Koronavirüs bizi değiştirebildi mi?

Craigdiizzeer

Doçent
Reaksiyon puanı
959
Korona öncesi ve korona sonrası diye hayatı ikiye ayırdığımız zaman ne değişti? Dünya da insanları gözlemliyorum bir kısım insan hayatın dalgasında olduğu gibi devam ediyor. Bir kısım insan araştırmanın içinde. Bir kısım insan geleceği korku ve ümit arasında yaşıyor. Herkes bir kendini sorgulasın. Acaba bizler bu virüsün neresindeyiz? Bu virüs bizlere neyi öğretti? Yoksa herhangi bir salgın gibi gelip geçici bir olay mı sizlerin gözünde. Komplo teorisyenlerini konuma bekliyorum

ydahS milS

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
6,864
Benim düşüncem aşı bulununca her şey eskisi gibi olacak yani sanki virüs hayatımıza girmemiş gibi ki öyle olacaktır zaten.

Yıldırım E.

Profesör
Reaksiyon puanı
1,681
Bence çok değiştik IQ seviyemiz gittikçe düşecek herkes kendini telefona ya da bilgisayara verdi ve bunun beynimize olan tahribatını bilsek korkarız buna bende dahilim.

KaTaRaN

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,515
Virüs bende ne gibi bir değişiklik yarattı bilmiyorum ama virüs tedbirleri azalınca ben dine yöneldim. Müslümanlığı dolu dolu yaşamaya başladım

Fakehero

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
5,640
Hiçbir şey değişmedi millet maskeyi tam takmıyor sosyal mesafeye dikkat etmiyor ve daha niceleri.

akilli55

Asistan
Reaksiyon puanı
41
degisen bir şey yok. iş potabsiyelimiz düştü. Yaşam şeklim aynı

Heilung

Asistan
Reaksiyon puanı
148
Virüs bende ne gibi bir değişiklik yarattı bilmiyorum ama virüs tedbirleri azalınca ben dine yöneldim. Müslümanlığı dolu dolu yaşamaya başladım

tedbirler azalınca seni kurtarması için allaha sığındığın sonucunu çıkarıyorum, allah sana niye iltimas geçsin? işi gücü bırakıp senin hasta olmaman için mi uğraşacak yani? herkes hasta olurken seni ayıracak mı? olabilir tabi, seçilmiş kişisindir belki,
öyle ise ona göre davranalım sana,

bir de şimdi allahın ilahi bir planı varsa, ve bu plan daha çok önceden levh-i mahfûzda yazılıysa elinde duası olan her mümin için bu planlarında değişiklik yapacaksa allah olmanın ne anlamı var? ya da levh-i mahfûz niye var?

ben senin yerinde olsam virüsten sonra ona olan inancım tamamen kaybolurdu, inanç mantığı körelttiği için bazıların da ters etki yaratabiliyor....ya da

eğer senin yerinde olsaydım belki de inancımı kaybetmek yerine daha fazla bağlanacaktım, çünkü mantık düzleminde düşünüp hareket edemeyecektim,

Son düzenleme:

Andromedavor

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,339
Yok canım sadece ağzımza s****

Fakehero

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
5,640
tedbirler azalınca seni kurtarması için allaha sığındığın sonucunu çıkarıyorum, allah sana niye iltimas geçsin? işi gücü bırakıp senin hasta olmaman için mi uğraşacak allah? herkes hasta olurken seni ayıracak mı? olabilir tabi, seçilmiş kişisindir belki,
öyle ise ona davranalım sana,

bir de şimdi allahın ilahi bir planı varsa, ve bu plan daha çok önceden levh-i mahfûzda yazılıysa elinde duası olan her mümin için bu planlarını değişiklik yapacaksa allah olmanın ne anlamı var? ya da levh-i mahfûz niye var?

Çıkardığınız sonuç su-i zan olur bu da iyi bir şey değildir. Çıkardığınız sonuçlar iftira bile olabilir bu kişinin niyetini bilemeyiz bilmediğimiz bir şey hakkında ise yapılacak herhangi bir yorumda çok dikkatli olmamız gerekir. Belki bu arkadaş tedbirsiz gezinen insanları varolan hastalığı ölüm haberlerini bir nasihat olarak Allahın bir uyarısı olarak göremez mi ? Burada ben avukatlık filan yapmıyorum lütfen o fikre kapılmayınız. Ben yaptığınız yorumda çok dikkatli olmanızı hatta bu forumda ben dahil herkesin çok dikkatli olması gerektiğini söylemeye çalışıyorum.

