Haber Kripto varlık yasası TBMM’den geçti!

ahmetalışık

SDN
SDN
24 Haziran 2024
129
10
18
24
TECHİNSİDE İÇERİK LİNKİ➡️LİNK

TBMM, kripto varlık yasa tasarını kabul etti. Buna göre SPK ile birlikte kripto varlıklarına birçok düzenleme gelecek.

1719472084881.png

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), uzun zamandır beklenen ve kripto varlık piyasasını düzenlemeyi amaçlayan kanun teklifini onayladı. Yeni yasa, Sermaye Piyasası Kanunu’nda (SPK) değişiklikler yaparak, kripto varlık hizmet sağlayıcıları için yeni kurallar, yükümlülükler ve cezalar getiriyor.

TBMM, kripto varlık yasa tasarısını kabul etti​

Kripto varlık yasasının temel amaçlarından biri, yatırımcıları korumak ve piyasada güvenli ve şeffaf bir ortam oluşturmak olacak. Bu kapsamda, tüm kripto varlık hizmet sağlayıcılarının SPK’dan faaliyet izni alması zorunlu hale getirildi.

1719472125323.png

Ayrıca bu firmaların belirli bir sermaye şartını karşılamaları ve TÜBİTAK tarafından belirlenen bilgi sistemleri ve teknolojik altyapı kriterlerine uyması gerekecek.

Yeni yasa ile kripto varlıkların ihracı, satışı ve dağıtımı da SPK’nın yetki alanına giriyor. Bu işlemlerin tamamı kayıt altına alınacak ve manipülatif eylemlere karşı 6 milyon liraya kadar para cezası uygulanacak. Piyasa dolandırıcılığı, piyasa bozucu eylemler ve bilgi suistimali gibi suçlara karşı da cezalar getirildi.

Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının mali denetimleri SPK tarafından yetkilendirilen bağımsız denetim kuruluşları yapılacak. Yasa, müşterilere ait nakit ve kripto varlıklara ilişkin tedbir, haciz ve benzeri taleplerin doğrudan hizmet sağlayıcılar tarafından karşılanmasını da öngörüyor.

İzinsiz faaliyet gösterenler ise ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalacak. Bu firmaların yetkililerine 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ve yüksek miktarda adli para cezası verilebilecek.

1719472160304.png

Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte, yurt dışında yerleşik kripto varlık hizmet sağlayıcılarının da Türkiye’deki faaliyetlerini sonlandırmaları gerekiyor. Bu firmaların, Türkiye’de ikamet eden kullanıcılara yönelik hizmetlerine son vermeleri için 3 aylık bir süre tanındı.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!🔥🔥🔥
 

Fakehero

366. Gün
Emektar
5 Aralık 2019
5,455
1
5,504
1,708
35
Geç kalınmış bir düzenleme oldu. Madem her türlü kazanca vergilendirme var bunlara da olmalıydı.
 
Üst