İşyeri sunucu bilgisayarımızın formatlama işlemi

mychar276

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,221
Merhabalar ve İyi Forumlar,

İş yerimizdeki sunucu bilgisayarımıza format atıp, işletim sistemini "Microsoft Windows Server 2012 Standard"' dan "Windows Server Essentials 2016 x64"' e yükselteceğiz. Ben burada yazılım üzerine çalışmaktayım, Bilgisayar Mühendisiyim ancak daha önce herhangi bir server bilgisayarına format atmadım. C# .Net ile sağlam uygulama hazırlarım ama hiç bir network bilgim bulunmamakta. İş yerimizde Sunucu-bilgisayar-format vb. konulardan anlayan çok kişi de bulunmamakta. Bazı ekonomik ve sosyal nedenleri de ekleyemeyeceğim, sonuç olarak bu işi benim yapmam gerekmekte. Biraz araştırma ve bilgisayar bilgim ile kendime bir aksiyon sırası hazırladım. Sizlerle paylaşarak çok değerli fikir, öneri ve yardımlarınızı beklemekteyim.

Bu forumda çok değerli büyüklerimiz, sektörden çok değerli insanlar bulunmakta. Bilen bilmeyen, yardımcı olmak için yorum yapan herkese sonsuz teşekkürler. Yardımlarınız için şimdiden minnettarım.

Öncelikle çekincelerimi söyleyeceğim;

-Raid 1 yapısını oluşturamamak, yanlış yapmak, harddiski bozmak.
-Şirket içi network sistemini oluşturamamak, yanlış oluşturmak, bozmak. (networkün resmini atayım :Network Hizliresim)
-ERP sisteminin kurulumunu pazartesiye kadar yetiştirememek (Cumartesi sabahı başlayacağım.)

Kafamdaki aksiyon sırası şöyle;

1- Sunucunun tam disk image' ini al.
2- Kullandığımız ERP yazılımının veritabanlarının ve tam yedeğini al.
3- Sunucu DNS ayarlarının, port ayarlarının yedeğini al. Hangi port açık, network ayarlarını alabildiğim kadar alacağım.
4- Ya Allah, de sunucu biçimlendir, Windows Server Essentials 2016 x64 yükle.
5- Disk manager üzerinden harddisk 1 in mirrorunu tutacak bir disk ata (RAID 1 böyle yapılıyor diye biliyorum.)
6- Sürücüleri Yükle (Driver Booster yada Driver Pack düşünüyorum ama....)
7- Microsoft SQL Server 2017 Exp. Yükle.
8- Port mort aldığım DNS vs. ayarlarını güncelle, doğruluğunu kontrol et
9- SQL içerisine yedeklediğin databaseleri koy.
10- ERP sisteminin sunucu kurulumunu yap.
11- Herşeyin çalıştığından emin ol.
12- 2 rekat şükür namazı kıl.

Yardımcı olan ve değerli yorumları ile destek olan herkese ayrı ayrı teşekkür ederim.
Saygılarımla. İyi Forumlar.

astegon

Profesör
Reaksiyon puanı
1,361
Sunucunuzun marka modeli nedir bilmiyorum ama 6. maddedeki sürücüleri driver booster ile değil kendi sitesinden official driverları kurarak devam edin.

Sunucunun rolünü iyi belirleyin.

Active Directory olacak mı? Kullanıcı felan var mı? Orası daha meşakkatli bir iş.

mychar276

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,221
Sunucunuzun marka modeli nedir bilmiyorum ama 6. maddedeki sürücüleri driver booster ile değil kendi sitesinden official driverları kurarak devam edin.

Sunucunun rolünü iyi belirleyin.

Active Directory olacak mı? Kullanıcı felan var mı? Orası daha meşakkatli bir iş.

Cevabınız için çok teşekkürler. Evet Active Directory bildiğim kadarıyla var, şirketteki herkesin İP uzantısını yazarak ulaşabildikleri bir databank var.

Sunucunun rölü kısmını tam anlayamadım. Kusura bakmayın network terimlerine tam olarak hakim değilim de. Biraz daha açabilirseniz sevinirim.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Cevabınız için çok teşekkürler. Evet Active Directory bildiğim kadarıyla var, şirketteki herkesin İP uzantısını yazarak ulaşabildikleri bir databank var.

Sunucunun rölü kısmını tam anlayamadım. Kusura bakmayın network terimlerine tam olarak hakim değilim de. Biraz daha açabilirseniz sevinirim.

Konuşma Üzerine Kontrol ettim. Control Panel > System and Security > Administrative Tools altında Active Directory ile başlayan veya içeren bir element göremedim. Olmayabilir.

Son düzenleme:

Akkara

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
9,390
Control Panel > System and Security > Administrative Tools altında Active Directory ile başlayan veya içeren bir element göremedim. Olmayabilir.
Server Manager konsolu üzerinde, varsa.

Resim temsilidir.

Açıkcası böylesi bir tecrübem olmadı. Allah kolaylık versin. :)

misty rosetta

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,370
2012 kalsın win10 (server 2016) o kadar önemli bir sistem değil.

mychar276

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,221
Server Manager konsolu üzerinde, varsa.

Resim temsilidir.

Açıkcası böylesi bir tecrübem olmadı. Allah kolaylık versin. :)

Çok çok teşekkür ederim kardeşim. Resmini aldım bizim sunucunun. Active directory içeren birşey şükür yok. Birde onunla uğraşacaktık vallahi.

73294

2012 kalsın win10 (server 2016) o kadar önemli bir sistem değil.
Kesinlikle katılıyorum. Lisansla alakalı bazı durumlar yaşandı. Malesef mecbur kaldık. Öbür türlü sunucu formatlama olayını hiç hiç desteklemem ve dediğiniz gibi 2016' yı özel kılan da hiçbirşey yok. 2012 şu an gayet iyi çalışıyor.