Kaansenn34

Doçent
Reaksiyon puanı
680
Korona öncesi ve korona sonrası diye hayatı ikiye ayırdığımız zaman ne değişti? Dünya da insanları gözlemliyorum bir kısım insan hayatın dalgasında olduğu gibi devam ediyor. Bir kısım insan araştırmanın içinde. Bir kısım insan geleceği korku ve ümit arasında yaşıyor. Herkes bir kendini sorgulasın. Acaba bizler bu virüsün neresindeyiz? Bu virüs bizlere neyi öğretti? Yoksa herhangi bir salgın gibi gelip geçici bir olay mı sizlerin gözünde. Komplo teorisyenlerini konuma bekliyorum
Yaşam stilim aynı tek fark maske takıp çıkıyorum.Virüs uzun süre alışkanlık haline gelmiş insanoğlunun yaşam stilini kolay kolay değiştiremeyeceğini düşünüyorum.

bughraan

Asistan
Reaksiyon puanı
68
sağlık açısından baya bi değiştirdi

Heilung

Asistan
Reaksiyon puanı
148
ben çok dikkatli bir insanımdır, tedbirsiz gezen insanları, varolan hastalığı, ölüm haberlerini allahın bir uyarısı olarak görüyor olabilir mi? belki,

peki, böyle görüyor olması ilk sorumu geçersiz mi kılıyor? bunu uyarı olarak algılıyorsa ne yapması gerekiyor? allaha sığınması mı? evet ise bu nasıl yapılır? daha çok dua ederek mi? üst üste iki maske takıp gezerek mi? (ki maske takın tavsiyesi allahın değil dsö'nün önerisiydi) başka bir şey mi? nasıl oluyor o iş yani? ben bunu merak ediyorum

Fakehero

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
5,640
ben çok dikkatli bir insanımdır, tedbirsiz gezen insanları, varolan hastalığı, ölüm haberlerini allahın bir uyarısı olarak görüyor olabilir mi? belki,

peki, böyle görüyor olması ilk sorumu geçersiz mi kılıyor? bunu uyarı olarak algılıyorsa ne yapması gerekiyor? allaha sığınması mı? evet ise bu nasıl yapılır? daha çok dua ederek mi? üst üste iki maske takıp gezerek mi? (ki maske takın tavsiyesi allahın değil dsö'nün önerisiydi) başka bir şey mi? nasıl oluyor o iş yani? ben bunu merak ediyorum

Şimdi bu insan bunu bir uyarı olarak görüyorsa neden öncekileri görmedi diyebilirsin.İnsan nefsine ve şeytana kandığında çoğu şeyi görmek istemeyebilir. Pandemi ise artık ona apaçık kaçınılmayan bir uyarı olarak görününce uyarı olarak görerek kendini doğru yolda ilerlemeye yönlendirebilir. Bu takdirde senin ilk sorunu geçersiz kılıyor.
bir de şimdi allahın ilahi bir planı varsa, ve bu plan daha çok önceden levh-i mahfûzda yazılıysa elinde duası olan her mümin için bu planlarında değişiklik yapacaksa allah olmanın ne anlamı var? ya da levh-i mahfûz niye var?

Levhi mahfuzu yanlış anladığın bir gerçek. Kaderimiz belliyse neden yaratıldık her müminde planda değişiklik yapacaksa Allah olmanın ne anlamı var demen yoldan çıkman için yeterli sorulardır. Evet kader yazılıdır Allah kaderde yazılanların hepsini bilir ama sana irade vermiştir. Allahın herşeyi bilmesi demek senin iradene müdahale etmek değildir senin iradene bırakılan seçeneklerin sonucunu da bilmesidir.Örnek verelim benim hayatım boyunca karşılaştığım tüm seçenekler seçimlerin iradesi bendedir ve hiçbirinin sonucunu önceden bilemem. Ama Allah kaderimde seçtiğim veya seçmediğim tüm seçenekleri ve bunların sonuçlarını yazmıştır ve hepsini bilir. Ama hangisini seçeceğimin iradesini seçimini bana bırakmıştır. Eğer Allah hangisini seçeceğimizi kaderde yazmış olsaydı o zaman iradenin yaratılışın cennetin cehennemin tüm evrenin kainatın yaratılmasının bir anlamı olmazdı. Bizler başlat veya çalıştır yaptığında yazılan komutun dışına çıkamayan aynı sonucu veren bilgisayar programları değiliz.

