Kuantum bilgisayar ile ilgili...

-şerafettin

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Arkadaşlar, ben kuantum bilgisayarı diye bir şey duydum ki duymaz olaydım. Çünkü söylentilere göre kuantum bilgisayarlar, normal bilgisayarlara oranla milyonlarca kat hızlıymış. Ama bunu satan bir yer yok. Nereden bulabilirim? Bileniniz var mı?

ruz

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Arkadaşlar, ben kuantum bilgisayarı diye bir şey duydum ki duymaz olaydım. Çünkü söylentilere göre kuantum bilgisayarlar, normal bilgisayarlara oranla milyonlarca kat hızlıymış. Ama bunu satan bir yer yok. Nereden bulabilirim? Bileniniz var mı?

Bizim köşedeki bilgisayarcı satıyor. Yeni getirtmiş nerden getirtdiyse, istersen konuşayım ayırsın sana bir tane. Kapış kapış gidiyo diyo.

hasansengun

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Hocam Nedir Kuantum PC Olayı SSD 'li pc olmasın :) merak ettim ama nette pek bilgi göremedim on yıldan bahsediliyor

RaPaTar

Asistan
Reaksiyon puanı
0
kuantum denilen bilgisayarlar halk arasındaki adı süper bilgisayarlardır ve üniversiteler özel olarak üretir ve bunlar hastalıklara çare bulmak veya çok karmaşık problemleri çözmek için kullanırlar yani hiç bi yerde bulamassın satışı yoktur.

-şerafettin

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Bizim köşedeki bilgisayarcı satıyor. Yeni getirtmiş nerden getirtdiyse, istersen konuşayım ayırsın sana bir tane. Kapış kapış gidiyo diyo.
Aha bir "donanımhaber"ci daha.

- - - Mesaj Güncellendi - - -

kuantum denilen bilgisayarlar halk arasındaki adı süper bilgisayarlardır ve üniversiteler özel olarak üretir ve bunlar hastalıklara çare bulmak veya çok karmaşık problemleri çözmek için kullanırlar yani hiç bi yerde bulamassın satışı yoktur.
Teşekkür ederim. Bazı donanımhaberciler gibi dalga geçmedin, sağolasın :)

7.43

Dekan
Reaksiyon puanı
332
Öyle bir bilgisayar (daha doğrusu kuantum fiziğine dayalı çalışan işlemci) henüz üretilemedi. Sadece bir hayal şimdilik.
Eğer yapılabilirse dünya teknolojide çağ atlar.

giskur11

Profesör
Reaksiyon puanı
160
Kuantum bilgisayarları şuan teoride var ilerde yapılır mı bilemem.

ruz

Asistan
Reaksiyon puanı
0

Bilip bilmeden sallamasak iyi olur. Kuantum bilgisayar denilen şey ile süper bilgisayar denilen şey birbirinden farklı şeylerdir. Kuantum bilgisayarlar şuan teorik olarak tartışılmaktadır. Süper bilgisayar dediğin ise günümüzdeki donanımların belirli mimarilerle bir araya getirilmesi sonucu oluşturulur. Süper bilgisayarların satışı gayette mümkündür. Ama senin benim ki bireysel kullanıcılara değil. Gerçi paran olduktan sonra bireyselmiş değilmiş bakmazlar.

İkisi arasında ki farkı öğrenmek isteyenler linklerden bakabilir;
https://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_computer
http://en.wikipedia.org/wiki/Supercomputer

İngilizce wikipedia gerçekten eşşiz bir kaynak.
Aha bir "donanımhaber"ci daha.

Teşekkür ederim. Bazı donanımhaberciler gibi dalga geçmedin, sağolasın :)

Bu donanımhaberci dediğin ne oluyo nasıl oluyo bilmiyorum. Bu konuyu bariz dalga geçme amaçlı açtığın belli. Dalga geçtiler diye ağlamanın anlamı yok. ;)

bytezad

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
kuantum bilgisayarı hayal değil gerçekte var bbc de görmüştüm.. şimdiki pcler 1ler ve 0larla çalışırken kuantum bilgisayarları 1ve0ı aynı anda işleyerek çalışır.. fakat rapatarın dediği gibi çok karmaşık problem çözümlerinde kullanılıyo.. daha çabuk ve kesin çözüm verdiği için.. ve bildiğim kadarıyla bu bilgisayarlar bi kasa bi monitör şeklinde değil de odayı dolduracak kadar boyutlara sahip..

