İslam yüzünden mi geri kaldık?

mustapha_84

Doçent
Katılım
18 Aralık 2007
Mesajlar
520
Reaksiyon puanı
3
Puanları
18
Türban’ yasağından imam-hatip alerjisine, 28 Şubat sürecinden ‘kapatma davası’na kadar Türkiye’deki otoriter laiklik örneklerinin hepsinin temelinde dinle ve özellikle İslam’la ilgili bir önkabul yatar. Bu önkabulün sahipleri, İslamiyet’in toplumsal hayatı etkilemesi durumunda mutlaka ‘gericilik’ üreteceğine ve bizi ‘karanlığa’ götüreceğine inanmıştır. Bu yüzden de laikliği, Batı’da olduğu gibi sadece devleti değil, aynı zamanda toplumu ve hatta bireyleri de tanımlayan totaliter bir ilke olarak tarif ederler.

Aynı kişiler Osmanlı Devleti’nin de yine İslam yüzünden gerileyip çöktüğüne inanır. Hürriyet yazarlarından Ege Cansen geçen haftalardaki bir yazısında bunu şöyle ifade ediyordu:

‘İslam felsefesiyle teçhiz edilmiş ‘mahalle’nin egemen olduğu Osmanlı, her alanda geri kalmıştır. ‘Avrupa’nın Hasta Adamı’ diye adlandırılmış ve kurtlar sofrasında yem olup parçalanmıştır.’

Peki ama Osmanlı dünyanın ‘süper gücü’ olduğu 16. yüzyılda hangi felsefeyle teçhiz edilmişti? Yükselme döneminde pozitivizm veya Altı Ok muydu Devlet-i Aliyye’nin temel referans kaynağı? Osmanlı’dan önce de tüm bir Ortadoğu, merkezinde İslam’ın yattığı görkemli bir medeniyet kurmamış mıydı?

Gerçekte Osmanlı’nın ve genel olarak İslam medeniyetinin gerilemesi, din yüzünden değil, din anlayışını da zamanla durağan ve tutucu hale getiren karmaşık sosyal, siyasi ve ekonomik süreçlerin sonunda olmuştur. Aslında yaşanan şey bir ‘gerileme’den de çok, Batı Avrupa’da gelişen ‘modernite’nin dışında kalma sorunudur. Bu da sadece Müslüman coğrafyanın değil, Latin Amerika’dan Rusya’ya, Çin’den Afrika’ya kadar dünyanın büyük bölümünün problemidir.

Burada ilginç bir benzerlik vardır: ‘Niçin geri kaldık’ sorusuna ‘din yüzünden’ diye kestirme ve yüzeysel bir cevap veren laikçiler, aslında aynı soruya ‘dinden uzaklaşma yüzünden’ cevabını veren siyasal İslamcılarla aynı yanılgıya düşmektedir. Zaten her iki yanlış cevaptan da aynı derecede yanlış totaliter siyasi projeler çıkmıştır: Laikçiler devlet eliyle dini toplumdan kazımayı, siyasal İslamcılar ise yine devlet eliyle zoraki dindarlık yaratmayı hedefler. Bir taraf dini ‘her sorununun kaynağı’ zannederken, öteki taraf ‘her sorunun çözümü’ gibi algılar.

Bugün Türkiye’de ‘siyasal İslamcılık’ akımını büyük ölçüde aşmış durumdayız. Artık ‘İslami kalkınma modeli’nden söz eden pek kalmadı. Dindarların çoğu, ekonominin veya siyasetin kendi içinde kuralları olduğunu anlamış durumda. Ama tabii ki demokratik bir düzen içinde dini değerlerini ifade etmek, inançlarını özgürce yaşamak ve savunmak istiyorlar. Bu da en doğal hakları.

Ama ‘laikçilik’ hala büyük bir sorun. ‘İlerleme’ için dinin toplumdan kazınması gerektiğine iman etmiş olan Cumhuriyet seçkinleri, bu totaliter projeyi korumak için demokrasinin yoluna sürekli taş koyuyor. Anayasa Mahkemesi’nden çıkan ‘kapatmama’ ama ‘ihtar etme’ kararı, demokrasimizin hala laikçi vesayet altında olduğunun bir ifadesi.