Heilung

Asistan
Reaksiyon puanı
148
Şimdi bu insan bunu bir uyarı olarak görüyorsa neden öncekileri görmedi diyebilirsin.İnsan nefsine ve şeytana kandığında çoğu şeyi görmek istemeyebilir. Pandemi ise artık ona apaçık kaçınılmayan bir uyarı olarak görününce uyarı olarak görerek kendini doğru yolda ilerlemeye yönlendirebilir. Bu takdirde senin ilk sorunu geçersiz kılıyor.

Levhi mahfuzu yanlış anladığın bir gerçek. Kaderimiz belliyse neden yaratıldık her müminde planda değişiklik yapacaksa Allah olmanın ne anlamı var demen yoldan çıkman için yeterli sorulardır. Evet kader yazılıdır Allah kaderde yazılanların hepsini bilir ama sana irade vermiştir. Allahın herşeyi bilmesi demek senin iradene müdahale etmek değildir senin iradene bırakılan seçeneklerin sonucunu da bilmesidir.Örnek verelim benim hayatım boyunca karşılaştığım tüm seçenekler seçimlerin iradesi bendedir ve hiçbirinin sonucunu önceden bilemem. Ama Allah kaderimde seçtiğim veya seçmediğim tüm seçenekleri ve bunların sonuçlarını yazmıştır ve hepsini bilir. Ama hangisini seçeceğimin iradesini seçimini bana bırakmıştır. Eğer Allah hangisini seçeceğimizi kaderde yazmış olsaydı o zaman iradenin yaratılışın cennetin cehennemin tüm evrenin kainatın yaratılmasının bir anlamı olmazdı. Bizler başlat veya çalıştır yaptığında yazılan komutun dışına çıkamayan aynı sonucu veren bilgisayar programları değiliz.

levhi mahfuzun yanlış anlaşılacak bir yanı yok, kainatta meydana gelecek bütün varlık ve olayların yer olarak bilinir,

yoldan çıkmak mı? şu anda gülümsüyorum,

"allah kaderde yazılanların hepsini bilir" yani nasıl bir karaktere sahip olacağını, nasıl bir kişilik geliştireceğini,hayatın boyunca yapacağın iyi veya kötü tüm eylemleri, alacağın tüm kararları, atacağın tüm adımları bilir,

bu durumda özgür irade diye bir şey yoktur çünkü sennin yapacağın her şey önceden zaten belirlenmiştir, alacağın her karar değiştiridiğin her fikir, önceden zaten belli olan yazgı çerçevesinde gerçekleşiyordur, bunun dışına çıkamazsın çünkü çıkman yukarıdaki kural ile çelişir, dolayısıyla sen daha doğmadan senin allah nazarında çok makbul bir insan olup olmayacağın belirlenmiştir, senin hayatını şekillendirmek için, kendi kaderini yazmak için vereceğin tüm çaba beyhude olacaktır,sen, senin için sen doğmadan önce belirlenmiş bir yolda yürüyorsundur,

hayatın boyunca karşına çıkacak herhangi bir yol ayrımında, bir seçenekte hangi yolu/seçeneği seçeceğinin kararını sen veremerezsin, verdiğini sanırsın ama bu seçimler çok daha önceden başka bir el tarafından zaten yapılmıştır, ve sonuçları biliniyordur,

bu durumda irade senin iraden değildir,

"Allah kaderimde seçtiğim veya seçmediğim tüm seçenekleri ve bunların sonuçlarını yazmıştır ve hepsini bilir. Ama hangisini seçeceğimin iradesini seçimini bana bırakmıştır."

yapacağın olası seçimlerin sonuçlarını yazmıştır, ve biliyordur, hangisini seçeceğini de biliyordur, çünkü zaten onu da yazmıştır ve biliyordur, yani önceden belirlenmiştir,

bir de şu va tabi;

bir adam hayatının 20 yılı boyunca kötülük yapmış, günah işlemiş, sonra bunun yanlış bir yol olduğunun idrakına varmış ve değişmeye karar vermiş, allah yoluna kendini adayıp ultra süper bir mümin olmaya kafasına koymuş ama buna vakıf olmadan önce bir katil gelip onu öldürüyor, dolayısıyla onun öldükten sonra cennete gitme hakkını veya günahlarını azaltma şansını elinden alıyor, neden?

burada adil bir tanrıdan söz edilebilir mi?

tanrının müdahale etmediği tamamen insanın özgür iradesi ile şekillenen bir sınav dünyasından sağlıklı sonuçlar almak mümkün değildir,

emir000

Profesör
Reaksiyon puanı
910
Evde Bilgisayarı Kapattıktan Yarım Saat Sonra Kitap Okuyorum Okuduğuma Değmiyor Cümleleri Karıştırmaya Başladım Artık Bitsede Kurtulsak.