-şerafettin

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Bu donanımhaberci dediğin ne oluyo nasıl oluyo bilmiyorum. Bu konuyu bariz dalga geçme amaçlı açtığın belli. Dalga geçtiler diye ağlamanın anlamı yok. ;)
Ne dalgası, dalga denizde olur, bir de erkeklerde :D İşte 2.yi geçtim seninle...
Sen anladın beni... DH'ciler genelde acemilerle dalga geçerler. Orada bu konuyu açsaydım üzerime atlarlardı. Sen belli ki onlardansın.
Ve "Dalgahh geçtilerheh diyeh ağlamanın anlamı hehheh yok puhahahahahaahaaa". Gülerek yapılan laf sokma çabanı anlattım. Bu da DH'cilere özgüdür. Belli ki ezildin =)

Sayelerinde oradan da tiksindim. Ama bunu nefret edilen siteler konusunda tartışalım. Tammam :D Hadi eyvallah =)

S

SDN Okuru

SDN Okuru
bazı istihbarat merkezlerinde ve cern de var şimdilik bireylerin alması imkansız

cyberfalcon

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Benim bildiğim amerikada bir tane yapıldı, başka yok. Çalışma şekli de sadece 1 ve 0 değil 1 ile 0 arasında değerlerle de çalışabiliyor. Çalışma şeklini anlaması biraz zordu. Hatırladığım kadarıyla elektronlar başka boyutlara geçerek işlem yaptığı için aynı daha fazla işlem yapabiliyor. 16 bitlik bir quantum bilgisayar 16 bitlik dijital bilgisayarın 2 üzeri 16 katı hızlı çalışıyor. 2 üzeri 16 boyutta aynı anda işlem yapıldığı için 2 üzeri 16 kat hızlı çalışıyor.

ruz

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Ne dalgası, dalga denizde olur, bir de erkeklerde :D İşte 2.yi geçtim seninle...
Sen anladın beni... DH'ciler genelde acemilerle dalga geçerler. Orada bu konuyu açsaydım üzerime atlarlardı. Sen belli ki onlardansın.
Ve "Dalgahh geçtilerheh diyeh ağlamanın anlamı hehheh yok puhahahahahaahaaa". Gülerek yapılan laf sokma çabanı anlattım. Bu da DH'cilere özgüdür. Belli ki ezildin =)

Sayelerinde oradan da tiksindim. Ama bunu nefret edilen siteler konusunda tartışalım. Tammam :D Hadi eyvallah =)

Ufaklık(Uslübundan ortaokullu ya da en iyi ihtimal liseye giden birisi olduğu anlaşılıyor) bayram önü ne içtin de bu kafayı yaşıyosun merak ediyorum. Senin gibi çok ufak kardeşimize yardımım olmuştur sen merak etme ;) Ama yardım istemek var yardım istemek var. "Ben kuantum bilgisayar istiyorum" demek ayrı birşey "Abiler bu kuantum bilgisayar dedikleri nedir ne değildir" diye sormak ayrı birşey. Tammam ;)

topsecretkursad

Asistan
Reaksiyon puanı
1
quantum bilgisiyarlar (kusura bakmayin us klavye ile yaziyorum)onlarin ozelligini ogrenmeniz icin fizik te quantum bilmek gerekiyor ve super bilgisayar degiller ondan daha otesi)
http://tr.wikipedia.org/wiki/Kuantum_bilgisayar%C4%B1 (not ingilizce bilenler ingilizceyi okuyun cok daha ayrintili)kuantum bilgisayari ayni quantum gibi karmakarisik super bilgisayar degiller cok daha guclusu aslinda bilgisayar sayilmazlar ozel bir hesaplama (algoritma farkli sistemin kendisi farkli yani bizim islemciler x86 x64 onlarinki ayri bir olay)(super bilgisayar dediginiz 1000 lerce islemcinin bir araya gelmesinden olusur kuantum pc de tek islemci var)

yapilarinda super iletkenler bulunur

hala uretilmeye calisiliyor

anlamayanlar icin http://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/13758364.asp

