Laptop 8 gb ram 4 gb kullanılabilir sorunu

WindStone

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,681
Neden bilmiyorum ama bilgisayarda 4*2 ram var donanıma ayrılmış olarak gözüküyor yukarıdada 8 gb yazıyo dxdiag da 8 gözüküyo ama 4 kullanabiliyorum sorun nedir
Adsız.png

Mesaj otomatik birleştirildi:

bilgisayarı yeniden başlattım şimdi hiç 8 gözükmüyo sadece 4 gözüküyo ama sistemde 8 takılı daha yeni yaptırdım bilgisayarı adamlar düzeltmişti yeniden böyle oldu

Son düzenleme:

Akkara

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
9,391
Merhaba;
* Peki BIOS ara yüzünde yüklü bellek ne kadar gözüküyor?
* Windows 32-bit mi, 64-bit mi?
Windows 32-bit yüklü ise, Windows'un 64 bit sürümünü yükleyin.
Windows'un 64 bit sürümü yüklü ise, anakart veya RAM sorunu olabilir veya RAM uyumlu olmayabilir.

WindStone

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,681
Merhaba;
* Peki BIOS ara yüzünde yüklü bellek ne kadar gözüküyor?
* Windows 32-bit mi, 64-bit mi?
Windows 32-bit yüklü ise, Windows'un 64 bit sürümünü yükleyin.
Windows'un 64 bit sürümü yüklü ise, anakart veya RAM sorunu olabilir veya RAM uyumlu olmayabilir.
biosta ilk taktığımda yani bu ss i attığımda 8 gb gözüküyodu yeniden başlatınca hepsi gitti sadece 4 gözüküyo bios dahil windows 64 bit ram sorunu olmadığını düşünüyorum çünkü farklı ramlerlede denedim 2 gb ram ile denedim ondada aynı sorun oldu

Akkara

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
9,391
biosta ilk taktığımda yani bu ss i attığımda 8 gb gözüküyodu yeniden başlatınca hepsi gitti sadece 4 gözüküyo bios dahil windows 64 bit ram sorunu olmadığını düşünüyorum çünkü farklı ramlerlede denedim 2 gb ram ile denedim ondada aynı sorun oldu
Kullanmakta olduğun 4 GB RAM'i diğer slotta denedin mi, yine aynı şekilde 2 GB ve diğer 4 GB RAM'i şu an yüklü olan RAM'in takılı olduğu yuvada tek tek denedin mi?

WindStone

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,681
Kullanmakta olduğun 4 GB RAM'i diğer slotta denedin mi, yine aynı şekilde 2 GB ve diğer 4 GB RAM'i şu an yüklü olan RAM'in takılı olduğu yuvada tek tek denedin mi?
ramlerin sağlam olduğuna eminim 3 ayrı ramle denedim çünkü şimdi o okunmayan rami çıkardım 2 gb lığı taktım şimdi okuyor görev yöneticisinde 6 gösteriyor ama 4 kullanılabilir donanıma ayrılşım 2 olarak yeniden başlatınca gidicek yine

yeniden başlattım yine gitti bide şeyi fark ettim rami ilk taktığımda donanıma ayırılmışta olduğunda bilgisayar daha bi hızlı açılıyor sanki

Akkara

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
9,391
RAM'leri tek tek denedin ve hepsi çalışıyor, mu?
Tek bir RAM yüklü iken Kaynak İzleyicide "Donanıma Ayrılmış" olan boyut ne kadar görünüyor?

Elindeki RAM'lerin tam olarak marka & modelleri nedir, stok kodu (SKU) paylaşır mısın?

WindStone

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,681
donanıma ayrılmış rami ilk taktığımda kaç takmışsam o kadar gözüküyo 4 taktıysam 4 2 ise 2
ramler ise elixir markasının m2s4g64cb8hg5n-cg bu 4 gb 2 gb ta aynı markanın aynı mhz sadece 2 gb

Akkara

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
9,391
İşe yarayacağını düşünmüyorum ama şunu da bir deneyin bakalım.
msconfig
Önyükleme
Gelişmiş Seçenekler...
Bellek üst sınırı işaretli ise, işareti kaldır ve bilgisayarı yeniden başlat.

usable-ram.gif

Bilgisayarında ilk başta sadece 4 GB RAM vardı sanırım.
Eğer denemediysen, bir de son olarak 2 GB ve diğer yeni olan 4 GB RAM'leri birlikte dene bakalım.

