Komut kısayolu nasıl oluşturulur

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan HapS
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

HapS

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
63
örneğin Linuxda bir komut kısayolu oluştururken çalışacak olan binary dosyamızı /bin veya /usr/share/bin veya /usr/bin altına kopyaladığımızda terminal penceresinde komutu verdiğimizde çalışır olmadı bir alias tanımlarız ama benim linux gibi dandik bir işletim sistemiyle işim kalmadığı için :D bunu windows da yapmak istiyiorum ama beceremiyorum

windows komut penceresinde çalışmasını istediğim bir binary dosyam var ve bunu sürekli çalıştırmam gerekiyor manuel olarak

komut penceresini açtiğimda komutu verdiğimde çalışmasını istiyorum dir, time gibi çalışmasını istediğim binary dosyada program files altında yardımcı olabilecek olan var mı

HapS

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
63
kaynayacak arada benim konu ona yanıyorum :)

yaptım oldu bitti teşekkür ediyorum yardım etmek isteyipte fırsat bulamayanlara :D

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Valla bir günde bitirmişsin :D

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
181
yaptım oldu bitti teşekkür ediyorum yardım etmek isteyipte fırsat bulamayanlara :D

Tam da Windowscu, Microsoftcu birine yakışacak bir davranış. Yani "ben sorunumu çözdüm, siz ne haliniz varsa görün" tavrı. :)

Arkadaşım, madem çözdün, bundan sonra arayıp da bu konuyu görecek olanlar için bir cevap yazsaydın keşke? Sen cevap ararken iyi, ama cevap vermeye gelince umurunda değil. Sonuçta sen de birinden öğrendin öyle değil mi? Herkes senin gibi olsaydı, şu anda sen de aradığını bulamamış olacaktın. :wink:

Üstelik de anlatacağın gayet basit bir şeymiş:

Diyelim ki programın c:\Program files\klasor\dosya.exe olsun

Başlat -> Çalıştır -> cmd
Komut satırında şunu yaz ve enter'a bas:
Kod:
path %path%;c:\progra~1\klasor

Şimdi herhangi bir komut satırında sadece "dosya" yazıp enter'a basarak, c:\program files\klasor\dosya.exe dosyasını çalıştırabilirsin. Ayrıca sadece onu değil, o klasördeki tüm exe'leri, cmd, bat, com vb. dosyaları da çalıştırabilirsin. Hatta bu şekilde çalıştırılabilir olmayan dosyaları da çalıştırılabilir şekilde tanıtabilirsin.

Bu işlemin kalıcı olması için;
Başlat -> Çalıştır -> regedit
Buradan, şu anahtarı bulacaksınız:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Environment

ve Path satırındaki veriyi düzenleyip, kendi klasörünüzü yazacaksınız.

HapS

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
63
Tam da Windowscu, Microsoftcu birine yakışacak bir davranış. Yani "ben sorunumu çözdüm, siz ne haliniz varsa görün" tavrı. :)

Arkadaşım, madem çözdün, bundan sonra arayıp da bu konuyu görecek olanlar için bir cevap yazsaydın keşke? Sen cevap ararken iyi, ama cevap vermeye gelince umurunda değil. Sonuçta sen de birinden öğrendin öyle değil mi? Herkes senin gibi olsaydı, şu anda sen de aradığını bulamamış olacaktın. :wink:

Üstelik de anlatacağın gayet basit bir şeymiş:

Diyelim ki programın c:\Program files\klasor\dosya.exe olsun

Başlat -> Çalıştır -> cmd
Komut satırında şunu yaz ve enter'a bas:
Kod:
path %path%;c:\progra~1\klasor

Şimdi herhangi bir komut satırında sadece "dosya" yazıp enter'a basarak, c:\program files\klasor\dosya.exe dosyasını çalıştırabilirsin. Ayrıca sadece onu değil, o klasördeki tüm exe'leri, cmd, bat, com vb. dosyaları da çalıştırabilirsin. Hatta bu şekilde çalıştırılabilir olmayan dosyaları da çalıştırılabilir şekilde tanıtabilirsin.

Bu işlemin kalıcı olması için;
Başlat -> Çalıştır -> regedit
Buradan, şu anahtarı bulacaksınız:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Environment

ve Path satırındaki veriyi düzenleyip, kendi klasörünüzü yazacaksınız.

hem güldüm hem okudum elmacık ben 10 senedir cevap veriyorum ama neyse... ben direkt çalıştırmak istediğim binary dosyayı c:\windows\system32\ nin içine attım ama verdiğin cevap için çok teşekkür ederim

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
181
Çalıştırmak istediğni binary dosyayı system32 içine, windows klsörüne doğrudan, wbem klasörlerine vs atabilirsin evet; ama her binary dosya tekil olarak executable olmayabilir.

Örneğin kayıt defterinden okuyacağı bir takım klasör ayarlarına göre çalışacak olan veya aynı klasörde başka bir sürü dosyaya erişmesi gereken binary dosyaları system32 klasörüne atarak komut satırından çağıramazsın.

yusufsan21

Dekan
Reaksiyon puanı
35
Sen niye her fırsatta Linux dandik diyorsun. Bak seni uyarıyorum bununla bizi de itham altında bırakıyorsun. Kullanıyoruz diye biz de eksik oluyoruz.

