Köpeğe çiğ et vermek, doğru mu?

Claynt

Doçent
Reaksiyon puanı
96
Bugün çiğ et verdiğim de pişik halinden daha iştahlı yedi, bi sakıncası olur mu?

Elbruz46

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,338
Bir daha verme eğer o şekilde alıştırırsan aç kalması durumunda çoluk çocuğa saldırır.

SmH51

Profesör
Reaksiyon puanı
61
Herhangi bir sakıncası olmaz, sonuçta doğaları gereği çiğ et, kemik yerler. Pişmiş halde verilmesinin nedeni etlerde bulunan parazit ve bakterilerin köpeğe zarar vermemesi içindir.

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,126
sürekli verme Cesar Milan arada bir verin derdi ...
köpek maması ver yaş ve kuru var arada bir yaş suyunu da eksik etme her mama verişinde suyunu değiştir mama ve su tasını sadece suyla yıka.

Akkara

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
9,387
Köpekler yapıları itibariyle avcı canlılardır ve serbest yaşamda, doğada avlanarak çiğ et yedikleri söylenebilir. Ancak günümüz evcil köpekleri avlanma yetilerini neredeyse tamamen yitirmiş, yemek alışkanlıkları değişmiş ve insana bağımlı hale gelmişlerdir. Çiğ et hem köpeği daha agresif ve saldırılardan yapar, (cinsine göre değişmekle birlikte) hem de çiğ et iç parazitlere neden olabilir. İç parazitler hem köpek için zararlıdır hem de köpeğe bakan, onunla aynı ortamda bulunan insanlar için; çünkü onlara da geçebilir ve bir takım rahatsızlıklara yol açabilir. Köpeğe haşlanmış / pişirilmiş et vermek daha sağlıklı olur. Ben küçük yaşlarda iken, bilinçsizce verilen çiğ et, dalmaçyalı köpeğimin ölmesine neden olmuştu.

alpacino_34

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
495
en mantıklısı kaynat içinede un ekmek at öyle ver

beyzabetül

Profesör
Reaksiyon puanı
356
bizde kurban bayramında köpeğimize kalan et parçalarından veriyorduk ama fazlasının zarar olduğunu düşündüğümüzden ertesi gün tekrar normal yemek veriyorduk
ve yemeği ısıtıpta veriyoruz.acabasoğuk vermek daha mı ıyı.özellıkle kış aylarında ısıtıyoruz.ama bazen fazla sıcak olunca da hayvancağız hemen yıyemıyordu

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,126
kilosu 6TL olan kuru mama varken çiğ et vermek çok gereksiz ve sağlıksız olur bazı mama satan yerlerde 1 TL'ye tek porsiyon kedi, köpek maması oluyor...

epsilon06

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,078
Sürekli çiğ et vermeniz doğru olmaz çünkü evet avcı olsalarda her gün bir şeyler yakalayıp yemiyorlar arada verebilrsinz ancak çiğ et verilmemesinin nedeni parazite neden olması köpekler etçil hayvanlardır ancak kendi yakaladıklarını yeme durumunda değiller kurtlar gibi.hafif de olsa pişirip vermenizde fayda var mamada olsa et de olsa tek bir şeye bağlı kalmak bence doğru değil hepsine ihtiyaçları var sonunda aynı şeyi yiye yiye bıkar:)

Reaksiyon puanı
5,171
Açıkcası 4 yıl önce sokakta bulduğum evcilleştirilmiş sibirya kurduna her gün düzenli yemek vermeye başladım. Bir süre sonra hayvan bizi sahiplendi. İlk başta biz bahçeye vs almak istemedik sahibi vs vardır diye çünkü son derece cins bir hayvandı. Iki gözününde rengi farklıydı. Neyse bu şekilde 4 ay geçti. 4 ayın sonunda kış gelince merkeze döndük. Dolayısı ile hayvanı besleyecek kimse kalmadı ama 6 7 ay sonra hayvan hala buraktığımız yerdeydi. Bizde sahiplenmeye karar verdik. Yazın kendisine biz çiğ et veriyorduk(pay vs) kışın ise paşa(onun ismi)kendine bakıyordu. Ve biz bu şekilde paşaya 4 yıl baktık. Ve 4 yıl boyunca ne o bize saldırdı nede bi başkasına. Sanırım bizden önceki sahibi hayvanı kısırlaştırmış...

beyzabetül

Profesör
Reaksiyon puanı
356
Sürekli çiğ et vermeniz doğru olmaz çünkü evet avcı olsalarda her gün bir şeyler yakalayıp yemiyorlar arada verebilrsinz ancak çiğ et verilmemesinin nedeni parazite neden olması köpekler etçil hayvanlardır ancak kendi yakaladıklarını yeme durumunda değiller kurtlar gibi.hafif de olsa pişirip vermenizde fayda var mamada olsa et de olsa tek bir şeye bağlı kalmak bence doğru değil hepsine ihtiyaçları var sonunda aynı şeyi yiye yiye bıkar:)
daha önce mahallenin sokak köpeği bizim evin önünden tavuğu ağzıyla alıp götürdüğünü görenler olmuştu

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,126
fırsatını bulursa tavuk,piliç kapabilirler...

