SDN Jel sensör yeni nesil elektroniklerde kullanılabilecek!

ahmetalışık

SDN
SDN
24 Haziran 2024
127
7
18
24
Yeni jel sensör yüzde 83 daha fazla voltaj kapasitesiyle yeni nesil elektronik cihazlarda kullanılabilecek. Araştırmacılar bunun için önemli bir başarı elde etti.🔥🔥🔥

1719381874228.png

Jel sensör, emsallerine göre yüzde 83 daha yüksek voltaj üretmek için hareketi kullanıyor. Japon araştırmacılar yeni nesil elektroniklerin yolunu açıyor. Esnek cihazlara olan talep artıyor ve bu durum araştırmacılara, giyilebilir cihazlar ve yumuşak robotlar da dahil olmak üzere elektroniğin geleceğini şekillendirecek malzemeleri deneme konusunda ilham veriyor.

Jel sensör yeni nesil elektroniklerde görev alacak​

Ulusal Malzeme Bilimi Enstitüsü (NIMS), Hokkaido Üniversitesi ve Meiji İlaç Üniversitesi’nden bir araştırmacı ekibi, büyük bir elektrostatik yükü stabil bir şekilde tutabilen bir jel elektret geliştirdi. Ekip daha sonra bu jeli oldukça esnek elektrotlarla birleştirerek düşük frekanslı titreşimleri (örneğin insan hareketinin ürettiği titreşimler) algılayabilen ve bunları çıkış voltajı sinyallerine dönüştürebilen bir sensör oluşturdu. Bu cihaz potansiyel olarak giyilebilir bir sağlık sensörü olarak kullanılabilir.

Japonya’dan araştırmacılar, belirli bir elektrikli sıvı ve jel sınıfı olan Alkil-π’yi geliştirmenin yolunu açtılar. Dr. Takashi Nakanishi: “Alkil-π sıvıları ve alkil-π jelleri , lüminesans, fotoiletkenlik, elektrokromik ve elektret özellikleri gibi optoelektronik işlevler sergileyen yeni nesil fonksiyonel yumuşak malzemeler olarak dikkat çekiyor” diyor.

Elektret diyalektik bir malzeme. Elektrik yükünü depolayabilen ancak iletken olarak zayıf olan bir malzemedir ve bu durumda kalıcıdır. İşlevsel olarak alkil-π sıvıları elektrik yükünü koruyan ve hatta diğer malzemelerin üzerine boyanabilen malzemelerdir. Ancak malzeme şu anda geliştirilme aşamasında olduğundan, taşıyıcı olarak sıvıyla ilgili bazı sorunlarla karşılaştılar.

Nakanishi: “Bu sıvılar, esnek cihazlar oluşturmak için elektrotlarla birleştirildiğinde, hareketsiz hale getirilmesinin ve kapatılmasının zor olduğu ve bunun da sızıntı sorunlarına yol açtığı kanıtlandı. Ayrıca, alkil-π sıvılarının elektrostatik yük tutma kapasitelerinin, güç üretim yeteneklerini geliştirmek için artırılması gerekiyordu” diyor. Bunun dışında, esnek bir substrat üzerine uygulanan Ag-AgCI gibi metalik bir film olan esnek elektrotlar ekleyerek bu özel jelden bir sensör yapmayı başardılar.

Bu jel sensör, insan hareketi gibi düşük frekanslı titreşimleri algılayabilir ve hatta bunları çıkış voltajı sinyallerine dönüştürebilir. Böyle bir gelişme, dış güç kaynaklarına olan ihtiyacı ortadan kaldırabilir.

Sıvıyla karşılaştırıldığında, bu jelin elastik depolama modülünün, sıvı muadiline göre 40 milyon kat daha fazla olduğu bulundu ve sabitlemesi basitleştirilip kapatılabilir. Hatta jelin elektrik gücünü yüzde 24 oranında artırdılar çünkü jel, elektrik yükünü sıvıdan daha iyi tutuyordu. Bu yükü oluşturmayı başardıklarında, bir titreşim sensörü oluşturmak için esnek elektrotlar eklediler.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!🔥🔥🔥
 
Üst