Kanserli sayılar: 3 ve 7

Ozgurky

Profesör
Reaksiyon puanı
14
110914-kanserlisayi.widec.jpg

Gelişmiş ülkelerin tümünde plastiğin türünü gösteren uyarılar bulunmasına karşın, ülkemizde bazı firmalar buna uyarken, bazılarının konuyu görmezden gelmesi dikkat çekiyor.

Yıllardır, “Bisfenol A” (BPA) içeren maddelerin kansere yol açtığı iddia edilir. Ancak bazı konularda halk sağlığını korumaya yönelik çabalarda bulunulurken, sık karşılaşılan bilgi kirliliğinin önüne geçmek için bilimsellikten sapmamak ve doğrunun peşinde koşmak çok önemli.

CAM GÖRÜNÜME DİKKAT!
Prof. Dr. Güler’e göre öncelikle her plastiğin pet olmayıp, bazılarının “polikarbon” olduğunun bilinmesi gerekiyor. Polikarbon da bir tür plastik olduğu için hepsinin kendine özgü salınımları oluyor. Gelişmiş ülkelerin tümünde plastiğin türünü gösteren uyarılar bulunuyor.

Habertürk'ün haberine göre; üzerinde büyük tartışmaların yaşandığı, “Bisfenol A” ise pet şişelerde değil polikarbon şişe ve kaplarda bulunuyor ve her ikisi de birbirlerine benzeştiği için çoğu kez gözle ayırmak mümkün olmuyor. Ayrımlarının yapılması ancak ürünlerin altındaki rakama dikkat edilmesiyle gerçekleşiyor. Bu kapların altında, “oklardan yapılmış üçgenler”in ortasında bulunan rakamlar, plastik türlerini belirliyor. Polikarbonlar, kendine özgü bir grubu olmadığı için 7 numara ile gösterilen, “Ve diğerleri” grubu içinde sayılıyor. Bisfenol A, özellikle 7 ve 3 yazan ürünlerde bulunuyor. Cama benzeyen plastik biberon, bardak, tabak, çatal, bıçak ve karıştırıcı gibi birçok üründe de Bisfenol A olduğu belirtiliyor.

BİSFENOL A NEDİR?
Bisfenol A, işlevsel iki fenol grubu bulunduran organik bir bileşik olarak tanımlanıyor. Genellikle polikarbon gibi bazı plastiklerin ve sıcak etkisiyle biçimlendikten sonra sertleşebilen plastik hammaddelerin yapımında kullanılıyor. Bisfenol A’nın dünyada en çok üretilen kimyasallardan biri olduğu (her yıl 2.7 milyar kg üretiliyor) ve atmosfere yıllık 100 ton salınım yaptığı belirtiliyor. Ayrıca Tip 3 (PVC) plastikleştirici maddelerde antioksidan olarak kullanılmasının yanında, esnek PVC’lerde bulunmasına karşın, PVC borularda bulunmuyor. Bunun dışında Bisfenol A’nın tutuşma önleyici ya da geciktirici, “Tetrabromobisfenol” ün de öncü maddesi olduğuna dikkat çekiliyor.

Bisfenol A’dan korunmak için ne yapılmalı?
* Cam biberon tercih edilmeli, polikarbon biberonlar kullanılmamalı.

* Sıcak ya da kaynar süt ile su ve mamalar plastik şişelere konulmamalı.

* Plastik kaplar mikrodalga fırında ısıtılmamalı.

* İçi plastik kaplı metal kaplarda bulunan mamalar kullanılmamalı.

* Yiyecekler polikarbonat kaplarda ısıtılmamalı, bunlara sıcak yiyecekler konulmamalı. * Polikarbonat kapkacak kullanılmamalı.

* Bisfenol A salan türden plastik malzeme ile kaplı metal ve diğer kutularda satılan yiyeceklerden kaçınılmalı.

*Tüm plastik malzemelerde türünü gösteren işaret bulunmalı.

Metal içecek kutularında da risk var
Bisfenol A, başka alanlarda da yaygın şekilde kullanılıyor. Tıbbi ve diş hekimliği araçları, diş dolguları, doku yapıştırıcı, gözlük mercekleri, CD ve DVD’ler ve ev elektronikleri bu alanların başında geliyor. Bisfenol A, sert plastik şişelerin yanı sıra 1960’lı yıllardan beri metal yiyecek ve içecek kaplarında bu kapların içini döşeyen plastik kaplamaların içinde de bulunuyor.