Fakehero

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
5,640
Herhalde benim anlattıklarımı anlamıyorsun ne dedim ben.

Kaderimiz belliyse neden yaratıldık her müminde planda değişiklik yapacaksa Allah olmanın ne anlamı var demen yoldan çıkman için yeterli sorulardır. Evet kader yazılıdır Allah kaderde yazılanların hepsini bilir ama sana irade vermiştir. Allahın herşeyi bilmesi demek senin iradene müdahale etmek değildir senin iradene bırakılan seçeneklerin sonucunu da bilmesidir.Örnek verelim benim hayatım boyunca karşılaştığım tüm seçenekler seçimlerin iradesi bendedir ve hiçbirinin sonucunu önceden bilemem. Ama Allah kaderimde seçtiğim veya seçmediğim tüm seçenekleri ve bunların sonuçlarını yazmıştır ve hepsini bilir. Ama hangisini seçeceğimin iradesini seçimini bana bırakmıştır. Eğer Allah hangisini seçeceğimizi kaderde yazmış olsaydı o zaman iradenin yaratılışın cennetin cehennemin tüm evrenin kainatın yaratılmasının bir anlamı olmazdı. Bizler başlat veya çalıştır yaptığında yazılan komutun dışına çıkamayan aynı sonucu veren bilgisayar programları değiliz.

İnsanın iradesi yoktur demek kendini önceden programlanmış kodların dışına çıkamayan bir robot olarak görmen demektir.

tanrının müdahale etmediği tamamen insanın özgür iradesine şekillenen bir sınav dünyasından sağlıklı sonuçlar almak mümkün değildir,

Bu dünyada insanların yaşadığı her sonuç insanların özgür iradesi ile olur Allah bu seçimlere müdahale etmez sadece seçimlerin oluşmasına izin verir sonuçta herşeyin Allahın izni ile olması seçime direk müdahale etmek değildir oluşmasına meydana gelmesine izin vermektir. Aynı zamanda kaderde dünyaya geldikten ve iradene bırakılan seçtiğin seçmediğin herşeyi ve bunun sonuçlarını bilmek bunların hepsini kaderine yazmak demek hangisini seçeceğinin kaderinde yazıldığı anlamına gelmez. Her şey insanın özgür iradesine bırakıldığı için dünya da adalet yoktur.Bu olmasaydı dünya bizim için bir sınav olmazdı.Bundan dolayı Allah adaletsizdir diyemezsin.

Ayrıca yıllar boyu kötülük yapmış adamın doğru yola dönmeyi düşündüğünde öldürülmesinin cennete gitmesine engel olup olmayacağını biz bilemeyiz.

Unutma bu dünyada başımıza gelen kötü olaylar,hastalıklar vs bizim küçük günahlarımızın bazıların karşılığıdır. Bu dünyada günahlarımızın küçük olanlarının bir kısmını bir kısmını da kabirde öderken kalanları varsa ahiretteki sorgu sonucunda amelimizdeki iyiliklerden fazlaysa cehennemde ödeyeceğiz.
Mesaj otomatik birleştirildi:

bu durumda özgür irade diye bir şey yoktur çünkü sennin yapacağın her şey önceden zaten belirlenmiştir,
bu durumda irade senin iraden değildir,
"Allah kaderimde seçtiğim veya seçmediğim tüm seçenekleri ve bunların sonuçlarını yazmıştır ve hepsini bilir. Ama hangisini seçeceğimin iradesini seçimini bana bırakmıştır."

Bir özgür irade yoktur bir irade vardır diyorsun çelişiyorsun.

yapacağın olası seçimlerin sonuçlarını yazmıştır, ve biliyordur, hangisini seçeceğini de biliyordur, çünkü zaten onu da yazmıştır ve biliyordur, yani önceden belirlenmiştir,

Bilmek ile kaderde yazılması apayrı durumlardır. Allahın hangi seçimi yapacağını bilmesi bunu kaderinde yazdığı demek değildir. O zaman irade olmazdı iradenin olmadığı yerde sınav dünyası olmazdı.

