Kendi ana sayfa'mı kendim hazırladım.

Fantoma

Profesör
Reaksiyon puanı
27
Ben İnternet'e girebilen bir bilgisayari 1999 yılı Ocak Ay'ında almıştım.
Üç, dört ay deliler gibi geceli gündüzlü İnternete saldırdıktan sonra, web sitesi tasarlamak ilgimi çekti.
O dönemler yayınladığımız bir çizgiroman kültürü dergisi vardı. Neden onun da bir web sitesi olmasındı?
...
Aradan onca yıl geçti, bir sürü şirketin rekabetine şahit oldum ama şu İnternette standardizasyon yapılamadığını
hala görüyorum.
Bir web sitesi hazırlayınca, İnternet Explorer, Firefox, Opera daima değişik görüntülerle o web sayfasına tepki veriyorlar.
CSS kodlarında genelde IE için ilaveler yapılması gerekiyor.
Vb, vb. Bu liste uzar gider.
Genelde büyük bir çoğunluk, ilk dönemlerde benim yaptığım gibi, bir arama motorunu, günümüzde yüzde
doksan Google olmak üzere kullanıyor diye tahmin ediyorum.

Ben ise kendi ana sayfamı yaptım, tarayıcımın özelliklerinden tanıtıyorum, bu sayede Sık Kullanılanlara pek gereksinim duymuyorum.

Ama işte şu rekabet mi, dengesizlik mi desem, hep bir dert.
Ben genelde ana sayfaları yitirmemek için diğer sayfaları yeni sekmede açarım. Bir alışkanlık.
Hazırladığım ana sayfaya da bunu sağlayan kodu bağlantılara ekliyorum.

Örnek :
<a href="http://hotmail.com/" target="_blank">Hotmail</a>
Ama gelgelelim Opera bu kodu tanımıyor.
Yeni sekmeye geçmiyor.

Bu sorun nasıl aşılabilir?
Şahsen tüm tarayıcı yapımcılarına bu sorunu bir şekilde bildirmek istiyorum.
Resim, müzik, ses dosyalarında onlarca değişiklik olabilir ama en azından bir web sayfasının her zaman, her tarayıcıda aynen görünmesi gerekir.

orcnd

Dekan
Reaksiyon puanı
255
bu ve benzeri kodların yorumlanması tarayıcıya göre değişkenlik gösterebilir. örneğin chrome'da texboxların büyütülebilir olması söz konusu. bunuda css ile resize:none şeklinde aşabiliyorsunuz ancak her bir sorunda çözüm üretmeye çalışırsanız zaman kaybı yaşarsınız.

bunun yerine hedef kitlenizin kullandığı browserları belirleyip o browserlarda testleri yapmalısınız. böylece uyumluluk için harcayacağınz zamanı projenize harcarsınız.

ne yazık ki opera her istasistikte %2'nin altında kaldığı için hedef kitlenizden operayı çıkartabilirsiniz. şu an popüler olan browserlar sırasıyla internet explorer 8, internet explorer 7, chrome ve firefox.

bu istasistikte en çok sorun çıkartan browser internet explorer 7 dir. internet explorer 7'yi gözardı eder yada sorunlarını çözersen potansiyel kullanıcıların çoğunun sorununu çözmüş olursun.

Fantoma

Profesör
Reaksiyon puanı
27
Sevgili orcnd.
Ben konuyu tarayıcılara değil özellikle buraya açtım dikkat ettiysen.
Tarayıcıların durumlarını biliyorum zaten de, demek istediğim neden IE esnek yanıtlarken, Mozilla daha katı kod izlemesi yapıyor, Opera neden bazı standart kodları tanımıyor?
Her geçen gün html olsun CSS olsun, değişiklikler ve haliyle gelişmeler gösterirken, tarayıcıların da bu değişimleri aynen alıp, aynen
yansıtmaları gerekir diye düşünüyorum.
Kendi içlerinde hız vb konularda rekabet edebilirler ama kodlama okumasının standart hale getirilmesinin bence artık zamanı geldi de geçiyor.