Çok daha pahalı olanlar var. Aslında altın en ucuz iletkenlerden birisidir.Neden işlemciler pahalı zannediyorsunuz? Altın var içinde.
Normalde doğru da, bizde pahalıÇok daha pahalı olanlar var. Aslında altın en ucuz iletkenlerden birisidir.
Bence pahalı olmasının altın olmasıyla pek alakası yok.Çünkü eğer sadece altını pahalı olsaydı intel core i3 10.nesil ile i5 10.nesil aynı fiyatta olması gerekirdi sonuçta ikisinde de altın var.Ama altın olmasının da etkisi vardır.Neden işlemciler pahalı zannediyorsunuz? Altın var içinde.
İkiside farklı özelliklere sahipBence pahalı olmasının altın olmasıyla pek alakası yok.Çünkü eğer sadece altını pahalı olsaydı intel core i3 10.nesil ile i5 10.nesil aynı fiyatta olması gerekirdi sonuçta ikisinde de altın var.Ama altın olmasının da etkisi vardır.
bu yüzden değil silisyumu işlemek zor.Neden işlemciler pahalı zannediyorsunuz? Altın var içinde.
o zaman pentium g6400 ile i9 10900K aynı fiyattan olsunBence pahalı olmasının altın olmasıyla pek alakası yok.Çünkü eğer sadece altını pahalı olsaydı intel core i3 10.nesil ile i5 10.nesil aynı fiyatta olması gerekirdi sonuçta ikisinde de altın var.Ama altın olmasının da etkisi vardır.
Yo i3 12 ayar i5'de 24 ayardır belki (!)Bence pahalı olmasının altın olmasıyla pek alakası yok.Çünkü eğer sadece altını pahalı olsaydı intel core i3 10.nesil ile i5 10.nesil aynı fiyatta olması gerekirdi sonuçta ikisinde de altın var.Ama altın olmasının da etkisi vardır.
Zaten neredeyse aynı fiyatta?Bence pahalı olmasının altın olmasıyla pek alakası yok.Çünkü eğer sadece altını pahalı olsaydı intel core i3 10.nesil ile i5 10.nesil aynı fiyatta olması gerekirdi sonuçta ikisinde de altın var.Ama altın olmasının da etkisi vardır.
Ya o bir örnekleme aklımdan geçeni söyledim.Eğer dediğiniz gibi olsa pentium işlemci ile intel i9 10.nesil aynı fiyatta olması gerekirdi.Zaten neredeyse aynı fiyatta?
Mesaj otomatik birleştirildi:
10100F 1100 TL iken 10400F 1200 TL???
Bildiğim kadarı ile altın en iyi ve en pahalı iletkendir. Kaynak nedir başkan bu iddian içinÇok daha pahalı olanlar var. Aslında altın en ucuz iletkenlerden birisidir.
Bir kaynak yoktu fakat öyle hatırlıyorum.Bildiğim kadarı ile altın en iyi ve en pahalı iletkendir. Kaynak nedir başkan bu iddian için![]()
o PaRaYa GüMüŞ aLıNıR!ALTIN tüm alanlarda incelendiğinde en iyi ve en pahalı iletkendir fakat sadece elektrik iletkenliği söz konusu olduğunda tahtı GÜMÜŞ kapmaktadır .
Dersimiz biraz FİZİK ve dahası da KİMYA olsun:
Altın, kütlesel olarak sarı renkli bir metaldir, ancak ince bir şekilde bölündüğünde siyah, yakut veya mor renklere sahip olabilir. Ayrıca, altın iyi bir elektrik ve ısı iletkenidir. Havaya veya çoğu reaktif bileşene maruz kalsa da etkilenmez. İnerttir ve kızılötesi radyasyon seviyelerini rahatlıkla yansıtır. Genellikle gücünün artması için çeşitli alaşımlarla birlikte kullanılır. Diğer metallerle alaşımlandığında, “karat” terimi alaşımın içindeki mevcut altın miktarını ifade etmek için kullanılır.
Elektriksel olarak iletken olan metaryeller, korozyonla birlikte iletkenlikleri azalmaktadır. Korozyon olayından korunmak içinse kaplama yapılmaktadır. Altın (Au) ise yüksek korozyon direnci sayesinde aktif kullanılan asil metaryeldir. Elektriksel iletkenlik olarak bakır (Cu) ,altından daha iyidir.Aşağıdaki grafiğe göre en iyi iletken gümüştür ama neden bakır günümüzde tercih ediliyor bunun sebebi gümüşün bakıra göre daha maliyetli olmasıdır.
![]()
Ama bakır ve alaşımları korozyona daha yatkındır. Korozyon olayından korunmak için yapılan kaplamada kullanılan metaryeller iki gruba ayrılmaktadır.
Bunlar asil metaryeller ve pasif metaryallerdir. Asil metaryeller;altın,gümüş ve paladyum. Pasif metaryaller ise kalay ve nikel gibi malzemelerdir.
![]()
Pasif metaryel olan aliminyum ve alaşımlarının kaplamaları kalın olmaktadır ve bu yüzden elektriksel direnci yüksek olmaktadır. Kaplama metaryallerinden altın en yüksek standart elektrot potansiyeline sahiptir. Bu değer 1.38 Volttur. Bu yüzden altın yüksek korozyon direnci ile birlikte kaplama metaryali olarak kullanılmaktaktadır.
Böyle transistörleri falan da altın. Güzel olurdu aslında, ama parası da bi o kadar güzel olurdu ?Sadece altın ve gümüş kullanılarak bir işlemci yapılsaydı ne olurdu acaba ?
O zaman çalışmazdı herhal ? Çünkü transistörler farklı elemanların (yarı iletkenlerin) karışımı diye biliyorum fakat yanlış biliyorum da olabilir ama altın nano partiküllü transistörler sağlık alanında en çok kullanılacakmış gibi duruyor..:Böyle transistörleri falan da altın. Güzel olurdu aslında, ama parası da bi o kadar güzel olurdu ?
Polonya-Çin ekibi şimdiye kadar fizikçiler için açık olmayan bir şeyi elde etmeyi başardı: geleneksel bir yarı iletken malzemeden değil, metal nanopartiküllerden yapılmış bir transistör. Bu tür transistörler eğilmeye, suya ve kıvılcımlara dayanıklı olacak ve boya gibi uygulanacak.
Transistörler genellikle günlük cihazlarda kullanılır - örneğin entegre devrelerde veya işlemcilerde bulunurlar. Elektrik yüklerinin akışını kontrol edebilirler - örneğin, bir sinyali yükseltirler veya bir anahtar görevi görürler. Şimdiye kadar, transistörlerin yapımı için yarı iletken malzemeler gerekiyordu - örneğin germanyum, silikon, galyum nitrür, silisyum karbür. Yarı iletkenler sözde var bant yapısı - İçlerinde akımın, örneğin metaller kadar açık bir şekilde akmadığı için iletim bantları vardır. Ve mevcut akış modüle edilebilir.
Şimdi profesör liderliğindeki ekip. Bartosz Grzybowski (IPC PAS ve Kore UNIST) ve prof. Yonga Yana (Çin Bilimler Akademisi Üniversitesi), metal nanopartiküllerden transistörlerin nasıl yapılacağını gösterdi - daha doğrusu altın nanopartiküllerden uygun elektrik yüküne sahip ligandlara yapışmış. Sonuçlar "Nature Electronics" te (Transistors and logic circuits based on metal nanoparticles and ionic gradients).
Bilim adamı, bu çözümün transistör uygulamaları için yeni olanaklar açabileceğini açıklıyor. Geleneksel yarı iletkenlerden yapılan transistörler bükülmeye, neme veya elektriksel deşarjlara dirençli değildi, yüzeye bir vakumda uygulanmaları ve yarı iletkenlerin kendilerinin yüksek sıcaklıklarda kristalleştirilmesi gerekiyordu (örneğin, Czochralski işleminde).“Geleneksel bir yarı iletken değil, bir metal kullanarak bir transistör ve entegre bir devre yapabileceğinizi gösteriyoruz. Ve bu fizikçiler için pek açık bir şey değildi, ”gülümsüyor prof. Grzybowski. Ve metallerin nano ölçekte olduğu sürece yarı iletken gibi davranabileceğini ekliyor - sözde Coulomb ablukası ve kemoelektronik alanındaki başarılar sayesinde - nispeten yeni bir bilgi alanı.