Bu laikçi vesayetin medyadaki savunucuları ise pek çok toplumsal sorun karşısında, bunların gerçek kökenlerini anlamaya çalışmak yerine, faturayı doğrudan ‘dincilere’ ve hatta dine kesmeye devam ediyor. Konya’daki Kur’an kursu binasının yıkılması ve 18 küçük çocuğumuzun elim bir biçimde yaşamını yitirmesi üzerine yapılan bazı yorumlar, bunun iyi bir örneği. Yıkılan binanın çürüklüğünü ‘gerici zihniyet’e bağlayan, sonra da ‘bu çağda Kur’an mı öğrenilirmiş’ diye çıkışanlar, ülkemizdeki pek çok ‘laik’ binanın da gayet çürük olduğunu, bu faciada karşımıza çıkan ihmálkarlık, vurdumduymazlık, sakillik gibi problemlerin dinle doğrudan ilgisi olmayan birer ‘Türkiye sorunu’ olduğunu görmezden geliyor.

Ve bu yüzeysellikleriyle ayrı bir ‘Türkiye sorunu’ olmaya devam ediyorlar...

Mustafa AKYOL - Star
 

dead_ghost

Profesör
Katılım
15 Kasım 2007
Mesajlar
2,257
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
islam değil geri kalmamıza etken.

etken şu bu dünyada kabul edilmiş bir olgudur.hangi devlet hangi din olursa olsun aşırı bağlı ve tabuları yıkamadığı sürece geri kalmaya mahkumdur.

islamiyet yahudilik yada hristiyanlıkla alakalı birşey değildir yani.demekki yeterince laik değiliz avrupada durum farklı mesela faiz getirisi olan birşey onlarda haram olarak düşünmüyorlar
faziden kazandığını yatırıma dönüştürür daha fazla kazanır daha fazla gelişir.
küçük bir örnek bu yani dinle değil, bağlılıkla alakalı birşey.
 

*SiRiNe*

Dekan
Katılım
22 Kasım 2007
Mesajlar
5,336
Reaksiyon puanı
2
Puanları
0
Kaynak linki eklemeyi unutmayalım lütfen...! ;)
 

1ruby1

Profesör
Katılım
29 Aralık 2007
Mesajlar
2,436
Reaksiyon puanı
37
Puanları
228
Genel olarak bakarsak dini islam olupta gelişmiş bi ülke yok :S en gelişmişi biziz :D bence en fazla istismar edilen din islam sanırım payı var..
 

myefsane

Dekan
Katılım
15 Eylül 2006
Mesajlar
6,951
Reaksiyon puanı
49
Puanları
228
Dini yanlış yorumyalanlar yüzünden bu durum ortaya çıkıyor.

[code]İlim Çin'de bile olsa gidip arayınız. ( Hadis )
Hz. Muhammed s. a. v.[/code]
 

idealterror

Asistan
Katılım
11 Haziran 2008
Mesajlar
425
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
bilimsel ve felsefi birikim tamamiyla paraya bakan seylerdir. paraniz olmazsa ne dusunen bireyler ortaya cikarabilirsiniz ne de bilim icin gerekli arastirmayi uretebilirsiniz.
osmanli 16. yy dan sonra artik genisleyemedi, savas ekonomisine sirtina yaslamis hazine yavas yavas patlamaya baslamistir. hatta (stratejik fikir yoksunlugundan kaynaklanan) genis capli israflar da kanuni sultan suleyman zamanindan baslar. eger bilim ve felsefe yapacak bir ekonominiz yoksa(yani insan egitecek paraniz yoksa) o ekonomi coker gider, kimse de ayaga kaldiramaz kolay kolay.


simdi bu bilgiler isiginda bana birisi soylesin, osmanli niye geri kaldi diye...


ama rica ederim cevaplar sunlar olmasin:
1) ergenekon
2) ergenekonun gecmisteki uzantisi
3) siyonistler
4) masonlar
5) avrupa devletleri
6) din ve ulema
 

Stone

Profesör
Katılım
21 Temmuz 2008
Mesajlar
2,773
Reaksiyon puanı
10
Puanları
218
Dinin yanlış yorumlanmasından kaynaklanan bir gerilik bu ne yazıkki , Ama gerçekte İslam Dininin ne kadar yenilikçi ve açık olduğu tartışılmaz bile.
 

