Java'daki Büyük Tehlike Gerçekmi ?

REDFOKS

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
201
Aşağıdaki haberi okudum ama aslı astarı varmı ? Java kadar ünlü bir yazılımda bahsedilen kadar tehlike varmıdır ? Kafam karıştı biraz sizce durum nedir ?

Dünyanın en yaygın kullanılan yazılımı olan Java konusunda uzmanlar uyarıyor: "İnternette sörf ederken Java'yı kapatın!"

17725605.jpg

Microsoft'un ardından dünyanın en büyük yazılım üreticilerinden biri olan Oracle'ın geliştirdiği Java'ya yeni bir güncelleme geldi. Bu güncelleme ise yeni tehlikeleri beraberinde getiriyor. Güvenlik uzmanları, Java'ya gelen güncellemenin ardından hacker'lara açık bir kapı aralandı.

Hacker'lar, güncellemeyle birlikte Java'da güvenlik açığı yaratarak "Poison Ivy" isminde kendi yazılımlarını kullanıcıların bilgisayarına kurabilme şansına sahip. Bu da bilgisayarların kontrolünün hacker'ların eline geçmesi anlamına geliyor.

Reuters'ın haberine göre uzmanlar kullanıcıların Java'yı devre dışı bırakmasını tavsiye ediyor. Uzmanlar zararlı yazılımlar, virüsler ve aklınıza gelebilecek birçok tehlikenin bilgisayarınıza rahatça sızabilme olasılığına dikkat çekiyor.

JAVA NEDİR

Bir programlama dili olan Java, yazılımcıların bir dizi kodu bilgisayar ve sanal makineler için geliştirmesine olanak veriyor. Daha çok internet sitelerinde kullanılan Java, en yaygın programlama dillerinden biri. Google'ın eski bir çalışanı, aylar önce yaptığı açıklamada Java dilini bilenlerin Google dahil pek çok dev şirkette çalışabileceğini kaydetmişti. Oracle, yaptığı açıklamada Java'nın bilgisayarların yüzde 97'sinde bulunduğunu vurgulamıştı.

TEHLİKEDE OLDUĞUMU NASIL ANLARIM?

Buradan tarayıcınızda kurulu olan Java'nın tehlikeye açık olup olmadığı öğrenilebiliyor. Güvenlik açığı söz konusuyla kırmızı bir metinle karşılaşıyorsunuz ve Java'nın güvenlik zaafiyeti olduğunu size söylüyor.

JAVA'YI NASIL KAPATIRIM?

Mozilla Firefox: Ana menüden Add-ons yani Eklentiler bölümüne gelin, ardından Java kelimesi geçen her şeyi "disable" yani devre dışı bırakın.

Google Chrome: Ayarlar'a girdikten sonra sol üst kısımda arama çubuğu göreceksiniz. Oraya Java yazın. Ardından Java ile ilgili ayarı kapatabilirsiniz.

Microsoft Internet Explorer: Ayarlar'ın ardından Programlar sekmesine tıklıyoruz. Manage Add-ons ya da Eklentileri Yönet seçeneğine tıklayıp Java'yı buluyoruz ve buradan kapatıyoruz.

kaynak

oslun

Dekan
Reaksiyon puanı
33
Twitter.com yoğun olarak JavaScript kullanır.Tarayıcının tercihler kısmından etkinleştiremiyorsan mobil sitemizde daha iyi bir deneyim elde edebilirsin. :(Tehlikelere rağmen açmak zorunda kaldım açıkçası

REDFOKS

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
201
benim anlamadığım Oracle gibi bir yazılım devi firma nasıl bir güncelleme yayınladıki böylesine bir açık var

administrator

Asistan
Reaksiyon puanı
47
banka vs işlerimi hiç internet üzerinden halletmedim halletmemde! hem benim bilgisayarımı ele geçirseler ne olucak:) bilgisayarım da oyun ,müzik ve film var. onları da ele geçirsen beraber kullanırız. baktım bilgisayarı komple ele geçirdiler benden bile fazla kullanıyorlar bi format çakarım tamam :)

deatmania

Rektör
Reaksiyon puanı
62
Normal bir bilgisayar kullanıcısı için sorun olacağını zannetmiyorum.

Ayrıca, tarayıcı da javayı kapatmak neredeyse imkansız :) Günümüzde bir çok site java istiyor, özellikle twitter.

muratgurcemal

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Twitter.com yoğun olarak JavaScript kullanır.Tarayıcının tercihler kısmından etkinleştiremiyorsan mobil sitemizde daha iyi bir deneyim elde edebilirsin. :(Tehlikelere rağmen açmak zorunda kaldım açıkçası

Normal bir bilgisayar kullanıcısı için sorun olacağını zannetmiyorum.

