Latife Hanım'dan Atatürk'e Tarihe Geçecek Mektup

Bu konuyu okuyanlar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

mehmet

Müdavim
Emektar
Katılım
9 Mayıs 2007
Mesajlar
2,699
Reaksiyon puanı
47
Puanları
48

Latife'den çarşaf sürprizi

Latife Hanım'a ait bir mektup ortaya çıktı. Atatürk ve çevresini eleştiriyor..

Latife Hanım, Atatürk'le boşanmasından sonra yazdığı bir mektupta, kadınların başını kapatmasına yasak konmasını eleştiriyor..

Latife Hanım, mektupta, "şehevi duygular beslediği bir kadın yüzünden kendisinden boşandığını" belirttiği Atatürk'e ve onu kendisinden ayıran arkadaşlarına kızgınlığını dile getiriyor. Latife Hanım, kızgınlıkla kaleme aldığı bu mektupta kadınların örtünmesine yasak konmasını da eleştiriyor.

Araştırmacı Rıfat N. Bali'nin bir ay önce İsis Yayınları'ndan İngilizce olarak çıkan "Atatürk as Viewed Through the Eyes of American Diplomats" adlı kitabı Latife Hanım'la Atatürk'ün ilişkisine dair bilinmeyen yönleri ortaya çıkardı.

Araştırmacı Rıfat N. Bali bu mektubun, 21 Şubat 1926'da Boston Advertiser isimli yerel küçük bir gazetede yayımlandığını ileri sürüyor. Latife Hanım'a ait olduğu iddia edilen mektup, "Sevgili dostum ve yoldaşım" diye başlıyor.

Evliliğinin bozulmasını üçüncü şahısların etkisine bağlayan Latife Hanım, yürürlüğe girecek Medeni Kanun'dan yararlanıp boşanmayı iptal için dava açmak isteğinden de söz ediyor. Latife Hanım mektubunda ayrıca Atatürk'ün bazı kanunları hazırlarken çevresinden olumsuz şekilde etkilendiğini anlatarak, bu kanunlara örnek olarak tekke ve zaviyelerin ve onlara has kıyafetlerin yasaklanmasını gösteriyor.

Latife Hanım mektupta, çarşafın yasaklaması ve kadınlara hangi kıyafeti giymesi gerektiğinin söylenmesine "Kadınların çarşaf giyip giymeyecekleri, dinsel törenlere, yalnız veya bir erkeğin eşliğinde katılıp katılmayacakları ya da ne giyerlerse toplumsal değerlere karşı gelmeyecekleri yukarıdan zorla kabul ettirilemez, ettirilmemeli" diye karşı çıkıyor.

Tutkun Akbaş/Sabah

Kaynak: http://www.internethaber.com/news_detail.php?id=117721
 

BacKDooR

Asistan
Katılım
4 Ağustos 2007
Mesajlar
199
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Yine türbancılar iş başında. Bu yazıyı yazan adamların halkı aptal yerine koymalarına dayanamıyorum, nasılsa halk bilmiyor diyor ve yazıyor ve buna inananlar da çıkıyor, yazıya bak hep rivayet.

Türbancıların tutunacağı son dal Latife Hanım'dır, zira Latife Hanım devrimden sonra bir daha çarşaf kullanmamıştır.


Kaldı ki Latife Hanım İzmir açıklarında bekleyen İngiliz gemilerinin bölgeyi terk etmesi için kendi eliyle yazdığı notaya Atatürk bayılmıştır ve İngiliz donanmasına gönderilmiş ve onlar da İzmir'i terk etmişlerdir.

Türbancılar örnek almak istiyorlarsa bu yönlerini örnek asınlar, birisi İngiltere'ye posta koyuyor, birisiyse kocası buştan izin almak için ter dökerken amerikan mağazalarında alışveriş yapıyor.

Türbanmış her yerin türban olsa ne olur senin, Latife Hanım çarşafı hiç çıkarmamış olsa yine de bu örnekteki günümüz türbacısıyla aynı değerde mi olacak? Latife Hanım'ın tırnağını geçtim, saçından düşecek kepek bile olamaz bunlar.

Latife Hanım üstünden Atatürk'e darbe vurmaya çalışanlar 1950'lerde çalışmalara başladılar, adnan menderes zamanlarında başladı.

1
Atatürk'ün Latife Hanım'a yazdığı mektuplar Türk Tarih Kurumu'nda mevcuttur, vefatına kadar kendisi, vefatından sonra da TTK tarafından saklanmıştır. Amerikan gazetesi nasıl haberdar olmuş o tarihte de o tarihten bugüne kadar hiç başkası duymamış.
Kendisine onca yapılan ithamlar varken 1925'den sonra hiç kimseyle bu konuyu konuşmamıştır,
Atatürk'le misafir önündeki kavgası, Fikriye Hanım'ı kıskanmaları, istenmeyen kadın olması vs. bunların hiç birisine yanıt dahi vermeyen, bunca ithama rağmen Atatürk'ün hatırasına saygılı olduğu için ses çıkarmayan bu büyük kadın, mektupları mı vermiş de haberdar olmuş bu türbancılar?

2
Latife Hanım belgeseli vardır, orada akrabalarının ve şahitlerinin konuşmaları var.
Latife Hanım öldüğü güne kadar Harbiye’de Atatürk heykeline bakarak günlerini geçirdiğini ve kimseyle konuşmadığını yeğenleri söylemiştir.

3
Çarşafa karşı çıkmış, işte bunu yazan adama ne demeli bilmiyorum Latife Hanım devrimin yapıldığı günden öldüğü 1975 yılına kadar devrim kanunlarına bağlı kalmıştır.

