Kurban etine dikkat

michuozawa

Guru
Emektar
Müdavim
Katılım
6 Ağustos 2008
Mesajlar
20,603
Reaksiyon puanı
493
Puanları
7,263
Konum
Kepler-1649c
Uzmanlara göre yaklaşan Kurban Bayramı'nı sağlıklı ve rahat geçirebilmek için günlük et tüketimine dikkat edilmesi ve aşırıya kaçılmaması gerekiyor.
57cbed230f254416b8249f99.jpg


Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan Özgür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı'nda beslenme düzeninde değişiklikler yaşandığına dikkati çekti.

Kurban Bayramı'nda sofraların et ile zenginleştiğini dile getiren Özgür, "Kurban etlerinin bol miktarda yer aldığı menüler, hamur tatlıları ile ağırlaşmış sofralar ve fiziksel aktivitenin azalması ile hareketsiz yaşam ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle vatandaşlarımızın Kurban Bayramı boyunca beslenmelerine özellikle dikkat etmeleri gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Özgür, bazı hasta gruplarının da risk altında olduğunu belirterek, "Kontrolsüz hipertansiyonu bulunanlar, kan şekeri yüksek seyreden ve insülin kullanan diyabet hastaları, trigliserit değerleri yüksek hiperlipidemili hastalar, kalp damar sorunu olanlar, reflü hastaları, bağırsak ve karaciğer yağlanması olanlar ile hastalık düzeyinde şişman kişiler risk altındadır. Bu nedenle risk altında bulunan bu hastaların da sağlıklı ve rahat bir bayram geçirmek için gıda tüketimlerine daha fazla özen göstermeleri gerekiyor." diye konuştu.

Kurban Bayramı'nda kahvaltının genelde et ile yapıldığını anımsatan Özgür, "Kurban bayramlarında mutlaka kavurma et yiyoruz. Bilindiği üzere kurban etleri doymuş yağlar ve yüksek kolesterol içeren bol proteinli gıdalardır. Bu nedenle günlük et tüketimi mutlaka sınırlı olmalıdır ve ortalama 100 gram civarında et tüketilmelidir." dedi.

KAVURMA VE KIZARTMA TÜRÜ...

Prof. Dr. Özgür, kurban etlerinin sindiriminin zor olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kurban etleri sert olduğu için sindirimleri de zordur. O nedenle dengeli ve sağlıklı bir beslenme için etin yanında sebze tüketmeliyiz. Ayrıca sindirimin daha da zorlaşmaması için etin yanında pilav, hamur işi ve makarna tüketiminden de kaçınılması gerekiyor. Sabah kahvaltısı kesinlikle et ile yapılmamalı. Akşam yemeğinde de mümkün olduğunca kurban eti yememeliyiz.

Kurban Bayramı'nda etlerin ızgara ya da haşlama şeklinde sebze ile tüketimine özen gösterilmesi gerektiğini anlatan Özgür, özellikle kavurma ve kızartmadan uzak durulması uyarısında bulundu. Özgür, hareketsizliğin ciddi sağlık sorunlarına yol açacağını belirterek, "Kurban Bayramı'nda hareketsiz kalınmamalı. Günde en az yarım saat yürüyüş yapılabilir. En az yarım saat yürüyüş yapmak, bayramın daha zinde geçirilmesini sağlayacaktır. Bunun yanında günlük su tüketimine de dikkat etmeliyiz ve en az 2 ile 2,5 litre su tüketmeliyiz." dedi.

Reflü ve karaciğer yağlanması olan hastaların da bayram boyunca daha dikkatli davranması gerektiğini vurgulayan Özgür, bu hasta grubunun özellikle hamur işi tatlılar ve kavurma etten uzak durması gerektiğini kaydetti.

hürriyet
 

Bahadir06ANK

Asistan
Katılım
11 Temmuz 2015
Mesajlar
446
Reaksiyon puanı
76
Puanları
28
Yaş
25
Ooh sabah kavurmalı yumurtayı öyle de bir gömecemki :D
 

Bloother

Rektör
Katılım
29 Ekim 2013
Mesajlar
10,949
Reaksiyon puanı
2,327
Puanları
293
Yaş
36
Konum
Antalya
Hep bu doktorlar yüzünden yemeye yemeye zayıf düştük. Yumulun gitsin..
 

Creative

Rektör
Emektar
Müdavim
Katılım
12 Eylül 2009
Mesajlar
13,907
Çözümler
2
Reaksiyon puanı
17,394
Puanları
4,958
Yaş
40
Konum
/root
Görsel çok iyi ama yaa, canım istedi şimdi.. :D
 

utkuversus

Rektör
Emektar
Müdavim
Katılım
12 Temmuz 2015
Mesajlar
17,650
Çözümler
1
Reaksiyon puanı
13,237
Puanları
4,958
Yaş
21
Konum
Ankara
Bayram sabahı bana gelin et kavuralımm :D
 
Üst