KEENETIC EXTRA VDSL MODEM İnceleme ;
Perfonmanslı ve kullanıcı dostu bir modem arayışlarım devam ediyor iken Kennetic Extra Dsl modem'i gördüm .
Modem hakkında youtuber'lerden başka özelliklerini anlatan bir yer bulamadım .
Bu yüzden modem özelliklerini burada detaylı bir şekilde anlatarak satın almak isteyenlerin modem hakkında bilgisi olsun istedim.
Donanım özellikleri ;
İşlemci ; MTK EN7513T 900 MHz,Dual CPU
Ram ; Nanya NT5CC64M16GP-DI 128 MB DDR3
Flash memory, Dual Boot ; ESMT F50L1G41A 128 MB (SPI-NAND)
( Dual Boot özelliği ile güncelleme sırasında bir sorun olursa yedek hafızadan bir önceki sürüm ile normal çalışmaya devam ediyor .)
İşlemci bilgileri ;
Wifi işlemcileri ; 2.4ghz MediaTek MT7592N (PCIe Gen 1), 5ghz MediaTek MT7612EN (PCIe Gen 1)
2.4Ghz de 58 kullanıcıya, 5Ghz de ise 99 kullanıcıya yani toplamda 160 kullanıcıya kadar aynı anda bağlanma imkanı veriyor.
VDSL teknolojisindeki en son versiyon 30A profilini , yani 200 MBps hız altyapısını destekliyor ...
Bu arada Keenetic firması yeni kurulmuş olmasına rağmen 2017 verilerine göre rusya 2.6 Milyon adet modem/router pazarının %30 civarında satış oranlarına sahip ;
İlk İzlenimlerim ;
Modem bugün elime ulaştı.
Bağlantıları yapıp android uygulamasından hızlı bir şekilde ayarlarını yaptım.
İlk izlenimlerim daha önce sadece internetten demo arayüzünü gördüğüm üst seviye modem kullanım hissi verdi.
Modem arayüzü gayet kapsamlı kullanımı gayet kolay görünüyor.
Hız testleri gayet perfonmanslı ;
Yazılım özellikleri ;
Keenetic Extra Dsl modem'de hazır olan uygulamalar ;
Transmission torrent uygulaması , windows paylaşımı (samba ) , ftp sunucusu , DLNA sunucusu , yazıcı sunucusu vs..
Kablosuzdan bağlanan cihazlara çok ayrıntılı her kullanıcı için ayrı ayrı hız sınırlama , zaman sınırlama , DNS
değiştirme , gibi ayar yapmak mümkün .
AdGuard adblocker ; Reklam önleyici hazır yüklemiş ve her kullanıcıya ayrı ayrı
"reklam önleme" yada "aile koruması" seçilmesine imkan verilmiş.
KeenDNS servisi sayesinde internete bağlı olan istediğiniz yerden modem ayarları yapmak , kontrol etmek için
ücretsiz domain adı veriliyor ;
ücretsiz domain adı ile web arayüzü erişimi ;
KeeneticOS normalde Linux tabanlı çalışıyor fakat eğer istenirse "Entware" uygulaması sayesinde Openwrt uygulamalarını
da yükleyip çalıştırmak mümkün .
KeeneticOS yazılım olarak %99.99 Türkçe olarak geliyor.Bu beni çok şaşırttı doğrusu , çünkü daha önce kullandığım
modemlerde bir çok ayar için İngilizce bilmek zorundaydım ..
Hatta bazı modemler Türkçe romu çok verimsiz olduğu için garantiden çıkma riskini göze alıp global rom yükleyerek
kullanabildim...
Yazılım güncellemeleri istenirse otomatik olarak yükleniyor..
Yazılım güncellemesinde şimdiye kadar hiç görmediğim stabil/beta/alfa sürüm seçme seçeneğini görmek beni epey şaşırttı.
Beta/alfa olan geliştirici versiyonu tam oturmadığı ve deneysel özellikler taşıdığı için stabil versiyon kullanılmasını tavsiye ediyorum .
İstenirse modem üzerindeki rom yazılımı pc'ye yedek alınabiliyor (daha önce hiçbir modemde görmediğim bir özellik ) ;
Modemden aldığım rom dosyaları istenirse buradan indirilebilir ;
drive.google.com
Ayrıca yazılımdaki sistem bileşenlerinin kullanmadıklarımızı kaldırıp , istediklerimizi yükleyerek sistemi ihtiyacımıza göre düzenlemek de pek görülmeyen bir seçenek ...
Torrent uygulaması ; transmissionbt 2.94 sürümü ile hazır olarak geliyor ,download DSL hızının 2/3 oranında yani 30Mbps hızınız varsa max. 20Mbps olarak sınırlanmış . Böylece diğer kullanıcıların internet hızına etkisi makul seviyede tutulmuş.
Bir önemli konu da HDD kullanılmadığı zaman " 5-10 dakika" içerisine " IDLE " yani uyku durumuna alınıyor . [:'(]
Wifi zamanlayıcı ; Wifi yayını istenilen zamanlarda açılıp kapanması da en çok istediğim bir özellik idi.
İster şirketlerde akşam mesai sonu yada hafta sonu dış müdehalelerden , isterseniz evde gece radyasyondan
etkilenmemek için istenilen zamanlarda açıp kapatmak mümkün .
WEB güvenliğine ve gizliliğine düşkün kullanıcılar için bomba özellikleri var ...
Bu özellikleri sayesinde hangi internet sayfalarını izlediğinizi kimse bilemiyecek .
DNS over TLS ;
test etmek için ; Cloudflare ESNI Checker | Cloudflare
not : Encrypted SNI desteği sadece Firefox tarayıcısından özel ayar yapılarak sağlanabiliyor .
DNS over HTTPS ;
test etmek için ; https://cloudflare-dns.com/help
VPN bağlantısı ;
WireGuard bağlantısı ; (3.3 beta sürümü ile VPN den daha hızlı olduğu söyleniyor)
Uzaktan ağdaki uygulamalara yada web sunuculara bağlantı kurmak için port açmaya gerek kalmadan erişmek mümkün ;
Mesela torrent uygulamasını artık istediğim yerden kontrol edebiliyorum
;
Ağ içindeki sunucuya dışarıdan ulaşmak bu kadar kolay olmamıştı
;
IntelliQoS Akıllı hız denetleyecisi ;
Eğer aynı anda download yapmak istenirse upload sınırlanarak " IntelliQoS " ayarı sayesinde yine sorun yaşanmıyor .
İndirme sınırlamasına bir örnek ;
Kılavuz ve yardım dosyaları ;
Keneetic kullanma kılavuzu ve "how-to" nasıl yapılır konusunda rakiplerinden fersah fersah ileride .
Kullanımı detaylı anlatan Türkçe web sayfası hazırlanmış ...
Yardım konuları detaylı olarak anlatılmış ;
Keenetic web arayüzünü merak edenlere ;