Panculli

Profesör
Katılım
31 Mart 2007
Mesajlar
1,234
Reaksiyon puanı
2
Puanları
218
Yaş
40
Sonradan İslam dinine geçmiş olan alman bir bilim adamının söyledikleri sanırım tam burada söylenecek bir cümle olacak. " İslam dini, şuanki Hıristiyanların elinde olsaydı medeniyet seviyesini kaç katına çıkarabileceklerini hayal bile edemiyorum"
 

idealterror

Asistan
Katılım
11 Haziran 2008
Mesajlar
425
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
yani dinde problem yok ama inanma ve uygulama bicimimizde mi problem diye anlamamiz gerek bunu?
 

MtHan

Profesör
Katılım
3 Şubat 2008
Mesajlar
1,432
Reaksiyon puanı
14
Puanları
0
Din değilde asıl onu kullanan imamlar şeyhulislamlar yüzünden biz geriledik ve yıkıldık. Avrupa bizleri yenmek için her türlü icadın peşinden giderken bizimkiler oturmuş başarılarının sonucunu izlemiş. Hazerfen Ahmet Çelebi uçtuktan sonra (yanılmıyorsam) Kanuni bundan etkilenmiş ve böyle bir şeyimiz olsa, düşmanı havadan izler ve savaşta bir adım daha ilerde olabileceklerini düşünür. Tabiki şeyhul cin işi şeytan icadı deyip adamı astırtmışır sonunda. Dini istismar edip kendi otoritelerinin sarsılmasından korkan din adamları yüzünden biz teknolojide gelişememişizdir.

Not: 4. Muratmış ve Hazerfen sürülmüş Cezayire...
 

Arslan_Azrail

Öğrenci
Katılım
9 Ağustos 2008
Mesajlar
77
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
bakınız bir çok müslüman bilim adamları avrupalılardan daha önce felsefe teori attılar bir çok şey yaptılar tarihte müslümanlar katarakt alıyorlardı kafirler oyuyorlardı gözü ama onlar hristiyanlıkta menfaatle ilgili kural yok baktılar dediler din gelişmeye düşman dediler türkiyeye sıçradı ama islamda hukuk ticaret gibi kuralları anlatılıyor bilgiye önemde veriliyor ama bahane hep islam çalışsak bak neler oluyor biz bir şey yapıyoz sonra herifler geliştiriorlar alınız kullanınız lakin önce para diorlar ÇALIŞ TEVEKKÜL ET MEYVESİNİ YE :D:DSize müslüman bilim adamlarının neler yaptıklarını anlatacağım sonra belki aklımız başımıza gelir!!!
 

eray045

Rektör
Katılım
12 Nisan 2008
Mesajlar
12,600
Reaksiyon puanı
250
Puanları
243
İslam bize hep ilmi öğütlemiştir zaten..
bunda Hz. Peygamberimizin söyledikleri ve tutumlarından , kitabımız Kuran da da açık bi şekilde ifade edilmiştir..
peki İslam ülkeleri niye geri kaldı..
biz yok oram görünürse günahmı , böyle yapsam günahmı , bu icadı yapcam günahmı die tartışırken
adamlar kanser ilacını , yeni teknolojileri tartıştılar
farkın temeli burdan çıkıyor..
İslamın özünde ilime destek , yöneltme var
ama uygulamada sakatlık var..

Mod. Not: Masaj içeriğinin tamamı kalın punto ile yazılmaz. Forum kuralla rına dikkat edelim lütfen.!
 

OkN

Asistan
Katılım
13 Nisan 2008
Mesajlar
195
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Dinimiz asla geri kalmamıza neden değil adam gibi dini yorumlayıp uygulasaydık şuan en iyi durumdaki ülke bizdik.
 

idealterror

Asistan
Katılım
11 Haziran 2008
Mesajlar
425
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
su sartlarda hicbir musluman ulke dinini adam gibi yorumlayamiyor sonucu cikiyor?
 
Üst