Sen doğduğunda aile,ırk,dil,doğduğun ülke şehir bunlar kaderinde yazıyor bunları seçemiyorsun ama ölene kadar iyi veya kötü bir insan olacağını yaptığın seçimlerle belirliyorsun. Kaderinde iyi bir insan olmanın seçimleri ve sonuçları da yazıyor kötü bir insan olmanın seçimleri ve sonuçları da yazıyor ama hangisini seçeceğin yazmıyor. Bu da yazsaydı yaratılışımızın bir anlamı olmazdı.

Son düzenleme:

Heilung

Asistan
Reaksiyon puanı
148
işin aslı sınav diye bir şey yoktur, seçimlerimizden biz sorumluyuz, bunu kontrol eden, öneceden bilen bir güç yoktur, cennet cehennem vs yoktur,

ama varsayalım ki var

sınavın adil olabilmesi için herkesin eşit şartlarda sınava girmesi gerekir, ben intihara meyilli bir insansam herkesin eşit derecede intihara meyilli olması gerekir, ben katil ruhlu biri isem herkes eşit derecede katil ruhlu olmalıdır,

cinayet işlemezsem iyi puan alacağım mesela. ama cinayet işlemem hususunda bir baskı da hissediyorum. fakat bunun da bir sınırı var.

amaç bu sınırı ölçmek ise,

herkes için aynı baskı seviyesini oluşturmak daha sonra da cinayet işleyen için "alın bunu içeri" demek makul görünüyor.

ya da ben diğerlerinden daha az cinayet işemeye eğilimli bir insanım ama üzerimde diğerlerinden daha fazla baskı var ve bu iki yönden de bir eşitsizlik yaratıyor, ben de dayanamayıp daha fazla meyilli olan biri cinayet işlemeden hayatını bitirirken üzerimdeki yoğun baskı sonucu cinayet işliyorum,

eşit koşullar sağlandığında kimin bunu eyleme döküp dökmediğine göre adil bir sonuca varılabilirdi, ama öyle değil,

kimi saltanat içinde yaşarken kimi yiyecek ekmek bile bulamıyor, bunlar eşit şartlarda eşit koşullarda hatta eşit bir çevrede bile sınava tabi tutulmuyor, eşit fırsatlardan, olanaklardan yararlanamıyorlar, fırsat eşitliği yok,

dünyaya deli olarak gelmiş birinin nereye gideceği sorunu başlı başına sınav argümanını çürütüyor zaten

bu deli, deli olduğu için akli melekeleri yerinde olmadığı için sınvasız, sorgusuz sualsiz cennete gidecek ise diğer insanların suçu nedir ki bütün hayatları boyunca delinin hiçbir şey yapmadan kazanacağı bir hakkı elde etmek için bir sürü sınavdan geçmek zorundalar?

yok eğer bu deli cehenneme gidecekse ona neden diğer insanlara sağlanan fırsat verilmemiştir? adalet bunun neresinde?

Son düzenleme:

Fakehero

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
5,640
işin aslı sınav diye bir şey yoktur, seçimlerimizden biz sorumluyuz, bunu kontrol eden, öneceden bilen bir güç yoktur, cennet cehennem vs yoktur,

İşin aslı sınav var cennet cehennem var ama bunu öbür tarafta göreceksin.

ama varsayalım ki var

sınavın adil olabilmesi için herkesin eşit şartlarda sınava girmesi gerekir, ben intihara meyilli bir insansam herkesin eşit derecede intihara meyilli olması gerekir, ben katil ruhlu biri isem herkes eşit derece de katil ruhlu olmalıdır,

Allah sonsuz kudret sahibi olduğundan herkese ne vereceği de kendi tasarrufundadır. Fakir bir insan nasıl zekattan sorumlu tutulmayacaksa,zengin insan zekattan sorumlu olacaktır. Herkes aynı derecede intihara meyilli olması katil ruhlu olması diye bir şey olsa o zaman sınav olmaz.Adil olmak ile eşit olmak aynı kavramlar değildir.

cinayet işlemezsem iyi puan alacağım mesela. ama cinayet işlemem hususunda bir baskı da hissediyorum. fakat bunun da bir sınırı var.

amaç bu sınırı ölçmek ise,

herkes için aynı baskı seviyesini oluşturmak daha sonra da cinayet işleyen için "alın bunu içeri" demek makul görünüyor.

