Kombi ve Tesisatın Bakımı

Entürkteynment

Doçent
Katılım
10 Kasım 2015
Mesajlar
532
Reaksiyon puanı
186
Puanları
43
Kombi Çeşitleri?

Hermetik Tip Kombiler :
Açık yanma odası bulunmayan kombiler. Hermetik tabir ettiğimiz cihazlar olup bacaya ihtiyaç göstermezler. Yanma odaları kapalı hücre biçiminde olup, doğalgaz için gerekli olan yanma havasını bir fan yardımı ile dışarıdan alırken, yanma sonucu oluşan atık gazları aynı şekilde dış ortama vermektedir. Hermetik cihazlar bir hava akım borusu ile dış ortama bağlanmak zorundadır.
hermetik-kombi-nedir.jpg


Bacalı Tip Kombiler : Yanma odası bulundukları ortama açık olan ve bulunduğu ortamın havasını kullanan baca bağlantısı bulunan cihazlar bacalı kombi olarak adlandırılırlar. Mutlaka çekişi iyi bir bacaya bağlanmalı ve bulunduğu ortam havalandırılmalıdır. Banyolar ve hacmi 8m3’ten az olan yerlere konması uygun değildir.
bacali-kombi-nedir.jpg

Yoğuşmalı Tip Kombiler : Bu tip kombilerin çalışma prensibi, kombilerdeki eşanjör vasıtasıyla atık gaz ısısının 54 C düşürülmesi ve bu esnada oluşan su buharı içindeki enerjinin kullanılması esasına dayanmaktadır. Yoğuşmalı kombilerde tesisat tasarımı, enerji verimliliği açısından son derece önemli olduğundan mutlaka profesyonel kişilerce yapılmalıdır. Bu sistemin, düşük ısılarda daha verimli çalışması söz konusu olduğu için, petek metrajını ayarlamakda oldukca önemlidir. Önemli olan bir başka hususta kazan kapasitesinin isabetli yapılmasıdır. Yatırım maliyeti diğer tiplere göre fazla olduğu için, yoğuşmalı kombilerde tercih etmeden önce, esaslı bir teknik analiz yapmak en doğru davranış olacaktır.
yogusmali-calisma-prensibi.jpg

HANGİ EVE HANGİ KOMBİ

Kombi seçiminde üç önemli kriter var: Evin metrekaresi, bulunduğu yön ve bulunduğu kat. Ama evi kombinin değil radyatörlerin ısıttığı gerçeği gözden uzak tutulmamalı. Onun için düzgün radyatörler seçilmeli ki, kombiden alınan ısıl değerle radyatör ısıtılabilsin. 80-90 metrekare yerlere 17 bin kilokalorilik kombiler, 90-150 metrekarelik yerlere 20 bin kilokalorilik kombiler, 150 metrekare ve üzeri yerler için ise 24 bin - 36 bin kilokalori arası kombiler uygun görülüyor. Müstakil evler içinse şartlar biraz farklı. Zira müstakil evlerin çevresi komple açıksa bu ısı kaybına neden oluyor. Yalıtımın iyi olup olmadığı da kombi seçiminde önemli. Müstakil evlere yoğuşmalı kombiler ya da normal kombilerin büyük kapasiteleri öneriliyor.

10 SORUDA KOMBİ
1 Kombi kullanmanın avantajları neler?
Kullandığınız kadar yakar, yaktığınız kadar ödersiniz. Sıcak su için ayrı bir ekipmana ihtiyaç yoktur. Sessiz çalışır, az yer kaplar ve kolay taşınırlar.

2 Kombiler her mekanda kullanılabilir mi?
Bacalı ve hermetik kombiler; havalandırma boşluğuna, merdiven sahanlığı ve asansör boşluklarına monte edilemezler. Evdeki bacalı kombiler için yatak odası, banyo ve WC’ler uygun değildir. Hermetik kombiler ise ancak atmosfere cephesi olan mahallere yerleştirilebilirler.

3 Kombiler güvenli cihazlar mı?
Kombilerde alev sönmesine, gaz kaçaklarına, aşırı sıcaklık ve soğukluğa, baca tepmesine ve baca çekmemesine karşı TSE’nin koymuş olduğu her türlü önlem ve tertibat alınmıştır.

4 Kombinin dijital olması, daha iyi olduğunu mu gösterir?
Kombinin dijital olması daha iyi çalışmasına ya da veriminin yüksek olmasına etki etmez. Kombilerde önemli olan teknik özelliklerinin iyi olmasıdır.

