Katılımsız Windows XP CD'si Yapmak

KintaRo

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Merhaba. Bir bilgisayarcı olarak teknik serviste en çok yaptığımız işlem Windows kurmak sanırım. Bu işlem bir süreden sonra can sıkıcı bir hal alabiliyor. Ad-Şirket gir, Ürün anahtarı gir, Kurulumdan sonra güncellemeleri yap vs vs... İşte tam bu arada yardımımıza "Unattented Install" Yani "Katılımsız Kurulum" koşuyor. Daha çok açıklamak gerekirse "Kendi Kendine Kurulan Windows" . Bu işlem o kadar geliştirilebilir ki; Windows otomatik kurulur, Programlarınız otomatik kurulur, gerekli registry/performans ayarları yapılır uzar gider bu. Bu başlıkta öncelikle Windows CD'mize Internet Explorer 7 ve Windows kurarken başımıza hep bela olan, disket isteyen Sata sürücülerini ve Service Pack 3'ü gömeceğiz ve daha sonra Otomatik XP'mizi yapacağız. ( Bu sayede CD'mize katılımsız program ve Driver eklemeyi öğrenmiş olacağız) Bir de belirtme gereği duyduğum bir konu var. Burda yapacağımız işlemleri bu konuya yabancı olanlar için en basite indirgenmiş şekilde anlatacağım. Kullanacağımız nLite gibi programların tüm özelliklerini şimdilik kafa karıştırabileceği için anlatmanın uygun olmadığını düşünüyorum. Diğer yazılarımızda tüm özelliklerine hep beraber değineceğiz.

Adım 1
------

Windows CD'mizi bilgisayarımıza koyuyoruz ve içindeki tüm dosyaları C:\ Sürücüsüne oluşturduğumuz OtomatikXp klasörüne yerleştiriyoruz.

Adım 2
------

Öncelikle Sata driverlarını CD'mize entegre edeceğiz. Bunun için:

http://www.yer6.org/files/4-sataraidintegrator.exe
(Bu program 116 adet Sata/Raid driveri içermektedir.)

Programını indiriyoruz ve bu programı C:\OtomatikXP klasörünün içine koyuyoruz. Çünkü bu işlemi yapması için i386 klasörünün yanında olması gerekiyor. Programı çalıştırıyoruz ve Devam diyoruz.

Bu işlem bittikten sonra 4-sataraidintegrator.exe dosyasını silebilersiniz.

Adım 3
------

Bu işlemler sırasında en büyük yardımcımız nLite olacak.

http://www.yer6.org/files/nLite-1.4.5.installer.exe

Adresinden nLite'ı indiriyoruz ve kuruyoruz. (nLite'ın çalışması için .NET 2.0 gerekli: Download details: .NET 2.0 SP1 (x86))

Kurduktan sonra nLite'ı çalıştırıyoruz Dil seçeneklerinden Türkçe'yi seçiyoruz ve İleri tuşuna basıyoruz. Daha sonra Gözat'a tıklayıp C:\OtomatikXP klasörümüzü gösteriyoruz ve tarama işlemini bekliyoruz. İşlem bitince şöyle bir pencereniz olacak:

Ben bu işlem için Windows XP SP2 CD'sini kullandım. Siz dilerseniz SP3'lü cd kullanabilirsiniz ve SP3 entegrasyonuna gerek duymazsınız.

Devam diyerek ilerliyoruz. Kayıt penceresi geliyor önümüze. Burda daha önceden nLite ile yaptığımız işlemler için açılan oturumlar gösteriliyor. Biz ilk defa kullandığımız için boş olacak. Devam diyoruz ve yapmak istediğimiz görevlerin seçileceği bölüme geliyoruz.