Logithx

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,104
American staffordshire besleyen biri olarak söylüyorum çiğ et verme köpek insanın yediği herşeyi yer sürekli aynı şekilde besleme yavruysa eğer günde dört öğün beslenmesi gerek iki öğün kuru iki öğün yaş mama verilmeli arada haşlanmış tavukta vermelisin bir yerden sonra hayvan bıkar aynı şeyleri yemekten yetişkin bir köpekse genelde tek öğün yeter onlara kısacası tek tip besleme herşeyden azar azar vermen daha iyi kesinlikle çiğ et verme..

epsilon06

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,078
daha önce mahallenin sokak köpeği bizim evin önünden tavuğu ağzıyla alıp götürdüğünü görenler olmuştu

Evet doğru bunu yazmayı düşünmüştümde unutmuşum:) Çiğ et verince alışır diyolar canlı hayvanlara saldırır deniyor tavuk götürdüğünü bende duydum ama hani tavuğu görecek de kapıp gidecek önce tavuk olması lazım:) Pişirerek verme taraftarıyım biz kedilerimize çiğ vermemeye çalışıyoruz

Son düzenleme:

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,126
kedilere çiğ tavuk ciğeri verirdik eskiden çok agresif oluyordular mama alıp vermek daha iyi...

beyzabetül

Profesör
Reaksiyon puanı
356
Evet doğru bunu yazmayı düşünmüştümde unutmuşum:) Çiğ et verince alışır diyolar canlı hayvanlara saldırır deniyor tavuk götürdüğünü bende duydum ama hani tavuğu görecek de kapıp gidecek önce tavuk olması lazım:) Pişirerek verme taraftarıyım biz kedilerime çiğ vermemeye çalışıyoruz
sadece tek başına değildi.resmen sokak çetesi gibi geziyorlardı :D
yani aç kaldığından yapmış olabileceğini düşündük ama köpeğinde aç kalacağını sanmıyorum
bunu normalde çakal tabir ettiğimiz hayvanlar yapardı.normal köpeğin yapması biraz düşündürücü

epsilon06

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,078
sadece tek başına değildi.resmen sokak çetesi gibi geziyorlardı :D
yani aç kaldığından yapmış olabileceğini düşündük ama köpeğinde aç kalacağını sanmıyorum
bunu normalde çakal tabir ettiğimiz hayvanlar yapardı.normal köpeğin yapması biraz düşündürücü

Kalıyolar maalesef hayvanları mahallelerden toplayıp en ücra ıssız yerlere atıyorlar çöp yok insan yok sonra aç kalınca geziyolar öyle oysa herkes yemek artığını dökse bile hayvanlar doyar bir yere atılıp sürü şeklinde açlığa mahkum edilmezler...Sokak arasındaki köpekleri görüyorum çöp kapalı oluyor içine de giremiyolar ağzı kapalı çöp varilleri kondu etrafında dolanıp gidiyolar ekmek falan veriliyor yeterli değil tabi... Bazı köpekler tavuk falan götürüyor ama bazılarıda tınmıyor bile o konuda biraz köpeğin yapısına bağlı sanrm

Logithx

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,104
Evcil bir hayvan insana saldırmaz ne yedirseniz yedirin sadece yavruyken sosyalleştirmek lazım insanlarla hayvanlarla tabi sevgide gerekiyor bu şekilde yetiştirilen bir hayvan insana saldırmaz saldırıyorsa sahibinin yetiştirmesiyle alakalı bişey benim köpeği her gören kaçıyor görüntüsünden dolayı ama hiç saldırgan bir köpek değil yeri geliyor tasmasız dolaştırıyorum köpeklerde yabancı bir insan gördüğünde bi merak eder yanına gider benim köpekte o yok hiç bir insan doğru koşmaz kendi halinde benim arkamdan gelir..