Suya biberon ve su şişeleriyle geçiyor
Prof. Dr. Çağatay Güler, Bisfenol A’ nın polikarbon biberonlar ve yeniden kullanılabilen su şişelerinden suya karıştığının gösterildiğini söylüyor. “Polivinil klorür” filmler, bununla döşenen bazı karton ve kağıt kutular salabildiği için BPA ile ilgili endişelerin artması üzerine kutuların içinin kaplanmasında kullanılan bu tip filmler yerine pet film öneriliyor.

7.43

Dekan
Reaksiyon puanı
332
Su sebilindeki damacananın altına yeni baktım 7 yazıyor. Zaten suyu içemedim, bekleye bekleye çok kötü bir tat oluşmuş.

Suicide Veil

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Şimdi Erikli'nin şişeye göz attım. 1 yazıyordu..

michuozawa

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
493
milli piyango da vazgeçilmez ikilim :P

spybot

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
629
Su sebilindeki damacananın altına yeni baktım 7 yazıyor. Zaten suyu içemedim, bekleye bekleye çok kötü bir tat oluşmuş.

Bizim evdeki damacananın altında'da 7 numara yazıyor..:)

asder55

Asistan
Reaksiyon puanı
2
4 cam biberonu kırdıktan sonra artık polikarbon biberon kullanmak zorunda kalıyor insan...

Peter

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
88
Bizim damacanaya baktım o geri dünüşüm üçgeni içinde PC yazıyor.
Ne anlamda şimdi bu ?

Edit ^^:
Sanırım 3 Numara oluyor..

topalsolucan

Rektör
Reaksiyon puanı
555
evde bulunana 5 lt. lik sırma bidonunda "1" yazıyor, mavi büyük damacana da "07" :P

Ozgurky

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Bizim damacanaya baktım o geri dünüşüm üçgeni içinde PC yazıyor.
Ne anlamda şimdi bu ?

Edit ^^:
Sanırım 3 Numara oluyor..

PC polikarbonat oluyor 7 numara. 3 numara PVC.

Ayrıca polikarbonattaki bu Bisphenol denilen madde Amerika'da sağlığa sakıncalı olabilir olarak rapor edildi, Avrupa'da serbest ve güvenli kabul ediliyor bildiğim kadarıyla. Bu son araştırmalara kadar da en sağlıklısı polikarbonat olarak kabul ediliyordu.

Plastik şişelerde suyu uzun süre tutmayıp sıcağa, güneşe vs. maruz bırakmadan tüketirsek pek bir risk oluşturmaz kanımca. Zaten suyu arabada bırakıp saatler sonra içtiğinizde tadının dahi ne kadar kötü bir hale geldiğini fark edersiniz.

Bonney

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Bende simdi baktim, icinde numara yok ama yaninda 3 numara var. Almam birdaha bunu zaten bu suyun pH'si 7.54 . :D:P

spybot

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
629
Boşuna sigarayı yasaklamakla uğraşıyorlar...

ahky

Profesör
Reaksiyon puanı
65
Hangi birini kontrol edicez arkadaş, Devlet müdahele etsin yasaklasın zararlı ne varsa, sağlıklı toplum yetiştirsin.
Damacana yeni geldi biraz boşalsın kaldırıp bakacam kaç numara yazıyo altında:)

tdk

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Gazeteler, halkın sağlığını ilgilendiren konularda elbette daha fazla ve doğru haber yapmalı. Pet şişe ve damacanalar yaygın kullanım sebebiyle halk sağlığı açısından elbette tartışılmalı. Fakat Haberturk gazetesinin,son gunlerde pet siselere karsi actigi savas tam da Ciner Holding cam şişe sektörüne “el atarken” konuyla ilgili adeta bombardıman yapması maalesef reklam kokuyor.

Hermiya$

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
İnanmıyorum buna, suları satılmayan firmaların diğer firmaları lekelemek için uydurduğunu düşünüyorum.

engerex

Dekan
Reaksiyon puanı
26
İnanmıyorum buna, suları satılmayan firmaların diğer firmaları lekelemek için uydurduğunu düşünüyorum.
Güneşli ve sıcak havada içi su dolu plastik şişeyi arabanın ön veya arka camına koy. Bir kaç gün beklesin ve tadına bak. Plastiğin tadı suya karışmış mı?