Kafkaslarda Beklenen Savaş - Mustafa Balbay

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

eray045

Rektör
Katılım
12 Nisan 2008
Mesajlar
12,600
Reaksiyon puanı
250
Puanları
243
Kafkaslar’da her an meydana gelebilecek gerilimlerden biri daha yaşandı ve Güney Osetya’da Gürcistan ile Rusya karşı karşıya geldi. Gürcistan birlikleri önceki gece, bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya’nın başkenti Tshinvali’ye bombalı saldırı başlatınca gürültüsü Moskova’dan duyuldu!

Saldırının karşılıksız kalmayacağını duyuran Rusya, dün öğleden sonra Gürcistan’ın askeri hedeflerini vurdu.

Uzunca bir süredir alçalıp yükselen gerilim, ne yazık ki savaş havasına büründü.

20. yüzyılın sonundan 21. yüzyılın başına Türkiye’nin çevresini tanımlamak gerekirse şu özet yapılabilir:

Balkanlar 9 parça, Irak 3 parça, Kafkaslar 6 parça...

Her bir parça kendi içinde bölünmeleri, yarılmaları beraberinde getiriyor.

Bunun iki temel nedeni var:

Etnik ve dini kimliklerin birleştirici değil, ayrıştırıcı özellikler olarak kullanılmaya başlanması...

Kafkaslar deyince benim ilk aklıma gelen özelliklerinden biri şudur:

Hazar Denizi ile Karadeniz arasındaki 600 kilometrelik şeritte 200 kadar dil konuşuluyor.

Her türlü küresel hedefe uygun bir “zenginlik”!

***

Konuyu dağıtmayalım; Kafkaslar yeterince dağınık...

1991’de Sovyetler’in çökmesinden sonra ortaya çıkan bağımsız devletler arasında yer alan Gürcistan, Şevardnadze döneminde kendisini belli bir dengede tutmayı başardı. Zira, ABD ile Rusya, Kafkaslar’ın en stratejik ülkesini kendi yanında tutmak istiyordu. Şevardnadze, seçim sonrası meydan dayatmasının ardından görevi bıraktı, yerini bugünkü devlet başkanı Saakaşvili aldı.

ABD desteğini arkasına alan Saakaşvili, Gürcistan içindeki özerk bölgelerde derinleşen ayrılıkları ortadan kaldırmak istediğini her fırsatta yineliyordu. Seçimleri kazanabilmesi için bu alanda bir gösteri yapması gerekiyordu. Öyle anlaşılıyor ki, Güney Osetya bu yaklaşımın ürünü olarak seçildi.

Osetya’nın kuzey bölümü Rusya’nın içinde... Rusya, güneyde hem bağımsız bir Osetya olmasını istemiyor hem de Gürcistan’ın “burada ben varım” çıkışını kabul etmiyor.

Tam Kafkaslar’a göre bir durum!

***

Gürcistan, Türkiye’nin yaşamsal çıkarları açısından son derece önemli bir ülke...

Her şeyden önce Türkiye’nin Orta Asya’ya açılan karayolu kapısı bu ülkeden geçiyor. Gürcistan’daki bir istikrarsızlık bu yolun büyük ölçüde güvensizleşmesini beraberinde getirecek.

Bakû-Tiflis-Ceyhan (BTC) boru hattının göbeğinde yine Gürcistan var. Türkiye, Tiflis’in de devrede olmasını sağlamak için 32 dereden boru getirdi desek, abartmış olmayız.

Son olarak Bakû-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu projesinin de temelinin atılmasından duyduğumuz sevinci bu sütunlarda dile getirmiştik.

Gürcistan, ABD’nin de ayrıca gündeminde... Saakaşvili’yi Amerikalılar yurttaşlarına şöyle tanıtmıştı:

“İyi bir Kennedy hayranıdır...”

ABD, Orta Asya’daki askeri üslerine koşut olarak Gürcistan’da da benzer tesisler yaptı.

Rusya ise Kafkaslar’a her şeyden önce kendi iç barışı ve çevre güvenliği penceresinden bakıyor.

Güney Osetya krizinin uzun sürecek bir savaşa dönüşmesi bütün ülkelerin bölge hesaplarını yeniden yapmasına neden olabilir.

Çevremizdeki göreceli barış ortamlarının ne kadar kırılgan olduğu bir kez daha ortaya çıktı...

Mustafa BALBAY
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst