramıyorlar o yüzden öyle demiş olmalı arkadaş :)

rower

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Peki ben bir lcd monitör almak istiyorum desem ve sadece normal işlerimde kullanıcam büyük fiyatlar vermek istemiyorum desem ne önerirsiniz ?

MoNsTeRaZoR

Doçent
Reaksiyon puanı
2
Peki ben bir lcd monitör almak istiyorum desem ve sadece normal işlerimde kullanıcam büyük fiyatlar vermek istemiyorum desem ne önerirsiniz ?

LCD monitör alacaksanız öncelikle kullanım amacınızı belirleyin.Eğer internette gezinti ve ofis amaçlı uygulamalarda kullanacaksanız 19 inç büyüklüğünde, 5ms ve Analog çıkışlı bir monitör size yetecektir.

Ayrıca Yavuz Şahin'in yazısına eklemek istediğim birkaç şey var.

Monitörünüzü eğer oyun ve film amaçlı kullanacaksanız.DVI desteği olması sizin için birincil öncelik olsun.Elbetteki ekran kartını da hesaba katarak.

Ekran kartınızı ve monitörünüzü DVI üzerinden bağladığınızda veri kaybı yaşamazken,DVI girişi olmayan monitörünüzde ekran kartından gelen sayısal(dijital)veriler monitör içinde işlenerek ekrana aktarılır (Analog olarak)
Bu da görüntüde kayıplara neden olur.Bu görüntü kaybı 19 inç ve üstü monitörlerde daha belirginleşir.Eğer 19 inç ve üstü monitör alacaksanız uzun vadede kullanmak amacıyla DVI girişli alın.

Bir diğer önemli konuda tepki süresi,Film ve oyun amaçlı kullancağınız monitörünüzden uzun vadede verim alabilmek için 2ms olması yararınıza olur.

1920x1080 destekli aldığınız monitörde en iyi oyun deneyimi bu çözünürlükte yaşanır.Bu çözünürlüğe doğal çözünürlük denir ve değiştirilemez.