Rica ediyorum hakaret kelimeleri kullanma. Sevmiyorsun anladık ama yapma... Lütfen!

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
HapS bu gidişle hiç kimse yardım etmeyecek çünkü foruma linux dandik diye sıkıştırdın forum sıkıldı.

EnziM

Doçent
Reaksiyon puanı
17
Sen niye her fırsatta Linux dandik diyorsun. Bak seni uyarıyorum bununla bizi de itham altında bırakıyorsun. Kullanıyoruz diye biz de eksik oluyoruz.

Rica ediyorum hakaret kelimeleri kullanma. Sevmiyorsun anladık ama yapma... Lütfen!

Kuyruk acısı var onun ondan böyle zamanla öğrenecek ama :)

http://forum.shiftdelete.net/isletim-sistemleri/81322-linux-iyi-18.html#post736727

http://forum.shiftdelete.net/isletim-sistemleri/81322-linux-iyi-18.html#post737004

Exrim_Ci

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
SeLamüN ALeyküm arkadaşLar SizLere ßirşey sormak istiyorum ßiLgisi oLan arkadaşLarımdan yardım taLeb ediyorum. ßen Windows XP kuLLanıyorum kurduğum ProgramLarın kısa yoLLarı masa üzerine geLiyor fakat ben masa üstünde kirLi görüntü oLuşturduğu için istemiyorum masa üzerinde. ßen ßu kurduğum ProgramLarı ve XP de de ßuLunan ßazı ProgramLarı, fareyi sağa tıkLadığımda çıkan menüye sırası iLe yazmak istiyorum yani Program kısa yoLLarına ßu şekiLde fareyi sağa tıkLayarak uLaşmak istiyorum. Windowsta ßu kısa yoLLarı yazacağım menü dosyası Windowsun hangi kısmında nasıL buLabiLirim dosyanın adı nedir acaba? veya yapacağım ßu işLemi ßaşka yoLLada yapabiLirmiyim ßiLgisi oLan arkadaşLardan aciL yardım ßekLiyorum yardımda ßuLunan ßütün herkeze şimdiden çok Teşekkür £diyorum.

Exrim_Ci

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
HaLLa haLLa çok zor bi soru sordum arkadaşLar ? ßu konu hakkında biLgisini payaLaşak bir arkadaş yokmu ?

Exrim_Ci

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
ßiLmiyorsan sor sLoganı size göre ßir sLogan değiL ! kaç gündür mesajıma cevap ßekLiyorum ama ßi aLLah'ın kuLu ßirşey yazmadı demekki sizinde ßenden ßi farkınız yok ßöyLe ßi site oLamaz ßöyLe ßi site yönetimide oLamaz

karcx

Profesör
Reaksiyon puanı
39
ßiLmiyorsan sor sLoganı size göre ßir sLogan değiL ! kaç gündür mesajıma cevap ßekLiyorum ama ßi aLLah'ın kuLu ßirşey yazmadı demekki sizinde ßenden ßi farkınız yok ßöyLe ßi site oLamaz ßöyLe ßi site yönetimide oLamaz

Neden böyle sitem dolu bir mesaj yazmışsın...
Burada hemen hemen herkez karşılık beklemeden soru ve sorunlara yardım etmeye çelışıyor...

Soruna gelince:

• Kayıt defterini açın.(Başlat/Çalıştır/regedit yazarak açabilirsiniz)
  • Bu yolu bulun "HKEY_CLASSES_ROOT/*/shell"
  • "shell" üzerine sağ tıklayıp "Yeni" ardından "Anahtar" diyoruz açılan kısma sağ tuşta görünmesini istediğiniz şekilde programın adını yazıyorsunuz.(Örnek:Notepad ile Aç)
  • Yeni oluşturduğunuz (Notepad ile Aç) kısma tekrar sağ tıklayıp "Yeni" ardından "Anahtar" diyoruz ve adını "command" yapıyoruz.
  • "command" seçili iken sağ tarafta "Varsayılan" yazan kısmı çift tıklayalım ve ekleyeceğimiz programın yolunu yazıyoruz.(Örnek:notepad.exe "%1" veya C:\Program Files\Winamp\winamp.exe )
  • ilk örnekteki "%1" ifadesi ne işe yarar derseniz şöyle açıklayayım mesela varsayılan olarak notepad ile açılmayan bir dosyayı sağ tıkla "Notepad ile Aç" dersek bu dosya notepad ile açılır eğer "%1" ifadesini koymayıp "Notepad ile Aç" deseydik sadece notepad programı açılacaktı."C:\Program Files\Winamp\winamp.exe "%1"" olarak yaparsak bir müzik dosyasına tıklayıp uyguladığımızda doğrudan winamp ile açılır."%1" ile program yolu arasında bir boşluk var onu unutmayın.

Not: Bir sorunun olduğunda önce arama motorlarını kullanmayı denersen böyle mesajlar yazmamış olursun...
Kısmen {Ç}Alıntıdır...