İş Sağlığı ve Güvenliği alanında yeni dönem!

Bu konuyu okuyanlar

AliA

Müdavim
Emektar
Katılım
29 Haziran 2007
Mesajlar
64,457
Reaksiyon puanı
527
Puanları
0
1 Ocak’tan itibaren sadece büyük işyerleri değil, ‘riskli’ sınıfta yer alan küçük esnaf da iş güvenliği uzmanı, hekim ve yardımcı sağlık personeli çalıştırmak zorunda.

is-sagligi-guvenligi-640x360.jpg


1 Ocak’tan itibaren sadece büyük işyerleri değil, ‘riskli’ sınıfta yer alan küçük esnaf da iş güvenliği uzmanı, hekim ve yardımcı sağlık personeli çalıştırmak zorunda. Yapmayana ilk tespitte 5 bin 390 lira ceza var. Apartmanlardaki zorunluluk ise 1 Ocak 2016’da başlıyor.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ilk olarak 30 Haziran 2012’de Resmi Gazete’de yayımlandı. Ardından da işyerlerine 30 Aralık 2012’ye kadar süre tanındı. Kanuna göre tehlike sınıfı ve çalışan sayısına göre farklı tarihler var. Ancak risk değerlendirmesi yapılması, çalışan temsilcisi seçilmesi, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitilmesi, sağlık gözetimi gibi yükümlülükler şu an ‘tüm işyerleri için’ zaten yürürlükte. Çoğu işyeri hâlâ başta çalışan temsilcisi olmak üzere bu yükümlülükleri hayata geçirmemiş durumda.

YILBAŞINDA JET CEZALAR GELEBİLİR

Son olarak 1 Ocak 2014’ten itibaren pek çok işyerinde iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve yardımcı sağlık personeli istihdam etme yükümlülüğü devreye girecek. Yılbaşıyla birlikte Çalışma Bakanlığı’nın denetimleri de artacak. Dolayısıyla yılın ilk günlerinde işyerleri ciddi para cezalarıyla karşılaşabilirler.

KİMLER RİSKLİ İŞYERİ KAPSAMINDA?

1 Ocak’tan itibaren sadece büyük işyerleri değil, meslek kodu itibarıyla ‘riskli’ ilan edilen iş kollarındaki küçük esnaflar da bu yükümlülüğü yerine getirmek zorunda. Örneğin;

- Erkek berberleri,
- Kadın kuaförleri
- Hamamlar saunalar
- Solaryumlar,
- Ayakkabı tamircileri
- Lunaparklar
- Fizyoterapi merkezleri
- Diş hekimleri,
- Çağrı merkezleri
- Özel güvenlik faaliyetleri 15 gün içinde mutlaka hizmet iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve yardımcı sağlık personeliyle ilgili eksikliklerini gidermek zorundalar.

İŞYERİNİZDE bu alana ilişkin sertifikalı personel bulunuyorsa, onları görevlendirebilirsiniz. Bu nitelikte çalışanınız yoksa, yarı zamanlı hizmet sözleşmesi imzalayarak dışarıdan bu hizmetleri alabilirsiniz. Ya da tüm bu hizmetleri Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB) olarak ifade edilen kuruluşlardan sağlayabilirsiniz.

İş güvenliği uzmanlarını kendi işyerinizde tam zamanlı istihdam etmek zorunda değilsiniz. Yani tek bir kişinin çalıştığı apartmanlarda bu kişi için bir iş güvenliği uzmanı, bir işyeri hekimi, bir yardımcı sağlık personeli çalıştırılmayacak. Bu kişilerden belirli süre hizmet alınacak.

İdari para cezası yalnızca iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerinden hizmet almama durumunda uygulanmıyor. Uzmanlara araç-gereç-mekân sağlamamak 1.617 TL, mevzuata uygun olan ve yazılı olarak bildirilen tedbirleri yerine getirmemek 1.078 TL ve hak ve yetkilerini kısıtlamak ise toplam 1.617 TL’lik idari para cezasına tabi. Bu doğrultuda işverenlerin iş sağlığı ve güvenliği konusunda yükümlülüklerini yerine getirmesine destek olması gerekiyor.

