Laptop İşlemcisine Nasıl OverClock Yapabilirim

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
@errno
Konuyla ilgilendiğiniz için çok teşekkürler. Peki biraz da olsa overclock yapabilecek miyim?

errno

Doçent
Reaksiyon puanı
567
Merhaba,

evet yapabilirsiniz. Overclock'tan kastımız; işlemcinizin izin verdiği maximum değer altındaki risk değerine yaklaşık olarak kullanma ihtimaliniz var.
Önceki yazımda belirttiğim gibi 2.5 GHz2den en fazla 2.8 GHz'e kadar test edileni okudum. Ancak bu demek değildir ki aynı sonucu sizde alacaksınız.

Aşağıdaki hatırlatmaları göz önünde bulundurun :

@__kadıköyRAP__
Anakartının BIOS'unda bu yoksa yoktur, yapabileceğin birşey yok. OC için anakartların özel serisi vardır, işlemcilerin özel serisi vardır.

@7.43
Dizüstü denilen makine zaten durduk yere 60-70 derece sıcaklığa ulaşıyor, bir de hız aşırtma yapıp yüklenirsen nasıl soğutmayı düşünüyorsun?

Fiziksel olarak izin verilmeyen overclock işlemine kalkışıyorsanız aşağıdaki önlemleri aldıktan sonra bahsi geçen programı "Game" ayarında oyunlarda FPS düşüşlerini kısmen önlemek için kullanılabilir. (Bu açıklama bilgisayarınızın fiziksel gücünüzü arttıracağı yönde değildir, bilgisayarınız yine eski gücünde çalışacaktır ancak bahsi geçen program sadece işlemcinizin geri hız düşüşü yaşamamasını sağlamaktadır). Ayrıca bahsi gçen program %100 etkili olacaktır diye bir şey belirtilmemiştir.

1 - Ek soğutma sağlayınız (Cooling Pad gibi..)
2- Eğer Bios ayarlarınızda Advanced=>Internal Bios Configurations ayarlarınızda Ram'lerinizin frekanslarını ayarlama, fsb vs. gibi seçenekler var ise aşağıdaki yazıyı takip ediniz.

Adres : Overclock (Hız Aşırtma) Nedir? Nasıl Yapılır? » Bilgiustam

Eğer Bios içerisinde herhangi bir ayarlama yapamadıysanız, program direkt kurularakta test edildiğini yine videolarla gördüm. Ancak iyi gözemleme yazpınız, aksi halde (yani bilginiz dışında bir ayarlama veya adımda);

1) bilgisayarınızın aniden kapanması (kendini korumaya alması),
2) fiziksel hasarlar (işlemci, ram, ekran kartı, anakart),
3) Bataryanızın aşırı ısınmadan dolayı yanması, patlaması
4) Ekranınızın aşırı ısınmadan zarar görmesi,
5 En kötü ihtimal ise yangın çıkmasına kadar gidebilir,

adımlarınıda göz önünde bulundurunuz.

Ek olarak denetim masasından herhangi bir program kurmadan da (Güç seçenekleri=>Performas=> CPU ayarları gibi) bilgisayarınızı sanıyorum ki güçlendirebilirsiniz veya üçüncü parti programların yaptıklarını kısmen yapabilirsiniz. Aşağıda resimlerini paylaşıyorum.

Saygılarımla

PP.png

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Eğer Bios ayarlarınızda Advanced=>Internal Bios Configurations ayarlarınızda Ram'lerinizin frekanslarını ayarlama, fsb vs. gibi seçenekler var ise aşağıdaki yazıyı takip ediniz.
Malesef. Bios ayarlarında Advanced=>Internal Bios Configurations kısmında Bluetooth, DVD okuyucu gibi şeyleri aktif etme veya pasif etme seçeneği var. Galiba bu şekilde overclock yapamayacağım. Bir de Windows 10 kullandığımda görev yöneticisinde işlemci saat hızına yani GHz'sine baktığımda bazen 2.50GHz'nin üzerine çıktığı bile oluyordu. Ama değişken yani kalıcı olmuyordu bu GHz.
-->Yardımınız, ilgi ve alakanız için çok teşekkürler. İyi günler.