4
Latife hanım zengin ve köklü bir aileden gelmektedir, fransa'da da eğitim görmüştür bu tür haberlerle onu hafif göstermeye çalışanlar var aslında amaçları Latife Hanım’ı kullanarak türbana destek bulmaya çalışmak. Tıpkı tayyip erdoğan'ın Latife Hanım'ın örtüsünü örnek gösterip devrimden sonra çıkardığını görmezden gelmesi gibi.
Türbancı zihniyetin hepsi aynı al birini vur diğerine.

Latife Hanım kültürlü ve eğitimli bir Türk kadınıydı.
 

yasir

Öğrenci
Katılım
18 Ağustos 2006
Mesajlar
71
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
yanı kısaca latife hanım herşeyi yapabilir ama diger türk kadınları yapamaz latife hanım hepsinden üstün bir insandır ne hikmetse daha görgülü daha akıllı daha medeni ama diger insanlar görgüsüz yobaz ortamı germek için takar başörtülerini bu tür davranışlar sadece latife hanım ve atatürkçü olanlar için serbesttir ama diğerleri için yassag hemşerim yapamassın olur vay anasını sayın seyirciler ne güzel dünya demi inancı geregi yaşayan insanları aşalayan ezen kötüleyen başka bir millet yoktur herhalde...
 

BacKDooR

Asistan
Katılım
4 Ağustos 2007
Mesajlar
199
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Koyu alanları okursan özeti anlarsın, sizin gibi arkadaşlar için koyu şekilde belirtiyorum yoksa olayın özünü pek anlamıyorlar.
Hakeden hakettiği şekilde yaşar.
 

yasir

Öğrenci
Katılım
18 Ağustos 2006
Mesajlar
71
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
çok şükür bizim gibi insanlarında akılları var ALLAH tarafından verilmiş birşey söylenenleri çok iyi anlıyoruz biz koyu yada normal şekilde yazmamıza rağmen sizin gibi insanlar hiç bir şeyi anlamıyor sadece he deyip geçiyoruz okadar

keşke her hak eden hakketiği gibi yaşasa
 

BacKDooR

Asistan
Katılım
4 Ağustos 2007
Mesajlar
199
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Arkadaşım basitçe anlatayım madem hala anlayamamışsın.
Şimdi türbancılar Latife Hanım'ın örtüsünden bahsetmiyor mu? Yanıt basit, evet örnek göstermeye çalışıyorlar. Latife Hanım devrimden sonra çarşaf kullanmamıştır, daha Latife Hanım'ı örnek vermek aymazlık olmaz mı?

Sizin gibi insanların aklı olduğu kesin, ama ne hikmetse o akıl kalkıp bunu istismar eden adamlara sormayı akıl edemiyor, akıl herkeste vardır ama o aklın nasıl kullanıldığı önemlidir.

"Yahu siz Latife Hanım diyorsunuz ama Latife Hanım devrim sonrası çarşaf kullanmamıştır. Neden hala onu kullanmaya çalışıyorsunuz" Diye neden sormuyorsunuz?

Günümüz türbancısıyla yukarıdaki kadının arasında dünya fark var bir örneği ilk iletide koyu kısımda gösterdim, Latife Hanım kendi hakkındaki eleştirilere, iftiralara yanıt vermezken bizim cumhurun başı ve eşi el ele, kol kola Türkiye'yi avrupaya şikayet ettiler dava açtılar, al işte iki kadın arasındaki fark ben kalkıp hayrunisa ile onu bir zamanlar çarşaf giydi diye bir mi tutayım? Böyle saçmalık olabilir mi?

Alakasız bir kişiyi kullanarak türban sömürcülüğü yapmak için aklın olması değil aklın olmaması gerekiyor.
 

yasir

Öğrenci
Katılım
18 Ağustos 2006
Mesajlar
71
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
islamiyette herşey birdir vede tektir devrim öncesi sonrası islamiyeti bağlamaz çünkü kurallarını ALLAH koymuştur bundan yuzyıllar önce bugun çarşaf giyen başı kapalı olanlarda ALLAH ın koyduğu inançlar dogrultusunda yaptıkları için olayın hiç bir şekilde cumhuriyetle alakası yokturç latife hanım sadece bir örnektir onun gibi yuz binlerce insan vardır onun devrimden sonra çarşaf kullanmaması kendisini bağlar bütün tolumu değil o öyle giyinmek istediyse kimseyi ilgilendirmez hem haydi kızlar okula diye kampanya yapacaksın hemde sen başı kapalı okuyamassın hemşerim git arabistanda oku gibi aptalca cümle kurup onların bu ülkede eğitim almalarına engel olacaksın bizim cumhurbaşkanımızın eşinin şikayet etmesi kadar gayet doğal bir olay göremiyorum çünkü eğitimi haksız yer engellendiği için hakkını sonuna kadar aramakta özgürdür. böyle bir hakkı olduğu için istediği herşeyi yapar ama bazı kesim insanlar nedense bunu hazmedemiyolar. zaten anayasada kapalı insanların şunlaru şunları yapması yasak diye bir madde yok ama nedense bizim yöneticiler kendi keyiflerine göre yasak koyuyorlar anayasanın hangi maddesinde var çok merak ediyorum.
 

amesfa

Müdavim
Emektar
Katılım
10 Eylül 2007
Mesajlar
9,863
Reaksiyon puanı
150
Puanları
63
Maalesef bu tarz hassas konular üzerinde tartışmayı öğrenemedik.

Arkadaşlar lütfen yazdıklarımıza dikkat edelim, tam güzel ve seviyeli bir tartışma ortamı oluştu derken yapılan yorumlar ortamın gereksiz yere gerilmesine neden oluyor.

Yaptığınız yorumlar için teşekkür ederim.

KİLİT !
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst