İşte yerli otomobiilin modeli

Edirneli

Profesör
Reaksiyon puanı
15
iste_yerli_otomobiilin_modeli13827596140_h1088281.jpg

Erdoğan'ın aradığı Türk malı otomobili TOFAŞ üretecek. Bursa'da 2015'te üretilecek 70 bin yerli aracın, 25 bini dünyaya satılacak

Tofaş, yarım milyar doları aşan yatırımla yeni otomobil üretecek. Türk mühendislerin tasarlayacağı ve patent hakları Tofaş'a ait B sedan araç, 2015 yılında yollara çıkacak.

Türk otomotiv sektöründen yeni yatırım müjdesi geldi. Türk mühendisler tarafından tasarlanacak ve fikri mülkiyet hakları tamamen ülkemize ait olacak yerli otomobil için düğmeye basıldı.

VİAGGİO MODELİ OLACAK

Tofaş, Bursa fabrikasına yapacağı 520 milyon dolar yatırımla yeni bir yerli otomobil daha üretecek. Araç için teşvik başvurusunda bulunmaya hazırlanan şirket, projeye bu yıl start verecek. B sedan sınıfında yer alacak aracın üretimine 2015 yılının ikinci yarısında başlanacak. Otomobil 2015'in son çeyreğinde yollara çıkacak. Yerli modelde Çin'de üretilen Viaggio modelinin platformu kullanılacak.

580 bin adet üretecek

Tofaş, yeni otomobilden yılda yaklaşık 70 bin adet üretmeyi planlıyor. Yerli otomobilde ağırlık iç pazara verilecek. Yeni araçtan Türkiye'de yılda 45 bin adet satılması öngörülüyor. Üretimin üçte biri yani 25 bin adedi de dünya pazarlarına ihraç edilecek. Tofaş, yeni otomobilden 2015-2023 yılları arasında toplam 580 bin adet üretmeyi hedefliyor.

İki projeye 900 milyon $

Albea ve Palio modellerinin ömrü sona erdikten sonra sadece Linea ile binek otoda üretim yapan Tofaş, yeni projeyle bu boşluğu dolduracak. Şirket, yeni otomobille Doblo, Minicargo (Fiat Fiorino-Citroen Nemo-Peugeot Bipper) ve Linea modelleriyle 255 bin adet seviyesinde olan üretimini 300 binlerin üzerine yükseltecek. Bursa tesisi yıllık 400 bin adetlik kapasitesini zorlayacak. Yeni Doblo'yla beraber Tofaş'ın toplam yatırımı 900 milyon doları bulacak.

İkinci yerli model için Fiat'tan onay bekliyor

Tofaş CEO'su Kamil Başaran Şubat ayında yaptığı açıklamada, şirketin patent haklarına sahip olacağı ve 2015 yılı sonunda piyasaya çıkabilecek biri B sınıfında sedan, diğeri C segmenti olmak üzere 2 yeni yerli model üzerinde çalıştıklarını açıklamıştı.

Başaran, iki yeni projenin nihai onay süreçlerinin Temmuz ayında tamamlanmasını beklediklerini kaydederek, şunları söylemişti:

"Projelerin tüm fikri ve sınai mülkiyet hakları Tofaş'a ait olacak. Tofaş'ın binek otomobilde Linea ile etkin bir oyuncu olarak yoluna devam etmesini istiyoruz. İki binek otomobilin tasarım ve modelleme çalışmalarına Ar-Ge merkezimiz başladı. İki modelin üretimiyle binek otomobilde iddiamızı artarak sürdüreceğiz."

B sedan modelden sonra, yeni otomobil için İtalyan ortak Fiat'ın onayı bekleniyor.

Bu yıl 270 bin araç satacak

Tofaş, bu yıl ihracat ve iç pazar dahil toplam 270 bin adet araç satımayı hedefliyor. Şirket, 255 bin adetlik üretime ulaşmayı planlarken, bu rakamın 160 bin adetten fazlasını 80'den fazla ülkeye ihraç edecek.

Kaynak

deq

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Türk malı olması güzel, sıra yakıtta inşaallah.

yildiz61

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Tasarimi güzel tabi resimdekine bakarak bunu söylüyorum.Ayrica türkiyede malum yakit fiyatlari vergi sistemi arac kullanmaya pek uygun degil :) . Yalniz benim anlamadigim su türkiyede yasamiyorum onun icin sormak istedim.Bu sifir arac alirken kdv sini ödüyoruz dimi peki ötv ne oluyor ekstradan bir vergimi bu yani 20.000 tl lik bir arac ötv yle beraber 30.000 tl mi oluyor bu ötv yle acaba.

doklom

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
yıl 2013 bu haberlere gerçekten inanan varmı acaba türkiye araç üretemez yapabilicek mühendis ve fabrika insan gücü var ama izin almanız lazım önceden
abd ve ab den kore yapımı tankımızı yani altayı abd istemedi diye daha kullanamadık ve kullanacağımız muamma daha natoya sormadan çin malı füze alamıyoruz tüm komşularımız düşman oldu bize bizim önce ölümü göze alan siyasetçilere ihtiyacımız var cebini doldurana değil o zaman belki bişi değişir

Dea

Profesör
Reaksiyon puanı
35
Çıkınca Zaten Belli Olucak İster İstemez Nasıl Bir şey Olduğu

XAFER37

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Arabanın tipi iyi bence fiyatıda düşük olursa tam olur hadi hayırlısı bakalım.

engerex

Dekan
Reaksiyon puanı
26
Fotoğraftaki araç Fiat Viaggio. Birebir aynısını üreteceklerse ayrı konu.
Tofaş'ın yerli araç üretip çıkacak diğer firmaların Fiat'tan ve pazardan pay kapmasını engellemek olduğunu düşünüyorum.

