İşletim sistemi benzeri birşey yapmak

K3llyll

Öğrenci
Reaksiyon puanı
4
Selamlar. Sizlere merak ettiğim birkaç soru soracağım. Lütfen bu sorulardan herhangi biri hakkında herhangi bir fikriniz varsa belirtin :)

Ben Game Maker Studio 2 kullanıyorum. Ve GML dilini baya biliyorum. C ile çok benzerliği olan ve object-oriented bir dil. Merak ettiğim şey ise şu, GML oyun geliştirmeye odaklı bir dil yani zaten programın adı bile Game Maker. Ancak yazılım da yapılabiliyor , bu programla birçok yazılım yapan kişi gördüm ve ayrıca kendim de MS Paint den daha gelişmiş özelliklere sahip bir çizim programı geliştirmiştim. Bu arada 17 yaşındayım.

Her neyse GML ile işletim sistemi benzeri birşey geliştirmek mümkün müdür ? Yazılımın kendi içindeki kısımlar GML ile yapılabilir ancak bazı konularda GML yeterli olmuyor. (Örneğin bir USB takılınca algılaması gibi. Veya PC nin donanımıyla ilgili işlemler gibi. Ne demek istediğimi anlamışsınızdır.) GML ile işletim sistemi gibi birşey geliştirmek için birkaç fikrim var, sizce bunlar mümkün müdür ?

1- Şimdilik GML ile yazılımın temelini, kullanıcı arayüzü vs. yapmak , ileride farklı bir dil ile (C++ olur Java olur) diğer yapılamayacak kısımları yapmak ve birleştirmek. Yalnız GML cross platform ve birçok işletim sistemini destekliyor ancak bootable bir yazılım nasıl yapılabilir bir fikrim yok. Yani farklı yazılım dilleri ile , çalışması için bir işletim sistemine ihtiyaç duyan bir yazılımı bootable bir hale getirmek mümkün müdür ?

2- Linux duzenlenebiliyor. Ve ben linux tabanlı birşey yapsam aslında çok birsey değişmeyecek ancak linux ta şöyle bir şey yapmam mümkün mü : PC yi açınca linux başlayacak ancak ekranda hiçbir şey gorunmeyecek. Linux tamamen açıldığında bile ekran tamamen simsiyah olacak ve sonra GML ile yaptığım yazılım otomatik olarak başlatılacak. İşte bunu yapmak mümkün mü ?

Bu düşündüğüm şeyler mantıklı mı? Amacım bir işletim sistemi yapmak değil ve bu bilgiyle yapamam da zaten ama demek istediğim şeyi anlamışsınızdır. Lütfen bu konudaki düşünceleriniz, bilgileriniz veya tecrubeleriniz var ise paylaşır mısınız :)
Teşekkürler :)

MUSTAFA ALBAYRAK

Öğrenci
Reaksiyon puanı
4
Merhabalar,dediklerini anliyorum.Siz aslinda global birsey istiyorsunuz.
“Benim oyle bir platformum olsun ki, butun isletim sistemlerinde calissin,uyum saglasin,hatta hangi isletim sistemi olursa olsun butun modulleri kullanilabilsin” diyorsunuz.
Kisaca bunu anliyorum.
O yuzden c dillerin ziyade java diline odaklanin.
Goreceksiniz ki ideal bir yazilim gelistireceksiniz.
17 yas cok iyi bu arada.

K3llyll

Öğrenci
Reaksiyon puanı
4
Merhabalar,dediklerini anliyorum.Siz aslinda global birsey istiyorsunuz.
“Benim oyle bir platformum olsun ki, butun isletim sistemlerinde calissin,uyum saglasin,hatta hangi isletim sistemi olursa olsun butun modulleri kullanilabilsin” diyorsunuz.
Kisaca bunu anliyorum.
O yuzden c dillerin ziyade java diline odaklanin.
Goreceksiniz ki ideal bir yazilim gelistireceksiniz.
17 yas cok iyi bu arada.

Cevabınız için çok teşekkürler. Ancak yapmak istediğim şey tam olarak bu değil. GML ile yaptığım yazılımı bir çok işletim sistemi için compile edebiliyorum ancak nasıl bootable yapabileceğimi bilmiyorum ve bootable olması için hiçbir işletim sistemine ihtiyaç duymaması gerekiyor değil mi? Sorun şu ki bootable yazılımların çalışma mantığı nedir , işletim sistemi yazanlar hangi dilde yazıyor ve bootable bir şekilde compile edebiliyorlar. Ben bunu bilmek istiyorum.

İkinci yöntem ise GML ile yazılımı bootable bir biçimde compile etmek imkansız ise devreye giriyor. Linux tabanlı birşey yapsam, linux değiştirerek bütün görüntüleri yok edebilir miyim ? Yani linux arka planda başlatılacak ancak ekran ne olursa olsun simsiyah olacak. GML ile yaptığım programı linux için donusturecegim. Linux açılırken ekranda hiçbir şey gorunmeyecek hep simsiyah olacak, tamamen açılınca otomatik olarak benim yazılım başlatılacak. Böylece PC yi acicaksin ve sanki doğrudan benim işletim sistemim açılmış gibi görünecek ancak aslında linux üzerinde çalışan bir yazılım olacak. :)

Yani bu 2 yöntemden en az biri mümkün müdür ? Daha önce linux ile ilgili hiçbir çalışma yapmadim ve bilgim yok. Bu arada C dilini kendime daha yakın hissetmemin sebebi GML dili C based bir dil ve C ye çok benzerlikleri var. Daha az sıkıntı çekerim diye C düşünmüştüm :)

XX_torba_xx

Öğrenci
Reaksiyon puanı
15
Yanlış anlamadıysam sen GML ile yaptığın yazılımı herhangi bir işletim sistemi olmadan çalıştırmak istiyorsun yani pc açıldığında direk senin yazılımın çalışsın.
bunu yapman için assembly ile bootloader yazman gerek sonra yazdığın programı devreye sokarsın:)

Reaksiyon puanı
5,164
Günümüz dünyası her şeyi baştan aşağıya yapma/yazma dünyası değil. Bu isteğini bence linux kerneli üzerine çıkarak yapabilirsin.

K3llyll

Öğrenci
Reaksiyon puanı
4
Yanlış anlamadıysam sen GML ile yaptığın yazılımı herhangi bir işletim sistemi olmadan çalıştırmak istiyorsun yani pc açıldığında direk senin yazılımın çalışsın.
bunu yapman için assembly ile bootloader yazman gerek sonra yazdığın programı devreye sokarsın:)
Günümüz dünyası her şeyi baştan aşağıya yapma/yazma dünyası değil. Bu isteğini bence linux kerneli üzerine çıkarak yapabilirsin.
Cevaplariniz için çok teşekkür ederim :)
Öncelikle bu konuda biraz arastirma yaptıktan sonra bootable yapmanın ne kadar zor olduğunu anlayıp, linux ile devam etmeye karar verdim. Benim yapmak istediğim şey tam olarak şu :
Ubuntu olsa daha iyi olur çünkü GML resmi olarak Ubuntu destekliyor, diğer linux dağıtımları için resmi desteğimiz yok diyor ancak bu diğerlerinde yazılımınızın çalışmayacağı anlamına da gelmez diyor. Yani diğerlerinde de çalışır ama Ubuntu daha garanti. Eğer şimdi bahsedeceğim şeyi Ubuntu da yapmak imkansız ise başka bir linux sisteminde yapacağım :

Benim yapmak istediğim linuxun boot ve açılış ekranlarını yok etmek sadece. Böylece PC açılacak ekran bomboş sonra benim yazılım başlamış gibi olacak. Ancak aslında benimki linux üzerinde çalışan normal bir program gibi. Ama linuxla ilgili açılışta herhangi birşey gosterilemeyecek. Benim tek istediğim o yazı ve logoları kaldırmak.

Biraz araştırma yaptım kendi linux dagitimimi yapabileceğimi ve linux from scratch kullanabilecegimi söylediler ancak linux ile daha önce bir tecrubem yok. Bu yüzden bunları yapamam. Ve 17 yaşındayım yani derslerim filan da var. Bu linux kısmını kolay yoldan yapmak istiyorum. Çok kolay bir yoldan linux veya ubuntunun açılıştaki yazı ve logolarini kaldırabilir miyim ?

Son düzenleme:

Champion78

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Yazılanları okudum. İşletim sistemi yapımı ile başlayıp en son logo kaldırmaya gelmiş olay :) Boot aşamasındaki logoları ve yazıları kaldıran/değiştiren linux uygulamaları vardı diye hatırlıyorum. Boot sonrası login ekranı vs. için desktop manager olayını araştırabilirsin. Gnome ve KDE gibi desktop manager'lar mevcut. Böyle bir manager'ı sıfırdan yazmak zor bir iştir; ancak mevcut manager'ın kaynak kodlarını indirip istediğin şekilde değişiklikleri yapıp yeni bir manager ortaya çıkartman daha kolay olabilir.