1- Service Paketlerimizi (SP2/SP3) Ekleyeceğimiz Bölüm.
2- Güncelleme dosyaları ve programlarımızı ekleyeceğimiz bölüm.
3- Sata ve diğer driverlarımızı ekleyeceğimiz bölüm.
4- Windows'la beraber gelen bileşenlerimizin hangilerinin yükleneceğini belirleyebildiğimiz bölüm.
5- Katılımsız kurulum olacaksa seçmemiz gereken bölüm.
6- Windows klasörü, Temp klasörü gibi sistem yollarını belirleyebildiğimiz bölüm.
7- Menü açılma süresi, Bilgisayar sağ tıkta Aygıt Yöneticisinin gösterilmesi gibi ince ayarlar yapabileceğimiz bölüm.
8- Yaptığımız işlemleri geri ISO olarak yazıp CD'ye çekeceğimiz bölüm.

Biz şu an için sadece 1, 2, 5, 8. adımları uygulayacağız. Sadece bunları seçin ve Devam tuşuna basın.

Karşımıza "Entegre için Servis Paketi seçin" yazan bir pencere gelecek ve Seç tuşuna basacağız. Daha önceden indirmiş olduğumuz Windows XP SP3 dosyasını gösteriyoruz ve tamam diyoruz. Entegrasyon işlemini bekliyoruz. Bu işlem biraz uzun sürebilir, normaldir.)

(Elinde SP3 bulunmayanlar için: http://download.windowsupdate.com/m..._5AAF60501636AF08C97EF1C18F1315F4ED6FBCDF.exe)

"Tümleştirilen yükleme başarıyla tamamlandı" mesajı çıktıktan sonra tamam diyoruz ve karşımızda söyle bir pencere görüyoruz:

Devam'a basıyoruz ve Düzeltme, Eklenti ve güncelleme paketleri penceresi geliyor karşımıza. Şimdi Internet Explorer 7'yi sistemimize entegre edeceğiz.Öncelikle IE7'yi edinelim:

IE7: http://download.microsoft.com/downl...b-a5c9-ea29fb79cc56/IE7-WindowsXP-x86-trk.exe

nLite penceremizdeki Ekle tuşuna basarak bu dosyaları gösterip seçiyoruz.

Dosyaları bu şekilde gördükten sonra Devam diyoruz ve Katılımsız kurulum kısmına geçiyoruz. Burda gerekli olan yerleri doldurmanıza yardımcı olmak için resimlerle göstereceğim. Diğer kısımları değiştirmenize gerek yok. Sadece resimlerdeki gibi yaparsanız yeterli olacaktır. İlerde daha çok öğrendikçe heryeri ile oynayacağız merak etmeyin :-)

Bu pencerede ürün anahtarını giriyoruz ve Kurulum modu olarak Tam otomatik'i seçiyoruz.

Dil ayarlarımızı yapıyoruz...

Internet Information Service: Bilgisayarımızı bir Web sunucusu yapmayacaksak buna ihtiyacımız yok.

Tema ayarlarımızı yapıyoruz...

Bilgisayar'ımda görünen Ad, Şirket vs. bilgileri ve Bilgisayarın Ağ ismi..

Bu işlemleride yaptıktan sonra Devam diyoruz. "İşlemi başlatmak istiyor musunuz?" uyarısına Evet diyoruz ve bekliyoruz. IE7 ve varsa temalarımız eklendikten sonra:

Bu şekilde bir pencere ile karşılaşıyoruz. Devam diyoruz. Yeni penceremizde "ISO Etiketi" kısmına istediğimizi yazabailriiz. Bu etiket CD etiketi olacak ve bu CD'mizi bilgisayarımıza taktığımızda görünen ad olacak. Diğer hiçbirşeye dokunmadan "ISO oluştur" tuşuna basıyoruz ve ISO dosyasını kaydedeceğimiz yeri gösterip bir isim veriyoruz ve Kaydet diyoruz. ISO kaydetme işlemi tamamlandıktan sonra Devam diyoruz ve işte bu kadar. OtomatikXP CD'miz hazır.

Adım 4
------

Sıra geldi Otomatik CD'mizi test etmeye. Bu işlemde ben Virtual Machine 5.0 kullandım. Bakalım adım adım görelim. Cd'miz bizden sadece kurulumun hangi Hard Disk bölümüne kurulacağınız soracak. Ondan sonrasına biz karışmayacağız kendi halledecek.

