İşlemci Hızı!

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan qKTe
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

qKTe

Profesör
Reaksiyon puanı
32
P4 işlemciye sahibim ve aygıt yöneticisinden baktığımda işlemci CPU sürekli
%80-90 arası çalışıyor. İşlemlere baktığımda ise Sistem Boşta Çalışma %50 ve aşağısı arası bi değer gösteriyor. Bunu özellkle anlamadım. Adı üstünde sistem boşta ama neden bu şekilde oluyo.
Lütfen Yardım:helpsmilie::helpsmilie::helpsmilie::

yusufsan21

Dekan
Reaksiyon puanı
35
Pek anlamadım ne demek istediğini ama benim bir arkadaşın bilgisyarına virüs bulaşmıştı işlemciyi sürekli %100 kullanıyordu.

Görev yöneticisinden durduruyordum ama yeniden başlatınca bir daha çalışıyordu.

captaingreen

Profesör
Reaksiyon puanı
20
Virüs olabilir,yada işlemcin kulandığın programara yetmiyor artık olabilir.görev yöneticisinden bi kontrol et.yabancı aşina olmadığın bişeyler çalışıyormu.birde başlangıçta çalışan prog. bak orada neler çalışıyor.baktın virüs çak formatı geç git.

mehmetbey660

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Sisteminde işlemciyi kullanan bir servis veya işlem var. Virüs olması muhtemel.
Görev yöneticisinden işlemci kullanım yüzdelerine bi bak. Hangi işlem bu kadar çok kullanıyor. Yansıma adına googledan ara bakalım büyük ihtimalle ne olduğunu bulursun.
Kolay gelsin....

qKTe

Profesör
Reaksiyon puanı
32
Anlamicak bişey yok. Aygıt yöneiciisn bakıyorum farklı bilmedim bi program yok. Aksine Sistem Boşta işlemi 16K bellek ve yüzde 80-90 lara varan işlemci kullanıyoo. Anlamadım gitti yaw:S

enternasyonal

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Klasik olacak ama disk birleştirici,başlangıçtaki gereksiz programlar,internet önbelleğini temizle,virus taraması yap ya da hiç uğraşma format çek :)

syldrm

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Yazmayayım dedim, birisi şimdi çıkar söyler dedim ama kimse mi bilmiyor ya. Dayanamadım sırf bu konu için kayıt oldum.

İşlemciler yapıları gereği sürekli çalışırlar, istediğiniz bir anda işlemciyi durduramazsınız. Ayrıca bilgisayarlarda paralelleştirmeyi (concurrency) arttırmak için her uygulama işlemcide belli bir süre çalıştırılır, bu süre sonunda işlem bitmemişse preemption yapılarak çalışan işlem ready kuyruğuna alınır ve sıradaki işlem dispatch edilir. Ayyrıca modern bilgisayar mimarilerinde NOP (No Operation) isimli bir operator bulunur. NOP operatoru hiç bir iş yapmayan operatordur. Bu kadar bilgiden sonra gelelim sistem boşta işleminin (idle) neden bu kadar çok işlemci harcadığına. Az önce de bahsettiğim gibi CPU sürekli çalıştığından eğer ready queue da dispatch edilecek process yoksa OS'un scheduler'ı CPU'ya NOP operatorunu göndererek çalışmasını devam ettirir. Bu NOP operatorunu sürekli gönderen uygulama ise idle.exe oluyor işte. Yani kötü birşey değil korkmaya gerek yok.

hta1905

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Anlamicak bişey yok. Aygıt yöneiciisn bakıyorum farklı bilmedim bi program yok. Aksine Sistem Boşta işlemi 16K bellek ve yüzde 80-90 lara varan işlemci kullanıyoo. Anlamadım gitti yaw:S
Bende de öyle.İşlemci %90 boşta demek o sanırım.

syldrm

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
ha bi de kaynak isteyenler Tanenbaum'un Modern Operating Systems kitabını okuyabilir.

megatron

Doçent
Reaksiyon puanı
7
normal bi değer değil bence kullandığın antivirüs ne bilmiyorum ama onu kaldır başka bir antivirüsle bence AVAST PRO ile bi tarat MS-Dos kipinden taradığı için tavsiyemdir. ;)

syldrm

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
normal bi değer değil bence kullandığın antivirüs ne bilmiyorum ama onu kaldır başka bir antivirüsle bence AVAST PRO ile bi tarat MS-Dos kipinden taradığı için tavsiyemdir. ;)

Zuhasuahsauhsasdjhsaklfg
O kadar yazdık arkadaşım bi lütfedip de okusan, ezbere konuşmasan.

