Rehber İzinli devamsızlık 20 günü aşınca ne yapılmalı?

Bu konuyu okuyanlar

Little Cat

Müdavim
Katılım
28 Haziran 2020
Mesajlar
5,154
Reaksiyon puanı
10,459
Puanları
113
Yaş
29
Merhaba arkadaşlar.
Yanlış bilinen bir bilgiyi düzeltmek istedim. Bir zamana kadar da benim de yanlış olarak bildiğim bir bilgiydi. Sonradan doğrusunu öğrendim ve sizlere de aktarmak isterim bu bilgiyi.

İzinli devamsızlığım 20 günü aştı, ne yapmalıyım? Sınıfta kalır mıyım?

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki özürlü devamsızlık için MEB bir sınır belirlemedi. Ortaöğretim kurumları yönetmeliğine bir beraber bakalım:
(5) (Değ: 28/10/2016-29871 RG) Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplam da 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılır ve durumları yazılı olarak velilerine bildirilir. Ancak üniversite hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri veya tam teşekküllü devlet hastanelerinde kontrol kayıtlı sürekli tedaviyi ya da organ naklini gerektiren hastalığı bulunanlar, kaynaştırma ve özel eğitim gerektirenler, sosyal hizmet, emniyet ve asayiş birimlerinin resmî raporları doğrultusunda koruma ve bakım altına alınanlar ile tutuklu öğrencilerin özürsüz devamsızlık süresi 10 günü geçmemek kaydıyla toplam devamsızlık süresi 60 gün olarak uygulanır. Devamsızlık nedeniyle başarısız sayılan ve öğrenim hakkı bulunan öğrenciler takip eden öğretim yılında okula devam ettirilir. Öğrenim hakkı bulunmayanlar ise okulla ilişikleri kesilerek Açık Öğretim Lisesi veya Mesleki Açık Öğretim Lisesine gönderilir.
https://ogm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2016_11/03111224_ooky.pdf

Bu durumda özürlü devamsızlık 20 günü aşınca bir problem olmamakta ve bir şey yapılmasına gerek yoktur. MEB'in devamsızlık hakkı olarak belirlediği sınır için izinli devamsızlık için bir sınır yok, özürsüz devamsızlık da 10 günü aşmamalı. Toplam devamsızlık da 30 günü aşmamalı. Toplam devamsızlık 30 günü aşması durumunda öğrenci sınıfta kalıyor ve notu ne olursa olsun işe yaramıyor. Öğrenci her halükarda sınıfta kalmış oluyor. Toplam devamsızlık izinli ve izinsiz devamsızlığın toplamıdır.

Devamsızlık aşılması durumunda idareye gidip devamsızlık özürlüye çevrilebilir. Yönetmeliğe göre devamsızlık silme yoktur ancak bazı okullar devamsızlık silme işlemi yapabiliyor. Yasal mı diye soracak olursanız değil. Yönetmeliğe göre devamsızlıklar izinliye çevrilebilir.

Onun dışında MEB izinli devamsızlık için bir sınır belirlemese de toplam devamsızlık 30 günü aşmamalı. Aşılması durumunda öğrenci sınıf tekrarı yapar ve devamsızlıklar izinliye çevrildiğinde bile 30 günü aşarsa da öğrenci sınıfta kalır. Konuyu özetlemek gerekirse izinli devamsızlığın 20 gün olmasında bir problem yoktur. Toplam devamsızlık 30 günü, özürsüz devamsızlık da 10 günü aşmamalı. ?
 
Son düzenleme:
Üst