Reaksiyon puanı
10,315
yıl 2013 bu haberlere gerçekten inanan varmı acaba türkiye araç üretemez yapabilicek mühendis ve fabrika insan gücü var ama izin almanız lazım önceden
abd ve ab den kore yapımı tankımızı yani altayı abd istemedi diye daha kullanamadık ve kullanacağımız muamma daha natoya sormadan çin malı füze alamıyoruz tüm komşularımız düşman oldu bize bizim önce ölümü göze alan siyasetçilere ihtiyacımız var cebini doldurana değil o zaman belki bişi değişir

atma birader!
taşı fazla sallayınca döner kendi başını kırar(mış):D

Fearlees

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Eğer resimdeki gibi bişeyse;
Ford Mondeo
Fiat Linea
Hyundai Elantra karışımı bişey olmuş.

sleeper

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Tasarimi güzel tabi resimdekine bakarak bunu söylüyorum.Ayrica türkiyede malum yakit fiyatlari vergi sistemi arac kullanmaya pek uygun degil :) . Yalniz benim anlamadigim su türkiyede yasamiyorum onun icin sormak istedim.Bu sifir arac alirken kdv sini ödüyoruz dimi peki ötv ne oluyor ekstradan bir vergimi bu yani 20.000 tl lik bir arac ötv yle beraber 30.000 tl mi oluyor bu ötv yle acaba.

Ötv (özel tüketim vergisi) devlet için gerekli tüketici için baş belası bir vergilendirmedir.Ülkedeki dövizin dışarıya çıkmaması için ithal mallara ekstra olarak uygulanan vergidir. örnerk: AUDİ A4 1.8TFSI Net fiyatı : 19.659euro/%60 ötv 11.795euro/ kdv 5.662 euro toplamda tecil masrafları da dahil 38.000 euro'ya geliyor.Verginin de vergisi deniliyor :)

http://ww1.audi.com.tr/fiyatlar/fiyatlistesi.asp?model=a4

yildiz61

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Ötv (özel tüketim vergisi) devlet için gerekli tüketici için baş belası bir vergilendirmedir.Ülkedeki dövizin dışarıya çıkmaması için ithal mallara ekstra olarak uygulanan vergidir. örnerk: AUDİ A4 1.8TFSI Net fiyatı : 19.659euro/%60 ötv 11.795euro/ kdv 5.662 euro toplamda tecil masrafları da dahil 38.000 euro'ya geliyor.Verginin de vergisi deniliyor :)

http://ww1.audi.com.tr/fiyatlar/fiyatlistesi.asp?model=a4

Tesekkür ederim aciklamaniz icin.Kisacasi su benim anladigim kadariyla ne koparirsan kar :) Devlet icin.

v2beta

Asistan
Reaksiyon puanı
0
italyan ortak fiatın onayı bekleniyor :) neden? motor fiattan gelecek mi gelmeyecek mi? fiat motor icin izin verecek mi?

sleeper

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Tesekkür ederim aciklamaniz icin.Kisacasi su benim anladigim kadariyla ne koparirsan kar :) Devlet icin.

Tam olarak değil ama öylede denebilir.Ülkede döviz olması lazım o yüzden döviz çıkışına da engel koyuyor bu sayede de çıkan parandan daha fazlası ile kasasını dolduruyor. :)

Reaksiyon puanı
10,315
Yerli diye seviniyoruz ama pahalı oluyor yerli diyince ucuz olması lazım
La Trek Çillo, valla helal size ya, hortlatma konusunda çok iyisiniz. :)
Ama itiraf ediyorum, bu kadar eski konuların hortlatılması da ayrı bir hoşuma gidiyor. Çünkü aradan çıkan bu koca sekiz yıl boyunca bize çok önemli ipuçları, kıyaslama imkanları veriyor. İnsanın geçmişini hatırlaması, kat ettiği mesafeyi görmesi güzel. :)

Reaksiyon puanı
1,056
La Trek Çillo, valla helal size ya, hortlatma konusunda çok iyisiniz. :)
Ama itiraf ediyorum, bu kadar eski konuların hortlatılması da ayrı bir hoşuma gidiyor. Çünkü aradan çıkan bu koca sekiz yıl boyunca bize çok önemli ipuçları, kıyaslama imkanları veriyor. İnsanın geçmişini hatırlaması, kat ettiği mesafeyi görmesi güzel. :)
Evet insan eskiye dönüyor birden ve o anki durumu hissediyor bazen keşke yapmasaydım der ya da hala yanımda olsan der :(