Ayrıca, tarayıcı da javayı kapatmak neredeyse imkansız :) Günümüzde bir çok site java istiyor, özellikle twitter.

Java ile javaScript çok farklı ... bir çok site java istemez. Zaten java kapalı ise gerektiğinde açılsın mı diye sorar...

REDFOKS

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
201
Şimdi baktımda bende Version 7 Update 5 yüklü ama yeni güncelleme var yaparsam Version 7 Update 6 oluyor güncellemek ne kadar doğru olur acaba
[MENTION=80371]DeepLune[/MENTION] bendede aynı şekilde o site ama hala anlamış değilim durumu

DarKeN

Profesör
Reaksiyon puanı
88

oslun

Dekan
Reaksiyon puanı
33
Java ile javaScript çok farklı ... bir çok site java istemez. Zaten java kapalı ise gerektiğinde açılsın mı diye sorar...

Google Chrome: Ayarlar'a girdikten sonra sol üst kısımda arama çubuğu göreceksiniz. Oraya Java yazın. Ardından Java ile ilgili ayarı kapatabilirsiniz.

o zaman bu yöntemle java değil javascript kapatılıyor :P

Ozgurky

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Bende update 6 yüklü; ama DeepLune ile aynı uyarıyı gösteriyor bana da.

N3CAT1

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
144
Java ve Javascript farklı şeyler arkadaşlar.

Reaksiyon puanı
188
Java ile JavaScript'i karıştıran çok arkadaş olmuş. İkisi çok farklı şeyler. Kaldı bi browser üzerinde bir java applet'i çalışmak isteyince browser izin verip vermediğinizi sorar. Fakat yine de kapatmak isterseniz yazıdaki gibi kapatamazsınız. Oradan JavaScript'i kapatırsınız.

Chrome'da kapatmak için adres satırına chrome://plugins/ yazıp oradan devre dışı bırakabilirsiniz...

ck-xe

Dekan
Reaksiyon puanı
39
Java güncellemesi geldi. Belki açığı kapamışlardır fikrim yok.

D

Deleted member 216045

SDN Okuru
banka vs işlerimi hiç internet üzerinden halletmedim halletmemde! hem benim bilgisayarımı ele geçirseler ne olucak:) bilgisayarım da oyun ,müzik ve film var. onları da ele geçirsen beraber kullanırız. baktım bilgisayarı komple ele geçirdiler benden bile fazla kullanıyorlar bi format çakarım tamam :)
olmadı adamlarla multi player kapışırsınız :D

SonKraL

Doçent
Reaksiyon puanı
4
7 update 7 yükleyin sorun çözülüyor..

emrekuscu21

Asistan
Reaksiyon puanı
0
bende de kırmızıydı java 7'yi yükleyince sorun ortadan kalktı. SunJava da bunu yaparsa, vay halimize:)

S

SDN Okuru

SDN Okuru
javayla çalışan indirme programı kullanıyorum.javayı kapatmak olmaz şimdi. bir de java 6 için böyle bir sorun yok bildiğim kadarıyla.

maynak00

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
javayla çalışan indirme programı kullanıyorum.javayı kapatmak olmaz şimdi. bir de java 6 için böyle bir sorun yok bildiğim kadarıyla.

S

SDN Okuru

SDN Okuru
javanın güncelleştirme iletisini yanıtladığım günden bir gün sonra bilgisayarım tam olarak açılmadı ve bu olay 2 defa tekrar etti, şimdi güncellemiyorum javayı ve bilgisayarda herhangi bir sorun yok.

S

SDN Okuru

SDN Okuru
sadece anti virüs satmak için korkutma numarası... endişe eden Live CD Linux kullansın... hdd yoksa ne elde edecek? tabi girebilirse...

Drangleic

Profesör
Reaksiyon puanı
263
Böyle bişey mümkün ama javanın kapatılması demek bilgisayarın size sunacağı imkanları azaltmak demek olur. Ayrıca internet üzerinde java ile oynanan yüzlerce oyun var bence böyle bi tehlike olsa bile kimsenin pek takıcağını sanmıyorum

SerdarGokcen

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Bu açık java 6 nın bütün sürümlerinde var. Java 7 kullanın eğer uygulamanız destekliyorsa. Oracle sun ı aldı java biraz yavaşladı gelişim olarak.