IPv6 İçin Geri Sayım

Berkin Bozdoğan

Profesör
Katılım
18 Mayıs 2005
Mesajlar
4,926
Reaksiyon puanı
38
Puanları
0
Dünya çapındaki yönetimler, internetin bel kemiği olan "internet protokolü" için yeni sürüme güncelleme tarihlerini belirliyor. Avrupa için IPv6'ya geçiş ne zaman?

Avrupa Birliği, yenilenmiş ve neredeyse sonsuz miktarda yeni adres dağıtılmasını sağlayacak olan altıncı nesil internet protokolüne geçiş için takvimini belirledi. Gelen bilgilere göre, Avrupa Birliği, 2010 yılına kadar, sınırları içinde kullanılan IP adreslerinin %25'inde IPv6 teknolojisine geçiş yapılmış olmasını hedefliyor. Bu rakam çok büyük olsa da, özellikle yenilenen her ürünle birlikte IPv6 için bulunan destek de artıyor. Zaten bu hızda bir geçiş yaşanmazsa, dünya çapında kullanılan IP adresleri yeni nesil uygulamaların yaygınlığını kaldıramayacak ve IP adresi kıtlığı yaşanacak.

Yazan: Berkin Bozdoğan
SDN - http://shiftdelete.net
 

JuLiuSiuS

Profesör
Katılım
2 Ekim 2007
Mesajlar
2,775
Reaksiyon puanı
4
Puanları
38
Türkler her işi son ana bırakır! Türkiye'deki en son boş IP kalana kadar IPV4 kullanılmaya devam edeceklerdir.
 

eminoasit

Asistan
Katılım
26 Ağustos 2006
Mesajlar
260
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
JuLiuSiuS düşündün kadar değil sanırım türkiye bu konuda erken davranacagını sanıyorum...
 

ipv6taskforce

Öğrenci
Katılım
28 Mayıs 2008
Mesajlar
3
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Merhabalar;
Tesadufen gazete okurken ipv6 ile ilgili bir haber gordum.Turkiyede durum nasil denildiginde direkt bu sayfaya yonlendirildim ve forumda JuLiuSiuS adli kullaniciya cevaben yazmak icin hemen uye olayim dedim.Merak etme JuLiuSiuS sana kizmayacagim :) Sadece Turkiye`de de bir takim islerin onceden yapildigini ve bunun uzerinde calisan insanlarin oldugunu soylemek istedim.

Neyse girisi kisa keseyim isterseniz Turkiye`de IPv6 ile ilgili durum nasil ? neler yapildi su ana dek? kabaca ozetlersek.
2003 yilinda TUBITAK-ULAKBIM olarak 3 kisi bu yola ciktik.Ben Hayrettin Bucak, Onur Bektas ve Tufan Karadere.Sakin bu isimleri sayarken reklam yaptigimi sanmayin :).(TUBITAK-ULAKBIM neresidir diye simdi dusunurseniz eger www.ulakbim.gov.tr yi bir inceleyin derim.) Ve o zaman mevcut sunucularimizi IPv6 ile uyumlu calisir hale getirdik.Arkadaslar bundan 5 sene oncesinden bahsediyorum.Ve tum bunlari gerek Akademik Bilisimlerde gerekse katildigimiz her bilisim toplantilarinda sunumlar yaparak anlattik.Hep dedigimiz sey ise sonunda IP sikintisi cekilecegi ve modern teknoloji ile birilikte beyaz esya , otomotiv vs alanlarinda da IP kullanimina gidilecegini ve yillar once Cin`in nufus ve kullanici yogunlugu yuzunden bu protokole gectigini ve bizim de hazir oldugumuzu bilgi ve tecrubelerimizi paylasabilecegimizi 2003 yilindan beri soyledik.Ilk baslarda ne gerek var mevcut IP yetiyor gibi tepkiler aldik malesef.Galiba herkes herzaman oldugu gibi once A.B.D gecsin microsoft henuz birsey yapmadi vs demekle kalmisti o zamanlar.Ama biz yilmadan usanmadan birgun bunu kullanacagiz ve o gun geldiginde neden teknik hizmeti disardan para karsiligi alalim dusuncesi ile konuyu hep sicak tuttuk.Oyle ki bir gorev gucu (task force) olusturduk.Sonra universitelerde bilgi islemlerde konu ile ilgilenen kisileri bu gorev gucune dahil ettik.Cogu Universiteleri IPv6 uyumlu hale getirdik.Sonra Turkce kaynak sikintisi yasandigindan mevcut birikimlerimizi ve yabanci kaynaklari Turkceye cevirip bir web sayfasina koyduk.
Yani anlatacak aslinda cok sey var ama ben en iyisi kisa kesip ilgili linkleri size vereyim.
Aslinda bu kadar da uzun yazmiyacaktim ama lutfen arkadaslar Turkiye`de de birseyler yapildi ve yapilmaya devam ediyor ve merak etmeyin yeterince ipv6 adresimiz var :)

http://www.ipv6.net.tr incelerseniz her turlu bilgiye ulasabilirsiniz.

saygilar

Hayrettin BUCAK
 

tktukaci

Öğrenci
Katılım
26 Mart 2008
Mesajlar
88
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
ipv6taskforce teşekkür ederiz hocam birşeyler yapıldığını görmek biz değerli internet kullanıcılarını ziyadesiyle memnun etmiştir.
 

