Laikliğe Tehdit? Bir Daha Düşünün!

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Cem
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Cem

Profesör
Reaksiyon puanı
0
Çocuktum ufacıktım, Dokuz- on yaşlarında falandım. O yaşlarda çok dolanırdım. Okul harçlığımı çıkarmak için, İstiklal Caddesinde, şimdiki 'Atlas' sineması'nın önünde kapsız 'Teksas- Tommiks' satardım. Bir gün, bir adam ve bir kadın gördüm. Elele tutuşmuşlardı. Oradan geçen fötr şapkalı, gravatlı bir amca 'Beyefendi, hanımınıza söyleyin kolunuza girsin' demişti. Bu gibi durumlar ayıp karşılanırdı
O zamanlar Ak Parti diye birşey yoktu. Böyle şeyler 'laikliğe tehdit' olarak algılanmıyordu.

Lunapark'lardaki 'dönen zincir'lere kadınları bindirmezlerdi. 'Korku tüneli' vagonlarına da, karı- koca değilse erkek ve kadını yanyana oturtmazlardı.
Meyhanelere ancak kelli felli adamlar girebilirdi. Bu mekanların mutlaka perdesi vardı ve dışarıdan içerisi görünmezdi.
İstanbul'un mutena semtlerinden Moda'da, Bostancı'da 'Kadınlar Plajı' vardı. Bu plajlara 'erkek- kadın' girilemezdi. Yasaktı.
O zamanlar Ak Parti diye birşey yoktu. Böyle şeyler 'laikliğe tehdit' olarak algılanmıyordu.

Açık hava sinemalarında 'Dikkat dikkaaat... Sinemamızın sağ tarafı temamen ailelere ayrılmış bulunmaktadır, tek gelen beylerin aile tarafına oturmaları yasaktır!' anonsları yapılırdı. 'Aile çay bahçeleri' vardı. Bekar kızlar, erkekler alınmazdı. Aileleriyle geldilerse alınırdı. Yoksa girmeleri yasaktı.

İnsanlar ellerinde icki şişesi, uluorta dolaşmazlardı. Mutlaka bir gazeteye sarar, paltosunun koltukaltında gizleyerek evlerine götürürlerdi.
Tanımadığın bir mahalleden sağa sola bakmadan başın önde geçerdin. Eğer 'kıpırdak' olursan mutlaka yolun kesilir, 'hüoop bilader kime bakmıştın' diye sorguya çekilirdin.

Mahalleler tasnif edilmişti. Ermeni mahallesi, Rum mahallesi, Arnavut mahallesi, Çingene mahallesi. Rum mahallesinden de geçerken başın önde geçerdin, yoksa 'ızbandut' denilen Rum gençleri yolunu keser, hesap sorarlardı.

Hanımefendiler çarşıya pazara çıkarken mutlaka başörtüsü takarlardı. Bütün bunlar 'Cumhuriyet Türkiyesi'nde yaşanıyordu. İnsanlar, fıkaralık dışında hayatlarından memnundular.
Dokuz- on yaşlarındaydım o zamanlar.

Not: İnanmayanlar eski, siyah- beyaz Türk filmlerini tekrar tekrar seyredip incelesinler. Vallaha ben o vakitler Ak Parti diye bişey duymadım, görmedim. Bütün bunlardan da 'mahalle baskısı' diye şikâyet edildiğini işitmedim. Benim bildiğim şey, tüm bu anlattıklarımın toplamına o zamanlar 'edep' deniyordu...
Hasan Kaçan

Hasan Kaçan "Ekmek Teknesi" dizisindeki Heredot Cevdet tiplemesini canlandıran orijinal Gırgır'ın usta karikatüristlerindendir. Şu sıralar ATV'de bir yarışma programı sunan Hasan Kaçan ayn zamanda Kurtlar Vadisi ve Kurtlar Vadisi Terör'ün yapımcı ortaklarındandır. Eski köşe yazarı da olan Hasan Kaçan'a Mobimag dergisinde cep telefonu dünyasıyla ilgili köşe yazısında da rastlamıştım.
Bu yazıda yazdıkları ise annemin ve rahmetli anneannemin dahi anlattıklarıyla birebir örtüşüyor. Bugün bunlardan birisi uygulamaya geçse "sözde laikçiler" hoop diye atlar zort diye zıplar. Ama üstad güzel söylemiş, tüm bunlara o zamanlar 'edep' deniyormuş... ellerine, yüreğine, bilgine sağlık Heredot abi ;)

Elbruz46

Rektör
Reaksiyon puanı
1,338
walla elini diline fikrine sağlık Hasan Kaçan ın...
demek ki mesel laiklik değil mesele siyasetmiş... mesele sandıkta kazanamayanların başka kavramlar adı altında iktidarı elegeçirme çabasıymış... anlayana...

se7en

Profesör
Reaksiyon puanı
1
helal be hasan abime...su laiklik yok oluyor tiplemelerinde olan arkadaslarimiz bu yazıyı bir kac kez okusun...

paylasim icin tskler...