Perfonmanslı ve kullanıcı dostu bir modem arayışlarım devam ediyor iken Kennetic Extra Dsl modem'i gördüm .
Modem hakkında youtuber'lerden başka özelliklerini anlatan bir yer bulamadım .
Bu yüzden modem özelliklerini burada detaylı bir şekilde anlatarak satın almak isteyenlerin modem hakkında bilgisi olsun istedim.
Donanım özellikleri ;
İşlemci ; MTK EN7513T 900 MHz,Dual CPU
Ram ; Nanya NT5CC64M16GP-DI 128 MB DDR3
Flash memory, Dual Boot ; ESMT F50L1G41A 128 MB (SPI-NAND)
( Dual Boot özelliği ile güncelleme sırasında bir sorun olursa yedek hafızadan bir önceki sürüm ile normal çalışmaya devam ediyor .)
İşlemci bilgileri ;

Wifi işlemcileri ; 2.4ghz MediaTek MT7592N (PCIe Gen 1), 5ghz MediaTek MT7612EN (PCIe Gen 1)
2.4Ghz de 58 kullanıcıya, 5Ghz de ise 99 kullanıcıya yani toplamda 160 kullanıcıya kadar aynı anda bağlanma imkanı veriyor.

VDSL teknolojisindeki en son versiyon 30A profilini , yani 200 MBps hız altyapısını destekliyor ...

Bu arada Keenetic firması yeni kurulmuş olmasına rağmen 2017 verilerine göre rusya 2.6 Milyon adet modem/router pazarının %30 civarında satış oranlarına sahip ;

İlk İzlenimlerim ;
Modem bugün elime ulaştı.
Bağlantıları yapıp android uygulamasından hızlı bir şekilde ayarlarını yaptım.
İlk izlenimlerim daha önce sadece internetten demo arayüzünü gördüğüm üst seviye modem kullanım hissi verdi.
Modem arayüzü gayet kapsamlı kullanımı gayet kolay görünüyor.

Hız testleri gayet perfonmanslı ;

Yazılım özellikleri ;
Keenetic Extra Dsl modem'de hazır olan uygulamalar ;
Transmission torrent uygulaması , windows paylaşımı (samba ) , ftp sunucusu , DLNA sunucusu , yazıcı sunucusu vs..
Kablosuzdan bağlanan cihazlara çok ayrıntılı her kullanıcı için ayrı ayrı hız sınırlama , zaman sınırlama , DNS
değiştirme , gibi ayar yapmak mümkün .
AdGuard adblocker ; Reklam önleyici hazır yüklemiş ve her kullanıcıya ayrı ayrı
"reklam önleme" yada "aile koruması" seçilmesine imkan verilmiş.