El Padrino

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
70
Dünya'nın en ileri gelen ve ünlü fizikçileri kuantum fiziği diye birşey olmadığını, büyük bir yalan ve fiyaskodan ibaret olduğunu söylüyorlar.Defalarca kez okudum ve duydum bunu.Kuantum bilgisayarların olabilmesi için önce kuantum fiziğinin varlığı ispatlanmalı.Kuantum bilgisayarı var dediklerinizde, süper bilgisayar onlar.

topsecretkursad

Asistan
Reaksiyon puanı
1
ona bakarsiniz tum fizik kurallarini hice sayan kuantum fizigi %100 olmayabilir ancak tum fizikciler bilirki kurduklari tum kurallar %99 kesindir %100 olamaz :) ve en ileri fizikcilerinin kuantum fizigi olmadigini soylediklerini soyluyorsunuz ancak einstein ve o zamanlarin bizim suandaki esyalarimizin hepsini olusturan bilim adamlari oldugunu soyluyor ve yasayan en buyuk fizikci olan stephan hawking te ole goruyor ve hala kuantum teorileri kirilmiyor zaten yeterince ispatlandi hic bir sey fizik kurali %100 hesaplanamaz bizim icin %100 luk insan irkina mensup bir durum degil maalesef kuantum teorileri olmadigi taktirde bilim karadelikleri isik isin yaratilisi cozemez fizigin genisletilmis ve ileri halinir ayni zamanda mantiktan ziyade inanc sahibi olmayi nitelendirir :) Inanilmaz bir sey keske bu kadar komplex olmasa yaratanin gucunu gostermenin bir diger yolu kuantum fizigi disinda hic bir hesap bir binanin neden orda oldugunu bulamaz yok olanin neden oldugunu yada isiktan hizli gidip te nasil zamanin aktif kaldigini ve ses hizinin aksine nasil isigin gorulebilecegini :) garip komplex ve cok zor ve super bilgisayarlar dediginiz seyler 40000 pc nin birlesmis halleridik kuan pc si ise 2 sinin bir araya gelmesinin imkansiz oldugunu soyleyen fizigin aksine hic bir seyin imkansiz olmayacigini soyleyen kuantum fiziginin hesaplama araci eger cikarsa yeni millenium simdiden gelebilir

saygisizlik yaptiysam bilmeden affola kusura bakmayin 15 yasindayim ancak fizik en buyuk askimdir (us klavye ile yaziyorum onun icinde affola) :)

El Padrino

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
70
ona bakarsiniz tum fizik kurallarini hice sayan kuantum fizigi %100 olmayabilir ancak tum fizikciler bilirki kurduklari tum kurallar %99 kesindir %100 olamaz :) ve en ileri fizikcilerinin kuantum fizigi olmadigini soylediklerini soyluyorsunuz ancak einstein ve o zamanlarin bizim suandaki esyalarimizin hepsini olusturan bilim adamlari oldugunu soyluyor ve yasayan en buyuk fizikci olan stephan hawking te ole goruyor ve hala kuantum teorileri kirilmiyor zaten yeterince ispatlandi hic bir sey fizik kurali %100 hesaplanamaz bizim icin %100 luk insan irkina mensup bir durum degil maalesef kuantum teorileri olmadigi taktirde bilim karadelikleri isik isin yaratilisi cozemez fizigin genisletilmis ve ileri halinir ayni zamanda mantiktan ziyade inanc sahibi olmayi nitelendirir :) Inanilmaz bir sey keske bu kadar komplex olmasa yaratanin gucunu gostermenin bir diger yolu kuantum fizigi disinda hic bir hesap bir binanin neden orda oldugunu bulamaz yok olanin neden oldugunu yada isiktan hizli gidip te nasil zamanin aktif kaldigini ve ses hizinin aksine nasil isigin gorulebilecegini :) garip komplex ve cok zor ve super bilgisayarlar dediginiz seyler 40000 pc nin birlesmis halleridik kuan pc si ise 2 sinin bir araya gelmesinin imkansiz oldugunu soyleyen fizigin aksine hic bir seyin imkansiz olmayacigini soyleyen kuantum fiziginin hesaplama araci eger cikarsa yeni millenium simdiden gelebilir

saygisizlik yaptiysam bilmeden affola kusura bakmayin 15 yasindayim ancak fizik en buyuk askimdir (us klavye ile yaziyorum onun icinde affola) :)

Üçgenin iç açıları toplamı 180 derecedir.Ve bunu tanrı bile değiştiremez ! Kuantum fiziğine göre hiçbirşey imkansız değilse üçgenin iç açıları toplamını değiştirsin bakalım.

topsecretkursad

Asistan
Reaksiyon puanı
1
tanri bile degistiremezmi :D bak sole soyliyim belki 1 saat 2 saat once ucgenin acilari toplami 360 idi ancak tanri bunu ayni sure kadar once 180 yapti biz bunun farkina varmayizki hafizamis yok olmus olur bir insan her zaman sinirlenip karsisandakine zarar vermek istiyorsa tanri cogu durumda bunu engeller ancak tanri zamani degistirmeden once sen onu oldurmustun ucgenin acilari bizim matematik kurallarimizla 180 dir en temel yasalar bile biz hic farkinda olmadan degistirilebilir tanri bir ani bize hic yasatmayabilir ayni bir video kaydi gibi silip montajlayabilir hicbirsey ama hicbirsey kesin degildir tanri disindaki hicbirsey eger o yapmamizi istemeseydi biz yapamazdik yaratan inanci en egoist adamlarda bile varsa demmekki tanri var eger tanri olmasaydi tanri inancida olmazdi ve bu diger inanclarla karsilastirilamaz evrenin super komplex yapisini yaratan bir varlik oldugu inanci olmasaydi tanri olmayabilirdi ancak tanri bizi ole bir beyin vermiski inandigi seye gore yonunu degistirebilir ve boyle bir sistemi yaratan her seyi degistirir mantiken aciklamasi bu ancak herseyin mantigini kavramamiza yetmeyebilir beynimiz (onu yapmayi dusunmedikce onun gerceklesmemesi ve inancin onunde hicbirseyin duramayacagi gercegiyle baglantilidir inancsiz hic birsey olmuyor bazen insanlarin tanriya olan inancini yavas yavas kaybetmesinin nedeni de onu anlatmaya bizim beynimizin mantiginin yetmemesi olsa gerek)(Fizik tanriya olan inanci ters yuz edebilir fizikte ilerledikce onu kanitlayan gercek kanit bulursun fizikte ust bir kisima gecerken o ara gecis kisminda daima beyin tikanir ve koru korune tanriya inandigini dusunerek sorgular ancak bizim zekamiz quantumundan aciklayamadigi bir seye yetmez bir gun insallah bunu kendisinden ogreniriz )(insani korkutur tanrinin olmamasi hic bir insan gercekten tanrinin olmadigina inanmaz cunku o anakarta entegre bir alet gibidir cinselligi inkar edemiyecegimiz gibi onuna inkar edemeyiz)(zamanla oynayanlarin filmde sonlarinin kotu olmasinin nedeni de o komplex yapiyi maalesef anlayamiyor olusumuz)(everything connected)

El Padrino

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
70
tanri bile degistiremezmi :D bak sole soyliyim belki 1 saat 2 saat once ucgenin acilari toplami 360 idi ancak tanri bunu ayni sure kadar once 180 yapti biz bunun farkina varmayizki hafizamis yok olmus olur bir insan her zaman sinirlenip karsisandakine zarar vermek istiyorsa tanri cogu durumda bunu engeller ancak tanri zamani degistirmeden once sen onu oldurmustun ucgenin acilari bizim matematik kurallarimizla 180 dir en temel yasalar bile biz hic farkinda olmadan degistirilebilir tanri bir ani bize hic yasatmayabilir ayni bir video kaydi gibi silip montajlayabilir hicbirsey ama hicbirsey kesin degildir tanri disindaki hicbirsey eger o yapmamizi istemeseydi biz yapamazdik yaratan inanci en egoist adamlarda bile varsa demmekki tanri var eger tanri olmasaydi tanri inancida olmazdi ve bu diger inanclarla karsilastirilamaz evrenin super komplex yapisini yaratan bir varlik oldugu inanci olmasaydi tanri olmayabilirdi ancak tanri bizi ole bir beyin vermiski inandigi seye gore yonunu degistirebilir ve boyle bir sistemi yaratan her seyi degistirir mantiken aciklamasi bu ancak herseyin mantigini kavramamiza yetmeyebilir beynimiz (onu yapmayi dusunmedikce onun gerceklesmemesi ve inancin onunde hicbirseyin duramayacagi gercegiyle baglantilidir inancsiz hic birsey olmuyor bazen insanlarin tanriya olan inancini yavas yavas kaybetmesinin nedeni de onu anlatmaya bizim beynimizin mantiginin yetmemesi olsa gerek)(Fizik tanriya olan inanci ters yuz edebilir fizikte ilerledikce onu kanitlayan gercek kanit bulursun fizikte ust bir kisima gecerken o ara gecis kisminda daima beyin tikanir ve koru korune tanriya inandigini dusunerek sorgular ancak bizim zekamiz quantumundan aciklayamadigi bir seye yetmez bir gun insallah bunu kendisinden ogreniriz )(insani korkutur tanrinin olmamasi hic bir insan gercekten tanrinin olmadigina inanmaz cunku o anakarta entegre bir alet gibidir cinselligi inkar edemiyecegimiz gibi onuna inkar edemeyiz)(zamanla oynayanlarin filmde sonlarinin kotu olmasinin nedeni de o komplex yapiyi maalesef anlayamiyor olusumuz)(everything connected)