Hala antivürüs diyorlar bi de. Haa bilgisayar da vürüs de vardır bilemem de idle'ın çok fazla cpu time harcaması ondan kaynaklanmaz.

megatron

Doçent
Reaksiyon puanı
7
arkadaşım öyle zuhaha falanla olmuyo bu işler bende de p4 var ayrıca bu işlemcinin p4 yada celeron olmasından kaynaklanmaz. Temiz bi sistemde tüm programlar kapalıykey işlemci kullanımı %1 - %2 bilemedin %10 olabilir en fazla. Bundan yukarıysa bir problem var demektir. Genellikle virüsten kaynaklanır bu tür problemler. Bu kadar büyütme olayı...

byndr

Asistan
Reaksiyon puanı
6
Arkadaşım telaş yok. Bemin 2 defa başıma geldi. 2 defa format attım sonunda problemi anladım. Ben Başlat menüde fazla yer kaplamasın diye sağa klik yaparak bazı poğramları sadece Başlat menü Proğramlardan kaldırdım. sonrası bir iki kapatıp açmadan sonra en az % 50 açılışta ve proğram başlattığında % 100 ü buluyor. Denetim masası program ekle kaldır haricinde boyle program sildiysen geri yükle problemin düzelir. Hangi işletim sistemini kullanıyorsun bilmiyorum ama benim başıma Vista kullanırken geldi.

qKTe

Profesör
Reaksiyon puanı
32
Arkadaşım telaş yok. Bemin 2 defa başıma geldi. 2 defa format attım sonunda problemi anladım. Ben Başlat menüde fazla yer kaplamasın diye sağa klik yaparak bazı poğramları sadece Başlat menü Proğramlardan kaldırdım. sonrası bir iki kapatıp açmadan sonra en az % 50 açılışta ve proğram başlattığında % 100 ü buluyor. Denetim masası program ekle kaldır haricinde boyle program sildiysen geri yükle problemin düzelir. Hangi işletim sistemini kullanıyorsun bilmiyorum ama benim başıma Vista kullanırken geldi.

Xp pro kullanıyorum. Ya eskiden böle yapmıyodu. 3 gün önce attım format her zamn ki gibi kurdum. önce antvrs kurdum snra diğer gncelleme v.s onalrı aldım ve diğer bazı programlar işte.. yani anlamıyorum. mesela media palyerden müzik açıyorum her zman ki gibi şarkı dnuyo felan böle. off antrvs avast home lisanslı var..

freewill

Dekan
Reaksiyon puanı
61
syldrm arkadaş çok güzel açıklamasını yapmış zaten bahsedilen "sistem boşaltma işlemi" mevcut cpu kullanım oranına yansımaz ha o durumda bile %100 kullanan bir şey varsa sorun yazılım çakışması (Nod32 misal bir kaç defa başıma geldi) olabilir genelde trojan ya da worms dediğimiz zararlı yazılımlar işlemci kullanımı konusunda sorun çıkarmazlar adları üstünde ajandır onlar :D ama gerçekten sizi çileden çıkarmka isteyen bir virüs vardır orası ayrı mevzu. Yapacağın en mantıklı iş güvenli modda cihazı tekrar açıp cpu kullanımına bakmak herşey yolunda ise sorun yazılımsaldır ufak bir araştırma yaparak bunun neyin neden olduğunu bulmak size düşer. syldrm hocam bu tavsiye ettiğiniz kitap Türkçeye çevrilmiş halde bulabilirmiyiz ve nereden temin edebiliriz. İyi akşamlar dilerim.
NOT: eğer data erişim kontrolu DMA değil de PIO üzerinden gerçekleştiriliyorsa bu da işlemcinin yük altında olmasına neden olur ;)

syldrm

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
@freewill

Bu kitap gelmiş geçmiş en iyi işletim sistemi kitaplarından birisidir, zaten yazan da Tanenbaum (Minix'in yazarı, Linus Minix'den etkilenip Linux'u yazmıştır, zaman zaman Tanenbaum Linus'a da ayarı vermiştir. bknz: Linux is obsolete (thread index)) Ama bu kitabın Türkçe'si var mı bilmiyorum. İngilizce okumak en mantıklısı.