KeenDNS servisi sayesinde internete bağlı olan istediğiniz yerden modem ayarları yapmak , kontrol etmek için
ücretsiz domain adı veriliyor ;

ücretsiz domain adı ile web arayüzü erişimi ;

Mesaj otomatik birleştirildi:
KeeneticOS normalde Linux tabanlı çalışıyor fakat eğer istenirse "Entware" uygulaması sayesinde Openwrt uygulamalarını
da yükleyip çalıştırmak mümkün .
KeeneticOS yazılım olarak %99.99 Türkçe olarak geliyor.Bu beni çok şaşırttı doğrusu , çünkü daha önce kullandığım
modemlerde bir çok ayar için İngilizce bilmek zorundaydım ..
Hatta bazı modemler Türkçe romu çok verimsiz olduğu için garantiden çıkma riskini göze alıp global rom yükleyerek
kullanabildim...
Yazılım güncellemeleri istenirse otomatik olarak yükleniyor..
Yazılım güncellemesinde şimdiye kadar hiç görmediğim stabil/beta/alfa sürüm seçme seçeneğini görmek beni epey şaşırttı.

Beta/alfa olan geliştirici versiyonu tam oturmadığı ve deneysel özellikler taşıdığı için stabil versiyon kullanılmasını tavsiye ediyorum .
İstenirse modem üzerindeki rom yazılımı pc'ye yedek alınabiliyor (daha önce hiçbir modemde görmediğim bir özellik ) ;

Modemden aldığım rom dosyaları istenirse buradan indirilebilir ;
rom - Google Drive

Ayrıca yazılımdaki sistem bileşenlerinin kullanmadıklarımızı kaldırıp , istediklerimizi yükleyerek sistemi ihtiyacımıza göre düzenlemek de pek görülmeyen bir seçenek ...

Torrent uygulaması ; transmissionbt 2.94 sürümü ile hazır olarak geliyor ,download DSL hızının 2/3 oranında yani 30Mbps hızınız varsa max. 20Mbps olarak sınırlanmış . Böylece diğer kullanıcıların internet hızına etkisi makul seviyede tutulmuş.

Bir önemli konu da HDD kullanılmadığı zaman " 5-10 dakika" içerisine " IDLE " yani uyku durumuna alınıyor . [:'(]
Wifi zamanlayıcı ; Wifi yayını istenilen zamanlarda açılıp kapanması da en çok istediğim bir özellik idi.
İster şirketlerde akşam mesai sonu yada hafta sonu dış müdehalelerden , isterseniz evde gece radyasyondan
etkilenmemek için istenilen zamanlarda açıp kapatmak mümkün .

WEB güvenliğine ve gizliliğine düşkün kullanıcılar için bomba özellikleri var ...
Bu özellikleri sayesinde hangi internet sayfalarını izlediğinizi kimse bilemiyecek .
DNS over TLS ;

test etmek için ; Cloudflare ESNI Checker | Cloudflare
not : Encrypted SNI desteği sadece Firefox tarayıcısından özel ayar yapılarak sağlanabiliyor .

DNS over HTTPS ;

test etmek için ; https://cloudflare-dns.com/help

VPN bağlantısı ;

WireGuard bağlantısı ; (3.3 beta sürümü ile VPN den daha hızlı olduğu söyleniyor)

Uzaktan ağdaki uygulamalara yada web sunuculara bağlantı kurmak için port açmaya gerek kalmadan erişmek mümkün ;

Mesela torrent uygulamasını artık istediğim yerden kontrol edebiliyorum

Ağ içindeki sunucuya dışarıdan ulaşmak bu kadar kolay olmamıştı

IntelliQoS Akıllı hız denetleyecisi ;
Eğer aynı anda download yapmak istenirse upload sınırlanarak " IntelliQoS " ayarı sayesinde yine sorun yaşanmıyor .
İndirme sınırlamasına bir örnek ;

Kılavuz ve yardım dosyaları ;
Keneetic kullanma kılavuzu ve "how-to" nasıl yapılır konusunda rakiplerinden fersah fersah ileride .

Kullanımı detaylı anlatan Türkçe web sayfası hazırlanmış ...

Yardım konuları detaylı olarak anlatılmış ;

Keenetic web arayüzünü merak edenlere ;
Ekli dosyalar
Son düzenleyen moderatör: