İsrail, 'Şabat' tatilinde vurdu: 195 ölü

Bu konuyu okuyanlar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Alemci_Dayı

Müdavim
Katılım
25 Mayıs 2008
Mesajlar
1,532
Reaksiyon puanı
18
Puanları
0
İsrail, 'Şabat' tatilinde vurdu: 195 ölü

ym_gazze5_k.jpg


İsrail günlerdir vurmakla tehdit ettiği Gazze Şeridi'ne Yahudilerin hafta sonu tatilinde ağır bir hava saldırısı düzenledi. Sabah erken saatlerde düzenlenen ve 30'dan fazla füzenin kullanıldığı saldırılarda çoğu sivil en az 195 kişi hayatını kaybetti, 320'den fazla kişi de yaralandı.

İsrail'in bugün Gazze Şeridi'nde bulunan Gazze, Han Yunus ve Refah şehirlerinde Hamas hedeflerine düzenlediği saldırıda ölenlerin sayısı 195'e yükseldi. Filistinli hastane kaynakları, saldırılarda en az 195 kişinin öldüğünü bildirdi. Hastane kaynakları, yaralı sayısının da 120'si ağır olmak üzere 300'ü geçtiğini belirtti. Saldırıda yıkılan bazı binalarda enkaz altından yeni cesetlerin çıkabileceği belirtiliyor. Hamas ise ölü sayısını 192 olarak açıkladı.

İsrail ve Filistinli gruplar arasındaki 6 aylık ateşkesin sona ermesinden bir hafta sonra gerçekleşen saldırılarda polis karakolları ve güvenlik karargâhları hedef alındı. Saldırılarda mezuniyet töreni yapılan bir polis merkezinin de aralarında bulunduğu hemen tüm güvenlik karargâhları vurulurken, ölenler arasında Gazze polis şefi Tevfik Cabbar'ın da bulunduğu açıklandı.

Başta El Cezire Televizyonu olmak üzere dünyanın pek çok televizyonu İsrail saldırısını canlı yayınladı.

İsrail Ordusu operasyonun Hamas'ın devam eden terörist saldırılarının sonucu olduğunu savundu. Vurulan Hamas hedeflerinin bazı üsleri, eğitim kampları ve cephaneliklerini içerdiği kaydedildi.

İsrail ordu sözcüsü "teröre destek olan, evinde terörist barındıran, eşlerini ve çocuklarını insan kalkanı olarak hedeflere gönderen herkesin terörist olarak kabul edileceğini" ifade etti.

İsrail Başbakanlığı da operasyonun İsrail'e yönelik roket saldırıları durana kadar devam edeceğini duyurdu. Başbakanlıktan yapılan açıklamada saldırı emrini Başbakan Ehud Olmert, Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ve Savunma Bakanı Ehud Barak'ın birlikte verdiği belirtildi.

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın bir yardımcısı, "Gerekmesi halinde komutanların değerlendirmelerine bağlı olarak operasyonlar genişleyecek ve sürdürülecek." dedi.

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ise Londra'da yayınlanan Şark ul Avsat gazetesine verdiği ve bugün yayınlanan beyanatında, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne girmeyeceğini söyledi. Peres, açıklamasında "Savaş olmayacak. Gazze'ye girmeyeceğiz, roket saldırılarını durdurmanın başka yolları var" dedi.

İsrail ve Filistinli gruplar arasında varılan 6 aylık ateşkes anlaşmasının 19 Aralık'ta sona ermesinden sonra Gazze Şeridi'nde gergin bekleyiş başlamıştı. Yaklaşan İsrail seçimleri öncesi başta Dışişleri Bakanı Tzipi Livni olmak üzere İsrail Güvenlik Kabinesi üyeleri Gazze'ye operasyon düzenleme tehdidinde bulunmuştu.

Son olarak Mısır'da Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'le görüşen İsrail Dışişleri Bakanı Livni, Hamas'ı sert bir dille uyararak, Gazze'den yapılan saldırıların artık dayanılmaz olduğunu ve gerekli cevabı vereceklerini açıklamıştı. İsrail Başbakanı Ehud Olmert de Gazzelilere son dakika uyarısı gönderdiğini belirterek, Filistinlilerden Hamas'a dur demesini istemişti.

Filistinli gruplar saldırıdan sonra intikam çağrısı yaparken, İsrail'in güneyine fırlatılan bir roket sonucu 1 kişinin hayatını kaybettiği, 4 kişinin de yaralandığı belirtildi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, İsrail saldırısını kınadı. Abbas, İsrail'in saldırılarını bir an önce durdurmasını isterken, halktan da kan bağışında bulunmaları çağrısında bulundu.

Arap Birliği ise saldırı üzerine üye ülkeleri acil toplantıya çağırdı. (CİHAN)

27 Aralık 2008, Cumartesi​


ZAMAN
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Son mesajlar

Üst