Cem

Profesör
Reaksiyon puanı
0
se7en dedi ki:
helal be hasan abime...su laiklik yok oluyor tiplemelerinde olan arkadaslarimiz bu yazıyı bir kac kez okusun...
paylasim icin tskler...
cidden okusunlar, başlarına kakmak için değil ama işin doğrusunu unutmasınlar diye evet okusunlar lütfen. Bu arada asıl Hasan abinin hatırlatan paylaşımı için benden de teşekkürler.

seciL

Dekan
Reaksiyon puanı
102
çok güzel bir yazı yazana da bizimle paylaşana da çok teşekkür ediyorum.

hakan.daburda

Profesör
Reaksiyon puanı
7
Tayyip ErDOĞAN Çiftçiye
"Ananı alda git burdan" demişti
Verdiğin Videoda
"Ananı alda git bu Vatandan" olarak değiştirmişler

Tabiki onların hepsine cevap arayamam ama sana önce hangi partili olduğunu sormak isterim, Bu aralar CHP liler, Yüz bulupta(yüzsüz) CHP'liyim diyemiyor bile

"Ben Parti Tutmuyorum" diyorlar ;D

AnArChist

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Elbruz46 dedi ki:
walla elini diline fikrine sağlık Hasan Kaçan ın...
demek ki mesel laiklik değil mesele siyasetmiş... mesele sandıkta kazanamayanların başka kavramlar adı altında iktidarı elegeçirme çabasıymış... anlayana...

İşte olay tamda budur katılıyorum.

PcMaSTeR

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Halen Mersinde ki Provakatör'ü ısıtıp ısıtıp sunuyorlar... :D Artık nasıl Güleceğimi Şaşıyorum bu Anti-Akp'cilere :D

rohanrider

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
acı_gerçek dedi ki:
Tayyip ErDOĞAN Çiftçiye
"Ananı alda git burdan" demişti
Verdiğin Videoda
"Ananı alda git bu Vatandan" olarak değiştirmişler

Tabiki onların hepsine cevap arayamam ama sana önce hangi partili olduğunu sormak isterim, Bu aralar CHP liler, Yüz bulupta(yüzsüz) CHP'liyim diyemiyor bile

"Ben Parti Tutmuyorum" diyorlar ;D

ben senin aksina onların hepsine cevap arayan partidenim. cevabi anlamadiysan acikliyayim, su anda partim yok..

egkhan

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
bu milletin yüzyıllardır sürdürdüğü yaşam tarzını hor gören, aşağı gören ve "geri" gören jakoben(tepeden inmeci,dayatmacı) sayısı az nüfuzu çok malum kesim senelerdir bunu işliyor. Bunların laikliğe aykırı diye kendilerini paraladıkları eylemler bu ülkenin dört bir yanında yeni değil yüzyıllardır yapılıyor. Atatürk zamanında da yapılıyordu, İnönü zamanında da Bayar zamanında da Evren zamanında .. da da da ....Bu bizim kültürümüzün parçası olmuş.
Yanlış olan kısımları yok mu? bir sürü var.
Ama bu bizim kendi yaşam tarzımız,kültürümüz.
Yanlışı buluyorsan eğitimle düzeltirsin, sopayla değil.
Ama bunları "gizli bir örgütlenmenin zorla halkımıza eklediği gerici bir siyasal hareketin eylemleri" olarak görmek ve sunmak, ancak ve ancak onursuzluktur.

------------
NOT: "ananı da al git" denilen şahıs "memleketimin mazlum çiftçisi" falan değildir. Şovmen, medya maymunu bir adam. Aynı haltı ecevit ile de yaşattı.Yazar kasa fırlatmıştı. Turgut Özal ın mezarında da olay çıkarmıştı. Bir sürü bu türden salakça eylemleri olan bir medya maymunu. Ki bu Doğan Grubu kanalları bile dahil her yerde(gecikmeli de olsa) beyan edildi. Bu konudan bahsedeceksek bunu belirtmek zorundayız. Bir başbakana böyle bir hitap yakışır mı ? Yakışmaz. o adamın provakasyonuna gelmemeli, kendisine hakim olmalı başbakan. Orada büyük hata yaptı. Ancak "bakın bu adamın halka yaklaşımı bu" diye servis etmek, çarpıtmadır, kasıttır, yalandır. Bu söz kimseye değil.bunu bu şekilde yanısatan siyasilere, medyaya, bilimum çıkar sahiplerinedir.