Eğer bir ilerleme kaydedilemiyorsa, anakartınızla ilgili bir sorun gibi görünüyor.

Son düzenleme:

WindStone

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,681
msconfig
Önyükleme
Gelişmiş Seçenekler...

Ekli dosyayı görüntüle 117676

Eğer denemediysen, bir de son olarak 2 GB ve diğer yeni olan 4 GB RAM'leri birlikte dene bakalım.

Eğer bir ilerleme kaydedilemiyorsa, anakartınızla ilgili bir sorun gibi görünüyor.
msconfigte sıkıntı yok bir çok kez kontrol ettim bilgisayar ilk başta 2*2 olmak üzere 4 gb vardı sonra bilgisayarcıya götürüp 4*4 yaptırdım adam taktığında sıkıntı yoktu sonradan böyle oldu daha yeni pc ciye götürdüğümde adam yapmıştı 8 gb olarak gözüküyodu kullanadabiliyodum ama nedense yine böyle oldu

EFI Shell

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Reaksiyon puanı
19,256
msconfig
Önyükleme
Gelişmiş Seçenekler...

Ekli dosyayı görüntüle 117676

Belki Bu bilgisayar>Özellikler de RAM'ın ne kadarının kullanılabildiği yazıyordur. I-GPU'ya verilmiş olabilir. :)

Akkara

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
9,391
msconfigte sıkıntı yok bir çok kez kontrol ettim bilgisayar ilk başta 2*2 olmak üzere 4 gb vardı sonra bilgisayarcıya götürüp 4*4 yaptırdım adam taktığında sıkıntı yoktu sonradan böyle oldu daha yeni pc ciye götürdüğümde adam yapmıştı 8 gb olarak gözüküyodu kullanadabiliyodum ama nedense yine böyle oldu
Bence her kime bilgisayarı götürdüysen geri götür ve durumu anlat, ilgilensin. Bilgisayarı teslim alırken de bilgisayarı birkaç kez yeniden başlat, BIOS arayüzünden de kontrol edin ve çalışır durumda olduğundan emin olun.

Belki Bu bilgisayar>Özellikler de RAM'ın ne kadarının kullanılabildiği yazıyordur. I-GPU'ya verilmiş olabilir. :)
Olabilir, BIOS ara yüzünden de kontrol sağlanabilir olması lazım, iGPU Memory ayarları olabilir. Yalnız 4 GB üzerindeki tüm belleğin bu hafızaya aktarılması da pek olası gelmiyor bana. :)

Son düzenleme:

EFI Shell

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Reaksiyon puanı
19,256
Bence her kime bilgisayarı götürdüysen geri götür ve durumu anlat, ilgilensin. Bilgisayarı teslim alırken de bilgisayarı birkaç kez yeniden başlat, BIOS arayüzünden de kontrol edin ve çalışır durumda olduğundan emin ol.

Olabilir, BIOS ara yüzünden de kontrol sağlanabilir olması lazım.
Çoğu notebook firması gizli ayar yapar. Öyle ise BIOS'un unlocked edilmesi gerekir. :)

WindStone

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,681
Çoğu notebook firması gizli ayar yapar. Öyle ise BIOS'un unlocked edilmesi gerekir. :)
biosumda hiç o tarz ayarlar yok .

Bence her kime bilgisayarı götürdüysen geri götür ve durumu anlat, ilgilensin. Bilgisayarı teslim alırken de bilgisayarı birkaç kez yeniden başlat, BIOS arayüzünden de kontrol edin ve çalışır durumda olduğundan emin olun.

Olabilir, BIOS ara yüzünden de kontrol sağlanabilir olması lazım, iGPU Memory ayarları olabilir. Yalnız 4 GB üzerindeki tüm belleğin bu hafızaya aktarılması da pek olası gelmiyor bana. :)
ayrıca bilgisayarcının ilgileneceğini sanmıyorum başka yere götürdüm casperin kendi servisine adamlar yaptı neymiş termal pad ve macunu yenilettiğimde adam işlemciyi tam yerleştirmemiş o yüzden rami okumuyodu sanırım adam yerleştirince düzelmişti yine bozuldu

Akkara

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
9,391
Yukarıdaki mesajıma bir ekleme daha yaptım.
Dizüstülerin maksimum desteklediği bellek miktarı bellidir, terfisi yapabilirsin. Ancak kullanıcının sonradan eklediği RAM'lerin grafik işlemcisine ayrılıyor olması ve bunun ayarının locked olarak yapılandırılması çok anlamsız. Eğer öyleyse, bir üreticisi bunu ne amaçla yapar ki? :)
ayrıca bilgisayarcının ilgileneceğini sanmıyorum başka yere götürdüm casperin kendi servisine adamlar yaptı neymiş termal pad ve macunu yenilettiğimde adam işlemciyi tam yerleştirmemiş o yüzden rami okumuyodu sanırım adam yerleştirince düzelmişti yine bozuldu
Bana daha çok donanımsal bir sıkıntı var gibi geliyor. Önerebileceğim bir yol benim başka yok ne yazık ki.