İşte artık herşey hazır.Anlatılan herşeyi doğru şekilde yaptıysanız Otomatik XP'mizi bilgisayarlarımıza kurabiliriz.

Bundan sonraki derslerimizde;

- Windows kurulum arka plan'ınını özelleştirme,
- Bilgisayarım özelliklerdeki OEMLOGO ve OEMINFO bilgilerini Windows CD'Sine gömme,
- Programları Katılımsız olarak "silent install" kurma

ve isteğe göre belirlediğimiz konuları anlatacağız. Sağlıcakla kalın.

---------------------------------------------------------------------------------

Bu konuda bahsi geçen dosyaları ilk önce edinip bu işlemlere daha sonra başlamak ve dosya aramak/indirmekle uğraşmak istemeyenleriniz için tüm dosyaların linklerini aşağıda veriyorum:

Sata Sürücü paketi:
http://www.yer6.org/files/4-sataraidintegrator.exe

nLite
http://www.yer6.org/files/nLite-1.4.5.installer.exe

.NET FrameWork 2.0
http://www.microsoft.com/downloads/...77-e02c-4ad3-aacf-a7633f706ba5&DisplayLang=en

Windows XP SP3
http://download.windowsupdate.com/m..._5AAF60501636AF08C97EF1C18F1315F4ED6FBCDF.exe

ddogukan

Asistan
Reaksiyon puanı
0
cok sagol kardeş emegine saglık buna ihtiyacım vardı.

MrMusty

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Virtual Machine 5.0 ne işe yarıyor ki ?

KintaRo

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Virtual Machine programı Bilgisayarınızda çalışan Sanal bir bilgisaayr oluşturmak için. Yani Programın içinde sanal bir bilgisayar oluşturursunuz ve içine işletim sistemi kurarsınız. Örneğin Windows altındaa Linux çalıştırmak için. Adım 4'ü siz Virtual Machine'de değil de kendi bilgisayarınıza kurarak deneyeceksiniz.

Örnekte Windows XP Altında Vista çalıştırmışlar:
virtual-pc-2007.jpg

Örnekte Vista altında XP çalıştırmışlar:
vpc-vista-screen.png

MrMusty

Asistan
Reaksiyon puanı
0
tamamdır annadım. su sorunum oldu bilmiyorum bendemi hata var exploere 7 ve sp3 u ekledım gereklı yerlerı doldurdum iso dosyası olusturdum sonra onu cd ye yazdırdım ama olusturdugum gibi yazmıs ıcınde sadece iso dosyası var :D bendemi hata var ????

2003mst

Asistan
Reaksiyon puanı
0
@mr musty
nero programında kalıbı diske yzdır seçeneğinden iso uzantılı dosyayı seç öyle cd ye yazdır yoksa olmaz

MrMusty

Asistan
Reaksiyon puanı
0
saol artık öğrendim nero meletini ....

serkan89

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
pc ye res atıp del tuşuna bastıktan sonra bıos ayarlarını yapıp f10 basıp kaydettim ve cd den başlamak için tuşa basıp biraz ilerledikten sonra

kur bilgisayarınıza takılı hiç bir sabit disk bulamadı kurdan çıkmak için f3 e basın dedi neden kaynaklanmış olabilir.

hassan

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
@ kintaro çok güzel bir çalışma olmuş diyelimki program olarak winrarı ekledik bunun keyini hangi kısımdan ekiyecegiz yada ie7 yi ekleyenler lisansı atlatmak icin regedite ekelen dosyayı nasıl ekleyecekler ? birde anakart driverlerinide bu kısımdan ekeyecegiz sanırım degilmi?

KintaRo

Doçent
Reaksiyon puanı
1
@ serkan89 ; Sorunun çözümü şu: anakartının sitesinden (ör: ASUSTeK Computer) Sata Driver'ını indirip yukarda 3 numara olarak belirtmiş olduğum Sürücüler sekmesinide seçerek indirdiğin driver'ları burdan eklemelisin. Bu şekilde sorunun çözülmüş olur.