5 Kombi kullanmak için doğalgaz olması şart mı?
Kombiler doğalgazın yanı sıra LPG ve LNG ile de çalışabilirler.

6 Kombiyi sürekli açık tutmak, kombiye zarar verir mi?
Kombiler otomatik kumanda panelinden gündüz ve gece sıcaklıkları ayarlanarak 24 saat sürekli açık tutulabilir.

7 Kombiyi nasıl tasarruflu kullanabilirim?
Kombiyi kısa sürelerde açıp kapatmak ve bu işlemi defalarca tekrarlamak; hem daha fazla yakıt tüketimine, hem de cihazın ömrünün azalmasına neden olabilir. Bunun yerine kombiyi; kısık ayarda sürekli çalıştırmak, daha az yakıt tüketimi sağlayacaktır.

8 Kombiyi ekonomik kullanmak için radyatörleri kapatmak doğru mu?
Kombilerde su devir daimi bir pompa vasıtasıyla sağlanmaktadır. Bu pompanın verimli bir şekilde çalışabilmesi için en az 3 radyatörün çalışması gerekir. Aksi takdirde pompa zarar görebilir.

9 Kombinin üzerinde bulunan basınç göstergesi kaç barda olmalı?
Kombinin su basınç göstergesi 1.5 barda olmalıdır. Basınç çok düşük olursa, kombi çalışmaz ve arıza durumuna geçer.

10 Arıza ve bakım için neler yapılmalı?
Her yıl kışa girmeden önce kombi üretici firmasının yetkilendirdiği yetkili servis çağrılarak; filtrelerin ve pislik tutucuların temizlenmesi, bacalı cihazsa ilave olarak baca kontrolü ve temizliği yapılmalıdır. Arızaya geçtiğinde ise öncelikle kullanma kılavuzundaki metotlar uygulanabilir. Arıza giderilmediyse vakit kaybetmeden yetkili teknik servisi arayın.

Kombi ve Tesisatın Bakımı


Kombinizin ve tesisatınızın sağlıklı çalışıp uzun ömürlü olması için düzenli olarak bakım yaptırmalısınız. Bakımı yaptırılmayan kombi ve tesisatın verimi düşer ve ömrü kısalır. Verimi düşen kombi daha fazla doğalgaz tüketir ve evinizi daha az ısıtır. Bunlar da size soğuk algınlığı ve kabarık doğalgaz faturaları olarak geri döner.

Uzun sure çalıştırılmayan kombi ve tesisat çalıştırılmadan önce mutlaka bakımının yapılması ve parçaların görevlerini yerine getirdiğinden emin olunması gerekir.
Kombi ve tesisatın bakımında dikkat edilecek hususlardan bazıları şunlardır:

Kombi Bakımı

Periyodik Kombi Bakımı Esnasında Yapılan İşlemler;
• Kombinin su sızdırmazlığı kontrol edilir.
• Kombinin tamamı kirlilik yönünden kontrol edilir.
• Emniyet kontrolü yapılır.
• Ateşleme otomatiğinin gaz kesme fonksiyonu test edilir.
• Bacalı cihazlarda baca çekişi, baca sensöru fonksiyonu testi yapılır.
• Ön yanma ayarı, kısmi güç ve tam güç altında gaz ayarları kontrol edilir.
• Kombiye ait olan brülör ve yanma kontrolü yapılır.
• Kombinin ısıtma ve sıcak su üretme fonksiyonları kontrol edilir.
• Birinci ısı eşanjörü kontrolü yapılır.
• Kombinin elektronik aksamı kontrol edilir.
• Kalorifer ve sıcak su hattında bulunan pislik tutucular temizlenir.
• Su şalteri filtresinin kontrolü yapılır
• Filtre temizliği yerine getirilir.
• Su debisi ayarlarının kontrolü yapılır.

Kombinizin bakımını yaptırdığınız takdirde eski kombinizin verimi artar, yeni kombinizin de ömrü uzar. Kombi ve tesisatınızdaki arızalar kış mevsiminin en soğuk dönemlerinde doğalgaz faturanıza yansımaz. Bakımı yaptırılan kombiler sürekli arızalanmıyacağı için size beklenmedik masraf çıkarmazlar. Sonuç olarak daha az doğalgaz faturası ödeyerek daha çok ısınırsınız.
 
Üst