JuLiuSiuS

Profesör
Katılım
2 Ekim 2007
Mesajlar
2,775
Reaksiyon puanı
4
Puanları
38
ipv6taskforce teşekkürler bilgiler için ben bunları biliyorum ve verdiğin adresi çok uzun zaman önce incelemiştim :) --> http://www.ipv6.net.tr Sırf bana cevap yazabilmen için de üye olman ayrıca bir güzellik. Umarım hep gelir, düşüncelerinizi ve bilgilerinizi bizimle paylaşırsınız. Eğer Çin ve Amerika'da kişi başına düşen bilgisayar sayısı 3 yada 4 olmasaydı biz IPV6'ya geçmeye gerek duymazdık.Ama milyarca IP'mizin olması gerektiğini insanoğlu bunu çok uzun zaman önceden görmeliydi diyorum :)
 

NecronomicoN

Profesör
Katılım
30 Temmuz 2007
Mesajlar
2,765
Reaksiyon puanı
12
Puanları
38
ben de türkiye'de bazı çalışmaların yapılmaya başladığını duymuştum ama bu kadarını bilmiyodum. ama her zaman kötülememek lazım. babamdan duymuştum, turgut özal zamanında avrupadaki telekom alt yapısında avrupada en iyisini kurdurmuşuz. tabi zaman geçti artık yetmiyo o ayrı ama neyse ^^
 

ipv6taskforce

Öğrenci
Katılım
28 Mayıs 2008
Mesajlar
3
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Galiba yazimdan sonra foruma hareket geldi ne dersiniz? :)

ODTU deki arkadaslar bizim bildigimiz ama malesef konuya uzak olanlarin dogal olarak bilemiyecegi guzel bir link gondermisler.
Aslina bakarsaniz Turkiye`de neler oluyor ipv6 ile ilgili diye merak edip www.google.com`da aratilsa 2. sirada ciktigimiz gorulebilirdi haber yazilmadan.
Temelde burada sorun kimin ne kadar gerek duyup duymadiginda degil. sorun bu gereklilik ortaya ciktiginda ne yapacagiz ? , nasil yapacagiz? sorunudur.Biz bunun eninde sonunda kacinilmaz oldugunu dusunerek bazi seyler deneyip acaba nasil oluyor diye basladik.Sonrasinda biz yaptiysak neden bunu paylasmiyalim oldu.Anlattigim uzere en buyuk kayip olan turkce belgelendirme ve insan agi idi.Bu ikisini uzun ugraslar sonunda hallettik.TUBITAK-ULAKBIM yani Turkiye hazir merak etmeyin :)

saygilar
Hayrettin Bucak
 

Wolker

Profesör
Katılım
2 Kasım 2006
Mesajlar
1,542
Reaksiyon puanı
2
Puanları
38
ellerinize sağlık üstad , bu ülkede güzel şeylerde olabiliyormuş demekki ^^ , peki sunu soracagım ipv6 vista üzerinde destekleniyor ama XP için bu destek mevcut mu acaba ?
 

ipv6taskforce

Öğrenci
Katılım
28 Mayıs 2008
Mesajlar
3
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
windows XP service pack 2 ile IPv6 desteklenmektedir.
www.ipv6.net.tr sayfasina baglanip ipv6 uyumluluk listesine bakarsaniz tum isletim sistemleri ile ilgili bilgi ve nasil yapacaginiz aciklayici bir sekilde verilmistir.

saygilar

Hayrettin BUCAK
 

snoop_dogy16

Öğrenci
Katılım
19 Nisan 2008
Mesajlar
61
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
oho birsey türkiyeye gelsiye baya zaman geciyor ben bu IPv6 protokolünü kullanmaya basliyali cok oluyor. Türkiye hersey icin hazir aman yapan yok.
 

AhmetArmA

Öğrenci
Katılım
29 Mayıs 2008
Mesajlar
14
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
IPv6 sayesinde NAT ihtiyacı ortadan kalkacak diyorlar bakalım. Geriye sadece güvenlik amacıyla kullanılan NAT'lar kalır sanırım (Gerçi onlar da tarihi eser olur). NAT yüzünden çalışamayan diğer uygulama protokollerine gün doğdu. Bu arada bir soru; IPv6 ile NAT kullanamıyorsak, internet yapısı IPv6'ya geçerse kapalı bir network'teki cihazları nasıl tek bir bağlantıyı paylaştırarak internete çıkartabiliriz? Yoksa o eski Windows bağlantı paylaşımı günlerine geri mi döneriz(aslında o da arkaplanda çalışan bir NAT işlemiydi yanlış hatırlamıyorsam)? Malum şu anda tek bir IP adresiyle çok sayıda bilgisayarın internete erişimini NAT kullanarak sağlayabiliyoruz. Konuyla ilgili araştırma yapma fırsatım olmadı ama bilen bir arkadaş cevaplandırabilirse sevinirim. Bağlantı paylaşıma ne gerek kalacak diyeceksiniz belki? Yine de merak ettim. IPv4 mantığıyla düşünüyorum hala (A)
 
Üst