rohanrider

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
egkhan dedi ki:
bu milletin yüzyıllardır sürdürdüğü yaşam tarzını hor gören, aşağı gören ve "geri" gören jakoben(tepeden inmeci,dayatmacı) sayısı az nüfuzu çok malum kesim senelerdir bunu işliyor. Bunların laikliğe aykırı diye kendilerini paraladıkları eylemler bu ülkenin dört bir yanında yeni değil yüzyıllardır yapılıyor. Atatürk zamanında da yapılıyordu, İnönü zamanında da Bayar zamanında da Evren zamanında .. da da da ....Bu bizim kültürümüzün parçası olmuş.
Yanlış olan kısımları yok mu? bir sürü var.
Ama bu bizim kendi yaşam tarzımız,kültürümüz.
Yanlışı buluyorsan eğitimle düzeltirsin, sopayla değil.
Ama bunları "gizli bir örgütlenmenin zorla halkımıza eklediği gerici bir siyasal hareketin eylemleri" olarak görmek ve sunmak, ancak ve ancak onursuzluktur.

bu soyledigine katilmayan Turk olamaz zaten..

amiga.os

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Türk toplumunun ne hale geldiğinin acı bir kanıtıdır ilk mesajdaki yazı. Helal olsun. egkhan, sana da helal olsun.

Tek siyasi söylemi "laiklik elden gidiyor" olan bir parti, bu ülkede iktidar olamadı, olamayacak da. Bir şeyler üretmeleri gerekiyor.

rohanrider

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
amiga.os dedi ki:
Türk toplumunun ne hale geldiğinin acı bir kanıtıdır ilk mesajdaki yazı. Helal olsun. egkhan, sana da helal olsun.

Tek siyasi söylemi "laiklik elden gidiyor" olan bir parti, bu ülkede iktidar olamadı, olamayacak da. Bir şeyler üretmeleri gerekiyor.

"laiklik elden gidiyor" söylemi partinin degil, partinin basindakinin ve yandaslarinin cirpinisidir.. baska birsey degil.

helal olsuna da, kutuplasmaya da gerek yok, her sekilde iki ucu boklu degnege tutunuyor halkimiz su an..

herkese iyi geceler, iyi uykular..

egkhan

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
"kutuplaşma" toplum içinde cereyan edebilecek bir hadise(Allah korusun).
bizim sözümüz kendini toplumdan ayrı, saltanatın mutlak sahibi, koyun sürüsünün çobanı görenlere.
"öteki" leşme başladı.Bu başımıza gelebilecek her şeyden daha vahim.
Herkes ama herkes biraz 1930 ları ve 1980 leri okuyup araştırmalı. Ama fanatizm olsun diye değil. "bak bizimkiler sizinkileri dövmüş" diye değil.
Nasıl ortada bir HİÇ varken aynı mahallenin çocuklarının düşman olduğunu okuyalım lütfen.
ideolojiler sadece siyaset alanında kalırsa hiçbir problem olmaz.
Ama insan kendi ideolojisini başkalarının zihnine zorla yerleştirmeye kalkarsa işte o zaman kutuplaşmaya yol açılır.(Allah korusun)
Bu yüzden, üzerinde yaşadığımız toprağın hakkını vermek hepimizin boynunun borcu. Senelerce Anadolu hoşgörünün simgesi olmuş.Kimleri kimleri, en uç en aykırıları almış içinde barındırmış. Şimdi kapı komşusuna "öteki" muamelesei yapmak bu topraklarda olabilemez,olmamalı.

akl-ı selim bizi hiç yalnız bırakmasın.
saygılar
iyi geceler

heyula

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
rohanrider videonu izlemedim ama tahmin edebiliyorum. Bu vieoda Tayyibin 20 yıl önceki suçlarından bahsetmişsin. O zamanlar daha henüz 20, 30 yaşlarında olan tayyip. Bugün laiklik elden gidiyor diye Akp yi kapatmak isteyenler hangi suçtan dolayı kapatmak istiyor sorarım sana. Onların amaçları gerçekten laiklik mi yoksa kendi koltuklarını sağlamlaştırmak mı. Bugün anayasa mahkemesinde karar verenlerin yarısından fazlasının seneye görevleri bitiyor. Bu kişiler Cumhurbaşkanı tarafından tekrar atanmayacaklarını bildikleri için önce Tayyip'in sonra da Cumhurbaşkanının ayağını kaydırmak istiyor. Sırf koltuk sevdası için. Atatürk ve laiklik onların umurunda bile değil. Laikliğin doğduyu yer Fransa bile Türkiye için bu ne biçim laiklik diyor. Ve gülüyor bize. Geçen seçimde mhp ye oy vermiştim. ama Akp kapatılırsa yerine hangi parti açılırsa açılsın, oyu kesinlikle onadır. Çünkü bu fikir uyumu yada siyaset değil tamamen demokrasi ve eşitlik mücadelesidir.

