Fantoma
Profesör
- Reaksiyon puanı
- 27
Tespitlerin çok hoşuma gitti. Gerçekten iyi bir okuyucu ve izleyicisinChristopher Lee'nin Draculla filmleri gerçeğin dışında devam ediyor. Draculla'nın gelini var mesela. Bunu diriltiyorlar filan.
Esas yazık olan hiç düzgün bir Dr.Jekyll ve Mr.Hyde kitabı olmaması. Modern edebiyatta yön veren ilginç bir kitaplardan birisidir bu. Psikolojik olarak müthiş bir alt metini vardır. Üstelik 150-200 yıl önce yazılmış bir şey, insanın kişiliğinin psikolojiye ve beyine bağlı olduğunu iddia eder. O zamanlar, kötü davranışların şeytan ve cinlerden neden olunduğu düşünülürdü.
Draculla'lar içerisinde görsellik ve içerik olarak en sevdiğim Garry Oldman'ın oynadığı Bram Stoker's Draculla.
Gerçek şu ki, izlediğim en gerçekçi, yani kitaptan tam uyarlama bir Dracula filmi seyretmiştim. Maalesef adını hatılayamıyorum. Film renkliydi.
Dr,Jekyll ve Mr.Hyde'a gelince.
Aslında film veya kitabı, tam emin değilim, sanırım Dorian Gray'in Portresi'nden yola çıkılarak hazırlanan bir eserdir. İyi ve Kötü çatışmasını ve insanların aslında kötülüğe daha meyilli olduklarını vurgular.
Okuduğum kitaplar içerisinde bir de Görünmeyen Adam adlı kitabı yazabilirim.
Yine Dracula gibi maalesef çekilen bir çok filmi romandan oldukça açılarak yapılmıştı.
Beni oldukça etkileyen bir diğer kitap, yanlış anımsamıyorsam Ellery Quinn imzalı Siyamlı İkizler'dir, ama filme alındımı anımsamıyorum.
Bu arada çocuk edebiyatının bazı yazınlarının filme uyarlamaları her nasılsa oldukça başarılıydı, ki, Tom Sawyer bunların başında gelir.
Devam filmleri'de eğer film tutulursa yapılmak zorundaydı diye düşünüyorum.
Aynı Drakula gibi Frankenstein'in ilk versiyonları, yani Boris Karloff'un canlandığı karakterde de iki devam filmi çekilmişti. Ardından başka artistlerin canlandırdığı çeşitli Frankenstein tiplemeleri de alakasız bir sürü filmde izledik. But Abbott - Lou Castello ikilisinin korku filmi parodisinde de sırf adı Frankenstein veya Dracula olduğu için girmişlerdi. Gerçi orada Boris Karloff yoktu ama Dracula'yı Bela Lugosi, Kurt Adamı'da Lon Chaney canlandırmışlardı. Aynen o karakterleri sinemada canlandırdıkları gibi.
Aslında kitaplar filme uyarlanırken hem senaristlerin, hem de yönetmenlerin kendi akımlarını ve üsluplarını yansıtmaya çalışmaları yüzünden kitap'tan filmler genelde pek istenileni veremiyor.