Kendi masaüstü ortamını yapmak

nagaracuga

Doçent
Reaksiyon puanı
497
Birçok kimse kendi linux dağıtımını yapmak konusu üzerinde duruyor. Aslında kendi masaüstü ortamını yapmak daha kolay bir iş gibi gözüküyor. Programlama bilgisi olan birisi panel, vb. uygulamaları kendisi yazabilir. Ayrıca birçok uygulama zaten açık kaynak kodlu olduğu için başkalarının yazdığı kodlarda değişiklik de yapabilir.

Pencere yöneticisi ve uygulamalar düz bir metin dosyası ile bir araya getirilebiliyormuş. /usr/local/bin/masaustum gibi bir dosya oluşturup içine masüstü ortamı açılırken yüklenecek olan pencere yöneticisi ve uygulamalar yazıldıktan sonra masaustum adındaki dosya çalıştırılabilir yapılıyor (chmod +x veya kullandığınız dağıtıma bağlı olarak sağ tıklama ile de yapılabilir). Sonra açılışta masaüstü seçenekleri arasında yer alması için /usr/share/xsessions/masaustum.desktop şeklinde bir dosyaya aşağıdakine benzer bir kod yazılıyor:

[Desktop Entry]
Name=masaustum
Comment=kendi masaustum
Exec=/usr/local/bin/masaustum
TryExec=/usr/local/bin/masaustum
Type=XSession

darkstar

Profesör
Reaksiyon puanı
1,503
Kendi masaüstünüzü yapmaktan kastınız yeni bir Masaüstü yöneticisi yazmaksa o çok kolay bir iş değil. Kernel + Xfree + Opengl + Shelller + Ekran kartı sürücülerine hakim olmanız ilk aklıma gelenler ama eminim bundan çok çok daha fazla bilgi sahibi olmanız gerekir.

Masaüstü yöneticisi sayısı çok fazla değil ama dağıtım sayısının haddi hesabı yok hangisinin daha zor olduğunu buradan anlayabilirsiniz.
Eğer mevcut masaüstü yöneticilerinden birini özelleştirmeyi kast ediyorsanız bunun sayısız yolu var.

Yok masaüstü yöneticisi değil de sadece özel bir pencere yöneticisi hazırlamayı kast ediyorsanız yukarıda yazdıklarımın yanına perncere yöneticinizin birlikte çalışacağı masaüstü yöneticisinin kütüphanelerini apilerini vs de bilmeniz gerekir.