claus05

Asistan
Reaksiyon puanı
28
OC olmayacağını söylemiştim, bu arada 2,50 üstüne çıkma sebebi turbobost teknlonojisi olduğundan.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
@errno @eronis @__kadıköyRAP__
İçinde bir çok kez alt alta tree yazdığım bir .bat dosyası oluşturdum. Arka planda oluşturduğum bu .bat dosyasından bir kaç tane açtım tabi bir kaç tane derken beli de 10 tane açmışımdır :D. Sonra CPU-Z programından işlemci GHz'sine baktığımda sonuç şu oldu:
Adsız.jpg

Aslında bu bence tam olarak overclock sayılmaz. Bu işlemi yaparak işlemciyi zorladım ve bu hıza ulaştım. Ama bilgisayar hızlanacağına aksine yavaşladı tabi daha sonra .bat dosyasını kapattım ve tekrar eski hıza döndü.

errno

Doçent
Reaksiyon puanı
567
Merhaba,

aslında üzerinde durulabilecek bir konu. Aslında işin birazda yazılım tarafına bakmak gerekiyor. Yani bir programlama dili aracılığıyla ve soğutma ile sistemin (oyunlar veya belirli programların) daha hızlı çalıştırılabilir mi ? Bu soru üzerinde durmak lazım. Yani 2.8 de bilgisayarın zarar görmeden.

Saygılarımla

küheylanTR

Doçent
Reaksiyon puanı
1,067
@errno @eronis @__kadıköyRAP__
İçinde bir çok kez alt alta tree yazdığım bir .bat dosyası oluşturdum. Arka planda oluşturduğum bu .bat dosyasından bir kaç tane açtım tabi bir kaç tane derken beli de 10 tane açmışımdır :D. Sonra CPU-Z programından işlemci GHz'sine baktığımda sonuç şu oldu:
Ekli dosyayı görüntüle 17175
Aslında bu bence tam olarak overclock sayılmaz. Bu işlemi yaparak işlemciyi zorladım ve bu hıza ulaştım. Ama bilgisayar hızlanacağına aksine yavaşladı tabi daha sonra .bat dosyasını kapattım ve tekrar eski hıza döndü.
Sizin işlemcinizin zaten temel çalışma hızı 2.50 GHz.Turbo ile 3.10 GHz'e çıkma yeteneği var.2.89 GHz'a neden bu kadar şaşırdınız anlamadım.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Arkadaşlar nasıl overclock yapabilirim? Anlaşılan laptobumun BIOS'unda overclock ile ilgili bir ayar bulunmuyor. Bios haricinde overclock yapmak mümkün mü?
@eronis @errno @__kadıköyRAP__

küheylanTR

Doçent
Reaksiyon puanı
1,067
Hiç overclock yapma sansım yok mu?
Çeşitli yazılımlarla ufak tefek şeyler yaparsın ama farkı hissetmezsin bile denemeye değmez.CPU zaten laptoplarda kavruluyor minicik fanları var.Yapma imkanında olsa mantık dışı yani gavur vajinası gibi yanar gerek yok.Ekran kartına yapılır mı diye sorarsan o olur işte :)

Son düzenleme:

isyankar42

Profesör
Reaksiyon puanı
806
Herkes yapilinca iyi olmayacagini biliyor ancak nasil yapilacagini bilmiyor.:))[emoji4]

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Arkadaşlar lütfen yapma laptobu yakarsın, overclock yapma, dur yapma, laptobun fanı ne ki overclock yapacaksın gibisinden şeyler yazmayın.
Eğer ki yardım edebilecekseniz lütfen yardım edin.