BURUN KIVIRAN YANDI

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı çalıştırmamanın idari para cezası 5 bin 390 lira. Bir sonraki eksik giderilmemişse bu ceza yenileniyor. Aynı şekilde işyeri hekimi çalıştırmamanın cezası da her ay 5.390 TL, yardımcı sağlık personeli istihdam etmemenin idari para cezası da her ay için 2.695 TL olarak belirlenmiş durumda.

ELEKTRONİK ORTAMDA YAPMAYANA DA CEZA

İşyerleri İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nün oluşturduğu İSG – KATİP sistemine girerek görevlendirme işlemini yapmak zorunda. Bu sisteme giren işveren, iş güvenliği uzmanı olarak görevlendirmek istediği kişinin kimlik numarasını girecek. Kurum, hangi işyerlerinin gerekli görevlendirme yaptığını görebildiği gibi denetimleri de bu sistem üzerinden yapıyor.

Akşam
 

ikspi

Müdavim
Katılım
11 Temmuz 2009
Mesajlar
1,113
Reaksiyon puanı
27
Puanları
48
Anasının gözü artık... Bir kendilerine vurmuyor ceza...
 

shadow2

Müdavim
Katılım
23 Eylül 2009
Mesajlar
1,132
Reaksiyon puanı
23
Puanları
38
Çalışma bakanlığından geliyorlar eksikleri belirleyip 3-4 gün tamamlanması için süre veriyorlar. Sonra eksik başına 1000 papel ceza. Biz yeniatlattık. herşeye takabiliyorlar şirket sahibi olanlar uzun vadeli eksikleri varsa şimdiden başlasın tamamlamaya.
 

FullScreen

Müdavim
Katılım
12 Temmuz 2013
Mesajlar
1,230
Reaksiyon puanı
2
Puanları
0
Erkek berberi nasıl bir risk taşıyor acaba ?

İş güvenliği uzmanı, hekim ve yardımcı sağlık personelini 3 ünü bir arada mı çalıştıracaksınız ? Oldu teşekkürler.
 

seckyn

Müdavim
Katılım
21 Nisan 2010
Mesajlar
2,945
Reaksiyon puanı
18
Puanları
38
Açılın burada iş güvenliği uzmanı var :D Berberler ustura makas gibi aletlerden dolayı uzuv kaybı yaşanabilecek iş yerleridir bundan dolayı tehlikeli sınıfta yer alırlar :D Yasa sana 3 ünü al burada hergün doktor bulundur demiyor. 10 dan az kişi varsa yılda en az 60 dakika işyeri hekimi bulundur diyor. Yani ayda 5 dakika uğrasın yeter diyor. Yardımcı sağlık personeli küçük esnafı ilgilendirmiyor bile nedense bunu üçlü kombo olsun diye yazıyorlar galiba :D
 

seckyn

Müdavim
Katılım
21 Nisan 2010
Mesajlar
2,945
Reaksiyon puanı
18
Puanları
38
hergün birini gırtlaklıyorlar ya kesin :) teallam ya

Bir kaza milyonda birin üstünde gerçekleşebiliyorsa o risk kabul edilemez risktir :) Zaten ülkemizin iş kazalarında üst sıralamaları zorlamasının sebebide birşey olmaz mantığı :)
 

sebastiantr

Müdavim
Katılım
28 Ağustos 2012
Mesajlar
2,617
Reaksiyon puanı
13
Puanları
0
Devlet atılım yaptı bu konuda. İpsiz sapsız ne kadar adamı varsa bir anda C sınıfı uzman oldu.
Geçenlerde bir adam vardı 30-50TL gibi bir fiyata risk analizi yapıyordu.

Biz Türk toplumu olarak b.kunu çıkartmaya bayılıyoruz.
Şuan çok kısa sürede Türkiye de binlerce iş güvenliği uzmanı oldu.
Hemen hemen her uzman dolandıracak adam aradı tuttuğunu öptü.

Ancak işte olay o kadar güzel oldu ki, o iş yerinde bişey olduğunda devlet de o uzmanı öpmekle kalmayacak :D :D


Yarında C sınıfı adamlara tanınan ayrıcalık sınavı var.
B sınıfına geçmeden A sınıfı iş güvenliği uzmanı olabilecekler.