KATITAN

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
herşey medyanın abartması herkeste biliyor bunu,bu arada cems yazıda güzelmiş :)

Corbett

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Bakın ne güzel konuşuyorsunuz bura da keşke bunları bizim halkımız da görebilse...

tek1

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
shiftpresser dedi ki:
Bakın ne güzel konuşuyorsunuz bura da keşke bunları bizim halkımız da görebilse...
Rahat batar bunlara da ondan. Hasan kardeş muhretem biridir Kayseri eşrafından olup evliya soyundandır ki kendine has kerametleri bulunur. Nasib olursa memlekete hizmet babında kendilerini daha yüce görevlerde görürüz. Rabbim yolunu açık eylesin

hakan.daburda

Profesör
Reaksiyon puanı
7
Rohanrider
diyorumya işte kesin yoktur partin,Seninde yok öbürününde yok!!, Muhalefet'e kim oy veriyorsa artık çıkıveriyor oraya, Seçim sandıklarını kaşla göz arasında değiştiriyor olmasınlar :S, Sen değilsen bile "İnadına Chp, İnadına SOL" diyen o Koyunlar kendini belli etmiyor, edemiyor, Yüz bulamıyorlar,Yüzsüz oldu hepsi, Çoğu Mustafa Sarıgül'e ümit bağladı, (Örnek: Orhan Ustam o yüz bulanlardan :D)

Hakkında çıkan haberlere "Kusursuz insan yoktur, belkide sallamasyondur deyip geçerim"(Zira biri sallamasyon çıktı !!!),Yanlış anlaşılmasın, O tepede bi adam olsa eyvallah, Ama Bana daha iyisini gösterebilirmisiniz, Bu gün halkın kafası karışsa kime oy vereceğini bilmese, Bu gün Meclisteki DTP, Yarın Halkın Kararsızlığı Sebebiyle İktidar olur, Çünkü Güney Doğu Halkı'nın ne yaptığını seçimler gösterdi, Sıkıysada al İktidardan DTP'yi AİM'i ezberledik zaten !!(Anca mermiye bakar ama zaten yandı gülüm keten helvam olur)
Akp kapansa MHP'ye veririm, O dengesizler İktidar olamaz !!!

Corbett

Asistan
Reaksiyon puanı
0
MHP'nin iktidara gelmesi demek, ülkücü-komunist kavgalarını yeniden başlatır.Şu an AKP istikrarlı bir tablo çiziyor.Laikliğe tehdit söz konusu bile değil.Çünkü kapı gibi TSK duruyor orada.AKP'nin laikliğe tehdit olduğunu düşünmüyorum.Ben de İran gibi yobazlaşmak istemem.Laiklik elden gidiyor deyimi.Potansiyel düşmanlarımızın oyunu ve buna kanmakta olan bindirilmiş kıtaların safsatası ve ortalığı bulandırmasıdır.

hakan.daburda

Profesör
Reaksiyon puanı
7
shiftpresser dedi ki:
MHP'nin iktidara gelmesi demek, ülkücü-komunist kavgalarını yeniden başlatır.Şu an AKP istikrarlı bir tablo çiziyor.Laikliğe tehdit söz konusu bile değil.Çünkü kapı gibi TSK duruyor orada.AKP'nin laikliğe tehdit olduğunu düşünmüyorum.Ben de İran gibi yobazlaşmak istemem.Laiklik elden gidiyor deyimi.Potansiyel düşmanlarımızın oyunu ve buna kanmakta olan bindirilmiş kıtaların safsatası ve ortalığı bulandırmasıdır.
+1
Ama şuna ülkücü-kominist çatışması değil, ülkücü ve koyun çatışması diyorum ben, Koministler, Koyunları kışkırtırlar, Koministler arkada biyerde gizlenir veya Yüksek biyere çıkarlar, Ordan olayları kızıştırırlar, Yani çatışmanın içinde bulunmazlar bile