Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
İnanılmaz bir teknolojiye sahip öncelikle. Yani hammade olarak ne kadar ederse etsin bu teknolojiyi geliştirmenin bir bedeli var Ayrıca tabiki arz talebe göre fiyatlanıyor.Her bilgisayarın ihtiyacı en az bir taneye
kimse size zorla bir sey satmiyor. madem kaz degilsiniz almayin o zaman. ya da maliyeti o kadar dusukse siz uretin o zaman. neden dunyada sadece iki tane uretici var dusundunuz mu? bu is hammadde maliyetini hesaplamakla olmuyor. evin mutfak ihtiyaclarini karsilamiyorsunuz. soruyu soran arkadasa lafim yok da, cok bilenler bayagi ilginc yani. arge calismalarina milyar dolarlar harcaniyor. 1 dolara bile mal etse fiyati belirleyen asil faktor, uretim sayisi ve satislar. ne kadar cok satarlarsa fiyati o kadar asagi cekerler. misal 250 milyon islemci satsa argenin getirdigi yuk de o kadar azalmis oluyor. unutmayin arge calismalarina harcanan paradan ziyade harcanan bir zaman var ki, bunun para olarak bir denkligi yok. bu yuzden, buna cesaret edip de hayatta kalan iki firma var simdi.
işlmecilerin neredeyse ar-ge parası kar maliyet su bu aslında ucuz be kardeşim amerıkada 400 500 dolar amerıkalılar ıcın 4770k 500 lira gıbı dusun bızde ekstra vergı oldugu ıcın bıze pahalı gelıyo bence makul fıyatlar
2-3 cm2 alana milyarlarca transistör sıkıştırdıkları için ve bunu tasarlamanın kolay olmamasıyla birlikte üretim sürecinin zahmetleri+maliyeti fiyatın yükselmesine sebep oluyor ancak işlemci pazarı birim bazında kar ettiren bir pazar değil sürümden kazanıyor dünyada milyonlarca bilgisayar var ve hepsinin içinde en az 1 işlemci var bir akıllı telefon üreticisi telefon başına 300-400 dolar kar ederken işlemci üreticisi işlemci başına 50-60 doları geçmez.Kendi satın aldığın fiyata bakmayacaksın işlemciyi üreten firma kaça üretti ve dağıtıcıya kaça sattı önemli olan bu.
Ayrıca işlemcinin fiyatını belirleme yetkisi sadece üreten firmada değil dağıtımcılar ile aralarındaki anlaşmaya bağlı.O da bizim ne kadar ilgi gösterdiğimize göre değişiyor.
İşlemci neden pahalı? Çünkü geliştirilmesi ve üretilmesi maliyetli. Hammadde maliyeti ise düşük. Bununla birlikte talep var.
Şimdi geliştirilmesi ve üretilmesi ucuz olsa, başka başka firmalar çıkıp, rekabete girerler ve fiyat ister istemez aşağı çekilir. Bunun örneğini cep telefonunda kullanılan işlemcilerde görüyoruz zaten...
Ama telep az olunca, arz da az olur, üretim maliyetlerinin düşmesi için yeni işlemcilerin piyasaya sunulacağı süre uzar.
Sözün kısası şaşırılacak bir durum sözkonusu değil...
İşlemci teknolojisi konuşacağımız hemen herşey içinde kendimizin geliştirebileceği en son kalemdir. Mesele burada geliştirmek değil, kar edecek şekilde geliştirmektir. Sonuçta bizim için gerekli tüm kaynakları bu yolda harcarsak, Çin'in demir devrimi gibi kendi CPU'muzu da bilmek kaç yılda üretir hale geliriz. Ama ne pahasına? Bu konuda CPU'nun içindeki o küçücük alanda kaç tane transistör olduğunu, vakti zamanında lambalı radyolarda o transistörlerin her birinin bir lamba olduğunu düşünürseniz, teknolojinin ilerleme hızını daha iyi algılarsınız: BU arada bir i7 işlemcinin lambalar ile yapılması durumunda ne kadar yer kaplayacağını da takdirinize bırakıyorum.
o adam onu insan zekası ile didine didine üretiyor hakkı o para, ya bizim devlet ne yapıyor herşeyde %100 ilave vergi alıyor niye bu durum zorunuza gitmiyor