Mesele yaratıcıya inanıp inanmamak değil.

Üçgenin iç açıları toplamının 180 derece olmasının sebebi fizik kurallarını koyan Allah'tır.Sen kuantum fiziğinin imkansızı yapabileceğine dair örnekler verdin.Bende ona karşılık bu örneği verdim.Yoksa şüphesiz herşeyi yoktan var eden Allah'tır ve en kudretli o dur.Allah birçok ayetinde insanın beyninin ve algısının bir yere kadar çalışabildiğini, bir noktadan sonra sınır koyduğunu belirtmektedir.En güzel örnekte Ayetel Kürsidir."Onlar(insan) ise dilediği kadarının dışında onun(Allah'ın) ilminden hiçbirşeyi kavrayıp kuşatamazlar !"

Yani bazı şeylerin sınırı var ve o sınırı insanoğlunun geçmesi imkansızdır.Bu da yaradılış gereğidir.Eğer Allah yarattığı varlıkların aklını ve algısını kendi seviyesinde yaratsaydı o zaman o varlıklar Allah kavramını yok etmeye kalkışırlardı ve yaratıcı misyonunu kendileri üstlenirdi.Kaldı ki bu aciz aklımız ve algımızla bile çoğu insan Allah'ı tanımıyor.

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Kuantum bilgisayarı diye birşey yoktur.
Bu teoriyle ilgili kanıtlanmış birşey de yoktur.
Kuantum teorisi ile ilgili değil bilgisayar, bu teori kullanılarak üretilmiş tek bir şey dahi yoktur.
Einstein bu teoriyi çürütmek için uğraşmış ancak ömrünün sonlarında olduğundan pek ilgilenememiştir.
Kuantum bilgisayarı ile ilgili yapılan bir çalışma da yoktur. (Teorik ıvır zıvırlar haricinde)
IBM yanlış hatırlamıyorsam Kuantum bilgisayarının mümkün olduğunu teoride ispatlayana büyük miktarda ödül vereceğini duyurdu.
Bunun dışındaki herşey ya yalan ya da şehir efsanesidir.

-şerafettin

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Ufaklık(Uslübundan ortaokullu ya da en iyi ihtimal liseye giden birisi olduğu anlaşılıyor) bayram önü ne içtin de bu kafayı yaşıyosun merak ediyorum. Senin gibi çok ufak kardeşimize yardımım olmuştur sen merak etme ;) Ama yardım istemek var yardım istemek var. "Ben kuantum bilgisayar istiyorum" demek ayrı birşey "Abiler bu kuantum bilgisayar dedikleri nedir ne değildir" diye sormak ayrı birşey. Tammam ;)
Bana ufaklık diyene bak vay arkadaş, çok ufak kardeşlerimize diyor, aynaya bakarak yazmak ne zaman moda oldu acaba :) Kendine yardım ettiğin güzelce anlaşılıyor :) Yardımcı olmak başka, yardımcı olmak başka. "Bizim köşebaşındaki bilgisayarcı satıyor" demek başka, dalga geçmek yerine "Birader yok öyle bir şey" demek başka. Bak birader lafına bile tamam. Ama lütfen dalga geçme. Belli ki başkalarına daha yardımcı olacak bir potansiyelin var. Ben daha yolun başındayım. Daha benim gibiler çok çıkar. Hadi görüşmek üzere.

benergews

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Süper bilgisayarın konu olduğu french animesi code lyokodor.Belki ilgini çeker.