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,126
bende gördüm kaptığını kümesten firar eden pilici kaptı st.bernard melezi köpekti...
tavuk yediriyorlardı...

beyzabetül

Profesör
Reaksiyon puanı
356
Kalıyolar maalesef hayvanları mahallelerden toplayıp en ücra ıssız yerlere atıyorlar çöp yok insan yok sonra aç kalınca geziyolar öyle oysa herkes yemek artığını dökse bile hayvanlar doyar bir yere atılıp sürü şeklinde açlığa mahkum edilmezler...Sokak arasındaki köpekleri görüyorum çöp kapalı oluyor içine de giremiyolar ağzı kapalı çöp varilleri kondu etrafında dolanıp gidiyolar ekmek falan veriliyor yeterli değil tabi... Bazı köpekler tavuk falan götürüyor ama bazılarıda tınmıyor bile o konuda biraz köpeğin yapısına bağlı sanrm
aynen ya.bu duruma çok üzülüyorum.insanoğlu yıne ne yapıp edip karnını doyurabılıyor,aç olduğunu söyleyebılıyor.dilsiz hayvan nasıl istesın ,söylesın.elimde imkan olsa bütün sokak hayvanlarını toplayıp en modern şekilde yaşamlarını sürdürmelerini sağlarım.Allah hiçbir canlıyı aç bırakmasın

Zeus Antonius

Cezalı
Cezalı
Reaksiyon puanı
25
Çiğ et verirseniz, içparazit enjeksiyonu yapılmış bile olsa Echinococcus Paraziti köpeğinize yerleşebilir ve yerleşirse, 1.5 ay sonra bu parazit yumurtalarını bağırsaklara bırakır. Daha sonra köpeğiniz tüylerini yalayarak temizlerken bu yumurtalar tüylerine bulaşır. Siz de köpeğinizi okşar ve ellerinizi yıkamadan ağızınıza götürseniz bu yumurtalar size de yerleşir. Bu durumda vücudunuzun çeşitli organlarında hidatik kist oluşabilir. Örneğin karaciğerinizin veya böbreğinizin alınması gerekebilir. Daha kötüsü hidatik kist beyninizde de oluşabilir.
Bu yüzden köpeğinize asla çiğ et vermeyin! Pişmiş tavuk verebilirsiniz ama kesinlikle tavuk kemiği vermeyin! Tavuk kemikleri jilet gibidir. Çok fazla da tavuk verirseniz, tüy dökülme sorunu yaşayabilirsiniz.
Diğer taraftan Echinococcus Paraziti köpeğinizi gezdirirken de bulaşabilir. Yerdeki bir dışkıyı koklaması, pis su birikintisini yalaması veya başka bir köpeğin anüsünü koklaması ile de köpeğinize bulaşabilir. En geç 3 ayda bir düzenli olarak kist aşısını yaptırın ve köpeğinize pişmiş gıdalar ve mama verin! Kist aşısını yaptırdıktan 3 gün sonra köpek şampuanı ile banyosunu da yaptırın! Bu hayvanların doğadaki ömrü çok kısadır ama iyi bir bakım ile onları en az 12 sene yaşatıyoruz ve kendimizi de koruyoruz.
Şu sıcak günlerde Ehrlichia ve Leishmania gibi hastalıklara da dikkat edin! Paraband kullanın, ense damlasını düzenli olarak yaptırın! Köpeğinizi uzun otların arasına sokmayın, kumsala da asla indirmeyin ve hayatı boyunca da vitamin desteğini ihmal etmeyin! Bağışıklık sistemi zayıflarsa, kanında bulunması olası bir mikrop harekete geçebilir ve büyük tedavi masraflarına yol açabilir. Vitamin olarak Pfizer'ın VMP'sini öneririm.
Hayvanseverlik kolay bir iş değildir ama bir köpeğin dostluğu da muhteşemdir...
---- Mesajlar birleştirildi ----
Önemli bir nokta daha: Köpeğinizi asla kendi kapalı bahçenizin dışında başıboş bırakmayın! Örneğin yerden bulup yiyeceği bir çikolata köpenizin ölmesine neden olabilir.
Dolaştırırken mutlaka kordon ile dolaştırın ve uygun bir alanda değilseniz, kordonu 1.5m'den fazla uzatmayın! Eğer köpeğiniz evde yaşıyorsa, düzenli olarak da tüylerini özel bir fırça ile tarayın ve ölü tüyleri poşete doldurup çöp kutusuna atın!
Her banyodan sonra da ense damlasını yenilemeniz gerekecektir.Kurallara uyduğunuz sürece sevimli dostlarımız size hiçbir sorun yaşatmaz...

Claynt

Doçent
Reaksiyon puanı
96
Köpeğimi mamayla beslemeyi düşünmüyorum, kendisi de sevmiyor zaten. Haşlayıp veriyorum, 1 kere verdim çiğ bişey olmaz umarım