Laptopa linux kurmak

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan harktu
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

harktu

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
sabahtan beri arastiriyorum henuz somut bi cozume ulasamadim,bu isten anlayan arkadaslar lutfen yardimci olun...

compaq cq60-400eq laptopa linux kurmak istiyorum
http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/...ry&lc=en&dlc=en&cc=us&lang=en&product=3987307

once mandriva dvd denedim fakat laptopun pili %100 dolu oldugu ve kablosu prize takili oldugu halde daha kurulumu tamamlayamadan butun batarya tukenip laptop kapaniyor.

opensuse dvd denedim yine bataryayi %100 doldurup yine ayni durumla karsilastim.

son olarak ubuntu 9.10 kurdum cd den fakat o kadar agir calisiyor ki pc,sanki cok dandik bir bilgisayara yuklenmis gibi,oysa windows 7'yi teklemeden calistiriyor bu laptop.

laptop-tools u kurdum,laptop mode aktive ettim bu sefer daha da yavasladi.
ne filim oynatabiliyor ne de nette surf,surekli bi kasma durumunda laptop.

bazi yabanci forumlarda laptoplar icin xubuntu tavsiye edilmis fakat bunun bisey degistirecegini sanmiyorum pek,sonucta ubuntunun xfce versiyonu olmasi disinda bi farki yok.

sormak istedigim laptoplar icin ozel bir linux dagitimi veya modifiyesi var mi acaba yada windowsa geri donmek zorunda miyim?

Reaksiyon puanı
189
ben kendi dizüstü bilgisayarımda Pardus kullanıyorum memnunum bir sıkıntım yok açıkçası...

iboturka

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Aynen Pardus kullanıyorum sıkıntı yaşatmıyor.

Micuvan

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
57
Ubuntu 9.10 kullanıyorum Notebookda hiç öyle bi sorunla karşılaşmadım.Bataryayı çıkartıp kurmayı dene sadece fişe takılı olarak sorunun bataryadan oldugunu sanmıyorum bios ayarlarından HDD ayarlarını AHCI olarak veya IDE olarak ayarla farklı bir konumdaysa

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Ekranın kasması ekran kartı sürücüsünü işaret ediyor. Yüklemiş miydiniz?

harktu

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Ekranın kasması ekran kartı sürücüsünü işaret ediyor. Yüklemiş miydiniz?

ekran kartini yukledim,
yalniz sistemin linuxla bu kadar kasmasinda bi driver uyumsuzlugu var gibi geliyo bana da,
simdi pardusu da deniycem olmazsa windowsa donmekten baska care kalmiyor gibi

Micuvan

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
57
Mac Os kur :) Linux'u bırakma öyle kolay sebeplerden olacagını sanmıyorum vardır bir noktası kaçırdıgın

gvn

Profesör
Reaksiyon puanı
19
ben notebook pardus mandriva ubunutu bunları kurdum ve sorunsuz calışca senin bataryanda sorun olabilir pil bitiyorsa

harktu

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
bataryada bi sorun yok,ubuntuda normal doluyor %100 e kadar.
yalniz soyle bisey aklima geldi,laptopun islemcisi x2 64bit fakat ben x86 kurdum ubuntuyu bundan olabilir mi acaba?
simdi pardusu bi deneyeyim onda da kasarsa bi de xubuntu 64bit kurucam o da kasarsa daha da fazla ugrasamam,300 kusur linuxun hepsini denemem mumkun deil..

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Ben de diz üstü bilgisayar kullanıyorum ve Ubuntu, OpenSuSE gibi başlıca dağıtımları çok rahat çalıştırıyorum. Bir donanım uyuşmazlığı olabilir ama x64-x86 farkından kaynaklanabileceğini sanmıyorum. Yine de dene diğerlerini.

sezmen

Asistan
Reaksiyon puanı
200
bende eski laptopumda (5 Yıllık) pardus kullanıyorum. hemde 5.5 gblık küçük bir bölümde. bir de xp yüklü. gayet hızlı ve istikrarlı çalışıyor pardus.

sdelta

Profesör
Reaksiyon puanı
145
Ubuntu kullanıyorum notebook umda sorunsuz.