küheylanTR

Doçent
Reaksiyon puanı
1,067
Ekran kartına nasıl yapabilirim?
Intel HD Graphics 3000
Riva Turner programı ile kalıcı/geçici overclock yapabilirsiniz.Sadece tavsiye verdim oluşabilecek sıkıntılara karışmam :) Güzel bir soğutmanız varsa deneyin.Hd Graphics 3000'e ne kadar faydası olur bilemem :)

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Riva Turner programı ile kalıcı/geçici overclock yapabilirsiniz.Sadece tavsiye verdim oluşabilecek sıkıntılara karışmam :) Güzel bir soğutmanız varsa deneyin.Hd Graphics 3000'e ne kadar faydası olur bilemem :)
Nasıl kullanabilirim bu programı? Yani RivaTurner ile nasıl overclock yapabilirim?

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,126
35QdlJUn07lXiBmaoQCXTX20oDYHHd8ListbnajigD1YecyZ6d57H2CbOlzseKZ_hgaZdK3fDvdXcKWHfkm308IlS9p4Uo5GT_XLgqpzLDxF24qNHFAdygn-30lB4_XQmn87EDgBRniMOVa8HZ34845IKH8-dLteJxWTOylsO6g0-4zgevHmrnHOBK0Wc1zxvLsP8LCTDrp5J_x-I4G7UvwqqhgZ5Gu4q3miLJfCHhlT6c4_4_88JCs5l-J4c6fWs1PnSM0axktBjFuJNF6r9ksD22XL3cHVw67a1k2-6Ln4nmvPFkRzox74obn1yjORyKqMJW2Pwz6WKZJfZBi2lc6lRz5wN2EvkxMtXQxwaShO3KTbqTNyci05XPerEl0QIntGBh4Jg3HD6Tc1J0I3RXNT7A3LXvLaszHxXyFW56I3dPXHtfoiSZsG8lrAjL6TV5MXpFwhTqjg-n6qDdKWjPbj4hyT4P4INPBIqGiM4n9If8-5wzC0GjSrZWmIbbLrs0Nlk3NCXLHpx0jnn_5a_TkSoGaomyA054zTEqvZCPMeKMDtCW62G-T4u0A79bbFVucfyACTfzetGStQx7SeYj3mgE3Jud8eXH422gW1GNVSwQGY1ml_=w320-h240-no

sınırlı sorumluluk içerir...

Ekli dosyalar

• burning-laptop-o.gif
    burning-laptop-o.gif
    839.5 KB · Görüntüleme: 680

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
@ConfickerBelasi Lütfen şu mesajımı okuyun:
"Arkadaşlar lütfen yapma laptobu yakarsın, overclock yapma, dur yapma, laptobun fanı ne ki overclock yapacaksın gibisinden şeyler yazmayın.
Eğer ki yardım edebilecekseniz lütfen yardım edin."

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,126
Kod:
Temel öğeler
Teknik özellikleri dışa aktar
[LIST]
[*]Ürün Grubu2nd Generation Intel® Core™ i5 Processors
[*]Kod AdıÖnceki Adı Sandy Bridge Olan Ürünler
[*]Dikey SegmentMobile
[*]İşlemci Numarasıi5-2450M
[*]DurumLaunched
[*]Hayır
[*]Şimdi göster
[/LIST]
Intel’in çatışmalara hizmet etmeyen teknolojiler sunmak için neler yaptığını öğrenin.
Bellek Özellikleri
[LIST]
[*]Hayır
[/LIST]
Grafik Özellikleri
[LIST]
[*]Evet
[*]Hayır
[*]Evet
[*]Hayır
[*]Evet
[*]Evet
[*]Evet
[*]Hayır
[*]Evet
[/LIST]
Intel® Platform Koruma Teknolojisi
[LIST]
[*]Hayır
[*]Execute Disable Bit ‡Evet
[*]Hırsızlık Önleyici TeknolojiEvet
[/LIST]
Intel® Core™ i5-2450M Processor (3M Cache, up to 3.10 GHz) Ürün Teknik Özellikleri
intel-font-b-Core-b-font-font-b-i5-b-font-font-b-2450M-b-font.jpg

çapı yetmez yöntemi yok...

