habibineccar
Asistan
- Reaksiyon puanı
- 0
KARDEŞİNİ UYARMAK
Rivayet olunduğuna göre; Hz. Ömer’in (r.a) Allah için kardeş olduğu birisi Şam’a gitmişti. Hz. Ömer (r.a), Şam’dan Medine’ye gelen bir zata:
-Kardeşim ne yapıyor? diye durumunu sordu. O da:
-O, şeytana kardeş oldu! dedi. Hz. Ömer (r.a):
-Sus! deyince adam:
-O büyük günahlara daldı, hatta içkiye bile düştü! dedi. Bunun üzerine Hz. Ömer:
-Medine’den dönerken bana haber ver. dedi. Adam dönerken kendisine uğradı. O da kardeşine şu şekilde bir mektup yazdı:
“Rahman ve rahim olan Allah’ın adıyla. Hâ-mim. Bu kitabın indirilişi Aziz ve Alîm olan Allah’tandır. O günahları bağışlayan, tövbeleri kabul eden, bununla birlikte azabı da şiddetli olan, ihsanı bol bir Allah’dır. Ondan başka ilah yoktur. Dönüş ancak O’nadır.”[1]ayetlerini yazdıktan sonra, bu hususta kendisini uyarıp kınadı. Şam’daki kardeşi mektubu okuyunca ağladı ve:
“Allahu Teala doğru söylemiştir; Ömer de bana nasihat etti.” dedi ve tövbe ederek günahlardan vazgeçti.”
İMANIN TADI: ALLAH İÇİN SEVMEK
Allahu Teala için sevmenin en büyük fazileti, onun imanın alameti yapılması ve sevginin Yüce Allah’ın ve Hz. Resûlullah’ın (s.a.v) sevgisiyle birlikte zikredilmesidir. Bu konudaki bir haberde şöyle buyurulmuştur:
“Bir kul, kendisine Allah ve Resûlü, her şeyden daha sevimli olmadıkça, (gerçek manada) iman etmiş olmaz.”[2]
Buna benzer diğer bir hadiste şöyle buyrulmuştur: “Bir kul sevdiği kimseyi ancak Yüce Allah için sevmedikçe imanın tadını tadamaz.”[3]
Allah için sevmenin gereklerinden bazıları da, az yukarıda zikrettiğimiz gibi; birbirini ziyaret etmek, birbirine bolca infak ve ihsanda bulunmak, birbirinin durumunu gözetmektir. Bu durum, Ubade b. Sabit’in (r.a), rivayet ettiği hadiste geçmişti.
Musa b. Ukbe demiştir ki: “Ben Allah için sevdiğim kardeşlerimden birisiyle bazen karşılaşırdım; onunla buluşmamım bereketine (manen uyanır) günlerce aklım başımda ibadetlerimi yapardım.”
Cafer b. Süleyman demiştir ki: “Ben kendimde bir gaflet ve gevşeklik gördüğümde salihlerden Muhammed b. Vâsi’in ziyaretine gider yüzüne nazar ederdim; ondan elde ettiğim feyiz ve bereket ile bir hafta neşe içinde amel ederdim.”
Muhammed b. Vâsi’ derdi ki: “Dünyada şu üç şeyden başka tatlı bir şey kalmadı: Cemaatle namaz, gece kılınan teheccüd namazı ve Allah için sevilen kardeşlerle buluşma.”
Alimlerden birisi demiştir ki: “Allah için sevilen kardeşlerle buluşmak, kalpten sıkıntıları söker atar ve üzüntüleri giderir.”
Hasan-ı Basri ve Ebu Kilâbe şöyle demişlerdir: “Allah için sevdiğimiz kardeşlerimiz bize aile ve evlatlarımızdan daha sevimlidir; çünkü, ailemiz bize hep dünyayı hatırlatır, kardeşlerimiz ise ahireti hatırlatır.”
Yine bu iki zattan birisi demiştir ki: “Çünkü aile ve çocuklar dünyadan sayılır; Yüce Allah için sevdiğimiz kardeşlerimiz ise, ahiret saadetine sebeptirler.”
Süfyan b. Uyeyne’ye: “Hangi şeyler daha tatlıdır?” diye sorulduğunda: “Allah için sevilen kardeşlerle bir mecliste beraber olmak ve yeterli rızka kanaat etmek.” demiştir.
Bir hadiste şöyle buyrulmuştur: “Bir kimse, sadece Allah rızası için sevdiği bir din kardeşini ziyaret ettiğinde, onun arkasından bir melek şöyle seslenir: “Çok hoş bir iş yaptın; cennet de senin için güzel bir hediye oldu.”[4]
Hasan-ı Basri (rah) demiştir ki: “Kim Allah için sevdiği bir kardeşinin cenazesinde bulunup kabre kadar arkasında yürürse, Allahu Tela Kıyamet günü Arşının altından bir çok melek gönderir, onu cennete kadar götürürler.”
[1] Mü’min 40/1-3.
[2] Aynı konuda, biraz farklı lafızlarla bkz: Buhari, İman, 9, 14; Müslim, İman, 67-68; Tirmizi, İman, 10; Nesai, İman, 3.
[3] Ahmed, Müsned, II, 298; Hakim, Müstedrek, I, 4; Beyhaki, Şuabu’l-İman, No: 1377; Tabarani, el-Kebir, No: 8019; Heysemi, ez-Zevaid, I, 55.
[4] Buhari, Edebü’l-Müfred, No: 346; Tirmizi, Birr, 64; İbnu Mace, Cenaiz, 2; İbnu Hıbban, Sahih, No: 2961; Ahmed, Müsned, II, 326, 344; Beğavi, Mesabihu’-s-Sünne, No: 3899.
< Konak Dersleri > KARDEŞİNİ UYARMAK
Kardeşini uyarmak - itibarHaber Forum