Sanırım TÜrkiye de A sınıfı güvenlik uzmanı sayısı 4 hanelere bile ulaşmıyor.
Yaklaşık 1 ay sonra binlerce olacaklar. Hiç bir işi gücü olmayan, ömrü hayatında fabrikaya girmemiş kafasına baret takmamış adam demir döküm çelik fabrikasında selam aleyküm ben iş güvenliği uzmanıyım diyecek :)

Olması gereken, yapılması geciken bir husus ama yapılış şekli yanlış.
Misal bir elektrik mühendisi sınava girecek. Elektrik ile ilgili talimatları da bilecek, kimyasal ile ilgili talimatlarıda bilecek, trafik, berber, radyasyon akla ne geliyorsa her şeyi bilecek.
Bir muhasebeci atıyorum nüklüer santralde nasıl güvenlik uzmanı olabilir?

Meslek üzerine sınıflandırılması gerekliydi.
Elektrikçi elektrik üzerine uzman olabilir sadece kendi sınıfındaki firmalara bakabilir. Fizikçi kendi ilgil alanı ile ilgilenmeli, oto tamircisi kendi işi ile ilgilendirilmeliydi.
 

M@STER

Müdavim
Emektar
Katılım
30 Ocak 2011
Mesajlar
1,131
Reaksiyon puanı
5
Puanları
38
C sınıfı Az tehlikeli işletmeler 2016 yılının temmuz Ay'ına kadar bekleyecekler yükümlülükleri o tarihe kadar yok ancak tüm eylemleri yapacaklar, B sınıfı Tehlikeli ve A sınıfı çok tehlikeli işletmeler 2014 Ocak ayından itibaren yükümlülükleri başlıyor Berberin neden riski var söyleyeyim Kullandığı kesici aletler sterilize edilmesi gerekiyor Bunun sonucu Bulaşıcı hastalıklar meydana getirebiliyor her müşteriye kullanmadan önce mutlaka sterilize edilmesi gerekmektedir. 50-60 lira yaptıkları rapor değil checklist'dir Asıl yapılan rapor da Aksiyon planı,Risk Analizi,İç yönetmelik, Acil durum eylem planı ve Eğitim dökümanı olması gerekiyor toplam 400 sayfa ve onlarca madde var. 'Analiz ve Raporlama Uzmanı' olarak her gün onlarca firmanın raporlarını hazırlıyorum işini gerçekten yapana bu iş çok riskli ve çok zor göründüğü gibi kolay değil 36 saat uyumadan rapor yazdığımı biliyorum her bir risk tek tek değerlendiriliyor ama gel gör ki firmalar 50-60 lira verip raporumuz var diye bekleye dursunlar Denetim gelen Müfettişler 50.000 TL ceza ve ocak 2014'e kadar geçen her ay için 5.800 TL ceza kesebilirler Allah herkesin yardımcısı olsun bu iş gerçekten çok riskli bir iş arkadaşlar
 

MasterFather

Müdavim
Katılım
10 Aralık 2006
Mesajlar
4,294
Reaksiyon puanı
59
Puanları
48
Onun için mi her ay maden patlaması oluyor.her ay onlarca insanımızı kaybediyoruz.

Türkiye de Her şey lafta.Ya da yasa da.... Ama uygulamaya gelince kim takarrr...
 

M@STER

Müdavim
Emektar
Katılım
30 Ocak 2011
Mesajlar
1,131
Reaksiyon puanı
5
Puanları
38
Sorun Yasalarda düzenli bir yaptırım denetim yok maalesef
 

YST

Asistan
Katılım
6 Ağustos 2008
Mesajlar
121
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
berber felan saçma bir olay bence ki ayda 10 dk uğrayan doktorun ne faydası olacak diploma çalıştırmanın yeni bir adı çıkacak piyasaya ama diğer büyük fabrikalarda kesinlikle gerekli diye düşünüyorum C sınıfına tanınan ayrıcılıklarında ileride sıkıntı çıkaracağı aşikar
 

M@STER

Müdavim
Emektar
Katılım
30 Ocak 2011
Mesajlar
1,131
Reaksiyon puanı
5
Puanları
38
Öyle bir durum ki adam zamaninda az tehlikeli olarak kaydini yaptirmis yaptigi is agir metal sanayi ancak nace si kumas toptan satis bu gibi durumlarda var bence cok sıkı denetim olmasi gerekir
 

BrknEs

Müdavim
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
6,931
Reaksiyon puanı
166
Puanları
63
saçmalık önce şantiyelere sahip çıksınlar da sonra bu saçma salak yasayı gündeme getirsinler
 
Üst