Laptopu Şarjda Kullanmak

MrGrфn

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,290
Merhaba arkadaşlar hızlıca konuya gireceğim. Laptopumu şarjda kullanıyorum bataryası takılı biçimde. Bu zararlı mı? Bataryayı çıkarıp mı kullanmalıyım?

Nixc0r

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,612
Merhaba arkadaşlar hızlıca konuya gireceğim. Laptopumu şarjda kullanıyorum bataryası takılı biçimde. Bu zararlı mı? Bataryayı çıkarıp mı kullanmalıyım?
3 yıldır şarjda kullanıyorum bi sıkıntı görmedim

Usain

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
15,169
4 yıldır şarjda kullanıyorum. Bataryamın ölmesi dışında sorun yaşamadım.

EFI Shell

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Reaksiyon puanı
19,259
Şarjı bitmeye yakın iken tak. Öbür türlü batarya bozuluyor. Şarj çok çabuk eriyor.
Mesaj otomatik birleştirildi:

4 yıldır şarjda kullanıyorum. Bataryamın ölmesi dışında sorun yaşamadım.
Aynı ben.

Nixc0r

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,612
Laptop'ları sürekli olarak şarj aletine bağlı kullanmak bataryanın ömrünü kısaltmaz. Çünkü bataryanız %100 dolum oranına ulaştığı an, zaten dizüstü bilgisayarınız gerektiği gücü direk olarak adaptörden çeker. Bataryadan değil.

Başka bir konu olan Li-ion, yani lityum iyon pillerde ki kullandığımız hemen hemen tüm elektroniklerde kullanılan pil, şarj ettikce bataryanın performansını yitirmesi söz konusu değil. Bataryanın ömrünü kısaltan, içerdiği kimyasalların zamanla niteliklerini yitirmesinden kaynaklanan bir durum.

Şarj bittikten sonra fişe takıp, şarj dolunca fişten çekmek olayı eski laptoplarda kullanılan Ni-MH bataryalar için geçerli olup Li-on bataryalar için geçerli değildir. Aksine Li-on bataryaların deşarj edilmesi pek tavsiye edilen bir durum değildir ki şarjsız bırakılması durumunda daha çabuk kapasite kaybı yaşadığı bilinmektedir. Laptopun sıcaklığı batarya ömrünü çok etkiliyor gördüğüm, tecrübe ettiğim kadarıyla. Bu yararlı bilgiyi paylaştığın için teşekkürler. Çünkü deşarj edip tekrar şarj ederek bilgisayarını kullanan çok kişi var.

technopat ta bunlar yazılmış

iMaKaNDi

Doçent
Reaksiyon puanı
251
Bataryam ölmesin diye çıkartıp anakartı yanan tam 3 arkadaşım oldu. 2 haftada bir bataryanı %50 bitir ve laptop u kapalı şarj et. Eninde sonunda o batarya takılı kullanıldıktan sonra ölecek. Gidip yenisini alırsın yıllar sonra. Anakartın bir yerinden hasar görmesi daha pahalıya mâl oluyor.

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,127
Bataryayı sökmeyin sonra açılmayan yada ansızın pat sesi ve duman ve kokuyla kapanırsa garanti dışı diyen servisle muhatap olursun elektrik ve yıldırım bataryası yoksa garanti dışı sayıyorlar!