@ hassan ; Winrar ve IE7 için burdan yardımcı olamayacağım. Çünkü bunlar illegal sınıfa giriyor ve de bu tür paylaşımlar burda yasak. Anakart driverları ya da herhangi bir donanımın driver'ını serkan89 'a anlattığım şekilde gömebilirsin.

aLeRMo

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
arkadaşlar bu işlemler xp işletim sistemi üzerinde xp cd si hazırlama üzerine yapılmış...
benim işletim sistemim vista..
vista üzerinde katılımsız xp cd si yapmak istiyorum...
yardımcı olursanız sevinirim...

PC MERAKLISI

Dekan
Reaksiyon puanı
2
arkadaşlar bu işlemler xp işletim sistemi üzerinde xp cd si hazırlama üzerine yapılmış...
benim işletim sistemim vista..
vista üzerinde katılımsız xp cd si yapmak istiyorum...
yardımcı olursanız sevinirim...

arkadaşım nlitle programının vista sürümüne baksana varmı

aLeRMo

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
nlite yerine vlite diye bi program buldum onu da kuramadım..
1.3 gb lık küçük bir eklenti istiyo gibi duruyo :)))

aliasker34

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
merhaba arkadaslar be yeni üye oldum..öncelikle harika bir forum ve güzel de bir paylaşım olmuş ellerinize sağlık.ben bu konuyla ilgili birkaç sorum olacaktı.

1)..1.adımda anlatıldığı üzere ama bende hiç xp cd si yok.acaba netten xp sp2 indirsem onu eklesem olmazmı. illaki xp sp1 olmalı mı yada sp1 den öncelik bir sürümm mü olmalı.

2)bu driverlar neyi driverları?sata hardisk mi?benım bilgisayardakinin sata mı ide mi olduğunu nerden anlarım?

3)ankart ve ekran kartının eklemesen xp kurulumu bittikten sonra kursam olmazmı?

KintaRo

Doçent
Reaksiyon puanı
1
1- İstediğiniz Service Pack'li sürümü kullanabilirsiniz.

2- O diverlar Sata Hard Disklerin sürücüleri. Bazı sistemlerde özellikle Laptop'larda Windows kurarken sizden Hard Disk'i tanıması için Disket ister. Burdaki driver ekleme işlemi Disket olayını ortadankaldırmak için. Kasayı açıp Hard Disk'inizden çıkan kabloları aşağıdakilerle karşılaştırıp hangisi olduğunu öğrenebilirsiniz:

Bu Sata HDD'nin resmi:
http://imageshack.us

Bu Pata HDD'nin resmi:

3- Tabii ki. Anakart ve Ekran Kartınının en sağlıklı yükleme şekli zaten Kurulum bittikten sonradır. Ama isteğe bağlı olarak Kurulum içine gömülebilir.

aliasker34

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Adım 1
------

Windows CD'mizi bilgisayarımıza koyuyoruz ve içindeki tüm dosyaları C:\ Sürücüsüne oluşturduğumuz klasöre yerleştiriyoruz.

burada anlatıldığı gibi bende bir xp cd si yok.sizin yukarıda linkini vermiş olduğunuz sp3 masa üstünde oluşturduğum cd ye kopyalasam olurmu?

Windows XP SP3
http://download.windowsupdate.com/ms...F4ED6FBCDF.exe

ben böyle bir xp sp3 ü başka bir siteden indirmiştm .ama onun içini açmıyor.tıkladığım zaman direk kurmaya geçiyor.içinden öyle dosyarla falan yok..direnk bu linkten sp3 indirsem ve 1. adımda anlatılıyor ya dosyaları oluşturduğunuz klasöre kopyalayın diye.ben bunun yerine bu linkten indirdiğim sp3 kopyalasam.

