nagaracuga
Doçent
- Reaksiyon puanı
- 497
Birçok kimse kendi linux dağıtımını yapmak konusu üzerinde duruyor. Aslında kendi masaüstü ortamını yapmak daha kolay bir iş gibi gözüküyor. Programlama bilgisi olan birisi panel, vb. uygulamaları kendisi yazabilir. Ayrıca birçok uygulama zaten açık kaynak kodlu olduğu için başkalarının yazdığı kodlarda değişiklik de yapabilir.
Pencere yöneticisi ve uygulamalar düz bir metin dosyası ile bir araya getirilebiliyormuş. /usr/local/bin/masaustum gibi bir dosya oluşturup içine masüstü ortamı açılırken yüklenecek olan pencere yöneticisi ve uygulamalar yazıldıktan sonra masaustum adındaki dosya çalıştırılabilir yapılıyor (chmod +x veya kullandığınız dağıtıma bağlı olarak sağ tıklama ile de yapılabilir). Sonra açılışta masaüstü seçenekleri arasında yer alması için /usr/share/xsessions/masaustum.desktop şeklinde bir dosyaya aşağıdakine benzer bir kod yazılıyor:
[Desktop Entry]
Name=masaustum
Comment=kendi masaustum
Exec=/usr/local/bin/masaustum
TryExec=/usr/local/bin/masaustum
Type=XSession
Pencere yöneticisi ve uygulamalar düz bir metin dosyası ile bir araya getirilebiliyormuş. /usr/local/bin/masaustum gibi bir dosya oluşturup içine masüstü ortamı açılırken yüklenecek olan pencere yöneticisi ve uygulamalar yazıldıktan sonra masaustum adındaki dosya çalıştırılabilir yapılıyor (chmod +x veya kullandığınız dağıtıma bağlı olarak sağ tıklama ile de yapılabilir). Sonra açılışta masaüstü seçenekleri arasında yer alması için /usr/share/xsessions/masaustum.desktop şeklinde bir dosyaya aşağıdakine benzer bir kod yazılıyor:
[Desktop Entry]
Name=masaustum
Comment=kendi masaustum
Exec=/usr/local/bin/masaustum
TryExec=/usr/local/bin/masaustum
Type=XSession