shakal

Profesör
Reaksiyon puanı
29
bende pardus kullaniyorum laptopumda vardir bir bit yenigi biosla sorun olabilir belkid

aperon

Doçent
Reaksiyon puanı
11
crunchbang dene derim ben çok hafif ve gnome-kde bağımlılığı neredeyse yok:)

harktu

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/110784
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/370173
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+bug/361123

sorun kernel sorunuymus,bazi laptoplarda fani duzgun calistirmiyomus linux kernel,
kernel gelistiricileri hala duzeltmeye calisiyolarmis bu sorunu
yani benim batarya bitmiyomus bunu pc linuxta kapandiktan hemen sonra windowsta acarak anladim,batarya full fakat islemci tutusuyo nerdeyse
kernel upgrade den tutun birsuru yapilandirma ayarlarina kadar bircok tavsiye var fakat boyle seylere girisecek altyapiya sahip deilim linuxta henuz,
sonuc olarak google chrome os'u cikarana kadar linuxun donanim sorunlari devam edecek gibi,
ve bilgisayari kullanma amaci isletim sistemi temelli degil de benim gibi son kullanici programlari uzerine olan kisiler icin linux cogu alanda hala windowsa alternatif(rakip diyemiyorum bile) olamiyor,
mesela amacim cabal oynamak,linuxta imkansiz,veya silverlight sitelere girmek aynen,sistem neye ugradigini sasiriyor,
ozgurlukicin forumlarinda soyle objektif bir ozelestiri buldum ve sonuna kadar katiliyorum
http://www.ozgurlukicin.com/forum/haberler/10871/?page=1

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
O objektif denilen eleştiriye ben katılamıyorum ama şimdi uzun uzun yazamayacağım da sebeplerini. Sadece söylemek istedim.

harktu

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
yilmadim basardim laptopta calistirmayi sonunda

dedigim gibi elimdeki dvd kaliplarindaki opensuse,mandriva ve fedora kurulumlarini ve birkactane de cd kaliplarindaki mint,pardus vs. bi turlu tamamlayamamistim,sadece cd olan ubuntuyu live olarak acip ordan install yapabilmistim.sistem acildiktan sonra da kastigindan dolayi once deposundaki en guncel nvidia driveri(183) kurdum fakat kasmaya devam etmisti.

bi turlu anlayamamistim bastan neden sadece ubuntu kuruluyo diye sonra bisey farkettim,fanlar sadece linux kurulumlari sirasinda minimumda calisiyordu,linux bi kere acildiktan sonra normale donuyor,bu sadece benim laptopla alakali degil butun sistemlerde ayni fakat benim islemci de kritik isiya cabuk ulastigindan kapatiyordu laptop kendini.

livede actiktan sonra linux kurabilecegimi anladim ve degisiklik olsun diye opensolaris cektim ve kurdum,
gordugum en kolay kurulum oldu solarisinki,kurulumdan sonra karsima gnome masaustu cikti.ubuntudan tanidik oldugu icin pek zorlanmadim kavramakta fakat paketlerden yararlanmak icin register olmak falan hepsini yaptigim halde driverlara bi turlu ulasamadim,firefoxu da guncelleyemedim,yani kisa surede baya daraldim solaristeyken.

sonra denemeye devam dedim daha sirada mandriva fedora fln var...
opensuse adi open solarisi cagristirdigindan hemen kurayim onun da icinden cikamayip hemen eleyeyim dedim.
daha kurulumda o kadar karisti ki heryer vazgececektim bikackere ama bi kere kurmadan vazgecmiyim dedim,karismasinin sebebi partition manageri pek acemi dostu olmamasi ve benim hardiskte ntfs arsivim var ona zarar vermemek opensuseyi kurmaktan daha onemliydi.
manageri heryerine girip abortla iptal ederek asa yukari anladim neyin ne oldugunu ve basardim hicbiyere zarar vermeden kurmayi.fakat windows,solaris ve ubuntunun kolayligindan eser yok kurulumunda acemi bakisimla bunu soyleyebilirim.
kurduktan sonra karsima cikan kde masaustu cok hosuma gitti ama yine kasiyordu tabi gireyim kurayim dedim driveri,network yok!
bunu da soylemeliyim wireless networku aktif etmek icin bi kac yere girmek zorunda kaldim ki bu sirada yast'la karsilastim,daha once duydugumdan nedir diye kurcaladim biraz,acaip bayildim yapabildiklerine.
neyse networku halledince driver arattim depoda buldugu driver 190 oldu!
hemen kurdum,ve sistemde kasma falan aninda bitti.
opensuse depolarinda biraz dolasip yastla baya bi hasir nesir olunca acaip sardi bu sistem beni.kullanimi oyle cocuk oyuncagi diyemem ama biraz oflaya puflaya aradigimi bulduktan sonra yapabildiklerine hayran kaldim.
malesef herseyini kurdugum gunceledigim opensuseye kiyamadigim icin mandriva ve fedorayi baska bi sefere biraktim gormek icin.

ubuntu kadar son kullanici dostu olmasa da opensusede sadece yast var ogranmek icin ve yapabildiklerini gorunce buna degdigini gordum,kullanimda widows kolayligini yasatiyor insana.

turkixten beri ilk linux izlenimlerim umarim ihtiyaci olan birilerine yardimci olur bu tecrubem...