El Padrino

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
70
[video=youtube;Z4dd8HzoLIs]http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=Z4dd8HzoLIs[/video]
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=Z4dd8HzoLIs
herkes sussun amca konuşsun.

Bu amca hep konuşuyorda çok hayalperest bir amcamız.Tamamen teoriler ve hayaller üzerinden konuşan bir fizikçi amcamız.Onlarca belgeselini izledim.Gayet iyi tanıyorum kendisini.Sci-Fi denen akıma kendini fazla kaptırmış.Keşke anlattıkları gerçek olsa ama maalesef hepsi teori ve hayal.

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,126
en doğrusunu yapıyor insanı insan yapan hayalleridir hayalleri olmayan insan yaşamıyor demek.

topsecretkursad

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Mesele yaratıcıya inanıp inanmamak değil.

Üçgenin iç açıları toplamının 180 derece olmasının sebebi fizik kurallarını koyan Allah'tır.Sen kuantum fiziğinin imkansızı yapabileceğine dair örnekler verdin.Bende ona karşılık bu örneği verdim.Yoksa şüphesiz herşeyi yoktan var eden Allah'tır ve en kudretli o dur.Allah birçok ayetinde insanın beyninin ve algısının bir yere kadar çalışabildiğini, bir noktadan sonra sınır koyduğunu belirtmektedir.En güzel örnekte Ayetel Kürsidir."Onlar(insan) ise dilediği kadarının dışında onun(Allah'ın) ilminden hiçbirşeyi kavrayıp kuşatamazlar !"

Yani bazı şeylerin sınırı var ve o sınırı insanoğlunun geçmesi imkansızdır.Bu da yaradılış gereğidir.Eğer Allah yarattığı varlıkların aklını ve algısını kendi seviyesinde yaratsaydı o zaman o varlıklar Allah kavramını yok etmeye kalkışırlardı ve yaratıcı misyonunu kendileri üstlenirdi.Kaldı ki bu aciz aklımız ve algımızla bile çoğu insan Allah'ı tanımıyor.

yanlış anlamayın ben sadece sizin bunu tanrı bile değiştiremez deyişinize sinirlendim yasgisizlik yaptiysam affola ancak tanri biz hic farkinda olmadan evrenide herseyide degistirir bu konuda bu tur derin konularla ilgilenlerin reklam yapmak gibi olmasin arrivals belgeselini izlemeli diye dusunuyorum :) ve maalesef dediginiz gibi aartik cogu insan allah i tanimiyor muslumaniz diyenlerin cogu bile :(

MasterFather

Profesör
Reaksiyon puanı
59
bırakın kuantum'u filan...bu yapay zeka,süper bilgisayarları övüyorsunuz da.

Yapay zeka sistemlerinin ne kadar zeki olduğuna yönelik yapılan araştırmada, endüstrinin en gelişmiş yapay zeka sistemlerinden biri olarak kabul edilen Massachusets Teknoloji Enstitiüsü - MIT’e ait ConceptNet 4 robotu örnek alındı. Robota çocuklar için kullanılan standart bir IQ testi uygulandı.

Robot test sonuçlarında 4 yaşındaki bir çocuğun zekasına eşdeğer skorlar elde etti. Ancak test gerçek bir çocuğa uygulansaydı çocukta bazı eksiklikler olduğu kanaati uyanacaktı. Zira robot kelime ve benzerlikleri algılamada başarılı olurken, çevredeki etmenleri algılayarak niye sorusuna cevap verme konusunda ise kötü notlar elde etti.

Araştırma ekibinin lideri Robert Sloan, yapay zeka geliştirmede en zor problemlerden birisinin sağduyu yani durum ve çevresel etkenlerin algılanması olduğunu belirtiyor. Mühendisler sağduyu geliştirmek için çok büyük bir olgu koleksiyonu ve çevresel etkileşimle elde edilen bilgi dağarcığına sahip olmak zorunda.

Sloan insanların bebeklikten itibaren çevreleriyle etkileşim ile öğrenme yaşadıklarını ancak yapay zekanın şimdilik bunu başarmasının çok zor olduğunu dile getiriyor. Şu anda yapay zekanın 8 yaşındaki bir çocuğun zekasına erişebilmesi mümkün değil ve mühendislerin bu problemi aşması uzun bir zaman alabilir.