KintaRo

Doçent
Reaksiyon puanı
1
O linkteki verdiğim hali hazırda kurulu olan Windows XP SP1 veya SP2'ye kurulan Service Pack 3 yaması. Yani öncelikle Windows XP CD'nizin içeriğini OtomatikXP klasörüne kopyalamalı ondan sonra SP3'ü gömmelisiniz.

aliasker34

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
kusura bakma senıde uğraştırıyorum..

sen söylüyorsun ya ;
"Yani öncelikle Windows XPCD'nizin içeriğini OtomatikXP klasörüne kopyalamalı"
bende böyle bir xp cd si yok .ben bu içeriği nereden bulabilirim.teşekkürler...

KintaRo

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Eger aldigin bilgisayarin yaninda gelmediyse orjinalini edinmek zorundasin. Internette dagitilan crackli versiyonlar mevcut fakat biz bunlari tabiiki onermiyoruz.

aliasker34

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
valla böyle bir cd gelmedi.yardımların için teşekkür ederim...

haymet

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
ben bi şey soracam benim nilgisayarım lap top ve driverlarından birinin setupu yok yani yol göstererek tanıtılan bi driver onu nasıl ekleyecegii ve ekledikten sonra sorun yapıp yapmayacagı hakkında bi bilgi verirmisin

KintaRo

Doçent
Reaksiyon puanı
1
nlite2dg8.jpg

3. Nolu seçeneğide seçersen ilerki adımlarda nasıl eklenebileceğini görebilirsin.

ynskyz

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
eline sağlık. teşekkür ederiz. bu gerçekten rahatlık. hele bir kaç makine birden olunca bir ilaç.

son_antepli

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
selamünelyküm kardeş SANA 3 TANE sorum Olacak ama çok öenmli hem benim için hemde bütün aradaşlar bütün bu sitede olanlar için

1...dedikleri yaptım diyelim Ben bunun İçine 50000 Tane driver koymak istiyorum Çünkü ben Çok format çekiyorum hemen herşeyi yüklenmelim hızlı olmalı ben internetten 500000 tane driveri indirdim ya bunların içinde install yok başka bi dosya bu dosyayı atarken klasör olarak mı atacam yoksa Tektek çıkarıp ölemi atacam?? Bunun için bi cevap yazarsan iiolur kardeş

2...Diyelim Ben bunun İçine total vide Convertere Yükledim veya NEeroyu yükledim Bunların Keyi Nolcak Eğer sen Keysiz prgorrma at diyorsan portablemi atacam Kardeş Lütfen bu Konuda Bana Yardım Et Kardeş

3...Bide misal ben ie7 attım bu kendi kendine Doğrulamayı Nasıl Geçecek Kardeş Lütfen Yardım Et Kardeş Yaaa

Daha Açıklamalı Bi Şekilde Yaazarsan İiii Olur Kardeş Yaa Hem Benim Yazdığım Bu soruları Sana Herkes Soruyor Ve Sende Tek tek Cevaplıyosun Birkez Tek anllamlı Bişekilde yazarsan kardeş hem ben hem de benim gibi bilmeyenler Tam olarak anlar kardeşş

Çalışmalarının Devamını Arz Eder

BAŞARILAR DİLERİMM KARDEŞ......:=

son_antepli

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
yaaa kimse yokmu burda yaaa bir soru sordouk hala cevap yok site sahiplerii adminlerrrrr

.................

son_antepli

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
yakın da bu raya kimse yokmu derneği açacammm kim see yookkk mmuuuu????

KintaRo

Doçent
Reaksiyon puanı
1
1- nLite ile sürücü ekleme kısmından çoklu dosya seçeneği ile driverların olduğu klasoru gösterip ekleyebilirsin.

2- Serial ve Crackler için regedit kayıtlarını dışarı aktarıp onlarıda otomatik çalıştırıp yapabilirsin veya Exe'leri değiştirebilirsin. Bu yasal bir olay olmadığı için burda ayrıntılı bilgi veremeyeceğim.

3- Windows XP CD Key'in yasal ise doğrulamayı zaten otomatik olarak geçecektir. Diğer yolları burda anlatmam mümkün değil :-)

İyi çalışmalar.