ya da ben diğerlerinden daha az cinyet işemeye eğlimli bir insanım ama üzerimde diğerlerinden daha fazla baskı var ve bu iki yönden de bir eşisizlik yaratıyor, ben de dayanamayıp daha fazla meyilli olan biri cinayet işlemeden hayatını bitirirken ben üzerimdeki yoğun baskı sonucu cinayet işliyorum,

eşit koşullar sağlandığında kimin bunu eyleme döküp dökmediğine göre adil bir sonuca varılabilirdi, ama öyle değil,

kimi saltanat içinde yaşarken kimi yiyecek ekmek bile bulamıyor, bunlar eşit şartlarda eşit koşullarda hatta eşit bir çevrede bile sınava tabi tutulmuyor, eşit fırsatlardan olanaklardan yararlanamıyorlar, fırsat eşitliği yok,

Herşey Allahın tasarrufunda olduğundan dünyadaki adalet insan elindedir. Burada saltanat sürenin adaleti öbür tarafta verilecek hiç şüphen olmasın.

dünyaya deli olarak gelmiş birinin nereye gideceği sorunu başlı başına sınav argümanını çürütüyor zaten

bu deli, deli olduğu için akli melekeleri yerinde olmadığı için sınvasız, sorgusuz sualsiz cennete gidecek ise diğer insanların suçu nedir ki bütün hayatları boyunca delinin hiçbir şey yapmadan kazanacağı bir hakkı elde etmek için bir sürü sınvadan geçmek zorundalar?

Deli olarak gelen hiçbirşeyden sorumlu olmayacağı için cennete gidecektir.Ve deli ise bulunduğu hal ile aslında bir sınavdan geçiyor farkında değilsin.Senin yaşayabileceğin bir hayatı yaşayamaz zengin olma aile kurma gibi seçeneklerden mahrum yaşayacak bunu seçmeyi ister misin ? Ve bu şekilde yaşayan bir delinin cehenneme gitmesi mantıklı mıdır ?

yok eğer bu deli cehenneme gidecekse ona neden neden insanlara sağlanan fırsat verilmemiştir? adalet bunun neresinde?

Eşitlik ile adaleti karıştırma sakın. Bir kadın ve erkek fiziken eşit değildir bu adalet midir ? Ama fiziki güç gerektirmeyen aynı işleri yapabilirler bu durum eşitliktir ama hala adil değildir çünkü aynı fiziksel işleri kadınlar yapamıyor.

Dediğim gibi eşitlik ve adalet aynı şey değildir. Ve sonsuz kudret sahibi Allah yarattığına istediğini verme tasarrufuna sahiptir. Bundan dolayı sahip olduklarından sorumlu tutulacaksın sorguya çekileceksin sahip olmadıklarından değil. Bunu bir örnekle pekiştirelim. Örneğin bu ülkede fakir bir birey olarak yaşıyorsun ve adalet kanunun uygulanması ile sağlanıyor. Sen fakir iken başkasının zengin olması eşit değilken vergi kanununda eşit davranılsa zenginin vergisi fakirin vergisi kadar olsa ya da fakirin vergisi zenginin ki kadar olsa burada eşitlik varken adalet vardır diyebilir misin ? Hayır diyemezsin. Sen zengin kadar vergi verince eşitlik oluyor da o zaman adalet bunun neresinde ?

Bu dünyada tıpkı bu durum gibi sen sana verilenlerden sorumlusun ve bunların sonucunda sorguya çekileceksin. Kötü bir insanla iyi bir insanın cehenneme gitmesi eşitlik olurken nasıl adil olmayacaksa iyi bir insan ile kötü bir insanın da cennete gitmesi eşitlik olurken adil olmayacaktır.

Son düzenleme:

Heilung

Asistan
Reaksiyon puanı
148
Eşitlik ile adaleti karıştırma sakın. Bir kadın ve erkek fiziken eşit değildir bu adalet midir ? Ama fiziki güç gerektirmeyen aynı işleri yapabilirler bu durum eşitliktir ama hala adil değildir çünkü aynı fiziksel işleri kadınlar yapamıyor.

Dediğim gibi eşitlik ve adalet aynı şey değildir. Ve sonsuz kudret sahibi Allah yarattığına istediğini verme tasarrufuna sahiptir. Bundan dolayı sahip olduklarından sorumlu tutulacaksın sorguya çekileceksin sahip olmadıklarından değil. Bunu bir örnekle pekiştirelim. Örneğin bu ülkede fakir bir birey olarak yaşıyorsun ve adalet kanunun uygulanması ile sağlanıyor. Sen fakir iken başkasının zengin olması eşit değilken vergi kanununda eşit davranılsa zenginin vergisi fakirin vergisi kadar olsa ya da fakirin vergisi zenginin ki kadar olsa burada eşitlik varken adalet vardır diyebilir misin ? Hayır diyemezsin. Sen zengin kadar vergi verince eşitlik oluyor da o zaman adalet bunun neresinde ?

Bu dünyada tıpkı bu durum gibi sen sana verilenlerden sorumlusun ve bunların sonucunda sorguya çekileceksin. Kötü bir insanla iyi bir insanın cehenneme gitmesi eşitlik olurken nasıl adil olmayacaksa iyi bir insan ile kötü bir insanın da cennete gitmesi eşitlik olurken adil olmayacaktır.

...

eşitlik olmazsa adalet te olmaz, önce bunu idrak edebilmen lazım, yani adaletten söz edilebilmesi için eşitlik gerekir, allah istediğini istediği şekilde yapma kudretine sahiptir deyip kesip atınca sorun ortadan kalkmıyor, cevabı olmayan sorulara cevap uydurmak cevap vermek değildir,

sorumlu tutulacağına inandırlımşsın,

"sahip olmadıklarından sınava çekilmeyeceksin" ne demek? birinin zenginken diğerinin fakir olmasının sorumlusu olan vergiyi tahsil eden devlet değildir, hatta tam tersine devlet tamamen insani bir kurumken bile insanların tanrı tarafından eşit koşullarda dünyaya gönderilmediğini, eşit fırsatlara sahip olmadığını görmüş ve (sosyal devletlerden bahsediyorum) ve bunu kompanse edebilmek için yasalar ve sosyal haklar bakımından herkese eşit fırsat hakkı tanınmış,

şimdi sen diyorsun ki devlet bu insanlardan zenginlerden aldığı kadar vergi alsa adaletli olur mu? eşitsizliği yaratan devlet değil ki, niye devlete yüklemeye çalışıyorsun allahın adaletsizliğini? fakir birinin fakir bir ailede doğmasının sorumlusu devlet değildir, dolayısıyla bunda sorumluluğu yoktur, ama bu adaletsizliği onlardan düşük vergi alarak kompanse etmeye çalışmaktadır, yani allahın defolu dünyasını kendi gücü dahilinde onarmaya çalışmaktadır,

Kötü bir insanla iyi bir insanın birlikte cennete gidebilmesi mümkün değildir, bu senin inancına terstir, yaşamının bir bölümünde kötü olan birinin daha sonraki yaşantısında cenneti hakedecek bir yaşam sürmesi bunun dışındadır, o zaman o, (bu kararı veren erk'e göre) aradaki açığı kapatmış ve durumu eşitlemiş dolayısıyla cennete gitme hakkı kazanmış demektir,

ama burada da kavram karmaşası yaşıyorsun yetişmek, aynı seviyeye gelmek ile eşit şartlarda yarışmak aynı şey değildir, sahip olmadıklarından sorguya çekilmeyeceksin demek cevap değildir,

sahip olmadıklarımdan sorguya çekilmek diye bir şey olamaz, çünkü aynı koşullarda değildik, benim için de aynı koşullar sağlansaydı eğer çok başka bir hayat sürebileceğim, ve cenneti hakedebileceğim anlamına gelirdi bu,ya da diğeri için tam tersi,

neresinden tutsan elinde kalıyor,

deli ne olacak bu arada?

Son düzenleyen moderatör:

MrOwL0

Asistan
Reaksiyon puanı
448
Bence herkes bu bağışıklığı kazanacak, gücü yetmeyen'ler ise ölecek.

Heilung

Asistan
Reaksiyon puanı
148
Yeni çıkan covid-19 gözlükleri sayesinde artık virüsten sakınmak çok daha kolay bir hale geldi ama tabi çılgın fiyatı konusunda bir düzenleme yapılması lazım, şu anda sadece eşim ve ben alabildik, elime para geçtiğinde ilk fırsatta çocuklar için de alacağım,

gözlüğü taktığınızda virüslü insanlar ya da obejeler kıpkırmızı görünüyor, böylece mesafenizi koruyup virüsten korunmak kolay bir hale geliyor,

şimdilik çocukların yalnız dışarı çıkmasına izin vermiyoruz, birlikte çıkıp gözlüklerimizle onlara kılavuzluk ediyoruz, ama fiyat konusu gerçekten can sıkıcı

Fakehero

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
5,640
Sen beni aşağılamaya devam et ancak çünkü gerçeği idrak edemeyecek kadar körsün. Ben zengin olmadığım halde ahirette zekattan sorguya çekilsem adil mi olacak bu ? Adaletin olması için eşitlik olması gerekmiyor. 10 yaşındaki birinin katil olması ile 40 yaşındaki birinin katil olmasına devlet nasıl aynı ceza yaptırımlarını uygulamıyor değil mi bu adalet olunca eşitlik nerede şimdi ? 3 yaşında ölen bir çocuk ile 60 yaşında ölen adam öbür tarafta aynı şeylerden sorguya çekilebilir mi ? İşte ben seni aşağılamaya gerek görmüyorum çünkü sen zaten esfeli safilin olmuşsun haberin yok.

_Zaur_

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
23,410
Bende Sadece değişen arka cebimde bir maske taşımak oldu :D

Heilung

Asistan
Reaksiyon puanı
148
Bence herkes bu bağışıklığı kazanacak, gücü yetmeyen'ler ise ölecek.
Sen beni aşağılamaya devam et ancak çünkü gerçeği idrak edemeyecek kadar körsün. Ben zengin olmadığım halde ahirette zekattan sorguya çekilsem adil mi olacak bu ? Adaletin olması için eşitlik olması gerekmiyor. 10 yaşındaki birinin katil olması ile 40 yaşındaki birinin katil olmasına devlet nasıl aynı ceza yaptırımlarını uygulamıyor değil mi bu adalet olunca eşitlik nerede şimdi ? 3 yaşında ölen bir çocuk ile 60 yaşında ölen adam öbür tarafta aynı şeylerden sorguya çekilebilir mi ? İşte ben seni aşağılamaya gerek görmüyorum çünkü sen zaten esfeli safilin olmuşsun haberin yok.
ben seni ya da herhangi birini aşağılamıyorum, durum tespiti yapıyorum diyebiliriz, sen böyle bir önkabülle hareket ediyorsan ben bunda bir sorumluluk hissetmiyorum, senin için üzülürüm ama, ya da üzülmem umurumda bile değil,

senin sahip olmadığın bir şeyden sorumlu tutacak erk senin o şeye sahip olmamanın birincil derecede sorumlusu ise evet adaletsiz hatta saçma olur, ama aslında söylediğin şeytam da bu, allah kendi yarattıklarından kaderlerini belirlediği insanlardan belirlediği normlar dahilinde yaşamak dışında bir seçeneği olmayan insanlardan bu kadere göre yaşamaları yüzünden hesap soruyor

devlet insanları sınava tabi tutmuyor, 40 yaşındaki biri ile 10 yaşındaki birinin cinayet işlemesi devletin tekelinde değil, kişinin kendi insiyatifindedir, devlet eğer bu insanları cinayet işleme eğilimlerini test etmek istiyor olsaydı eşit yaşta, eşitzekada, eşit ruh haline sahip, eşit kiloda, eşit boyda, eşit maddi olnaaklara sahip eşit işte çalışan, eşit psikolojik baskılara, sosyal yaşama, sosyal aktivitelere sahip, eşit şeylerden zevk alan, kısaca her bakımdan eşit olan insanlar arasında yapardı ki sonuçları adil olsun,

basit aslında niye anlamak bu kadar zor?

Reaksiyon puanı
6,381
Huy veya düşünce yapısı olarak kimsenin değişmediğini düşünüyorum.

Sadece sokakta ağzında veya çenesinde maske var herkesin. Bence tek değişiklik bu.

Fakehero

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
5,640
Sende neden şunu anlamıyorsun adalet için her şeyin eşit olması gerekmiyor. Aşağılamakta bir durum tespiti ise bende istediğimi söylesem durum tespiti olur eşit ve adil olur o zaman alınmazsın kızmazsın buna.

Heilung

Asistan
Reaksiyon puanı
148
sohbet için teşekkür ederim, iyi günler

Sende neden şunu anlamıyorsun adalet için her şeyin eşit olması gerekmiyor. Aşağılamakta bir durum tespiti ise bende istediğimi söylesem durum tespiti olur eşit ve adil olur o zaman alınmazsın kızmazsın buna.
bana hakaret etmek mi istiyorsun? edebilirsin, ifade özgürlüğüdür, ama ben bunu kişiselleştirmek istemiyorum, sen bana hakaret etsen dahi ben etmeyeceğim, iyi günler

Fakehero

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
5,640
Sen zaten hakaret ettin ya bunu idrak edemiyorsun. Anlayana sivrisinek saz anlamayana davul zurna az diyeyim özet geçeyim sana da iyi günler.

Timurid

Profesör
Reaksiyon puanı
836
devlet sırf turizmden para kazanmak için yurt dışı ve yurt içi seyehati yasaklamadı bence bizim halimiz italyadan beter olacak ama hadi bakalım hayırlısı