İşletim Sistemleri ve Programlama Dilleri

afmha

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Merhaba arkadaşlar.
Ben yaklaşık 2 senedir programlama işine kafa yormaya başladım.
Web programlama ile başladım ve Masaüstü programlama dillerine başlamayı düşünüyorum.
Aklımı kurcalayan bir soru var bunu size sormak istedim aranızda bu konu hakkında bilgi sahibi olan arkadaşlar varsa yardımcı olursa sevinirim.
Kişisel bilgisayarlarımızda kullandığımız Windows, Linux veya Mac gibi işletim sistemleri geliştirilirken bir veya birden çok programlama dilleri kullanılıyor.

Benim merak ettiğim şey şu:
Linux işletim sistemi geliştirilirken Kernel, C dili ile geliştirildiğini okumuştum.
Fakat C ile geliştirilen bu Kernel bilgisayarlarımızda çalışması için C ile yazılan kodu Makine Diline çeviren bir yazılım olması gerekiyor.(Bildiğim kadarıyla böyle)

Peki
1- İşletim sistemleri yazıldıktan sonra nasıl derleniyor?
2- Kişisel bilgisayarlarımızda kullanılabilir hale nasıl çeviriliyor?

kmurat

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,760
C dilinde yazılan programlar zaten derlenmiş dosyalar oluyorlar. PHP gibi dillerin derleyicilerine yorumlayıcı da deniyor. Kodlar sadece çalıştırma esnasında geçici olarak derlenirler. Kaynak kod ise değişimsiz kalır. C# veya Java gibi dillerde de yine benzer bir yöntem kullanılır. Microsoft her ne kadar C# programları için "Native code" tanımını kullansada, kodlar okunanayan ortak bir kodlama diline çeviriliyorlar sadece, ve sonra ortak bir yorumlayıcı tarafından çalıştırılıyorlar. C# veya Visual Basic Net programlarının adlarının sonua eklenen .exe uzantısı sadece kullanıcıyı yanıltıyor. Gerçek birer Exe dosyası (veya Makina dili dosyası ) değiller. Bu yönteme başka dillerde "Bytecode" tanımı veriliyor. Bazı dillerde birden fazla yöntem, tercihe veya kullanı derleyiciye bağlı olarak kullanılabiliyor. İşeltim sistemi keşif edilmeden önceleri bilgisayarın kendisi doğrudan, bir derleyici vasıtasıyla çalıştırılırmış. Eski basic derleyicilerinde (QBasic'te veya GwBasic'te) kodlar kayıt edilmeden de doğrudan yazılarak çalıştırılabiliyordu. İlk bilgisayarlar o şekilde çalışırmış.

algea

Doçent
Reaksiyon puanı
22
Microsoft var iken niye başka platformlara geçiyorsunuz bir türlü anlamış değilim…

kmurat

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,760
Microsoft var iken niye başka platformlara geçiyorsunuz bir türlü anlamış değilim…
Androit çıkmışken neden halen Microsoft kullanmakta direnenler olduğunu anlayamayanlar da vardır mutlaka.

algea

Doçent
Reaksiyon puanı
22
Neden böyle diyorsun ki... Microsoft var iken neden başka bir platforma geçelim ki. Microsoft Visual Studio gibi bir IDE başka hangi ortamda var.

kmurat

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,760
Artık devir mobil işletim sistemlerine kayıyor. Daha hesaplı, daha hafif ve herkes, çoluk çocuk kullanabiliryor ve kullanıyor.

afmha

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Arkadaşlar yorumlarınız için teşekkürler.
Microsoft varken neden başka platforma geçiyorsun diyorsunuz sebebi Linux platformu açık kaynak ve kullanıcılar istedikleri komutları görüp, değiştirebiliyor ve Linux platformunda Windows uygulamalarını da çalıştırabiliyorsun.(Ek bir yazılım ile)

#Eness

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
arkadaşlar şuan C de Windows 10 yüklü dye Linux kurarsam windowsta bi sıkıntı oluşur mu, ya da ikisini bir arada nasıl kullanabilirim?

kmurat

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,760
arkadaşlar şuan C de Windows 10 yüklü dye Linux kurarsam windowsta bi sıkıntı oluşur mu, ya da ikisini bir arada nasıl kullanabilirim?

Ben Windows XP ile uzun süre öyle kullanmıştım. Bir sorun çıkmamıştı. Şu an Flash bellekten çalışan Linux sistemleri tercih ediyorum (Slax, Puppy, Porteus) Flash belleği değiştiriyorum, sistem değişmiş oluyor. Bunlar tabii mini Linux'lar ve bazı kısıtlamaları oluyor. Ancak bu kısıtlamalar yine benim tercihim. Özellikle programlama öğrenmek için Puppy öneririm. Bir çok şeyi kendiniz el ile yapmanız gerekiyor. Bu da size yeni beceriler kazandırıyor. Windows'ta ise bir şey öğrenemezsiniz. Her şey gizli ve kapalı. Microsoft önünüze ne koyarsa, kabullenmek zorunda kalıyorsunuz. Tabii açıkkaynak tek tercih nedeniniz olacaksa, Neredeyse her açık kayklı yazılımın Windows sürümü de var.

afmha

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1

D yi formatlayıp kurarsan büyük ihtimal bir sorun oluşmaz ama daha önce linux kurmadıysan Virtual Box yazılımlarını kullanarak Linux kurman daha iyi olabilir.
Bu arada Türklerin geliştirdiği Pisi Linux isimli bir Linux dağıtımı var o dağıtımı öneririm.Türkçe destek bulmak çok kolay.