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Kod:
Temel öğeler
Teknik özellikleri dışa aktar
[LIST]
[*]Ürün Grubu2nd Generation Intel® Core™ i5 Processors
[*]Kod AdıÖnceki Adı Sandy Bridge Olan Ürünler
[*]Dikey SegmentMobile
[*]İşlemci Numarasıi5-2450M
[*]DurumLaunched
[*]Hayır
[*]Şimdi göster
[/LIST]
Intel’in çatışmalara hizmet etmeyen teknolojiler sunmak için neler yaptığını öğrenin.
Bellek Özellikleri
[LIST]
[*]Hayır
[/LIST]
Grafik Özellikleri
[LIST]
[*]Evet
[*]Hayır
[*]Evet
[*]Hayır
[*]Evet
[*]Evet
[*]Evet
[*]Hayır
[*]Evet
[/LIST]
Intel® Platform Koruma Teknolojisi
[LIST]
[*]Hayır
[*]Execute Disable Bit ‡Evet
[*]Hırsızlık Önleyici TeknolojiEvet
[/LIST]
Intel® Core™ i5-2450M Processor (3M Cache, up to 3.10 GHz) Ürün Teknik Özellikleri
intel-font-b-Core-b-font-font-b-i5-b-font-font-b-2450M-b-font.jpg

çapı yetmez yöntemi yok...
İşte şimdi oldu. :) :) :) Cevabınız için teşekkürler. :)

__kadıköyRAP__

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,148
Yaparsın ama diye başlayan cümleler kurmayın arkadaş umutlanıyor. Hayır, yapamazsın. Bitti.

küheylanTR

Doçent
Reaksiyon puanı
1,067
İşte şimdi oldu. :) :) :) Cevabınız için teşekkürler. :)
Bu program oldukça ünlü.Google'da aratırsanız bulursunuz isterseniz ben eve geçince linkte ararım mobildeyim şuan pek rahat değil uygulamada yok sanırım.Birde koca forumda pek emin değilim ama overclock'la ilgili konu eksik galiba bence bu utanç verici :(
--- Gönderi Güncellendi ---
.
Yaparsın ama diye başlayan cümleler kurmayın arkadaş umutlanıyor. Hayır, yapamazsın. Bitti.
Hocam süper özetledin söylüyorum söylüyorum sende söylüyorsun anlamıyorlar atomu parçalayacaklar sanki birde arkadaş hiç mi yolu yok diyor kopuyorum orada :D :D

küheylanTR

Doçent
Reaksiyon puanı
1,067
Özür dilerim. Tekrar tekrar sormamalıydım. :( Kusura bakmayın.
Estağfurullah ne demek soracaksınız tabi ki bizde soracağız burası forum ne demek öyle şey mi olur.Sadece komik geldi söyledim.Saçma da olsa ne merak ediyorsanız sorabilirsiniz bildiğimizce yardım edebiliriz kusur falan yok lütfen böyle şeyler demeyin :)

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Estağfurullah ne demek soracaksınız tabi ki bizde soracağız burası forum ne demek öyle şey mi olur.Sadece komik geldi söyledim.Saçma da olsa ne merak ediyorsanız sorabilirsiniz bildiğimizce yardım edebiliriz kusur falan yok lütfen böyle şeyler demeyin :)
Sağ olun. Yardımınız ve cevaplarınız için teşekkür ederim. :)

küheylanTR

Doçent
Reaksiyon puanı
1,067
özürlilemene gerek yok özür dilemesi gereken intel...
:D :D İntel ne yapsın mobil işlemciye overclock imkanı verse bu sefer millet cayır cayır yanacak bu da markaya zarar verir adamlar kendini garantiye almış bence haklılar.Adam illa overclock yapmak istiyorsan ona göre işlemcim var paşa gönlün bilir diyor :)