EFI Shell

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Reaksiyon puanı
19,256
Dizüstülerin maksimum desteklediği bellek miktarı bellidir, terfisi yapabilirsin. Ancak kullanıcının sonradan eklediği RAM'lerin grafik işlemcisine ayrılıyor olması ve bunun ayarının locked olarak yapılandırılması çok anlamsız. Eğer öyleyse, bir üreticisi bunu ne amaçla yapar ki? :)
UEFI koyupta devre dışı bırakan firmalarda var. Dell mesela bunu yaptı Sandy Bridge notebooklarda. :)

Bana daha çok donanımsal bir sıkıntı var gibi geliyor. Önerebileceğim bir yol benim başka yok ne yazık ki.
Hatta Samsung, SATA 3 olan laptopta bütün SATA portlarını SATA 2 hızına kilitlemiş bir kaç eski modelde. Bunlar uç örnekler. :)

Akkara

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
9,391
UEFI koyupta devre dışı bırakan firmalarda var. Dell mesela bunu yaptı Sandy Bridge notebooklarda. :)
Hatta Samsung, SATA 3 olan laptopta bütün SATA portlarını SATA 2 hızına kilitlemiş bir kaç eski modelde. Bunlar uç örnekler. :)
Olabilir ama bir cihazda 4 GB üzeri RAM'in grafik işlemcisine ayrılması ve bunun gizlenmesi (eğer cihaz bu şekilde yapılandırılıyorsa) bu, tam anlamıyla üreticinin ayıbıdır ve hiçbir mantıklı açıklaması olmaz bence. :)

EFI Shell

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Reaksiyon puanı
19,256
Olabilir ama bir cihazda 4 GB üzeri RAM'in grafik işlemcisine ayrılması ve bunun gizlenmesi (eğer cihaz bu şekilde yapılandırılıyorsa) bu, tam anlamıyla üreticinin ayıbıdır ve hiçbir mantıklı açıklaması olmaz bence. :)
Bir tane daha olay var. @Allah'ın Kulu nun bir Dell Server PC'si vardı ve Dell'in kullanım kılavuzunda PCIe slotunun maks 25W kartları desteklediği yazsa bile 55W GPU'nun sorunsuz çalıştığını söylemişti. Ama her 25'in üzerinde ki kart sorunsuz çalışmıyor. RX 570 takmayı denemiş ve POST ekranında - sönüp yanıyor (BIOS ile VBIOS uyuşmazlığı olmalı).

Akkara

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
9,391
Bir tane daha olay var. @Allah'ın Kulu nun bir Dell Server PC'si vardı ve Dell'in kullanım kılavuzunda PCIe slotunun maks 25W kartları desteklediği yazsa bile 55W GPU'nun sorunsuz çalıştığını söylemişti. Ama her 25'in üzerinde ki kart sorunsuz çalışmıyor. RX 570 takmayı denemiş ve POST ekranında - sönüp yanıyor (BIOS ile VBIOS uyuşmazlığı olmalı).
İyi o kartı kızartmamış. :)

WindStone

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,681
Zaten benim PC'de de ilk post verdiğinde o çizgi geliyor hala ve açılıyor bilgisayar, yani GPU'nın vBIOS'u ile ilgili bir görüntü ekranıydı büyük ihtimalle. :)
soru çok kaydı benim sorun anakartta mı şidmi

Akkara

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
9,391
Bu konuda son bir öneri şu olabilir: BIOS'u varsayılan ayarlara sıfırlamayı veya (varsa yeni sürüm) BIOS'u güncelleştirmeyi deneyebilirsin. Belki bellek algılama sorunlarını düzeltebilecek veya bilgisayarın daha fazla belleği kabul etmesine izin verebilecek bir BIOS güncellemesi vardır.

Kolay gelsin.

Jarvisit

Tech is my home
SDN
Reaksiyon puanı
2,870
Windows 10 memtest deneyip sonucunu atar mısın?