"Malzeme bir metal olsa da, etrafında hareket eden iyonlar yerel elektrik alanları oluşturabilir ve yarı iletkenlerdekine benzer etkilere neden olabilir" - diyor Prof. Bartosz Grzybowski.
Transistörün yapıldığı altın nanopartiküllerin suda ve alkolde çözünür olduğunu ekliyor. Araştırmacı, "Bir gün buna votka elektroniği demek bile istedim" diye gülüyor."Ve transistörümüz bükülebilir ve iyi durumda olacaktır. Ya nemli bir atmosfere daldırılmış ya da güçlü elektrik deşarjlarına maruz kalmış ve çalışmaya devam edecektir, çünkü nem ona uygundur ve kıvılcımlar ona zarar vermez. Gerçekten çok zor bozulur "- inanıyor prof. Grzybowski.
Katmanların uygulanmasının basit olduğunu açıklıyor: Nanoparçacıklarla bir karışım alıp yüzeye dökmekten ibaret. Çözücü buharlaşır ve ince bir nanopartikül tabakası yüzeye yapışır. Transistörü inşa etmek biraz boya ile boyamaya benziyor. Bunun için vakum veya yüksek sıcaklık gerekmez.
Kimyager, böyle bir çözümün muhtemelen bilgisayardaki geleneksel yarı iletken işlemcilerin yerini almayacağına, ancak bazı uygulamalarda sıradan elektroniğe ilginç bir alternatif olabileceğine dikkat çekiyor. Yeni transistörler, örneğin su altındaki uygulamalarda veya aşındırıcı ortamlarda kullanılabilir. Ek olarak, bilim adamı, belki de bu sistemlerin belirli kimyasallar için sensör olarak kullanılabileceğini söylüyor. "Bu tür nanopartiküller, bir çözelti varlığında toksik maddeleri tespit edebilir ve bunları bir elektrik sinyaline dönüştürebilir" diye düşünüyor.
Daha önceki bir çalışmada Bilim Gelişmeleri Bilim adamları, aynı elektrik yüklü altın nanopartiküllerden mantıksal devrelerin nasıl oluşturulacağını gösterdiler - örneğin bir radyo inşa ettiler. Nanopartiküller, diğerleri arasında çalıştı anten olarak, elektrik sinyallerini sese dönüştüren bir eleman. Şimdi bir adım daha ileri gittiler ve altın nanopartiküllerden transistörlerin ve entegre devrelerin nasıl yapılacağını gösterdiler.
Altın nanopartiküllerin çok pahalı bir malzeme olup olmadığı sorulduğunda, “Bir transistörde ihtiyacımız olan katmanlar mikron kalınlığındadır. Bu, birkaç gram altının, örneğin bütün bir daireyi boyamamız için muhtemelen yeterli olacağı anlamına geliyor. "
Ve diğer metallerin nanopartiküllerini kullanarak transistörler inşa etmenin muhtemelen mümkün olacağını, ancak altın nanopartiküllerin dayanıklı ve toksik olmadığını açıklıyor. Ve ekibi on yıldan uzun süredir bunlar üzerinde çalışıyor (geçen yıl, Prof.Grzybowski'nin ekibi Doğa Nanoteknolojisiyüklü altın nanopartiküller - transistörlerden biraz farklı bir mimariye sahip - kanser hücreleriyle seçici olarak savaşmada yararlı olabilir).
PAP - Polonya'da Bilim, Ludwika Tomala"Yıllardır üzerinde çalıştığımız altın nanopartikülleri yarı iletkenlere değil metallere dayalı elektronikler yapmak ve elektroniği çeşitli düşmanca uyaranlara karşı dayanıklı hale getirmek için nasıl çevireceğimizi gösteriyoruz" - özetliyor.